Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Realne/nierealne, da rady/do kitu.

Featured Replies

Napisano

Trzeba mierzyć siły na zamiary więc wolę spytać nim sie obkupię w klamoty i myśl na panewce spali (czasem mi sie zdarza).

Pomysł - swap silnika Matiza (3 cylindry, 50 KM mocy) do... Jawy 350.

Nie będę czarował zainspirował mnie film z silnikiem Łady 1300 w ramie CZ 175. Wyglądało to jak qpa ale robiło robotę.

Najbardziej intrygujące mnie pytanie, jak on zgrywają samochodowe silniki z motocyklowymi skrzyniami biegów??? :nie_wiem:

Ten pomysł w ogóle ma rację bytu? Jak sądzicie.

Aha - pomysłu tym razem nie dźwigałbym samodzielnie, powiedzmy że do realizacji jest nas dwóch. ;)

Napisano
5 minut temu, Cinek napisał:

Zauwaz ze na tym filmie z lada nie ma ani jednej zmiany biegow ;]

Napisano
  • Autor

A nie zwróciłem uwagi... :hmm: Galopkasta musi być. ;)

Napisano
23 minuty temu, Cinek napisał:

A nie zwróciłem uwagi... :hmm: Galopkasta musi być. ;)

Skrzynka z tylnonapedowca pod motorem, ewentualnie za, montowana poprzecznie powinna wlezc jakos, trzeba by tylko jakies sprzeglo wymyslic ;)

Napisano

Żadna skrzynia z RWD... wystarczy to, co jest, tylko "obrócić" o 90* względem tego, jak to jest umieszczone w matizie i gotowe :phi: jedna półoś na tył, druga na przód, jakieś przekładnie kątowe i jazda :hehe:

Edytowane przez romano11

Napisano
2 godziny temu, romano11 napisał:

Żadna skrzynia z RWD... wystarczy to, co jest, tylko "obrócić" o 90* względem tego, jak to jest umieszczone w matizie i gotowe :phi: jedna półoś na tył, druga na przód, jakieś przekładnie kątowe i jazda :hehe:

Troche sie to wtedy szerokie zrobi ale po zablokowaniu dyfra albo przyspawaniu poloski do ramy ma prawo ruszyc z miejsca ;]

Myslalem na rozwiazaniem podobnym do saaba 900, skrzynia pod silnikiem, wtedy mialo by to prawo jakos wygladac i sie miescic

Edytowane przez meenia

Napisano

Ja się zawsze zastawałem w druga stronę: czemu do aut nie wkłada się silników z motocykli, szczególnie ze "ścigaczy" - małe to to, ma kopyto i kręci się do wariackich obrotów :hmm:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Wojtas_BB napisał:

Ja się zawsze zastawałem w druga stronę: czemu do aut nie wkłada się silników z motocykli, szczególnie ze "ścigaczy" - małe to to, ma kopyto i kręci się do wariackich obrotów :hmm:

Też mnie to kupe lat zastanawiało! :)

Ale zauważ że powolutku granice między silnikami jednośladów a samochodów zacierają się, coraz wyższy współczynnik kW/litra, coraz mniejsze pojemności.

W druga stronę działało to dlatego, że motocykle pojazdów bloku komunistycznego miało bardzo kiepskie osiągi, więc montaż ciekawego silnika od auta (zaporożec - V4, NSU Prinz - r4, 1000 cm3 w Munchu, choć to nie komuch ale produkowano coś takiego, Garbus w rosyjskich boxerach) dawało nie tylko poprawę osiągów ale też niepowtarzalność wydumki, oraz elektryczny rozrusznik w pakiecie. :oki:

Napisano
3 godziny temu, Wojtas_BB napisał:

Jezdzi jedna terenowka z hayabusa bodajze, ale chyba maja zmieniac na samochodowy bo ruszanie z 8krpm jest ponoc malo fajne dla sprzegla a ponizej nie ruszy ;]

Napisano
Dnia 6.02.2017 o 18:22, Wojtas_BB napisał:

O ile pamiętam do malucha wkładało się silnik z Hondy 800 czy 850 ... 

Napisano

Przeciez sa skrzynie motocyklowe jako osobny twor. Po co az tak rzezbic?.
Chyba ze dla sztuki...i chyba ze nie ma kasy na projekt.

Napisano
Dnia 6.02.2017 o 18:22, Wojtas_BB napisał:

Jak się nie wkłada jak się wkłada :D

http://www.zanga106.it/

Edytowane przez 106

Napisano

Jeżeli chodzi o fabryczne rozwiązania to po prostu są to krotkodystansowe silniki. Ale np taki Matiz z 883 od HD byłby ciekawy :)
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Silniki z motorem mają sporo mocy ale moment to już taki sobie. Niemniej do małego auta duży silnik moto... Się robi tak...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.