Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria ESP a wspomaganie

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam przełożone 407 coupe z anglika. Czy awaria ESP ma coś wspólnego ze wspomaganiem kierownicy. Mam chyba źle założoną kierownicę i wywala błąd ESP a wspomaganie chodzi jak chce , najczęściej w ogóle a w dodatku przy skręćie nawet przy wyższej predkośći wyczuwam opór i to dość silny, a może to jednak wadliwa maglownica??

Napisano
Godzinę temu, wesol napisał:

Witam

Mam przełożone 407 coupe z anglika. Czy awaria ESP ma coś wspólnego ze wspomaganiem kierownicy. Mam chyba źle założoną kierownicę i wywala błąd ESP a wspomaganie chodzi jak chce , najczęściej w ogóle a w dodatku przy skręćie nawet przy wyższej predkośći wyczuwam opór i to dość silny, a może to jednak wadliwa maglownica??

czujnik kąta kierownicy ?

Napisano
4 godziny temu, jedrocha napisał:

czujnik kąta kierownicy ?

Dokladnie trzeba wszystko poustawiac 

Napisano
Dnia 28.03.2017 o 14:05, wesol napisał:

Witam

Może mieć związek z czujnikiem kąta skrętu kierownicy - o ile jest taki.

Napisano
  • Autor
Dnia 28.03.2017 o 19:13, szyman napisał:

Dokladnie trzeba wszystko poustawiac 

Tzn. po ustawieniu czujnika skrętu wspomaganie powinno działać poprawnie??

Napisano

podłącz PP2000 przejedź się po równej prostej drodze i odczytaj jaki jest kąt dla jazdy na wprost powinno być jak mnie pamięć nie myli w okolicach zera.

Napisano
22 godziny temu, maras77 napisał:

Może mieć związek z czujnikiem kąta skrętu kierownicy - o ile jest taki.

Na bank taki jest. Bez niego ESP nie działa.

W 307 nie działa również taki drobiazg jak progresywne wspomaganie, jeśli się podepnie niewłaściwy, pozbawiony tego czujnika przełącznik zespolony.

Napisano
10 minut temu, kenickie napisał:

Na bank taki jest. Bez niego ESP nie działa.

W 307 nie działa również taki drobiazg jak progresywne wspomaganie, jeśli się podepnie niewłaściwy, pozbawiony tego czujnika przełącznik zespolony.

W Xsarze picasso nie było takiego czujnika przy ESP.

Napisano

Jesteś pewien? ESP musi wiedzieć w jakim położeniu są koła skrętne, więc jakoś to musi być zrealizowane.

Przełączniki zespolone chyba są zamienne z 307 (w którym przećwiczyłem temat samodzielnej wymiany przełącznika).

Tu przełącznik bez czujnika skrętu:

http://allegro.pl/przelacznik-zespolony-citroen-xsara-picasso-i6763437747.html#thumb/3

A ten z czujnikiem:

http://allegro.pl/przelacznik-zespolony-citroen-xsara-picasso-lift-i6747797650.html#thumb/3

Różnicę w przyłączach widać.

Napisano
Godzinę temu, kenickie napisał:

Jesteś pewien? ESP musi wiedzieć w jakim położeniu są koła skrętne, więc jakoś to musi być zrealizowane.

Przełączniki zespolone chyba są zamienne z 307 (w którym przećwiczyłem temat samodzielnej wymiany przełącznika).

Tu przełącznik bez czujnika skrętu:

http://allegro.pl/przelacznik-zespolony-citroen-xsara-picasso-i6763437747.html#thumb/3

A ten z czujnikiem:

http://allegro.pl/przelacznik-zespolony-citroen-xsara-picasso-lift-i6747797650.html#thumb/3

Różnicę w przyłączach widać.

W lexii nie widziałem takiego wskazania.

Napisano

Na bank jest, sprobuj Diagboxem. W autach z ESP powinien byc skalibrowany do jazdy na wprost. Bez ESP ale z elektrycznym wspomaganiem jest czujnik szybkosci skretu - przynajmniej u mnie w Expercie cos takiego widzialem w podgladzie parametrow wspomagania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.