Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

System stabilizacji przyczepy ATC.

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was spotkał się z tym układem?

Widać, że to banalnie proste urządzenie, które można zastosować obojętnie w jakiej przyczepie z hamulcem.

Gdyby to miałoby poprawić bezpieczeństwo to ja jestem jak najbardziej za tym.

Ciekawe ile to to kosztuje.

Głównym zadaniem nowego, elektromechanicznego systemu AL-KO Trailer Control ATC jest kontrola i poprawa warunków jazdy, z założenia dość ciężkim zestawem składającym się z samochodu i przyczepy kempingowej lub towarowej. ATC jest dość prosty, a zarazem genialny, gdyż nieustannie monitoruje stabilność prowadzonego przez Ciebie pojazdu, zapobiegając jego zarzucaniu lub wężykowaniu.

https://www.camprest.com/pl/news/porady/system-atc-od-AL-KO-automatyczne-sterowanie-przyczepy

https://www.youtube.com/watch?v=cifSzg-Z7XY

Napisano
10 minut temu, fred77 napisał:

Gdyby to miałoby poprawić bezpieczeństwo to ja jestem jak najbardziej za tym.

Ciekawe ile to to kosztuje.

Ciekaw jestem jak to się zachowuje na śniegu/lodzie, zablokowanie kół w przyczepie w trakcie jazdy, szczególnie w zakręcie może być super przeżyciem.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, format napisał:

Ciekaw jestem jak to się zachowuje na śniegu/lodzie, zablokowanie kół w przyczepie w trakcie jazdy, szczególnie w zakręcie może być super przeżyciem.

Myślę, że o tym też pomyślano. Wydaje mi się, że tu głównie chodzi o wężykowanie przy dużej prędkości. Jak jest ślisko to jeździ się wolniej. A co do śliskiej nawierzchni to pewnie też coś tam pomoże.

Napisano
Myślę, że o tym też pomyślano. Wydaje mi się, że tu głównie chodzi o wężykowanie przy dużej prędkości. Jak jest ślisko to jeździ się wolniej. A co do śliskiej nawierzchni to pewnie też coś tam pomoże.

Zauważ że to brytyjski pomysł, a oni śnieg czy lód widzą dość rzadko. W dodatku nie mają tu czujników ABS na kołach (i dodatkowo system ten nie rozmawia z ESP które działa w aucie). Występuje sporo zmiennych w których każda z osobna (nie mówiąc o sytuacji wystąpienia kilku na raz) może stanowić poważny problem.

tapatalked

Napisano
  • Autor

ESP w samochodzie i tak działa po swojemu. Obojętnie jaki inny wektor siły przyłożyłoby się gdzieś do samochodu to ESP będzie się starał stabilizować pojazd.

Napisano
16 godzin temu, format napisał:

Doskonale. Większość dużych przyczep ma to w standardzie. Na rynki skandynawskie pewnie już wszystkie to mają.

Napisano
16 godzin temu, format napisał:

Zauważ że to brytyjski pomysł, a oni śnieg czy lód widzą dość rzadko. W dodatku nie mają tu czujników ABS na kołach (i dodatkowo system ten nie rozmawia z ESP które działa w aucie). Występuje sporo zmiennych w których każda z osobna (nie mówiąc o sytuacji wystąpienia kilku na raz) może stanowić poważny problem.

tapatalked

Teoretycznie byś mógł mieć racje ale w praktyce jednak działa poprawnie.

ALKO to Brytyjska firma???

Napisano
7 godzin temu, swienty napisał:

Do stabilizacji nie wystarczy sam zaczep z AKS?

To rozwiązanie pasywne. Pewnie w 99% przypadków wystarczy, łącznie ze zdrowym rozsądkiem.

Napisano
6 godzin temu, Danielpoz. napisał:

To rozwiązanie pasywne. Pewnie w 99% przypadków wystarczy, łącznie ze zdrowym rozsądkiem.

Najbardziej taka stabilizacja będzie potrzebna Fredowi który nawet bez przyczepy jeździ max 80km/h. :hehe:

Z lawetą każdy jeździ po 130km/h i jakoś nie ma żadnego problemu, pod warunkiem że dobrze się ją załaduje.

Z przyczepą kempingową imo może być podobnie, wystarczy na czas przejazdu odpowiednio ułożyć graty.

A jeśli chodzi o boczny wiatr to nawet stabilizator nie pomoże. :ok: 

Napisano

Przyczepa kempingowa a laweta to dwie inne bajki. Z laweta 130km/h to można przez cały świat przejechać z kempingiem już nie tak kolorowo.

Napisano
8 minut temu, Danielpoz. napisał:

Przyczepa kempingowa a laweta to dwie inne bajki. Z laweta 130km/h to można przez cały świat przejechać z kempingiem już nie tak kolorowo.

Wiem że nie jest kolorowo, ale jak jest źle wyważona to i tak będzie się źle jechało przez ciągłe hamowanie przez przyczepę. To samo przy dużym wietrze. Imo wystarczy mieć trochę oleju w głowie i zaczep AKS i tyle. :) 

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał:

Wiem że nie jest kolorowo, ale jak jest źle wyważona to i tak będzie się źle jechało przez ciągłe hamowanie przez przyczepę. To samo przy dużym wietrze. Imo wystarczy mieć trochę oleju w głowie i zaczep AKS i tyle. :) 

90% jeździ bez stabilizacji i daje radę ?

czesc nawet AKS nie ma albo ma i nie działa bo ktoś kule wysmarował ;)

Dobrze dobrany zestaw, dobrze załadowana przyczepa, rozsądna prędkość i nie ma co wymyślać 

nie wiem czy bezpieczniej będzie jak taki system zamontuje ziutek do SAMa Freda ?

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Przyczepa nigdy sama nie hamuje.

A czytałeś jak działa ten system?

System nieustannie kontroluje warunki jazdy przyczepy na drodze. Kiedy wykryje nasilające się wychylenia poprzeczne przyczepy, delikatnie przyhamowuje prowadzony przez Ciebie zestaw.

1 godzinę temu, Koonrad napisał:

Dobrze dobrany zestaw, dobrze załadowana przyczepa, rozsądna prędkość i nie ma co wymyślać 

My o tym wiemy, ale tak na prawdę jeśli ktoś nie daje rady jeździć z przyczepą to po prostu nie powinien jej ciągnąć. Czasem nie ma lekko. :) 

Napisano
21 minut temu, swienty napisał:

My o tym wiemy, ale tak na prawdę jeśli ktoś nie daje rady jeździć z przyczepą to po prostu nie powinien jej ciągnąć. Czasem nie ma lekko. :) 

mam nadzieje że pomysł nie powstaje na zasadzie "dołożę system będzie mógł więcej ładować"

ew ciągnąc 1000kg drezynę fiatem Idea ;)

robię po kilka tyś km z 1000kg przyczepą w różnych warunkach, nie widzę powodów aby zakładać taki system

Edytowane przez Koonrad

Napisano
1 minutę temu, Koonrad napisał:

mam nadzieje że pomysł nie powstaje na zasadzie "dołożę system będzie mógł więcej ładować"

Nie nie. Raczej na zasadzie - dołożę system będę mógł szybciej jeździć. Teraz z przyczepą 60km/h, z tym systemem już 70km/h. :phi: 

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał:

A czytałeś jak działa ten system?

Tak, parę lat temu a było sporo mówione o tym na forum karawaningu.

Napisano
Dnia 20.01.2017 o 15:33, fred77 napisał:

Widać, że to banalnie proste urządzenie, które można zastosować obojętnie w jakiej przyczepie z hamulcem.

Banalnie proste, zapewne ma mikrokomputer, akcelerometr i żyroskop mikromechaniczny, czyli jakieś kilka milionów tranzystorów.

Więc tak, jest to urządzenie banalnie proste.

Napisano
  • Autor
56 minut temu, maras77 napisał:

Banalnie proste, zapewne ma mikrokomputer, akcelerometr i żyroskop mikromechaniczny, czyli jakieś kilka milionów tranzystorów.

Więc tak, jest to urządzenie banalnie proste.

Banalnie proste do zamontowania. Taki duży, a nie wie o co chodzi.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Koonrad napisał:

robię po kilka tyś km z 1000kg przyczepą w różnych warunkach, nie widzę powodów aby zakładać taki system

Idea może ciągnąć 1000kg.

Napisano
14 godzin temu, fred77 napisał:

Idea może ciągnąć 1000kg.

to że może to jedno, pytanie czy będzie to bezpieczne ?

zwłaszcza przy słabo wyważonej przyczepie 

później zdziwienie że przyczepa wężykuje :phi:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Koonrad napisał:

to że może to jedno, pytanie czy będzie to bezpieczne ?

zwłaszcza przy słabo wyważonej przyczepie 

później zdziwienie że przyczepa wężykuje :phi:

Już niech Ciebie głowa o to nie boli. Póki co Idea nie ma haka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.