Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Laguna 3 ph 3 - 40.000 km z następcą Królowej Lawet

Featured Replies

Napisano

Samochód:

Renault Laguna 3 ph 3 kombi 2,0 dci 150KM + 6 biegowy manual wyprodukowany w 2014 roku,  w moich rękach od 08.2015 i od przebiegu 15.000km

Przebieg obecny : 56 tys. km (czyli 40.000 moich)

Wyposażanie:

Auto jest wyposażone prawie we wszystko co oferowało Renault w tym modelu - system bezkluczykowy (otwieranie i odpalanie), bixenony skrętne, system skrętnych tylnich kół (4control), szklany dach (uchylany i otwierany), system BOSE z ekranem dotykowym (navi tomtom, zarządzanie autem) itd.

Brakuje mi 4 rzeczy: kamery cofania jako uzupełnienie czujników, elektrycznie otwieranej tylniej klapy, aktywnego tempomatu oraz, a nawet przede wszystkim automatycznej skrzyni biegów.

Usterki i awarie:

1) Samochód na serwis roczny2016 trafił z listą kilkunastu usterek. Najpoważniejsze to nieotwierający się zamek przednich drzwi pasażer, stukający szklany dach gdy jest uchylony i otwarty oraz trzeszczący tunel centralny. Zamek wymienili, dach dokręcili, plastiki w środku również

2) Na serwis roczny '17 trafi pewnie w lutym, gdzie zgłoszone zostaną usterki:

·         Nieszczelna prawa lampa przednia (zdjęcie)

·         Zacieki na lewym słupku A

·         Stukający szyber dach – ponowna usterka zgłaszana i naprawiona wcześniej

·         Niezamykająca się osłona szklanego dachu

·         Piszczący zawias klapy tylniej

·         Ciężko wchodząca 1

Dodatkowo skończyły się przednie tarcze, więc również pójdą do wymiany, a także zostanie zmieniony olej w silniku.

Raz też wracałem na lawecie, ale przyczyną była opona która oddzieliła się od felgi (miała 4.000km).

Inna przygoda była spowodowana słabą baterią karty HandsFree - kartę miałem w portfelu w kurtce - otworzyłem tylnie drzwi, wrzuciłem kurtkę, zamknąłem drzwi i w tym momencie, auto się zamknęło na amen i niestety nie chciało się otworzyć. Rozwiązanie problemu to przyjazd żony z drugą kartą i powrót szczęśliwy do domu. Od tego momentu, portfel z kartą mam zawsze przy sobie.

Czyli jak na najbardziej dopracowany model Renault od lat, nie jest tak cudownie i fantastycznie, ale źle również nie jest.

Komfort jazdy i odczucia:

Laguna jest stosunkowo komfortowym samochodem, gdzie znalazłem dobrą pozycję za kierownicą. System 4 control powoduje, że manewrowanie kombiakiem o długości 4,8m jest bardzo sprawne i przyjemne. Ten system zmniejsza również ilość obrotów kierownicy - mniej się kręci :)

Skrzynia biegów jest krótka i niestety, ale zdarza się że czasem zgrzytnie, bo bieg nie wejdzie idealnie. Do tego na zimnym, ciężko wchodzi jedynka.

Silnik jest całkiem sprawny, ale brakuje mi w nim 20-30km, dlatego jeszcze w tym roku po gwarancji jadę na wzmocnienie. Moc wzrośnie do ok 170km, natomiast moment z 340Nm do ~400Nm, co na pewno poprawi brak uczucia elastyczności (mam porównanie od Octavii 1,8 TSI DSG7 i czuję zdecydowaną różnicę).

Hałas we wnętrzu: w moim subiektywnym odczuciu jest głośno od prędkości 130 km/h. I dla mnie jest to zdecydowany minus, bo 2/3 przebiegu robię na trasach, gdzie lubię jechać ok 150-160 km/h na tempomacie (oczywiście mowa o autostradach). Przyczyną może być szklany dach, który mniej izoluje hałas zewnętrzny oraz nadwozie - kombi. Tak czy inaczej, jest mi za głośno.

Wnętrze:

Auto wbrew pozorom nie ma dużo miejsca na tylnich siedzeniach - mam 175cm wzrostu, a za sobą ciężko mi się siada. Minusem siedzenia na tylniej kanapie jest również niewielka przestrzeń na stopy pod fotelem kierowcy.

Minusem dla mnie jest również brak przesuwanego podłokietnika, ale da się z tym żyć :)

Bagażnik jest całkiem ok, na moje potrzeby (2os rodzina) jest pakowny. Duży PLUS to jego wymiarowość, możliwość złożenia kanapy cięgłami znajdującymi się w bagażniku i po wszystkim otrzymujemy płaską podłogę.

Spalanie:

Auto w miejście spaliło średnio 7,6 l/100 przy średniej 28,4 km/h (12.000km).

Na trasie (czyli przejazdy głównie A1/A2 oraz krajówkami 7) spala 6,4 przy średniej 76 km/h (28.000 km). Powyższe dane z kompa, który zaniża o około 0,5l, czyli moja średnia to ok 7l/100km.

Czy kupił bym ponownie:

Z jednej strony auto mi się mega podoba wizualnie i za to ma ogromny plus. Ma zadowalające wyposażenie, niezawodny silnik który przejedzie jeszcze kilkaset tyś km bez większych napraw i jest bezpieczne.

Z drugiej strony, cennikowo ta wersja kosztowała ok 115.000 zł, co wg. mnie jest dużym workiem złota i myślę, że można znaleźć  inne, równie dobre auto.

Biorąc wszystko pod uwagę, uważam że Laguna 3 jest dobrym samochodem, który niekoniecznie powoduje wzrost emocji po odpaleniu silnika, natomiast w całkiem dobry sposób dowiezie Ciebie i rodzinę na miejsce, także dla rozsądnych osób jest to dobry samochód.

Dużo zdjęć nie mam, natomiast to auto jest identyczne jak moje (poza automatem).

https://www.otomoto.pl/oferta/renault-laguna-grandtour-bose-edition-2-0-dci-175km-automat-1-szy-wlasciciel-ID6yDxQN.html 

840704775_2_1080x720_grandtour-bose-edition-20-dci-175km-automat-1-szy-wlasciciel-dodaj-zdjecia.jpg

Napisano
33 minuty temu, listoor napisał:

Ma zadowalające wyposażenie, niezawodny silnik który przejedzie jeszcze kilkaset tyś km bez większych napraw i jest bezpieczne.

W Autoświecie robili testy długodystansowe i w wersji 173 KM po 100 tyś panewki już były zarysowane, a w wersji 150 KM - nie.

Więc na twoim miejscu darowałbym sobie tuning, jeśłi chcesz jeździć nim jeszcze kilkaset tyś km.

Mo espace z 2007, 2.0 DCI 150 KM i 260 tyś przebiegu i silnik nadal jak nowy.

Napisano
54 minuty temu, listoor napisał:

Dodatkowo skończyły się przednie tarcze, więc również pójdą do wymiany,

IMO kłóci się to  z moim doswiadczeniem (fakt dotyczacym benzyny) gdzie przednie tarcze poszły do wymiany dopiero z 4 kompletem klocków przy przebiegu prawie 3x wiekszym - i zastanawiam się na ile prawdziwy ten przebieg ;)

Napisano

sporo upierdliwych usterek jak na takie młode auto

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Dokładnie. Strach pomyśleć co będzie dalej...

Napisano
  • Autor
IMO kłóci się to  z moim doswiadczeniem (fakt dotyczacym benzyny) gdzie przednie tarcze poszły do wymiany dopiero z 4 kompletem klocków przy przebiegu prawie 3x wiekszym - i zastanawiam się na ile prawdziwy ten przebieg [emoji6]

W kwestii przebiegu - jestem pewny w 100℅ bo auto znam od momentu zamówienia + jedynego użytkownika :)
Może mam ciężką nogę i taki styl jazdy.
Ale też się zdziwiłem jak zobaczyłem stan tarcz, które nadają się do wymiany oraz klocków, które śmiało mogą jechać dalej.

Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, listoor napisał:

Może mam ciężką nogę i taki styl jazdy.
Ale też się zdziwiłem jak zobaczyłem stan tarcz, które nadają się do wymiany oraz klocków, które śmiało mogą jechać dalej.

Skoro ta mowisz ;-)

Ale faktycznie dziwne te tarcze.... a wiesz moze ile auto stalo u dealera zanim kupil je pierwszy wlasciciel?  - wiem ze teoria pokretna ale - moja laguna stala u dealera 3 miesiace.... i pierwsze "fabryczne" klocki z tylu wytrzymaly 17kkm a drugie 105 kkm. Zastanawiam sie czy aby na pewno byly nowe ;-)

Napisano

Ostatnio znajomy kupił w sumie za moją namową L3 GT 2.0d kombii z podobnym wypasem 180KM 400Nm, bardzo sprawnie przyspiesza, spodobał mi się system 4 kół skrętnych, przyjemne wnętrze i bardzo wygodne kubelkowe fotele. W odniesieniu do bmw nie mogłem się przyzwyczaić do tego jak ryje przodem i raz miałem dreszczyk emocji jak pełnym ogniem wszedłem w zakręt:phi: sam szukałem dla siebie 2 lata temu tyle, że 2.0t.

Napisano

1) Samochód na serwis roczny2016 trafił z listą kilkunastu usterek. Najpoważniejsze to nieotwierający się zamek przednich drzwi pasażer, stukający szklany dach gdy jest uchylony i otwarty oraz trzeszczący tunel centralny. Zamek wymienili, dach dokręcili, plastiki w środku również

2) Na serwis roczny '17 trafi pewnie w lutym, gdzie zgłoszone zostaną usterki:

·         Nieszczelna prawa lampa przednia (zdjęcie)

·         Zacieki na lewym słupku A

·         Stukający szyber dach – ponowna usterka zgłaszana i naprawiona wcześniej

·         Niezamykająca się osłona szklanego dachu

·         Piszczący zawias klapy tylniej

·         Ciężko wchodząca 1

Dodatkowo skończyły się przednie tarcze, więc również pójdą do wymiany, a także zostanie zmieniony olej w silniku.

Raz też wracałem na lawecie, ale przyczyną była opona która oddzieliła się od felgi (miała 4.000km).

Przypomina mi to moją historię z Fiatem, niby się tak nie psuje, ale to ciągle coś się dzieje. Jak kupiłem w końcu porządny samochód to zapomniałem co to ASO, wystarczyło robić przeglądy :)

Jakoś szybko te tarcze się skończyły 8]

Inna przygoda była spowodowana słabą baterią karty HandsFree - kartę miałem w portfelu w kurtce - otworzyłem tylnie drzwi, wrzuciłem kurtkę, zamknąłem drzwi i w tym momencie, auto się zamknęło na amen i niestety nie chciało się otworzyć. Rozwiązanie problemu to przyjazd żony z drugą kartą i powrót szczęśliwy do domu. Od tego momentu, portfel z kartą mam zawsze przy sobie.

Myślałęm, że po królowej już zrezygnowali z kart. Jak to możliwe, żeby auto same z siebie się zamkneło i to z kluczykiem w środku 8]

Napisano
  • Autor
Skoro ta mowisz ;-)
Ale faktycznie dziwne te tarcze.... a wiesz moze ile auto stalo u dealera zanim kupil je pierwszy wlasciciel?  - wiem ze teoria pokretna ale - moja laguna stala u dealera 3 miesiace.... i pierwsze "fabryczne" klocki z tylu wytrzymaly 17kkm a drugie 105 kkm. Zastanawiam sie czy aby na pewno byly nowe ;-)

Auto stało dosłownie kilka dni - czekałem aż leasing załatwi wszystkie papiery.

Ale mam swoją teorię - podmienili te tarcze (i wycieraczki) ;)

Napisano
  • Autor

W Autoświecie robili testy długodystansowe i w wersji 173 KM po 100 tyś panewki już były zarysowane, a w wersji 150 KM - nie.
Więc na twoim miejscu darowałbym sobie tuning, jeśłi chcesz jeździć nim jeszcze kilkaset tyś km.

Mo espace z 2007, 2.0 DCI 150 KM i 260 tyś przebiegu i silnik nadal jak nowy.

Może masz rację aby zostawić...
Z drugiej strony dużo osób chipuje i śmiga. Ja tym autem dojadę do 150 tys km i puszczam dalej dopóki będzie miało rozsądną wartość.

Napisano
  • Autor

Myślałęm, że po królowej już zrezygnowali z kart. Jak to możliwe, żeby auto same z siebie się zamkneło i to z kluczykiem w środku 8]

System kart działa bardzo dobrze, poza tym jednym przykładem :)

Napisano
  • Autor

Subaru czy Volvo ?

Napisano
1 minutę temu, listoor napisał:

System kart działa bardzo dobrze, poza tym jednym przykładem :)

był jeden, to może być drugi :), dziwi mnie dlaczego się same auto zamyka.

1 minutę temu, listoor napisał:

Subaru czy Volvo ?

Po Fiacie było Subaru.

Napisano
11 godzin temu, delco napisał:

IMO kłóci się to  z moim doswiadczeniem (fakt dotyczacym benzyny) gdzie przednie tarcze poszły do wymiany dopiero z 4 kompletem klocków przy przebiegu prawie 3x wiekszym - i zastanawiam się na ile prawdziwy ten przebieg ;)

Co do tarcz i klocków to tak jak z kierownicą - jeden wytrze w rok innemu na cale zycie starczy.

Napisano
26 minut temu, Vadero napisał:

Co do tarcz i klocków to tak jak z kierownicą

Ale słyszałes żeby tarcze wytrzymały mniej niz fabryczne klocki? bo ja nie ....

Napisano
53 minuty temu, delco napisał:

Ale słyszałes żeby tarcze wytrzymały mniej niz fabryczne klocki? bo ja nie ....

Ktoś mierzył grubość tych tarcz czy po prostu powiedziano, ze zużyte?

A może tylko zardzewiały albo sie pokrzywiły:)

Napisano
18 minut temu, volf6 napisał:

No masz rację :ok: ale to pytanie do autora watku - przyznam że załozyłem ze skoro forum motoryzacyjne to było tak jak pisał ;)

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, volf6 napisał:

Przy zmianie opon wspomnieli że wymagają wymiany...

Może zdjęcie nie odda pokaże dokładnie ilości mięsa na tarczach, ale jest jego znacznie mniej niż na tylnej osi.

Prawda jest też taka, że uwielbiam samochody, ale na mechanice to się totalnie nie znam.

Tarcze z klockami odbieram jutro, ale do wymiany jeszcze chwilę u mnie poleżą. 

IMG_20161202_120810_resized_20170123_030137062.jpg

IMG_20161202_120820_resized_20170123_030135222.jpg

Napisano
1 godzinę temu, listoor napisał:

Może zdjęcie nie odda pokaże dokładnie ilości mięsa na tarczach

Powiem tak - e mnie po 140 kkm rant chyba był mniejszy ;)

Napisano
23 godziny temu, listoor napisał:

Usterki i awarie:

U mnie na przestrzeni ca. 34 000 km (między 71 000 a 105 000):

- wymiana amortyzatorów (1 ciekł - zrzucam na karb stylu jazdy poprzednika, bo po zakupie  musiałem też prostować wszystkie 4 felgi 8]),

- wymiana klocków z przodu i z tyłu,

- wymiana tulei belki tylnej,

- wymiana sprężyn z tyłu - 1 była pęknięta. Z forum Laguny wynika, że sprężyny potrafią pękać bez specjalnego powodu. I tak chyba było w moim przypadku.

23 godziny temu, listoor napisał:

Spalanie:

Auto w miejście spaliło średnio 7,6 l/100 przy średniej 28,4 km/h (12.000km).

Na trasie (czyli przejazdy głównie A1/A2 oraz krajówkami 7) spala 6,4 przy średniej 76 km/h (28.000 km). Powyższe dane z kompa, który zaniża o około 0,5l, czyli moja średnia to ok 7l/100km.

U mnie średnie spalanie w cyklu mieszanym (ale ze znaczną przewagą tras) wynosi 6,54.

14 godzin temu, bielaPL napisał:

12 godzin temu, aviator napisał:

Dokładnie. Strach pomyśleć co będzie dalej...

11 godzin temu, sherif napisał:

Przypomina mi to moją historię z Fiatem, niby się tak nie psuje, ale to ciągle coś się dzieje. Jak kupiłem w końcu porządny samochód to zapomniałem co to ASO, wystarczyło robić przeglądy :)

Bez przesady, postukiwania w środku to "TTTM" i trudno to kwalifikować jako usterkę. Skrzypiący zawias klapy to kwestia psiknięcia WD40 zapewne. Jeszcze lusterka powinny zacząć skrzypieć i to będzie taka sama usterka ;)

U mnie wnętrze skrzypi głównie kiedy na zewnątrz jest zimno. Po nagrzaniu środka problem przestaje być zauważalny.

Napisano
1 godzinę temu, vronski napisał:

Bez przesady, postukiwania w środku to "TTTM" i trudno to kwalifikować jako usterkę. Skrzypiący zawias klapy to kwestia psiknięcia WD40 zapewne. Jeszcze lusterka powinny zacząć skrzypieć i to będzie taka sama usterka ;)

U mnie wnętrze skrzypi głównie kiedy na zewnątrz jest zimno. Po nagrzaniu środka problem przestaje być zauważalny.

To ja dziękuje za takie auto, co TTTM :skromny:.

To jest dopuszczalne w aucie klasie B, a nie kilkuletnim autem kl D z przebiegiem <100kkm

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał:

To jest dopuszczalne w aucie klasie B, a nie kilkuletnim autem kl D z przebiegiem <100kkm

Mój tak nie miał - czyli bylem szczesciarzem? co prawda po ok 120 kkm pojawil sie "świerszcz" gdzieś w okolicach drzwi kierowcy był tak cichy ze nie zawsze dawało sie usłyszeć - oczywiscie wyłacznie przy wyłaczonym radiu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.