Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[DIYzAK] - Stół do warsztatu

Featured Replies

Napisano

Jak już kiedyś wspominałem zamierzałem zrobić sobie home made - stół warsztatowy (to ten do którego ma być zamontowana "chowana" szlifierka z innego wątku).

W długie zimowe wieczory wspomagane dawką zacnego trunku powstał wstępny projekt. Projekt o tyle wstępny, że częściowo podczas realizacji został nieco zmodyfikowany - powiedzmy udoskonalony.

590785e210b5d_st.thumb.jpg.a501db797f49eb246ed05252ad123032.jpg

Kilka telefonów w celu zamówienia kantówki i w końcu się udało co wcale nie było proste bo kilka tartaków w okolicy powiedziało termin na koniec maja bo przez Lex Szyszko mają tyle drewna do obrobienia, że nie ma czasu na takie pierdoły. Przy okazji zamówiłem trochę drzazgi dla kolegi bo chciał sobie dwie ławki sklecić.

20170313_120950.jpg.3bfe2ed5095d55dcee33dabcb4027670.jpg

Drewno niestety mokre więc po posmarowaniu jakimś szuwaksem anty grzybowym trzeba było poukładać żeby nieco przeschło z naciskiem na "nieco"

20170408_131223.jpg.425613d2f113d6dc7934769fddeebc1d.jpg

W końcu nadszedł czas, że miałem trochę wolnego weekendu + mały urlop, więc do dzieła. Mierzenie, cięcie, wiercenie, przykręcanie, malowanie.20170423_122524.jpg.efcbadb2643f9dbfeb6c5a6c8da42e36.jpg

20170423_115313.jpg.e9e555a4b0a0c8294a0102cbf7a5b624.jpg

20170408_131355.jpg.d71d2def4a7c78df3dce2ab01e9ddce1.jpg

Swoją drogą temu kto wynalazł znaczniki do kołków czy jak to tam się zwie należy się Nobel. Teraz kołkowanie to sama przyjemność.

20170423_130435.jpg.baaefac33099fe23ffaf639ed70e6137.jpg

Wstępna przymiarka

20170423_132413(1).jpg.ee815b8a161c5ef1e614335c0e8788a4.jpg

Mazu mazu

20170423_142533.jpg.0525d39133eef72c84b3540ae24471ed.jpg

20170423_160545(1).jpg.7b4c0914544f7ffbdfb477b7b72fd25b.jpg

I rama gotowa, w sensie jeszcze muszę nogi śrubami pozkręcać ale tylko dlatego, że kupiłem już śruby. Teraz wszystko jest i tak sztywne bez nich.

20170425_111913.jpg.18a4729bd35a08a87cb31927de23e9e3.jpg

Na jutro został do zrobienia blat. Kantówka z grubsza przycięta i przymierzona. Jutro ostateczna decyzja co do kolejności dech i kołkowanie, klejenie i skręcanie. Później szlifowanko na gładko i jakiś impregnat.

20170425_124023.jpg.8165bccf10d14ba63c845d6fd4d56665.jpg20170425_181907.jpg.a9489e513cc662543d71994a94067737.jpg

Na dolny blat pójdzie płyta osb, którą mam jeszcze z czasów budowy.

Jak na moje umiejętności, posiadane narzędzia oraz czas to jestem z siebie dumny. Założenia projektowe spełnione - stół jest duży, ciężki i stabilny więc nawet jakieś gięcie pręta w imadle nie powinno powodować latania stołu po całym pomieszczeniu. Oczywiście zawsze można go przykręcić do posadzki. Na pewno następne narzędzie do zakupu to frezarka górnowrzecionowa, która np teraz pozwoliłaby ładnie zlicować kątowniki z ramą oraz obrobić krawędzie na bardziej okrągło.

Edytowane przez mitunio

Napisano

bardzo elegancka robota :ok: profesjonalnie podszedłeś do tematu.

Napisano

Podziwiam za pracę z drewnem :oki: mi ten materiał nie leży ;] Widzę że jednakowo dobieramy narzędzia ;] wkrętarka, szlifierka oscylacyjna jakbyś u mnie w warsztacie to robił 8]

Napisano
12 godzin temu, mitunio napisał:

Jak na moje umiejętności, posiadane narzędzia oraz czas to jestem z siebie dumny.

Bardzo ładnie Ci to wyszło. :oki: Powiem więcej: sam bym tego lepiej nie zrobił :phi:

Napisano
  • Autor
18 minut temu, romano11 napisał:

Bardzo ładnie Ci to wyszło. :oki: Powiem więcej: sam bym tego lepiej nie zrobił :phi:

Teraz nie wiem czy się cieszyć z tego powodu bo żonka wpadła na pomysł, żebyśmy zrobili jakieś meble na taras lub donice i w tym wszystkim najbardziej podoba mi się słowo "zrobili" :pad:

Napisano

:hehe: bo małżonka uruchomi wyobraźnię, puści wodze fantazji i zrobi projekt - słowem "będzie Ci wymyślać", a Ty masz to tylko poskładać... ;l

Napisano
  • Autor

Małżonka małżonką ale dziś znowu kilka godzin pracy za mną.

Najpierw śruby 16 cm co by bardziej usztywnić i żeby ważyło trochę więcej ;]

20170502_114606.jpg.1b127387a4cb1ca99e2248a0f97d0ca5.jpg

No i blat - nie spodziewałem się, że tyle czasu to zajmie. Wyznaczenie otworów i wiercenie to pikuś.

20170502_135411.jpg.75bcd2829d64d281a5018c8f67b1f585.jpg

Gorzej było z "dopasowaniem" poszczególnych kantówek. Drewno nieco się powichrowało i nawet pas nie pomagały. No cóż spodziewałem się tego bo drewienko nie było suche i zrobiło się to co zrobiło. Niektóre kantówki schodziły się ładnie i klej wypływał ale miejscami świeciły 2mm szpary. :(

20170502_140651.jpg.90ef88afda79f123b19d1f23fd01d89d.jpg

Poza tym różnice w wysokości wynikające z poskręcania się drewna.

20170502_155739.jpg.89b319d9fc0ff7d5abd982d08545b711.jpg

Po dociągnięciu śrub zaczęło się szlifowanie. Najpierw papier 60-ka, później 120. Później z pyłu i wikolu zrobiłem szpachlówkę i wypełniłem wszystkie szpary.

20170502_163845.jpg.ca2a7f006e5c7b63ac09818ab657f9b4.jpg

Jutro szlifowanko papierkiem 180 i impregnat bezbarwny

Pierwszy zauważalny błąd to materiał na blat - sosna nie była dobrym wyborem bo jest za miękka. Jak się blat złacha to albo wymienię na coś twardszego albo przykleję na wierzch sklejkę 12mm. Drugi - wkręty mocujące blat - powinienem zrobić je od spodu żeby nie były widoczne. Na początku myślałem że będzie fajnie wyglądało ale nie wygląda fajnie, a bynajmniej mi się nie do końca podoba.

Napisano

Wykonanie pierwsza klasa :ok: mam podobny zrobiony w garażu i na górę dałem gumę która zapobiega ślizganiu się przedmiotów podczas prac warsztatowych, pomaga utrzymać czystość i zabezpiecza blat przed uszkodzeniem.

Napisano

ładne.:ok:

Ps. nie chcę krakać ale duże prawdopodobieństwo że drzewo wyschnie i porozłazi się na łączeniach a co gorsza powichruje.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, szyman napisał:

ładne.:ok:

Ps. nie chcę krakać ale duże prawdopodobieństwo że drzewo wyschnie i porozłazi się na łączeniach a co gorsza powichruje.

Zdaję sobie z tego sprawę aczkolwiek kantówka blatowa była najbardziej sucha. Poza tym łączone na kołki i klej więc nie powinno się powichrować ale szpary się mogą zrobić. Pomieszczenie nie jest ogrzewane więc może proces nie będzie jakiś bardzo drastyczny.

Napisano
21 godzin temu, mitunio napisał:

Zdaję sobie z tego sprawę aczkolwiek kantówka blatowa była najbardziej sucha. Poza tym łączone na kołki i klej więc nie powinno się powichrować ale szpary się mogą zrobić. Pomieszczenie nie jest ogrzewane więc może proces nie będzie jakiś bardzo drastyczny.

Pracujące drewno ma taką siłę, ze jest w stanie mur rozwalić, więc na te kołki bym nie liczył. 

Napisano

Profi robota, gratuluję. :ok:

Napisano

bardzo ładna robota, tylko nie wiem czy dobrze widzę, ale czy poukładałeś wszystkie kantówki słojami w jedną stronę ? Z tego co pamiętam dobrze jest tak układać, żeby wzajemnie się neutralizowaniu w trakcie naturalnego odkształcania.

Napisano
Dnia 1.05.2017 o 21:02, mitunio napisał:

Swoją drogą temu kto wynalazł znaczniki do kołków czy jak to tam się zwie należy się Nobel. Teraz kołkowanie to sama przyjemność

Możesz przybliżyć na czym polega owa magia ;] 

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Gordon_Shumway napisał:

Możesz przybliżyć na czym polega owa magia ;] 

Magia polega na tym, że wiercę otwór, wsadzam w niego znacznik, przykładam drugą dechę, dociskam i mam na niej zaznaczone miejsca gdzie wiercić. Wcześniej musiałem rzeźbić w odmierzanie, a i tak się nieco przesunęło... albo jakieś "szablony" robić

18 godzin temu, bergerac napisał:

bardzo ładna robota, tylko nie wiem czy dobrze widzę, ale czy poukładałeś wszystkie kantówki słojami w jedną stronę ? Z tego co pamiętam dobrze jest tak układać, żeby wzajemnie się neutralizowaniu w trakcie naturalnego odkształcania.

Nie wiem - nie znam się :nie_wiem:

Napisano
5 godzin temu, mitunio napisał:

Nie wiem - nie znam się :nie_wiem:

ja też już dawno nie kleiłem, ale z tego co pamiętam, to trzeba układać kierunki słoi albo na przemian albo przekręcać kolejne o 90 stopni, żeby zapobiec zwichrowaniu blatu. Ale miejmy nadzieję, że drewno było wystarczająco suche, a zastosowane kołki dadzą radę :ok: 

Napisano

Nie dadzą :) będzie co jakiś czas szlifować.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Olleo napisał:

Nie dadzą :) będzie co jakiś czas szlifować.

W tym akurat nie problem - dlatego blat 5cm żeby pd czasu do czasu coś wyrównać, odświeżyć.

Napisano

Następnym razem klej po długości, a nie szerokości. Jeśli nie potrzebujesz idealnej płaskiej powierzchni, to nawet nie klej, a po prostu przykręć kantówki obok siebie.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 1.05.2017 o 21:02, mitunio napisał:

Kilka telefonów w celu zamówienia kantówki i w końcu się udało co wcale nie było proste bo kilka tartaków w okolicy powiedziało termin na koniec maja bo przez Lex Szyszko mają tyle drewna do obrobienia, że nie ma czasu na takie pierdoły. Przy okazji zamówiłem trochę drzazgi dla kolegi bo chciał sobie dwie ławki sklecić.

Drewno niestety mokre więc po posmarowaniu jakimś szuwaksem anty grzybowym trzeba było poukładać żeby nieco przeschło z naciskiem na "nieco".

Daleko nie szukając, masz 3 składy z suchym drewnem konstrukcyjnym: Siekierki, Łomianki i Janki, sądzę że potrzebne dla Ciebie przekroje dostałbyś od ręki.

Robota super, ale proponowałbym zmienić czarne wkręty przy złączach na wkręty dedykowane do okuć

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, niedal napisał:

Daleko nie szukając, masz 3 składy z suchym drewnem konstrukcyjnym: Siekierki, Łomianki i Janki, sądzę że potrzebne dla Ciebie przekroje dostałbyś od ręki.

Robota super, ale proponowałbym zmienić czarne wkręty przy złączach na wkręty dedykowane do okuć

Hmmm gdybym wiedział o tych składach pewmnie bym je sprawdził.

Czy mówisz o tego typu wkrętach? https://www.stalco.pl/p/512/link

Czy mam je zmienić ze względów estetycznych czy jakiś innych?

Napisano
Dnia 18.05.2017 o 21:37, mitunio napisał:

Hmmm gdybym wiedział o tych składach pewmnie bym je sprawdził.

Czy mówisz o tego typu wkrętach? https://www.stalco.pl/p/512/link

Czy mam je zmienić ze względów estetycznych czy jakiś innych?

Chodzi o takie wkręty:

bledy-w-montazu-zlaczy-ciesielskich_2.jp

Czarkne wkręty są bardzo kruche i z biegiem czasu przy okuciach mogą zacząć urywać się łby.

To są dedykowane gwoździe i wkręty do okuć, mają większą średnicę w miejscu przylegania do okucia, dodatkowo je stabilizując.

Napisano
Dnia 3.05.2017 o 23:31, luccass napisał:

Szkoda, że w PL tak ciężko o porządnie wysuszone drewno...

tapatalked

Do aleksandrowa daleko nie masz, sopexim:)

Napisano
Do aleksandrowa daleko nie masz, sopexim:)

Dzieki :) deski elewacyjne i tarasowe będę potrzebował - znajdę je tam? :)

tapatalked

Napisano
1 minutę temu, luccass napisał:

Dzieki :) deski elewacyjne i tarasowe będę potrzebował - znajdę je tam? :)

tapatalked

Oczywiście. Do wyboru i koloru. Wkręty i inne też

Napisano
Oczywiście. Do wyboru i koloru. Wkręty i inne też

Spoko. Odwiedzę ich. Jak Ci się przypomni podobny skład w okolicach to podrzuć namiar proszę :)

tapatalked

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.