Igorek Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Kupiłem kilka takich ponad rok temu. Od dłuższego czasu nie da się z żadnej korzystać, przywiera niemiłosiernie. Da się te powłoki jakoś odświeżyć czy patelnie na złom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioor Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Nie sprawdzałem na takich powierzchniach ale na granitowej miałem opis co zrobić przed użyciem. Należy natrzeć całą patelnię olejem i na chwilę odstawić. Co jakiś czas po dokładnym umyciu myciu patelni czynność powtórzyć. Szczególnie gdy pojawią się objawy przywierania. Może to jednak pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joki Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Miałem kilka patelni: "ceramicznych" i wszystkie po kilku miesiącach użytkowania, nagle zaczynały przywierać do smażonych potraw. Może coś robiłem źle? Nie wiem. Wróciłem do teflonu i jest spokój. Patelnia wytrzymuje kilka lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcG Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, Igorek napisał: Kupiłem kilka takich ponad rok temu. Od dłuższego czasu nie da się z żadnej korzystać, przywiera niemiłosiernie. Da się te powłoki jakoś odświeżyć czy patelnie na złom? Miałem to samo, wróciłem do teflonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 5 minut temu, MarcG napisał: Miałem to samo, wróciłem do teflonu. Ja właśnie pytam bo też wróciłem do teflonu . Tydzień temu kupiłem dwie teflonowe i dopiero widzę jak się męczyłem z tymi ceramicznymi, teraz wszystko spływa po tych nowych a na ceramicznych co by nie było robione to trzeba je namaczać potem godzinami i szorować szczotką. No i tak się zastanawiam, da się to jakoś uratować czy wymiana wszystkich na teflon. Spróbuję patentu z olejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 są prawdopodobnie niedoczyszczone, serio. Miałem to samo i pomogło potraktowanie ceramiki środkiem do czyszczenia garnków z nierdzewki (takie gęste mleczko typu posmarować i zostawić). Przy zmywaniu z patelni zaczęło wyzłazić trochę syfu i powłoka odzyskała hydrofobowość. Kwestie hartowania i natłuszczania powłoki też przerabiam co jakiś czas, trzyma póki co właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brun0 Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 2 godziny temu, Igorek napisał: Kupiłem kilka takich ponad rok temu. Od dłuższego czasu nie da się z żadnej korzystać, przywiera niemiłosiernie. Da się te powłoki jakoś odświeżyć czy patelnie na złom? Wyszorować / wypolerować porządnie czymś w stylu CIFa i przez jakiś czas będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Dzięki Panowie, będę próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 A ja się polubiłem z patelniami bez żadnych sztucznych powłok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hebel Napisano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Wyszorować / wypolerować porządnie czymś w stylu CIFa i przez jakiś czas będzie ok Trzy dni temu zrobiłem to samo, dokładnie wyszorowalem po czym wygrzałem patelnię z odrobiną oleju i jest jak nowa, tzn nic nie przywiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.