Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Viatoll dla osobowego z przyczepą- ktoś ogarnia?

Featured Replies

Napisano

Prawdopodobnie w wakacje wybiorę się do Polski samochodem rejestrowanym w UK, ciągnącym kemping (kemping nierejestrowany bo też angielski). Suma DMC zestawu przekroczy 3,5t. Byłem ostatnio w jednym z punktów Viatoll pytać jak mam postąpić zeby być w zgodzie z prawem to kazano mi zarejestrować się w systemie na podstawie angielskiego dowodu rejestracyjnego samochodu oraz jakiejkolwiek przyczepy polskiej (żeby mieć dowód rej. bo bez niego viatoll mi nie przysługuje). Przecież to jakiś obłęd, żebym po przekroczeniu granicy z Polską zaczął poszukiwania kogoś, kto pożyczy mi swój dowód rejestracyjny od przyczepy dla rejestracji w systemie.

W ogóle cały ten viatoll jest dla mnie nieczytelny, strona internetowa jest tragicznie niezrozumiała, ciężko znależć ile się płaci i kiedy- za jakie drogi. Czy ktoś to ogarnia i jest w stanie podpowiedzieć jak postąpić?

Napisano

Urządzenie "dostajesz" na auta którym zamierzasz holować przyczepę. Jaką przyczepę podepniesz nie ma żadnego znaczenia. Ktoś wprowadził Cię w błąd.

Napisano

Dokładnie, co ma przyczepa do tego. 

Napisano
8 godzin temu, Igorek napisał:

Prawdopodobnie w wakacje wybiorę się do Polski samochodem rejestrowanym w UK, ciągnącym kemping (kemping nierejestrowany bo też angielski). Suma DMC zestawu przekroczy 3,5t. Byłem ostatnio w jednym z punktów Viatoll pytać jak mam postąpić zeby być w zgodzie z prawem to kazano mi zarejestrować się w systemie na podstawie angielskiego dowodu rejestracyjnego samochodu oraz jakiejkolwiek przyczepy polskiej (żeby mieć dowód rej. bo bez niego viatoll mi nie przysługuje). Przecież to jakiś obłęd, żebym po przekroczeniu granicy z Polską zaczął poszukiwania kogoś, kto pożyczy mi swój dowód rejestracyjny od przyczepy dla rejestracji w systemie.

W ogóle cały ten viatoll jest dla mnie nieczytelny, strona internetowa jest tragicznie niezrozumiała, ciężko znależć ile się płaci i kiedy- za jakie drogi. Czy ktoś to ogarnia i jest w stanie podpowiedzieć jak postąpić?

Osobiście to przerabiałem na włsnej skórze

Jak we wszystkim w tym kraju również z tym Viatollem w przepisach panuje śmietnik. Jak popatrzysz na V5 to na dokumencie masz datę pierwszej rejestracji i brakuje daty produkcji.

ViaToll nie zarejestrują Ci na tej podstawie. Ratunkiem możesz mieć jeżeli masz w samochodzie zamontowaną tabliczkę znamionową z wybitą datą produkcji (podobno niektóre samochody tak mają). Przykładowo Audi ma tylko lepki we wnęce koła zapasowego i nie ma tych informacji.

Konsekwencją tego, nie interesuje ich twoja homologowana "emisja spalin" euro tylko wszystkie samochody na "brytyjskich dokumentach" wpadają w maksymalną stawkę. Jednym słowem walą cie na bramownicach tyle co najcięższe ciężarówy !!! Taką sytuację miałem jak jechałem A6 z campingiem w 2014 roku.

A wiesz co jest najciekawsze? W 2013 jechałem też Land Roverem i miałem zapiętą lawetę. Na lawecie wiozłem kabriolet który był szczelnie opakowany (całkowicie zakryty i nie było go widać). Kabriolet był niski i nie wystawał ponad dach Land Rovera. Masa była znacznie większa od przekazdu z Campingiem ale jak na granicy pojechałem kupić ViaTolla, to pizdolina w Jędrzychowicach wyszła z budki, popatrzyła i powiedziała że na "lekką przyczepę towarową nie muszę mieć bo napewno się łapię w niższą kategorię" .

Bzdury jakieś i bajzel.

EDIT:

Zapomniałem że w 2012 jechałem też z ogromną przyczepą towarową (też tym samym A6) i nie wiedziałem o istnieniu jakiegoś ViaTolla. Na bramkach na A4 Kraków - Katowice nic mi nie zwrócili uwagi. Tych drugich bramek na A4 jeszcze nie było. W domu dopiero mnie oświecili że coś takiego obowiązuje w Polsce.

Edytowane przez bengamin

Napisano

Raz baba na bramce zapytała się mnie czy zestaw jest powyżej 3,5 t . Duży suv i średnia przyczepa campingowa, całe szczęście wszystko waży poniżej teh 3,5 tony .

Napisano

A jak naliczą ewentualną karę skoro przyczepa nierejestrowana i nie mają skąd wziąć DMC:hmm:

Napisano
4 minuty temu, volf6 napisał:

A jak naliczą ewentualną karę skoro przyczepa nierejestrowana i nie mają skąd wziąć DMC:hmm:

Automatycznie nie naliczą... tyle że jazda przyczepą bez tablic może być uciążliwa...

Krawiec

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Urządzenie "dostajesz" na auta którym zamierzasz holować przyczepę. Jaką przyczepę podepniesz nie ma żadnego znaczenia. Ktoś wprowadził Cię w błąd.

Dostałem informację, że skoro samochód nie przekracza 3,5t to nie mam prawa ubiegać się o Viatoll. Po to mi właśnie ma być jakikolwiek dowód rejestracyjny by zestaw 3,5t przekroczył a ja będę mógł zarejestrować się w viatoll'u i ciągać wtedy jakąkolwiek przyczepę.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, bengamin napisał:

Osobiście to przerabiałem na włsnej skórze

Czy w Jędrzychowicach, zaraz po wjeździe do PL, można załatwić temat viatolla zanim cokolwiek mnie ustrzeli? Skąd system wie, że zestaw ma powyżej 3,5t? Orientujesz się jak wygląda alternatywna sieć dróg, na których nie trzeba płacić za przejazd?

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, volf6 napisał:

Nierejestrowana nie znaczy niehomologowana. Przyczepa spełnia szereg warunków do legalnego poruszania się po drogach publicznych, między innymi ma tabliczkę znamionową, która jasno wskazuje ile wynosi jej DMC.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, krawiec napisał:

Automatycznie nie naliczą... tyle że jazda przyczepą bez tablic może być uciążliwa...

Krawiec

Na tył przyczepy ciągnietej przez angielski samochód zakłada się kopię tylnej tablicy samochodu. Mnie zastanawia natomiast skąd viatoll będzie wiedział jaka jest DMC zestawu? Bez fizycznego zatrzymania zestawu przez kogokolwiek i sprawdzenia, nikt nie ma wiedzy czy zestaw łapie się czy też nie :hmm:

Napisano

Chyba to działa tylko dla aut zarejestrowanych w PL dla których rozpozna numer rejestracyjny. 

Krawiec

Napisano
1 godzinę temu, Igorek napisał:

skąd viatoll będzie wiedział jaka jest DMC zestawu? Bez fizycznego zatrzymania zestawu przez kogokolwiek i sprawdzenia, nikt nie ma wiedzy czy zestaw łapie się czy też nie :hmm:

A viatoll nie ma połączenia z automatycznymi wagami preselekcyjnymi?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, romano11 napisał:

A viatoll nie ma połączenia z automatycznymi wagami preselekcyjnymi?

A co to i jak to działa? DMC samochodu 2320, przyczepy 1389, realnie oba pojazdy będą miały po 100kg mniej w stanie do jazdy, więc jeśli cokolwiek ma mnie wazyć to wyjdzie powyżej 3,5t.

Napisano
4 godziny temu, Igorek napisał:

Mnie zastanawia natomiast skąd viatoll będzie wiedział jaka jest DMC zestawu? Bez fizycznego zatrzymania zestawu przez kogokolwiek i sprawdzenia, nikt nie ma wiedzy czy zestaw łapie się czy też nie :hmm:

Z CEPIKu, bramownice robią zdjęcia i automat sprawdza. Co z obcymi to:nie_wiem:

Klientowi przyszlo 8 bramek jak się mniejsze auto wysypało i zestaw zastepczy pojechał bez Viatoll. 

Za Kapsch

W celu stwierdzenia, czy waga pojazdu przekracza 3,5 tony i w związku z tym jest on objęty obowiązkiem uiszczenia opłaty elektronicznej, w czasie przejazdu pod bramownicą kontrolną pojazd jest mierzony i odpowiednio klasyfikowany. Jeżeli nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty, zdjęcia i dane o przejeździe są automatycznie usuwane, bez możliwości ich odzyskania.

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, Artur_W_wa napisał:

Z CEPIKu, bramownice robią zdjęcia i automat sprawdza. Co z obcymi to:nie_wiem:

Klientowi przyszlo 8 bramek jak się mniejsze auto wysypało i zestaw zastepczy pojechał bez Viatoll. 

Za Kapsch

W celu stwierdzenia, czy waga pojazdu przekracza 3,5 tony i w związku z tym jest on objęty obowiązkiem uiszczenia opłaty elektronicznej, w czasie przejazdu pod bramownicą kontrolną pojazd jest mierzony i odpowiednio klasyfikowany. Jeżeli nie podlega obowiązkowi wnoszenia opłaty, zdjęcia i dane o przejeździe są automatycznie usuwane, bez możliwości ich odzyskania.

Jak czytam o tych wszystkich wymaganiach i późniejszych ewentualnych problemach z urządzeniem to na razie najbardziej skłonny jestem do ominięcia tego całego syfu. Jest jakaś mapka dróg nieobjętych systemem?

Napisano
15 godzin temu, Igorek napisał:

Dostałem informację, że skoro samochód nie przekracza 3,5t to nie mam prawa ubiegać się o Viatoll. Po to mi właśnie ma być jakikolwiek dowód rejestracyjny by zestaw 3,5t przekroczył a ja będę mógł zarejestrować się w viatoll'u i ciągać wtedy jakąkolwiek przyczepę.

Bzdura. Mam kilka aut z viatolem w tym również poniżej 3.5DMC. Tu się nie ma o co ubiegać. Idziesz do punktu Viatoll i po wypisaniu formularza i wpłaceniu pieniędzy wychodzisz z szarym pudełkiem.

Napisano
2 godziny temu, Danielpoz. napisał:

Bzdura. Mam kilka aut z viatolem w tym również poniżej 3.5DMC. Tu się nie ma o co ubiegać. Idziesz do punktu Viatoll i po wypisaniu formularza i wpłaceniu pieniędzy wychodzisz z szarym pudełkiem.

Dokładnie, pudełko jest na auto i podczepiasz do auta co chcesz a jak przekracza granicę to wieszasz pudełko. 

Ciągnę Land Roverem rajdówkę i zgodnie z wytycznymi ViaToll płacę za drogi jak 40tonowy TIR :phi:

Doskonały system!

Należy pamiętać aby mieć pudełko dobrze naładowane, bo mobilnie często doładowanie nie działa a stacji z doładowaniem niewiele... masakra jakaś.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, chojny napisał:

Dokładnie, pudełko jest na auto i podczepiasz do auta co chcesz a jak przekracza granicę to wieszasz pudełko. 

Ciągnę Land Roverem rajdówkę i zgodnie z wytycznymi ViaToll płacę za drogi jak 40tonowy TIR :phi:

Doskonały system!

Należy pamiętać aby mieć pudełko dobrze naładowane, bo mobilnie często doładowanie nie działa a stacji z doładowaniem niewiele... masakra jakaś.

A ile kosztuje taki przejazd przez Polskę od zachodu na wschód? 5, 50, 500zł?

Napisano
  • Autor
13 minut temu, chojny napisał:

Milion pincet 100... sprawdź sobie :phi:

http://213.25.68.37/tc/Default.aspx?lang=pl&AspxAutoDetectCookieSupport=1

Ooo, dzięki! :)

Wychodzi mi, że jeśli policzą mnie według mojej kategorii pojazdu i normy emisji spalin to koszt będzie około 115zł. No ale jak wskoczę w "najgorszą kategorię" to będzie 2x tyle. 

Napisano

Dokładnie tak właśnie i mi się taka najgorsza kategoria trafiła :ogien:

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, chojny napisał:

Dokładnie tak właśnie i mi się taka najgorsza kategoria trafiła :ogien:

Ale pod nią podlegasz czy masz przypisaną taką na swoją niekorzyść?

Napisano
9 minut temu, Igorek napisał:

Ale pod nią podlegasz czy masz przypisaną taką na swoją niekorzyść?

Podlegam 8-)

Napisano
  • Autor
6 minut temu, chojny napisał:

Podlegam 8-)

No to współczuję :(

Napisano
17 godzin temu, Igorek napisał:

No to współczuję :(

Wyprawowy LR więc stara konstrukcja przystosowana do jazdy na szlamie nie paliwie, seryjnie chyba Euro 2 a po zmianach w silniku pewnie Euro 0 ;)

Napisano
22 godziny temu, chojny napisał:

Doskonały system!

Potwierdzam. Brak daty produkcji i sama data pierwszej rejestracji w V5 i płacimy jak za 40 tonowe Tiry

Napisano
Dnia 24.04.2017 o 15:42, Igorek napisał:

Czy w Jędrzychowicach, zaraz po wjeździe do PL, można załatwić temat viatolla zanim cokolwiek mnie ustrzeli? Skąd system wie, że zestaw ma powyżej 3,5t? Orientujesz się jak wygląda alternatywna sieć dróg, na których nie trzeba płacić za przejazd?

TAK! Tuż za granicą parking po prawej. Inna sprawa że te Panie w tym punkcie są odrobinę niedoje...ne, niedorobione

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, bengamin napisał:

Potwierdzam. Brak daty produkcji i sama data pierwszej rejestracji w V5 i płacimy jak za 40 tonowe Tiry

Nie mam w dowodzie rejestracyjnym wpisanej normy Euro, nie wiem dlaczego myślałem, że mam. Czyli wpadam z automatu w najdroższą kategorię :ogien:

8 godzin temu, bengamin napisał:

TAK! Tuż za granicą parking po prawej. Inna sprawa że te Panie w tym punkcie są odrobinę niedoje...ne, niedorobione

Cały wyjazd muszę jeszcze raz przemyśleć. Na razie wyszperałem, że kara za brak opłaty to 500zł w moim przypadku i może być nałożona tylko raz na dobę. To całkiem sensowna alternatywa ;]

Napisano
3 godziny temu, Igorek napisał:

Nie mam w dowodzie rejestracyjnym wpisanej normy Euro, nie wiem dlaczego myślałem, że mam. Czyli wpadam z automatu w najdroższą kategorię :ogien:

Cały wyjazd muszę jeszcze raz przemyśleć. Na razie wyszperałem, że kara za brak opłaty to 500zł w moim przypadku i może być nałożona tylko raz na dobę. To całkiem sensowna alternatywa ;]

A jeszcze będą musieli Cię znaleźć...

Napisano
11 godzin temu, grogi napisał:

A jeszcze będą musieli Cię znaleźć...

Jak trafi na inspekcje to już nie muszą szukać.

Napisano
Dnia 24.04.2017 o 07:29, Danielpoz. napisał:

Jaką przyczepę podepniesz nie ma żadnego znaczenia. Ktoś wprowadził Cię w błąd.

To skąd GITD ma info o masach i wysyła wezwania na podstawie fotek ?

Napisano
  • Autor
37 minut temu, sherif napisał:

To skąd GITD ma info o masach i wysyła wezwania na podstawie fotek ?

Z tego co wiem to bramki rozpoznają pojazdy po tablicach. Po wyciągnięciu z CEPiK'u informacji o sumie DMC system wie czy zestaw łapie się w Viatoll czy też nie. W CEPiK'u nie ma samochodów zagranicznych, stąd potrzeba rejestracji w systemie. Podobno na niektórych bramkach (preselekcja) kamery też wstępnie określają klasę pojazdu i dokonują pomiaru wagi oraz rozstawu osi. Wszystko wskazuje na to, że przy DMC w okolicach 3,5t bramkę można oszukać ale pozostaje ITD. A przecież oni mają też nieoznakowane :hmm:

Napisano
3 godziny temu, Igorek napisał:

Z tego co wiem to bramki rozpoznają pojazdy po tablicach. Po wyciągnięciu z CEPiK'u informacji o sumie DMC system wie czy zestaw łapie się w Viatoll czy też nie. W CEPiK'u nie ma samochodów zagranicznych, stąd potrzeba rejestracji w systemie. Podobno na niektórych bramkach (preselekcja) kamery też wstępnie określają klasę pojazdu i dokonują pomiaru wagi oraz rozstawu osi. Wszystko wskazuje na to, że przy DMC w okolicach 3,5t bramkę można oszukać ale pozostaje ITD. A przecież oni mają też nieoznakowane :hmm:

NO tak, ale skąd oni wiedzą bez danych przyczepy jaka jest łączna DMC ?

IMHO robią fotki rejestracji jednego i drugiego i na tej podstawie kwalifikują opłaty.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sherif napisał:

NO tak, ale skąd oni wiedzą bez danych przyczepy jaka jest łączna DMC ?

IMHO robią fotki rejestracji jednego i drugiego i na tej podstawie kwalifikują opłaty.

W przypadku rejestrowanych w Polsce tak jest. W przypadku anglika nie wiedzą jaka jest suma DMC, póki ITD nie zatrzyma.

Napisano
4 godziny temu, Igorek napisał:

W przypadku rejestrowanych w Polsce tak jest. W przypadku anglika nie wiedzą jaka jest suma DMC, póki ITD nie zatrzyma.

Czyli mniejsze ryzyko ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.