Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz we wsi :)

Featured Replies

Napisano

Pojawila sie opcja na gaz. Do tej pory dom ogrzewany paliwem stałym. Dom dosc duzy, piętrowy z pustaka, ocieplony, okna plastiki. Jest sens ladowac się w gaz?

Mam dość popiołu, ogolnego syfu i braku wygody z tym zwiazanego... Ktos przerabial temat? Koszty ogrzewania rosną x2? x3?

Napisano

Proponuje na wstepie zapoznac sie z kiloma watkami na tym forum - podobne tematy byly ostatnio kilka razy walkowane

Napisano

To zależy czym teraz palisz i za ile

moze być miał za 400zl może być groszek workowany po 800zl

spalalem 3-4t miału, gazu pójdzie za 2.5kzl

czyli jakieś 30-40% drozej

Napisano
Pojawila sie opcja na gaz. Do tej pory dom ogrzewany paliwem stałym. Dom dosc duzy, piętrowy z pustaka, ocieplony, okna plastiki. Jest sens ladowac się w gaz?

Mam dość popiołu, ogolnego syfu i braku wygody z tym zwiazanego... Ktos przerabial temat? Koszty ogrzewania rosną x2? x3?

U teścia 200m2 piec na gaz z 15 letni. Woli się bawić w węgiel bo odczuwalnie taniej i cieplej. U niego różnica w kosztach duża bo dom zimny chociaż niby ocieplony. Żeby 22 stopnie były na gazie to z 70% drożej by bulił . Zrób sobie instalacje mieszaną.

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał:

U teścia 200m2 piec na gaz z 15 letni. Woli się bawić w węgiel bo odczuwalnie taniej i cieplej. U niego różnica w kosztach duża bo dom zimny chociaż niby ocieplony. Żeby 22 stopnie były na gazie to z 70% drożej by bulił . Zrób sobie instalacje mieszaną.

a jakby miał ocieplony to ile % więcej ?

różnica % wynika nie z ocieplenia a z tego jaką ma się instalacje, ceny opału i sprawności kotła, od temp wewnątrz itd

warto zauważyć że sprawności kotłów gazowych to dziś ponad 100% (kondensaty do 110%) a kotła węglowego 70% (oczywiście realnie w obu jest mniej)

do poczytania

http://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/czym-ogrzewac-dom-mit-taniego-wegla/

u mnie był kocioł podajnikowy na miał, sprawność oceniam na max 65-70%

gazowy mam 109%, więc realnie będzie 100-105%, cena gazu 2,20zł obecnie

i proporcja gaz/węgiel wychodzi już nieco inaczej 

Napisano
15 godzin temu, elgritone napisał:

...Koszty ogrzewania rosną x2? x3?

Zgadza się. Hipotetycznie mogą wzrosnąć nawet x4 jeśli paliłeś najtańszym sortem.

Napisano

Właśnie testuję taką zmianę na swojej skórze. Dom 135 m2 pow. mieszkalnej + garaż itp. Do tego sezonu grzałem ekogroszkiem i za cały rok CO i CWU spalałem około 4-4,5 tony co daje ~3600 zł rocznie plus moja robota w postaci zasypywania, czyszczenia itp. Gazem grzeję od połowy października i za pierwsze 2,5 miesiąca zapłaciłem fakturę ~1000 zł, styczeń mamy zimniejszy niż wcześniejsze miesiące więc pewnie więcej wyjdzie ale liczę że do końca zimy zmieszczę się 2000 - 2500 zł co w sumie powinno dać 3500 zł do tego reszta roku na CWU i koszt rocznego używania gazu powinien się zamknąć w 4500 zł co daje 1000 zł więcej rocznie vs. ekogroszek.

Dla mnie taka różnica jest akceptowalna bo tak jak pisałem wyżej przy węglu nie liczyłem swojej roboty przy piecu i kosztów syfu z tym związanym, więc jeśli miałbym zapłacić nawet 2000 zł więcej to dla mnie nadal jest OK.

Podsumowując, jak masz możliwość to podłączaj gaz i zapomnij o tym czarnym g...;]

Napisano
  • Autor
Zgadza się. Hipotetycznie mogą wzrosnąć nawet x4 jeśli paliłeś najtańszym sortem.

Obecnie jest flot.
Napisano
18 godzin temu, elgritone napisał:

Jak ktoś już tu wspomniał poza ociepleniem na plus i oknami istotne jest jaką masz instalację. Ogrzewamy gazem dom kostka z lat 80, gdzie wcześniej był stary 20 letni kocioł gazowy i instalacja o ogromnych przekrojach jaką kiedyś stosowano w instalacjach otwartych i nie było szans, żeby to ogrzać do jakichś normalnych temperatur gazem. Obecnie dom nadal nie jest ocieplony, ale instalacja przerobiona jest na cienkie rurki z rozdzielacza i część po podłodze. W domu mam od 21 do 24 stopni, natomiast rachunek za ostatnie 2 miesiące to coś około 1400 zł. W mojej ocenie jest do dalej spora kwota, ale przy ocieplonym domu uważam, że jesteś w stanie zejść niżej, ile nie wiem.

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 26.01.2017 o 16:20, jarzab11 napisał:

Jak ktoś już tu wspomniał poza ociepleniem na plus i oknami istotne jest jaką masz instalację. Ogrzewamy gazem dom kostka z lat 80, gdzie wcześniej był stary 20 letni kocioł gazowy i instalacja o ogromnych przekrojach jaką kiedyś stosowano w instalacjach otwartych i nie było szans, żeby to ogrzać do jakichś normalnych temperatur gazem. Obecnie dom nadal nie jest ocieplony, ale instalacja przerobiona jest na cienkie rurki z rozdzielacza i część po podłodze. W domu mam od 21 do 24 stopni, natomiast rachunek za ostatnie 2 miesiące to coś około 1400 zł. W mojej ocenie jest do dalej spora kwota, ale przy ocieplonym domu uważam, że jesteś w stanie zejść niżej, ile nie wiem.

duże rurki działały jak bufor, ciepło jeśli zostawało w domu to nie ma znaczenia z dużej czy małej rurki :hmm:

inna jest zasada działania ale oszczędności IMO nie będą jakieś mega wielkie przy nowych rozwiązaniach na cienkich rurach

oczywiście zakładamy kocioł o tej samej sprawności, podobnie zaizolowane rury (stare często idą w zimnej ścianie bez izolacji)

IMO ważniejsze jest zaizolowanie domu

u mnie do wczoraj spalone gazu za 1400zł - dom z lat 80, 15cm styro +3szyb okna, ok 180m2 pow., samo CO

Napisano
3 godziny temu, Koonrad napisał:

duże rurki działały jak bufor, ciepło jeśli zostawało w domu to nie ma znaczenia z dużej czy małej rurki :hmm:

inna jest zasada działania ale oszczędności IMO nie będą jakieś mega wielkie przy nowych rozwiązaniach na cienkich rurach

oczywiście zakładamy kocioł o tej samej sprawności, podobnie zaizolowane rury (stare często idą w zimnej ścianie bez izolacji)

IMO ważniejsze jest zaizolowanie domu

u mnie do wczoraj spalone gazu za 1400zł - dom z lat 80, 15cm styro +3szyb okna, ok 180m2 pow., samo CO

zostawiłeś starą instalację czy zmieniałeś na cienkie rurki?

Napisano
12 godzin temu, bercikh napisał:

zostawiłeś starą instalację czy zmieniałeś na cienkie rurki?

zmieniłem 

ale mam porównanie jak grzało się przed ociepleniem a po ociepleniu

po ociepleniu grzejniki były letnie, temp wody 30-40'C, przed ociepleniem było to o 10'C więcej

chętnie poczytał bym opracowanie jakie oszczędności daje zmiana ilości czynnika grzewczego

bo przecież sa buforowe instalacje, gdzie nagrzewa się duże ilości wody która potem oddaje ciepło 

Napisano
17 minut temu, Koonrad napisał:

zmieniłem 

ale mam porównanie jak grzało się przed ociepleniem a po ociepleniu

po ociepleniu grzejniki były letnie, temp wody 30-40'C, przed ociepleniem było to o 10'C więcej

chętnie poczytał bym opracowanie jakie oszczędności daje zmiana ilości czynnika grzewczego

bo przecież sa buforowe instalacje, gdzie nagrzewa się duże ilości wody która potem oddaje ciepło 

Buforowe instalacje to raczej się stosuje do kotłów na paliwa stałe z uwagi na możliwość zagotowania wody i wyższe temperatury jakie się stosuje :hmm: Przy gazie i w dodatku jeszcze np. z kotłem kondensacyjnym ta temperatura i tak jest niższa. Ja u siebie nie mam ani sterownika, ani czujki zewnętrznej, ale temp. czynnika steruję tak jak przy krzywej grzewczej. Robię tak od tego sezonu i kocioł przy wyższej temp. niż zwykle ustawiałem (zgodnie z krzywą dla kotła) spala mniej gazu. Temperaturą sterują głowice termostatyczne na grzejnikach i przykręcona odpowiednio zaworem trójdrogowym oraz na rozdzielaczu podłogówka z ograniczonymi przepływami.

Napisano
15 minut temu, jarzab11 napisał:

Buforowe instalacje to raczej się stosuje do kotłów na paliwa stałe z uwagi na możliwość zagotowania wody i wyższe temperatury jakie się stosuje :hmm: Przy gazie i w dodatku jeszcze np. z kotłem kondensacyjnym ta temperatura i tak jest niższa. Ja u siebie nie mam ani sterownika, ani czujki zewnętrznej, ale temp. czynnika steruję tak jak przy krzywej grzewczej. Robię tak od tego sezonu i kocioł przy wyższej temp. niż zwykle ustawiałem (zgodnie z krzywą dla kotła) spala mniej gazu. Temperaturą sterują głowice termostatyczne na grzejnikach i przykręcona odpowiednio zaworem trójdrogowym oraz na rozdzielaczu podłogówka z ograniczonymi przepływami.

miałem kocioł węglowy z zaworem czterodrogowym, na małym obiegu (kocioł +CWU) była temp 55'C, na duzym od 30-40'C

i tutaj duża ilość wody (rury calowe) nie była problemem, bo kocioł pracował non stop

obecnie kocioł gazowy kondensacyjny+nowa instalacja, temp 40'C (na powrocie ok 27-30'C)

kocioł pracuje dość długo, a przy temp -20 już praktycznie nonstop, strowanie tylko termostatem pokojowym 20.5 dzień /19 noc

tutaj mała ilość wody powoduje że kocioł się wyłącza (zależnie od przyjętej krzywej),

a dodatkowo można się bawić w obniżanie temp na noc czy w dzień na kilka godzin

oczywiście daje to jakieś oszczędności, pytanie ile % ?

Edytowane przez Koonrad

Napisano

a miał ktoś kocioł węglowy i przeszedł na gazowy bez zmiany instalacji ( chociaż jeden sezon tak dla porównania ).

Napisano
10 godzin temu, bercikh napisał:

a miał ktoś kocioł węglowy i przeszedł na gazowy bez zmiany instalacji ( chociaż jeden sezon tak dla porównania ).

No ja pierwszy sezon lecę na gazie, wcześniej 8 sezonów na ekogroszku.

Napisano
2 godziny temu, skodan napisał:

Jaką temp. utrzymujesz w domu?

Napisano
Godzinę temu, yanek napisał:

Jaką temp. utrzymujesz w domu?

Dołożyłem sterownik pokojowy i w ciągu dnia 21 lub 20 w zależności od pory (w weekendy cały dzień 21. W nocy 19,6.

Napisano

U mnie w domu 22-23 st. C i nie byłoby problemu utrzymać większą temp. tylko ciężko wytrzymać w upale, pow. około 80 m. Przez cały rok spalam ok. 10 m3 drewna (własny las, czyli koszt symboliczny, oprócz mojej robocizny - feetness za darmo;) ) + pół tony węgla (około 400 pln). W mojej miejscowości nie mam możliwości podłączenia do gazu - brak infrastruktury. Przy kosztach, które ponoszę mogę się poświęcić i wynieść popiół oraz zbagatelizować "syf" w kotłowni... czyli wszystko jest względne.

Edytowane przez yanek

Napisano
Dnia 8.02.2017 o 18:18, skodan napisał:

ale instalacja stara czy nowa :). Mam stary piec który już dogorywa. Możliwe, że w najbliższym czasie będzie nitka gazu no i teraz jest pytanie czy gaz ze starą instalacją ma sens ( nie mam w tej chwili środków na wymianę instalacji ) czy koszty ogrzewania wzrosną trylion razy?

Napisano
4 godziny temu, bercikh napisał:

ale instalacja stara czy nowa :). Mam stary piec który już dogorywa. Możliwe, że w najbliższym czasie będzie nitka gazu no i teraz jest pytanie czy gaz ze starą instalacją ma sens ( nie mam w tej chwili środków na wymianę instalacji ) czy koszty ogrzewania wzrosną trylion razy?

Instalacja stara - robiona w 2009 pod kocioł na ekogroszek.

Napisano
1 godzinę temu, skodan napisał:

Instalacja stara - robiona w 2009 pod kocioł na ekogroszek.

I jak z kosztami wzrosły bardzo? mam 157 żeliwnych żeberek + "odpowiednie średnice rurek" trochę wody do ogrzania jest.

Napisano
Dnia ‎10‎.‎02‎.‎2017 o 16:38, bercikh napisał:

I jak z kosztami wzrosły bardzo? mam 157 żeliwnych żeberek + "odpowiednie średnice rurek" trochę wody do ogrzania jest.

za styczeń faktura wyszła 616 zł więc całkiem znośnie. Już w innym wątku pisałem, że przy takich kosztach cały rok (CO+CWU) powinien wyjść 4000-4500 zł co przy rocznych kosztach ekogroszku na poziomie 3600 zł (4-4,5 t) jest bardzo ok.

Ja mam kaloryfery płytowe a i rurki pex-al więc nie za grube.

Edytowane przez skodan

Napisano
za styczeń faktura wyszła 616 zł więc całkiem znośnie. Już w innym wątku pisałem, że przy takich kosztach cały rok (CO+CWU) powinien wyjść 4000-4500 zł co przy rocznych kosztach ekogroszku na poziomie 3600 zł (4-4,5 t) jest bardzo ok.

Ja mam kaloryfery płytowe a i rurki pex-al więc nie za grube.

Przy jakiej temperaturze w domu?
Napisano
Dnia ‎08‎.‎02‎.‎2017 o 21:58, skodan napisał:

Dołożyłem sterownik pokojowy i w ciągu dnia 21 lub 20 w zależności od pory (w weekendy cały dzień 21. W nocy 19,6.

@_ArtuR_

;]

Napisano
8 minut temu, skodan napisał:

@_ArtuR_

;]

czyli nie doczytałem :bylo:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.