Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zagadnienia remontowe

Featured Replies

Napisano

Powoli zabieram się za remont generalny domu z lat 50

Jako że przewód spalinowy komina nie będzie spełniał wymogów odnośnie podłączenia nowego pieca muszę zrobić nowy komin spalinowy pod paliwo stałe

Z czego - już wiem - systemowy komin typu Camino lub Scheidel - komin spalinowy plus wentylacja w kotłowni

i teraz zagwozdka nad jaką siedzę od tygodnia

budować nowy komin wewnątrz domu ? czy na zewnątrz?

jeśli wewnątrz - odpada pozwolenie na budowę, plusem jest że będzie fajne dojście do komina w przypadku czyszczenia no i oczywiście dodatkowy grzejnik w domu :)

za to mam syf w domu oprócz tego musiałbym przerobić dwie krokwie przy kalenicy

jeśli zewnątrz, musiałbym całkowicie przebudować kotłownie i instalację (tutaj akurat problemu nie widzę za specjalnie ponieważ instalacja c.o. będzie robiona na nowo

odpada syf w chałupie za to muszę uzyskać pozwolenie na budowę komina, kombinować z fundamentami by efektem wszystkiego był niespecjalnie wyglądający twór na zewnątrz budynku

problemem będzie również dostęp do komina - będzie on na skraju połaci dachowej i zgodnie z p.b. wysokość komina musi być wyższa o 0,6m od kalenicy - co przy dachu czterospadowym da całkiem fajną wysokość - jak się dostać do niego w przypadku czyszczenia - nie chcę o tym myśleć nawet.

jakieś za, przeciw? jak stawiać komin wg waszego zdania?

drugie pytanie odnośnie ocieplenia chaty.....chata o wymiarach 9mx12m, wysoka na 9m....budowana systemem trójwartstowym jak zwano to na tamte czasy....

orientacyjny koszt ocieplenia całości to ok 60kzł jeśli wezmę sobie firmę, jeśli zrobię to systemem gospodarczym połowa z tego

nad czym dumam? nad sensem....samo ocieplenie nie przyniesie nie wiadomo jakich oszczędności jeśli chodzi o zużycie opału (różnica ok 2t/sezon) - w tym przypadku nie zwróci się ta inwestycja za mojego życia....

za to pozbywam się mostków, pozbywam się przemarzania......

robić? nie robić, może tylko otynkować.....

Napisano
  • Autor

Nie chce rozbierać starego komina ponieważ raz ze strasznie dużo sytuacji będzie,dwa i tak nie zmieszcze tam kanału fi 20...jedynie co dostawic komin do istniejącego 

Napisano

Sąsiad wywalał stary komin i robił na jego miejscu nowy w domu ponad stuletnim. Fakt, że nie mieszkał w tym domu, ale rachu ciachu i było po wszystkim, a na przyszłość spokój.

Co do ocieplenia, to coś dużo Ci wyszło. Mój dom jest podobnych rozmiarów (też z grubsza trójwarstwowy, ale z grubsza - bo część z wełną, część z pustką powietrzną, trochę ścian jednowarstwowych i różne materiały) i chyba niewiele ponad połowę tego wyszło (szczerze - strzelam, ale tak mi się wydaje), a ocieplony został rockwoolem Frontrock Max E (chyba najdroższa wełna rockwoola), a na to tynk Caparol NQG (wówczas najdroższy Caparola). Nie wiem, ile ogrzewanie mojego nieocieplonego, bo nikt nie mieszkał wcześniej, ale druga połowa bliźniaka (jedno piętro mniej na połowie jego połówki) jest nieocieplona i jemu w przeliczeniu na PLN idzie więcej węgla, niż u mnie gazu, a sąsiad mieszka sam (u mnie 2+2), ma niższą temperaturę, w części pomieszczeń skręcone grzejniki.

Napisano

Jeśli wizualnie to bedzie jakos wygladało to stawiałbym na zewnatrz i nie przejmował sie czyszczeniem.

Też mam tak komin postawiony i jestem dzisiaj po czyszczeniu komina przez kominiarza. Tak się zastanawiałem, że dawno nie widziałem kominiarza na dachu i u siebie też nie zobaczyłem;-)). Komin czyscił od dołu przez drzwiczki wyczystki.

Napisano

Jaki problem latem demolkę zrobić? Dwa tygodnie i będzie po robocie.

Jeśli już na zewnątrz to jakiś lekki, stalowy.

Napisano
3 godziny temu, Joki napisał:

Też bym taki zrobił.

U siebie mam w tej chwili komin do kominka.

Gdybym dobudował garaż z kotłownią, to dałbym stalowy :ok:

Napisano
22 godziny temu, 4thelement napisał:

(...)- systemowy komin typu Camino lub Scheidel (...)

jeśli wewnątrz (...) oczywiście dodatkowy grzejnik w domu :)

Jeśli systemowy to chyba z definicji ocieplony

komin.jpg

więc nie będzie żadnego grzejnika ;-)

Napisano
  • Autor
14 minut temu, ryter napisał:

Jeśli systemowy to chyba z definicji ocieplony

więc nie będzie żadnego grzejnika ;-)

jesteś przekonany o tym że taka warstwa wełny skutecznie odizoluje? 

bo wg mnie nie za bardzo

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, Joki napisał:

hmmm rozbierałeś kiedyś komin spalinowy? bo ja tak....i różnica w syfie pomiędzy przekuciami przez strop, a rozbiórką starego komina jest nie do porównania na niekorzyść rozbiórki komina, druga sprawa - jeśli już miałbym rozbierać to cały komin a to nie wchodzi w rachubę, a wymiana samego kanału spalinowego z racji braku miejsca na zamontowanie fi 20 jest awykonalna

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, slawomir2op napisał:

Jeśli wizualnie to bedzie jakos wygladało to stawiałbym na zewnatrz i nie przejmował sie czyszczeniem.

Też mam tak komin postawiony i jestem dzisiaj po czyszczeniu komina przez kominiarza. Tak się zastanawiałem, że dawno nie widziałem kominiarza na dachu i u siebie też nie zobaczyłem;-)). Komin czyscił od dołu przez drzwiczki wyczystki.

jak może coś wyglądać skoro jest "doklejone" do budynku? bo dla mnie nie do przyjęcia chyba że względy ekonomiczne - aczkolwiek dostawiony komin na zewnątrz to kosz znacznie przewyższający dobudowanie komina wewnątrz.

Po drugie, ja jestem praktykiem - nie mogę założyć tego że co mnie interesuje jak i kto będzie zaglądał do komina

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, Olleo napisał:

Co do ocieplenia, to coś dużo Ci wyszło. Mój dom jest podobnych rozmiarów (też z grubsza trójwarstwowy, ale z grubsza - bo część z wełną, część z pustką powietrzną, trochę ścian jednowarstwowych i różne materiały) i chyba niewiele ponad połowę tego wyszło (szczerze - strzelam, ale tak mi się wydaje), a ocieplony został rockwoolem Frontrock Max E (chyba najdroższa wełna rockwoola), a na to tynk Caparol NQG (wówczas najdroższy Caparola). Nie wiem, ile ogrzewanie mojego nieocieplonego, bo nikt nie mieszkał wcześniej, ale druga połowa bliźniaka (jedno piętro mniej na połowie jego połówki) jest nieocieplona i jemu w przeliczeniu na PLN idzie więcej węgla, niż u mnie gazu, a sąsiad mieszka sam (u mnie 2+2), ma niższą temperaturę, w części pomieszczeń skręcone grzejniki.

sorki, podałem kwotę wraz z wymianą orynnowania wokół domu

koszt termoizolacji to ok 42kzł....

Napisano
10 minut temu, 4thelement napisał:

hmmm rozbierałeś kiedyś komin spalinowy? bo ja tak....i różnica w syfie pomiędzy przekuciami przez strop, a rozbiórką starego komina jest nie do porównania na niekorzyść rozbiórki komina, druga sprawa - jeśli już miałbym rozbierać to cały komin a to nie wchodzi w rachubę, a wymiana samego kanału spalinowego z racji braku miejsca na zamontowanie fi 20 jest awykonalna

Tak, w zasadzie czysta robota. Trzeba wszystko zabezpieczyć bo się nosi ale pyłu jest niewiele. Zdejmujesz cegła po cegle i wynosisz.

Powiększenie otworu w stropie prawie jak przekucie tylko pracy mniej.

Napisano
12 godzin temu, luccass napisał:

Jak to Ci sie sprawuje?

A bardzo dobrze, odpukać. Nie mam porównania, ale też naprawdę nie mam na co narzekać.

18 minut temu, 4thelement napisał:

jesteś przekonany o tym że taka warstwa wełny skutecznie odizoluje? 

bo wg mnie nie za bardzo

Skoro po ładnych kilku godzinach ostrego hajcowania w kominku, który podpięty jest do wkładu stalowego wpuszczonego w komin tradycyjny, ten nie nagrzewa się w ogóle, to pewnie ten z wełną tym bardziej.

12 minut temu, 4thelement napisał:

sorki, podałem kwotę wraz z wymianą orynnowania wokół domu

koszt termoizolacji to ok 42kzł....

A to już prędzej - za materiały (klej, siatka, tynk, wełna, narożniki itd.), robociznę, rusztowania itd. Choć niewykluczone, że u mnie było jeszcze pod 10k mniej - ale naprawdę strzelam.

Napisano

A nie da się istniejącego frezowac i wsadzić rury stalowej?

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja budowałem w środku domu, przy ścianie zewnętrznej. Stary komin jest w słabym stanie, więc przemurowałem to, co nad dachem od nowa, zrobiłem czapę i użyłem go jako wentylacyjnego (ma 3 kanały).

Nowy budowałem od zera z cegły pełnej, bo taką miałem za darmo, więc po co płacić za systemowy. Cóż... no działa :)  Ciąg bardzo dobry, a i dogrzewa pomieszczenie na dole. Kotłownię mam po drugiej stronie, na zewnątrz budynku (przylega do tej ściany).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, amciek napisał:

A nie da się istniejącego frezowac i wsadzić rury stalowej?

Da się...koszt przewyższa Nowy komin

Po drugie to nadal będzie stary komin tyle że z kwasówką w środku i 10letnią gwarancją....a wiem jak kwasówka wytrzyma...

Nowy komin z 30letnią

Edytowane przez 4thelement

Napisano
Da się...koszt przewyższa Nowy komin

Wyceniales czy tak ot sobie mówisz? Teściowie w opolskim robili w listopadzie i zapłacili 4500. Całość operacji trwała ok 5h.
Nowy był opcja ale dochodziła przeróbka kotłowni i nowy wychodził drożej.

Napisano
  • Autor

Tak. Wyceniałem. Do tego należy doliczyć koszt zaprawy bo tutaj przez kamerę ciężko ocenić ile wyjdzie. Oprócz tego w miejscu stropów jest przewężenie i kolejny problem przy frezowaniu.

Koszt nowego komina zamknie się w 4kzl,wraz z przerobką dwóch więźb.

Napisano

Widzę, że ile osób tyle zdań. Jak dla mnie to w miejsce starego, postawiłbym nowy. Wiem, że syf i w ogóle, ale komin nie szpeci domu

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Morgan napisał:

Widzę, że ile osób tyle zdań. Jak dla mnie to w miejsce starego, postawiłbym nowy. Wiem, że syf i w ogóle, ale komin nie szpeci domu

W tym ból że się w to miejsce nie zmieści spalinowy fi 20 i wentylacyjny

Napisano

stary rozbierasz i w jego miejsce stawiasz nowy. Niestety wiąże się to z małym bałaganem w domu, ale spokój na kilkadziesiąt lat. Z zewnątrz musiałbyś pomyśleć o jego dociepleniu

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, Morgan napisał:

stary rozbierasz i w jego miejsce stawiasz nowy. Niestety wiąże się to z małym bałaganem w domu, ale spokój na kilkadziesiąt lat. Z zewnątrz musiałbyś pomyśleć o jego dociepleniu

Jeszcze raz napisze bo nie rozumiecie

Obecny komin składa się z 3 kanałów w tym 1 spalinowy

I tylko spalinowy jest do wymiany

Nie da się rozebrać kanału spalinowego bez rozpieprzenia kanałów wentylacyjnych 

Nawet jeśli ty wymiar zewnętrzny pojedynczego kanału spalinowego to 40x40...i jak to wsadzić w dziurę o wymiarach 24x36?

Nawet jeśli komin miałby być cały nowy to i tak nie wejdzie w miejsce starego...

Narysować czy jak?

Napisano

dobra to napisz ile mają razem z wentylacyjnymi

Napisano
Nie chce rozbierać starego komina ponieważ raz ze strasznie dużo sytuacji będzie,dwa i tak nie zmieszcze tam kanału fi 20...jedynie co dostawic komin do istniejącego 

Zadajesz pytanie, oczekujesz porady a jednak negujesz wszystkie podpowiedzi. Nie rozumiem po co pytasz skoro i tak upierasz się nad kominem na zewnątrz. Ja bym postawił w środku, a najlepiej wyburzył istniejący i postawił na nowo cały łącznie z wentylacyjnymi.

Klepane palcem po szkle

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Morgan napisał:

dobra to napisz ile mają razem z wentylacyjnymi

Wymiar o który pytasz to 36x74

Obecny komin 34x70

I teraz ...nowy komin musi mieć o jeden kanał wentylacyjny więcej co zwiększa jego wymiar.

42 minuty temu, hebel napisał:

Zadajesz pytanie, oczekujesz porady a jednak negujesz wszystkie podpowiedzi. Nie rozumiem po co pytasz skoro i tak upierasz się nad kominem na zewnątrz. Ja bym postawił w środku, a najlepiej wyburzył istniejący i postawił na nowo cały łącznie z wentylacyjnymi.

Klepane palcem po szkle

Wskaż mi o panie moderatorze gdzie umieram się przy kominie na zewnątrz budynku?

Przeczytaj pierwszy post w tym temacie ...i masz odpowiedz

Napisano

Jaki problem powiększyć otwór w stropie?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Joki napisał:

Jaki problem powiększyć otwór w stropie?

Żaden...tylko na długość nie ma miejsca  wewnstrz domu bo zaczne wchodzic w swiatlo drzwi a na szerokość nie da rady bo pozaslaniam kratki wentylacyjne. 

Zreszta po co dodatkowy syf robić rozbiórka starego komina i przesuwać strop jak można dostawic nowy komin gdzie dla niego też mam przebijac stropy...

Napisano

Komin pekabet

1 spalinowy 200 I dwa wentylacja 50x36cm

1 spalinowy i 3 wentylacja 74x36

Klepane palcem po szkle

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, hebel napisał:

Wystarczy że zanegowałeś wszystkie podpowiedzi dotyczące umiejscowienia komina wewnątrz.

Klepane palcem po szkle

Wielce Szanowny Panie Moderatorze,proszę jeśli mógłby Pan sporzeć swym dobrym i łaskawym okiem na całość tego wątku ponieważ przejrzałem ponownie wątek i nigdzie nie napisałem że jestem na "nie" ( za co serdecznie przepraszam i ubolewam)

o zgrozo, od samego początku jestem do tego rozwiązania najbardziej przekonany co zrzesztą napisałem panie Moderatorze w pierwszym poście (sic!)

jestem na nie jeśli chodzi o burzenie starego komina bo nowy komin w to miejsce po prostu nie wejdzie

na temat komina na zewnątrz obawy wyraziłem również w pierwszym poście - tego rozwiązania nie odrzucam ale obawy przy tym rozwiązaniu opisałem w pierwszym poście

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.