Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] wymiana rozrządu - mały przebieg ale minęło 7 lat ....

Featured Replies

Napisano

Witam,

opel astra G, silnik Z16XE, 2004 rok

w styczniu 2010 roku przy przebiegu 115.400 km wymieniłem kompletny rozrząd (pasek+napinacz+2 rolki)  + pompa wody + płyn chłodzący

teraz auto ma 141.000 km (czyli przejechało ok. 26.000 km) ale minęło 7 lat

co teraz zrobić ? - kompletny rozrząd bez pompy ?

Napisano

z pompą, rozrząd wymienia się co 5 lat

Napisano
Dnia 12.03.2017 o 08:34, trychu napisał:

z pompą, rozrząd wymienia się co 5 lat

Ale to tak, bo tak i już, czy jak? Jak masz rozrząd na łańcuchu i go nie dotykasz, to dobrą pompę będziesz wymieniał?

Napisano

jak masz rozrząd na łańcuchu to pompę masz na pasku osprzętu a to dwie różne rzeczy więc nie wiem ocb?

Napisano

Czyli każdy silnik bez łańcucha ma pompę wody pędzoną paskiem rozrządu? :hmm: Śmiała teza...

Jest jakiś dziwny trend onanistów rozrządowych, że jak rozrząd na pasku, to wymiana najlepiej co 3 lata, choćby przebieg wyniósł 3kkm i koniecznie z pompą wody. A jak rozrząd jest na łańcuchu, to pompy wody nikt nie dotyka latami (chyba ze się rozcieknie) - o to mi chodzi.

Napisano

Tu nie chodzi o pompę, tylko o pasek. Na upartego można wymienić sam pasek, bo reszta to w głównej mierze łożyska.

Z jednej strony powinno się wymienić wszystko co współpracuje z paskiem, więc pompę też. Z drugiej, jeśli kol. lotis wymieni tylko pasek, to prawie na pewno nic się nie stanie.

prawie

Napisano
Godzinę temu, romano11 napisał:

Czyli każdy silnik bez łańcucha ma pompę wody pędzoną paskiem rozrządu? :hmm: Śmiała teza...

Jest jakiś dziwny trend onanistów rozrządowych, że jak rozrząd na pasku, to wymiana najlepiej co 3 lata, choćby przebieg wyniósł 3kkm i koniecznie z pompą wody. A jak rozrząd jest na łańcuchu, to pompy wody nikt nie dotyka latami (chyba ze się rozcieknie) - o to mi chodzi.

Najpierw piszesz o łancuchu, teraz o pasku bez pompy.rozumiesz sam siebie? Sa silniki na pasku gdzie pompa nie jest nimi napedzana.a zalozyciel tematu niech robi co chce.ja zawsze wymieniam zestaw(jezeli pompa jest na rozrzadzie).pomijajac temat ze sa silniki w ktorych pompa nie jest pedzona rozrzadem ale jej wymiana wymaga jego demontarzu...

Napisano

Ja bym wymienil moje Reno u poprzedniego wlasciciela wg ksiazki mialo wymieniany rozrzad po 37kkm i 5 latach, w bylym moim samochodzie Punto rozrzad wymienilem po 9latach bo tam byl bezkolizyjny a mechanik jak wymienial to sie zdziwil ze chce taki ladny pasek zmieniac jak mu powiedzialem ze ma prawie 10lat to stwierdzil ze bardzo ladny stan jak na wiek ale to pewnie kwestia ze byl oryginalny i chyba z dobrej partii produkcyjnej.

Go Hard or Go Home

Napisano
19 godzin temu, trychu napisał:

rozumiesz sam siebie? ..

Doskonale... nikt nie rozumie mnie lepiej, niż ja sam... :phi:

Napisano

o i temat z dzisiaj. passat b6 2.0 tsi. w maju wymieniałem rozrząd bez pompy (klient nasz pan). dzisiaj wymieniałem znowu tym razem zestaw bo się pompce rozciekło. więc nie ukało się zaoszczędzić...

Edytowane przez trychu

• 2 miesiące później...
Napisano
Dnia 14.03.2017 o 17:45, trychu napisał:

o i temat z dzisiaj. passat b6 2.0 tsi. w maju wymieniałem rozrząd bez pompy (klient nasz pan). dzisiaj wymieniałem znowu tym razem zestaw bo się pompce rozciekło. więc nie ukało się zaoszczędzić...

Tylko, że koleś pyta się czy wymienić pompę z przebiegiem 26 tysi

Ja bym nie wymieniał

Z rozrządu wymieniłbym jedynie pasek

Tylko, że ja z tych mało strachliwych jestem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.