Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Deska kompozytowa

Featured Replies

Napisano

Ktoś ma lub miał doświadczenia z deską kompozytową? Zastanawiam się nad sztachetami z tego materiału.

Interesuje mnie opinie jak to wygląda po dłuższym czasie, czy się nie odbarwia i jak z trwałością?

Napisano

Kolega użył do płotu, ale w poziomie - deski powyżej 1m długości zaczęły się wyginać pod własnym ciężarem (niewykluczone, że również od rozszerzalności cieplnej), więc jako rygle użyj innego materiału.

Napisano

Mam taras z deski kompozytowej. Póki co jest super.

Napisano
3 godziny temu, alster napisał:

Ktoś ma lub miał doświadczenia z deską kompozytową? Zastanawiam się nad sztachetami z tego materiału.

Interesuje mnie opinie jak to wygląda po dłuższym czasie, czy się nie odbarwia i jak z trwałością?

Mam deskę klozetową kompozytową. Jest ok.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, Olleo napisał:

Kolega użył do płotu, ale w poziomie - deski powyżej 1m długości zaczęły się wyginać pod własnym ciężarem (niewykluczone, że również od rozszerzalności cieplnej), więc jako rygle użyj innego materiału.

Sztachety planuje tradycyjnie w pionie, konstrukcję mam z profili metalowych także raczej nie powinny się wyginać.

10 godzin temu, sherif napisał:

Jak długo u Ciebie leżą?

Napisano
1 godzinę temu, alster napisał:

Sztachety planuje tradycyjnie w pionie, konstrukcję mam z profili metalowych także raczej nie powinny się wyginać.

Jak długo u Ciebie leżą?

Rok. Gość co zajmuje się tarasami i układał mi deskę robi to od ok 10 lat. Nie miał nigdy żadnych problemów z tym że on układa tylko 3 producentów. Trzeba uważać na produkty z Chin (głównie mające mączke bambusową i mające w nazwie Eco ;]). Często sie odbarwiają, krzywią i śmierdzą. Deski z EU natomiast są bardzo drogie.

IMHO na ogrodzenie zastosowałbym drewniane sztachety impregnowane ciśnieniowo, u rodziców takie wiszą już 20 lat bez malowania.

Napisano
  • Autor

Dzięki za informację, drewniane sztachety (olcha) mam w tej chwili. Przynajmniej raz na 5 lat muszę je malować, w tej chwili już się zaczynają sypać i muszę je wymienić.

Sztachety mam tylko od ulicy, nie jest tego jakoś porażająco dużo, więc cenę przełknę. Bardziej mi chodzi o praktyczność kompozytu i żeby się po 10 latach nie rozsypały.

ps.

Możesz podrzucić jakiegoś producenta EU?

Edytowane przez alster

Napisano
17 minut temu, alster napisał:

Dzięki za informację, drewniane sztachety (olcha) mam w tej chwili. Przynajmniej raz na 5 lat muszę je malować, w tej chwili już się zaczynają sypać i muszę je wymienić.

Sztachety mam tylko od ulicy, nie jest tego jakoś porażająco dużo, więc cenę przełknę. Bardziej mi chodzi o praktyczność kompozytu i żeby się po 10 latach nie rozsypały.

ps.

Możesz podrzucić jakiegoś producenta EU?

Twinson, Rehea.

Napisano
21 godzin temu, sherif napisał:

Możesz jakieś foto zapodać?

Żona mnie męczy, żeby w tym roku teras zrobić.

Napisano
14 godzin temu, karax napisał:

Znajomi mają kompozyt, w upał nie postawisz na tym gołej stopy. Weź to pod uwagę jak masz taras od południa lub lubisz połazić boso po ogrodzie. 

Napisano
18 godzin temu, karax napisał:

20160427_095203_proc.jpg.7937e0eb4c02cc333c34851becaa32fb.jpg

Napisano
3 godziny temu, spad napisał:

Znajomi mają kompozyt, w upał nie postawisz na tym gołej stopy. Weź to pod uwagę jak masz taras od południa lub lubisz połazić boso po ogrodzie. 

U mnie taras jest idealnie od południa, latem niczym nie osłonięty. Nagrzewa się normalnie jak wszystko inne, ale bez problemu da się chodzić (choć czuć, że jest ciepły), nawet dzieciom to nie przeszkadza. Znacznie bardzie potrafią się ciemne krzesła nagrzać.

Napisano
17 godzin temu, sherif napisał:

U mnie taras jest idealnie od południa, latem niczym nie osłonięty. Nagrzewa się normalnie jak wszystko inne, ale bez problemu da się chodzić (choć czuć, że jest ciepły), nawet dzieciom to nie przeszkadza. Znacznie bardzie potrafią się ciemne krzesła nagrzać.

No to widać, że wiele też zależy od rodzaju kompozytu, znam dwa przypadki gdzie osoby posiadające takie tarasy chwalą je sobie, ale mówiły, że w gorące dni taras nagrzewa się bardzo mocno.

Napisano
3 godziny temu, spad napisał:

No to widać, że wiele też zależy od rodzaju kompozytu, znam dwa przypadki gdzie osoby posiadające takie tarasy chwalą je sobie, ale mówiły, że w gorące dni taras nagrzewa się bardzo mocno.

Ja słyszałem z kolei, że te marketowe jak się nagrzeją to śmierdzą, ala mocz kota.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.