Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oponki

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem na lato zmienić fabryczne opony na takie, które nie wkleją na pierwszej lepszej łące. 

Na placu boju zostały:

Yokohama Geolandar G055 SUV

Michelin Latitude Cross

Continental Cross Contact ATR

Pierwsza wydaje mi się za bardzo szosowa, ostatnia za bardzo terenowa do takiego auta jak moje, zostaje więc Michelin. Chyba że macie lepsze pomysły?

Rozmiar to 235/55 R18.

Napisano
  • Autor

Ponieważ nikt mi nie odpisał więc sam sobie odpiszę. Kupiłem te Micheliny, wątek można zamknąć.

:hehe:

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

Ponieważ nikt mi nie odpisał więc sam sobie odpiszę. Kupiłem te Micheliny, wątek można zamknąć.

Przy Twoich przebiegach szosowe były najlepsze. 

Zamień łąkę na trawnik w tekście i będziesz bliżej rzeczywistości .)

daj znak jak z głośnością opon !

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, marcindzieg napisał:

Myślałem nad nimi ale stwierdziłem że będą za głośne.

Wszystkie wymienione mają w moim rozmiarze indeksy odpowiednio E (ekonomika), C (hamowanie na mokrym), 71dB. Więc ten parametr tak naprawdę nie podlega ocenie.

14 minut temu, mati1.6dohc napisał:

Przy Twoich przebiegach szosowe były najlepsze. 

To trochę tak jak ze sławną dyskusją o letnich oponach zimą. Przez 99% czasu jest ciepło i sucho więc zimówki teoretycznie niepotrzebne. A potem RAZ spadnie śnieg i można albo zostać w domu albo na przydrożnym drzewie.

Ja tych opon też będę w 99% używał na asfalcie. Ale jak postanowię ten jeden raz na wakacjach do plaży dojechać to chcę mieć taką możliwość zamiast drałować z buta. ;)

Ale dlatego odrzuciłem te Continentale bo one na asfalt to rzeczywiście trochę z armaty do muchy.

1535536.jpg

Zamień łąkę na trawnik w tekście i będziesz bliżej rzeczywistości .)

To będzie bardziej szutrowa droga i piach lub żwir podczas dojazdów do plaży. Zwykle do tylko do tego jest mi latem prześwit i napęd potrzebny.

daj znak jak z głośnością opon !

71dB nie powinno być tak źle. Zimówki mam 72dB i je słychać. W poprzednim aucie to nie było zagadnieniem bo silnik zagłuszał wszystko (więc miałem opony po 73-74dB) ale ten skubaniec jest nieźle wyciszony i opony grają rolę. No ale i tak się lepiej nie dało bo cichszych opon do jazdy po luźnej nawierzchni w moim rozmiarze i przy sensownych innych parametrach nie znalazłem. Są Toyo Open Country HT ale one mają F, F, 70dB. Niby ciszej ale dłuższa droga hamowania na mokrym asfalcie mi się nie podoba. W końcu będę głównie po asfalcie jeździł.

Napisano

Miałem w poprzedniej Kii Dueler HP sport. I bez problemu wjeżdżałem szrutową drogą nad rzeczkę. A tam jest wujowe 4x4. Więc chyba przesadzasz :)

Napisano
  • Autor
58 minut temu, marcindzieg napisał:

Miałem w poprzedniej Kii Dueler HP sport. I bez problemu wjeżdżałem szrutową drogą nad rzeczkę. A tam jest wujowe 4x4. Więc chyba przesadzasz :)

Ale te fabryczne Toyo wyglądają tak:

r37.jpg

Na tym to nawet na mokrej łące wkleisz na amen. Wiem że może trochę przesadzam ale nie chcę się zastanawiać czy wyjedzie jak już wjedzie. A szukanie rolnika z traktorem za granicą to jednak trudniejsze może być.

Ten Michelin wygląda tak i jest IMO ok:

3915_Michelin_Latitude_Cross_SUV-tyre.jp

Nie jest to jakaś mocno terenowa opona ale jednak powinno być milion razy lepiej.

A opony są IMO nawet ważniejsze niż napęd:

Edytowane przez Ryb

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Nie jest to jakaś mocno terenowa opona ale jednak powinno być milion razy lepiej.

Sam się nad nią zastanawiałem bo wygląda fajnie. Ale w tym moim pudle jest na tyle głośno że wybrałem typową szosówkę (Dunlop Sportmax TT). Jak będzie - zobaczymy.

Napisano
  • Autor

Kupione, założone, wyglądają agresywnie. Nawet nie wiem czy nie jest trochę zbyt agresywnie. Auto wygląda jakbym je przygotowywał na Dakar. Dobrze że tych ATRów nie wziąłem.

Napisano
Dnia 8.03.2017 o 12:31, Ryb napisał:

Ale jak postanowię ten jeden raz na wakacjach do plaży dojechać to chcę mieć taką możliwość zamiast drałować z buta.

Dnia 8.03.2017 o 12:31, Ryb napisał:

To będzie bardziej szutrowa droga i piach lub żwir podczas dojazdów do plaży. Zwykle do tylko do tego jest mi latem prześwit i napęd potrzebny.

po nawet mokrej łące dojedziesz na bardziej szosowych oponach, szuter też nie robi problemu. Ale po piachu to nie przejedziesz SUVem bez blokad niestety.

58c79bc67d9f3_2014-10-2014_49_12.jpg.efadd4da72e23870fd647cb1160d40a5.jpg

Zaorane, mokre, błotniste, w dół się ślizgałem na bruzdach, ale pod górę poszedł bez najmniejszego problemu. To jest całkiem strome przy szczycie szczególnie.

Pirelli Scorpion STR, także wierz mi z oponami przesadziłeś ;) ale z dwojga złego lepiej w te stronę ;]

Napisano

Szukam oponek w nietypowym rozmiarze (prawie pełnoprofilowe, czyli 215/80R15). Znalazłem dwie opony, a właściwie dwie wersje tej samej opony - ta sama guma, ten sam producent, to samo przeznaczenie i parametry na etykiecie. Cena praktycznie ta sama, +/- 170 zł na komplecie, więc też nie o to chodzi, żeby przydziadować parę dych na sztuce.
Różnią się bieżnikiem. Potrzebuję ten, który będzie lepiej robić w deszczu, ew. śniegu. Obchodzi mnie wyłącznie przyczepność, głęboko w tłumiku mam hałas powyżej 80 (nie jeżdżę tak szybko) ząbkowanie czy szybsze zużycie. Zakładam przejechanie na nich 30 tysięcy max.

Szybkie pytanie. Który z tych dwóch bieżników i dlaczego:
1.
discovererat3.png?width=450&height=342&e

2.

discovererer_at.jpeg

Edytowane przez c64club
Literówka i uzupełnienie.

Napisano
  • Autor
Dnia 14.03.2017 o 08:31, Ozarek napisał:

po nawet mokrej łące dojedziesz na bardziej szosowych oponach, szuter też nie robi problemu. Ale po piachu to nie przejedziesz SUVem bez blokad niestety.

Zaorane, mokre, błotniste, w dół się ślizgałem na bruzdach, ale pod górę poszedł bez najmniejszego problemu. To jest całkiem strome przy szczycie szczególnie.

Pirelli Scorpion STR, także wierz mi z oponami przesadziłeś ;) ale z dwojga złego lepiej w te stronę ;]

Problem w tym że w moim rozmiarze były do wyboru albo opony bardzo szosowe albo takie właśnie crossy czy ATRy. Brakuje mi takich opon jak np. Nokian HT SUV, które miałem w poprzednim aucie. Opony HT Bridgestone są kiepskie na mokrym i drogie a Nokian przestał tamte robić. Gdybym miał inny rozmiar na pewno wybrałbym coś bardziej uniwersalnego. Tutaj miałem do wyboru albo zostawić te gładkie jajka Toyo albo takie "terenowe". No to poszedłem w tę stronę trochę z musu bo jajek nie chciałem. Wiem że to lekka przesada i że auta to nie uczyni terenowym ale ja i tak terenowo jeździć nie będę (bo to jest SUV do wyglądania a nie do upalania :hehe:). Na dojazd do plaży będzie aż nadto.

;)

PS. Plusem tych opon ma też być twarda mieszanka, dużo trudniejsza do przecięcia kamieniem. A to akurat może się przydać nawet bardziej niż agresywny bieżnik. :ok:

Napisano

Nie wiem to zapytam bo mnie to też może kiedyś spotka.

A czy w suv z dolaczanym tyłem, trzeba zmieniać opony wszytkie na raz czy można parami?

@Ryb mam latitude ale sporty, imo całkiem niezle

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

Gdybym miał inny rozmiar na pewno wybrałbym coś bardziej uniwersalnego.

4 godziny temu, Ryb napisał:

PS. Plusem tych opon ma też być twarda mieszanka, dużo trudniejsza do przecięcia kamieniem. A to akurat może się przydać nawet bardziej niż agresywny bieżnik. :ok:

a czyli masz ten sam problem co ja teraz. Jeszcze 3-4lata temu miałem fajny wybór opon i dedykacje do SUV, teraz niestety same osobowe i mocno myślę czy nie przeskoczyć z rozmiarem.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Update. Zrobiłem parę tys. km i coś mogę napisać. 

Ekonomika - auto pali wyraźnie więcej. Ale był w serwisie i zapytam czy jakiejś aktualizacji softu nie wgrali. W każdym razie jakieś 0,3-0,5l/100km nawet.

Mokra nawierzchnia - bez uwag. Przez kałuże przejeżdża jak trzeba, aquaplaningu nie stwierdzono, hamowanie ok (awaryjnego nie było).

Hałas - wyją w przedziale 60-80km/h. Przy 70 jest najgorzej. Poniżej tych prędkości jest ok, powyżej wycie przechodzi w szum i nie jest dokuczliwe. Ale w wymienionym przedziale prędkości trzeba się jednak do wycia przyzwyczaić.

Teren - pierwsza okazja będzie chyba dopiero w maju. Na razie byłem tylko na jakichś leśnych drogach, które absolutnie nie były wyzwaniem.

Zużycie - za mało kilometrów żeby coś powiedzieć ale brak jakichś mierzalnych zmian w stosunku do nowych.

Wygląd - przyzwyczaiłem się i coraz bardziej mi się podoba. SUVy na zwykłych oponach wyglądają dla mnie teraz jakoś łyso, jak mięśniak w baletkach.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kolejny update w związku z ciekawą pogodą w zeszłym tygodniu. Opony po śniegu jadą zupełnie jak zimówki. Temperatura oczywiście była w okolicach zera. Przy mocno ujemnych może być inaczej ale sam bieżnik radzi sobie ze śniegiem wyśmienicie.

:ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.