Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działka - droga czy nie droga

Featured Replies

Napisano

Jest działka przeznaczona na sprzedaż, którą ewentualnie chciałbym kupić.

Działka klasyfikowana jest w KW jako droga, brak jest jakichkolwiek służebności (puste wpisy działów I-Sp i III)

Działka jest w myśl obecnego MPZP jest klasyfikowana jako O1MN1 - Tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z usługami,

Historycznie działka ta, w którejś z poprzednich wersji MPZP ponoć była przeznaczona na drogę, stąd prawdopodobnie taki a nie inny zapis w KW.

Czy należy się spodziewać jakiś problemów z powyższego (na działce ma stanąć domek jednorodzinny)?

1. Wyznacza się Tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z usługami oznaczone na rysunku planu symbolem MN1.

2. Ustala się przeznaczenie terenów MN1:

1) przeznaczenie podstawowe pod: a) budynki jednorodzinne, b) budynki użyteczności publicznej z zakresu handlu, gastronomii, usług turystyki, sportu, rozrywki, poczty i telekomunikacji, obsługi bankowej i rzemiosła usługowego, c) budynki i urządzenia użyteczności publicznej służącej realizacji celów publicznych z zakresu administracji, kultury, oświaty, sportu i rekreacji, kultu religijnego, opieki zdrowotnej, opieki społecznej i socjalnej, d) budynki zamieszkania zbiorowego związanego z usługami turystyki oraz stałym pobytem ludzi,

2) przeznaczenie dopuszczalne pod: a) obiekty i urządzenia związane z nieuciążliwą wytwórczością i rzemiosłem, b) budynki gospodarcze, garaże, c) ulice, drogi dojazdowe i miejsca postojowe, d) obiekty małej architektury i zieleń urządzoną, e) obiekty, urządzenia, sieci infrastruktury technicznej.

3. W granicach terenów MN1 obowiązuje zakaz lokalizacji: 1) zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej w układzie szeregowym, 2) tymczasowych obiektów budowlanych, z wyjątkiem zaplecza budowy.

4. Ustala się następujące zasady, warunki, parametry i wskaźniki kształtowania zabudowy i zagospodarowania wszystkich terenów MN1:

1) budynki, o których mowa w ust.2, pkt.1) mogą być realizowane jako jednofunkcyjne i wielofunkcyjne,

2) obiekty przeznaczenia dopuszczalnego wymienione w ust.2, pkt 2, lit. a) nie mogą powodować w obrębie zabudowy mieszkaniowej przekraczania standardów jakości środowiska,

3) wielkość powierzchni wydzielonych nowych działek budowlanych dla zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej nie może być mniejsza niż 6 arów,

4) minimalna powierzchnia, którą należy urządzić jako powierzchnię biologicznie czynną wynosi 50% powierzchni działki nowej zabudowy jednorodzinnej,

5) niezbędne powierzchnie postojowe powinny być zapewnione w granicach wydzielonej działki budowlanej,

6) forma architektoniczna budynków mieszkalnych, w tym z usługami i zamieszkania zbiorowego powinna spełniać następujące wymagania: a) wysokość budynków nie może być większa niż 9 m z tolerancją 20% tej wysokości, w przypadku uzupełniania istniejących ciągów zabudowy nowo 18 realizowanymi budynkami dopuszcza się zmianę wysokości tych budynków pod warunkiem, że wysokość nowych budynków będzie równa wysokości budynków sąsiednich lub średniej ich wysokości, b) dachy nowych oraz przebudowywanych, nadbudowywanych i rozbudowywanych budynków należy wznosić jako dwu- i wielospadowe, naczółkowe, symetryczne, o kącie nachylenia połaci 300 -450 ,z możliwością doświetlenia facjatkami, lukarnami bądź oknami połaciowymi, c) kolorystyka materiałów wykończeniowych powinna być utrzymana w następujących kolorach: pokrycie dachu w kolorach czerwonobrązowym, brązowym, zielono-brązowym; wykończenie elewacji w kolorach stonowanych,

7) forma wolnostojących budynków użyteczności publicznej, wytwórczości, rzemiosła i gospodarczych powinna spełniać następujące wymagania: a) wysokość nie może być większa niż: dla budynków użyteczności publicznej wymienionych w ust.2, pkt 1, lit. c) - 12 m, dla pozostałych budynków użyteczności publicznej, zamieszkania zbiorowego, obiektów wytwórczości, rzemiosła i gospodarczych - 9 m, b) dachy dwu- lub wielospadowe, symetryczne, z dopuszczeniem jednospadowych, o jednakowym kącie nachylenia połaci oraz płaskich przy szerokości traktu powyżej 12 m, c) kolorystyka materiałów wykończeniowych musi być zharmonizowana z kolorystyką budynków zlokalizowanych w bezpośrednim otoczeniu.

8) obowiązuje urządzanie pasów zieleni izolacyjnej wzdłuż granic działki w wypadku lokalizacji obiektów wytwórczości, rzemiosła produkcyjnego w sąsiedztwie zabudowy mieszkaniowej.

Napisano

chcesz na tym dom stawiać?

TO ok.

Upewnij się tylko, czy spełnisz wytyczne

a)działka min 600m

b) pow. zabudowy max 50% (pow. utwardzona - budynek, podjazd, chodnik, taras)

c) max wysokość z kominem 10,8m, dach dwu lub wielospadowy symetryczny 30-45 stopni

to że w KW jest droga, to nawet nie pozostałość po porzednim MPZP bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że gmina z urzędu w prywatnych działkach zmieniała klasyfikacje użytków.

Upewnij się, że ten MPZP, który masz na pewno jest aktualnie obowiązujący, zamów wypis i wyrys i do dzieła.

Napisano
  • Autor

Działka ma 1100 m2

Sam dom ma 8,4 m wysokości, działka jest prawie płaska, dach 2 spadowy symetryczny, powierzchnia zabudowy 150 m2, więc do 550m2 jeszcze spory zapas, nie planuję betonować całości. 

Mam wypis i wyrys działki obok, obie działki były w tym samym czasie wydzielane i mają/miały jedną KW (została niedawno sprzedana, w KW jest info o wniosku dot rozdziału i założenia nowej KW). 

Rozumiem, że nie ma co się przejmować tym zapisem o drodze.

Napisano
1 godzinę temu, Wojtas_BB napisał:

Rozumiem, że nie ma co się przejmować tym zapisem o drodze.

Przynajmniej nikt Ci nie zarzuci, że nie masz drogi dojazdowej do działki... :hehe:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, rwIcIk napisał:

Idź do gminy i weź wypis z MPZP, pogadaj i wywiedz się na miejscu u źródła :)

Byłem wczoraj w gminie, generalnie panie przyznały, że pracują na starych podkładach (gdzie przez tą działkę przechodzi droga), u siebie też mają ją za ewidencjonowaną jako droga, ale w MPZP jest to teren budowlany. Co do służebności to odesłały mnie do KW i działów I-Sp oraz III - i jak pisałem wcześniej nic w tych działach wpisane nie jest.

2 godziny temu, romano11 napisał:

Przynajmniej nikt Ci nie zarzuci, że nie masz drogi dojazdowej do działki... :hehe:

Tu się nie boję, bo ta działka ma bezpośredni dostęp do drogi gminnej ;)

Napisano

Gdy ja kupowałem, to działka była rolna, ale w planie pod zabudowę.

Bez problemu dostałem pozwolenie na budowę.

Odrolnienie i zmiana przeznaczenia nastąpiła dopiero po inwentaryzacji powykonawczej. 

Tak czy siak, najlepiej niech właściciel weźmie kwit z gminy.

Napisano
13 godzin temu, Wojtas_BB napisał:

Działka klasyfikowana jest w KW jako droga, brak jest jakichkolwiek służebności (puste wpisy działów I-Sp i III)

Działka jest w myśl obecnego MPZP jest klasyfikowana jako O1MN1 - Tereny zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z usługami,

Historycznie działka ta, w którejś z poprzednich wersji MPZP ponoć była przeznaczona na drogę, stąd prawdopodobnie taki a nie inny zapis w KW.

Czy należy się spodziewać jakiś problemów z powyższego (na działce ma stanąć domek jednorodzinny)?

Co mi przychodzi do głowy to ewentualność uciążliwego przyszłego sąsiedztwa, które dopuszcza MPZP.

Poza tym od działki oznaczonej jako droga nie pobiera się podatku od nieruchomości.

Napisano
11 godzin temu, Tomrad napisał:

Co mi przychodzi do głowy to ewentualność uciążliwego przyszłego sąsiedztwa, które dopuszcza MPZP.

Poza tym od działki oznaczonej jako droga nie pobiera się podatku od nieruchomości.

zmieni się sposób użytkowania jak będzie robił odbiory, i tak będzie finalnie "B" ;)

Napisano

Poproś poprzedniego właściciela o korektę. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dnia 14.02.2017 o 20:39, Wojtas_BB napisał:

Dzięki wszystkim za info, działka zarezerwowana.

@Wojtas_BB gdzie w bb daja aktualny plan ?  mam podobną potrzebe ;)  

Napisano

@wojtas_bb kupiles juz ?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Działka kupiona.

Teraz pierwszy pkt programu: trzeba zgłosić w ciągu 14 dni w gminie fakt zakupu = powstanie obowiązku podatkowego.

Działka to grunty orne klasy IVa, objęte MPZP jako teren zabudowy jednorodzinnej z usługami.

A więc składam deklarację na podatek rolny czy na podatek od nieruchomości?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.