Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.4T Astra J / K

Featured Replies

Napisano

Takie drobne pytanie. 

Wiem że 1.4 T z Astry J jest dobry i chwalony. Ale teraz coś pozmieniali i dołożyli 5KM. Czy to tylko na kompie zrobili, czy coś "unowocześnili" żeby się lepiej psuło?

Z góry dzięki.

Napisano
20 minut temu, grze1234 napisał:

Takie drobne pytanie. 

Wiem że 1.4 T z Astry J jest dobry i chwalony. Ale teraz coś pozmieniali i dołożyli 5KM. Czy to tylko na kompie zrobili, czy coś "unowocześnili" żeby się lepiej psuło?

Z góry dzięki.

To różne silniki.

Ten nowy jest z bezpośrednim wtryskiem. ;]

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, rwIcIk napisał:

To różne silniki.

Ten nowy jest z bezpośrednim wtryskiem. ;]

Czyli jednak udało im się:oki:. Schrzanili - pojeździ krócej.:no:

Dzięki.:piwko:

Napisano
17 minut temu, grze1234 napisał:

Niby czemu mialby pojezdzic krocej?

Z tego co sie orientuje, to ten nowy silnik jezdzi lepiej i pali mniej niz B14NET z Astry J...

Pewnie po czescie ze wzgledu na mase, ale jednak.

Napisano
Godzinę temu, grze1234 napisał:

Dzięki.:piwko:

Stary ledwo spełniał normy czystości spalin, musiał pracować z podwyższoną temperaturą, stąd często cały czas pracowały wentylatory.

Napisano
18 minut temu, rwIcIk napisał:

Stary ledwo spełniał normy czystości spalin, musiał pracować z podwyższoną temperaturą, stąd często cały czas pracowały wentylatory.

Wentylatory chodza jak jest walniety termostat.. To dosc popularna przypadlosc w tym silniku.

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

ASO jakoś długo na to nie wpadło ;] 

A to nie wiem, ja u siebie wentylator przez 5kkm slyszalem chyba tylko raz* a codziennie rano i po pracy spedzam troche czasu w korkach.

Chyba, ze ma kilka biegow i tego najwolniejszego nie slychac...

*Nie dotyczy jazdy z wlaczona klimatyzacja ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Niby czemu mialby pojezdzic krocej?

Z tego co sie orientuje, to ten nowy silnik jezdzi lepiej i pali mniej niz B14NET z Astry J...

Pewnie po czescie ze wzgledu na mase, ale jednak.

Bezpośredni wtrysk kojarzy mi się z nagarem. Czyli autko długo nie pojeździ w mieście bo zawory się zasyfią i trzeba będzie rozbierać i czyścić. Może jestem w błędzie :). Ale do tego dojdzie za rok filtr GPF. 

O takich urokach bezpośredniego wtrysku słyszałem. 

Ale może jednak tak nie jest?

Napisano
Dnia 17.05.2017 o 20:40, Maciej__ napisał:

A widzisz, na forum Astra klub nie widzialem, zeby cos pisali na ten temat...

Generalnie przyczyną jest spalanie stukowe.

Bulletin just been released by Vauxhall advising that for Turbocharged Direct Injection Engines there is a certain risk for Stochastic Pre Ignition (SPI). This SPI causes strong pressure peaks in the combustion chamber which may harm the piston ring lands.

Fault:

Sporadic metallic noise from combustion chamber, sometimes with short loss of power. Occasionally fault code 'P0300 Engine Misfire' is stored but not all the time. Engine Light might not even come on when power loss suffered. This may be the source of the engine splutter / short loss of power people are experiencing in 1.4 Turbo. 

Affected Models:

Amongst the affected models are the two versions of the 1.4 Turbo in the Astra K (B14XFL/T RPO code LE1 and LE2). I have the 150ps 1.4 Turbo Astra K which is RPO code LE2. 

Resolution:

Vauxhall/Opel/GM have developed a new engine Oil - Dexos 1, Generation 2 to reduce the risk of this fault happening. This new Oil is essential to be used for Astra K 1.4 Turbo. However up until this point only Dexos 2 has been available. The new Oil will be released in the final week of April 2017. The part number is: 95599877 which comes in a 5 litre container, larger sizes will be available at a later date. Model Year 2017 cars are shipped with the new oil in already. 

In the meantime the bulletin states GM Dexos 2 MUST be used until Dexo 1, Gen 2 becomes available. 

Napisano
4 minuty temu, format napisał:

Generalnie przyczyną jest spalanie stukowe.

Bulletin just been released by Vauxhall advising that for Turbocharged Direct Injection Engines there is a certain risk for Stochastic Pre Ignition (SPI). This SPI causes strong pressure peaks in the combustion chamber which may harm the piston ring lands.

Fault:

Sporadic metallic noise from combustion chamber, sometimes with short loss of power. Occasionally fault code 'P0300 Engine Misfire' is stored but not all the time. Engine Light might not even come on when power loss suffered. This may be the source of the engine splutter / short loss of power people are experiencing in 1.4 Turbo. 

Affected Models:

Amongst the affected models are the two versions of the 1.4 Turbo in the Astra K (B14XFL/T RPO code LE1 and LE2). I have the 150ps 1.4 Turbo Astra K which is RPO code LE2. 

Resolution:

Vauxhall/Opel/GM have developed a new engine Oil - Dexos 1, Generation 2 to reduce the risk of this fault happening. This new Oil is essential to be used for Astra K 1.4 Turbo. However up until this point only Dexos 2 has been available. The new Oil will be released in the final week of April 2017. The part number is: 95599877 which comes in a 5 litre container, larger sizes will be available at a later date. Model Year 2017 cars are shipped with the new oil in already. 

In the meantime the bulletin states GM Dexos 2 MUST be used until Dexo 1, Gen 2 becomes available. 

Ten silniki ma dedykowane noPN 95 czy 98?

Ciekawe w jakis sposob zmiana oleju ma niby wyeliminowac problem...

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Ten silniki ma dedykowane noPN 95 czy 98?

B14XFT/B14XFL rekomendowane RON95, B16SHT rekomendowane RON98, a akceptowalne RON95

1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Ciekawe w jakis sposob zmiana oleju ma niby wyeliminowac problem..

Cóż, nie znam się na tym. Z tego co widziałem na filmie zapłony pojawiają się w okolicy pierścieni, generalnie na boku tłoka. Tam trochę oleju jednak jest, więc może się da.

Napisano
  • Autor

Z tego co tu widzę GM wlazło na jakąś minę z tymi silnikami. Moja głowa za biedna żeby to pojąć. Dawniej obniżenie kompresji, wzbogacenie mieszanki przeciwdziałało stukaniu. Ale teraz to najlepiej się nie dotykać. Mają problem to niech go sobie rozwiązują. Ważne żeby robili to nie za moje. Czyli wniosek: lepiej mieć silniczek stary, bez turbiny 100 kucyków. Mniej boli głowa a kiedyś do celu i tak się dojedzie. W sumie szkoda że tak poprawili te turbinowe......:facepalm:.

Napisano
8 minut temu, grze1234 napisał:

Z tego co tu widzę GM wlazło na jakąś minę z tymi silnikami. Moja głowa za biedna żeby to pojąć. Dawniej obniżenie kompresji, wzbogacenie mieszanki przeciwdziałało stukaniu. Ale teraz to najlepiej się nie dotykać. Mają problem to niech go sobie rozwiązują. Ważne żeby robili to nie za moje. Czyli wniosek: lepiej mieć silniczek stary, bez turbiny 100 kucyków. Mniej boli głowa a kiedyś do celu i tak się dojedzie. W sumie szkoda że tak poprawili te turbinowe......:facepalm:.

Wg mnie wniosek jest taki, zeby sie nie rzucac na nowosci ;)

Jezeli problem zostanie permanentnie rozwiazany to wyglada na to, ze wiekszosc awarii zdarzy sie jeszcze na gwarancji.

Z reszta przedluzenie gwarancji na 5 lat I 150kkm w Oplu to koszt raptem 2kPLN, wiec pewnie wiekszosc i tak sie skusi :ok:

Napisano
15 godzin temu, grze1234 napisał:

Czyli wniosek: lepiej mieć silniczek stary, bez turbiny 100 kucyków. Mniej boli głowa a kiedyś do celu i tak się dojedzie.

Gorzej jak trzeba kogoś wyprzedzić.

Napisano
10 godzin temu, format napisał:

W przypadku 1,4t opla, to szału nie ma. A z automatem, to już porażka na całej linii. Co innego 1,6t, bo w astrze daje rade, ale znowu w insigni słaby.

Napisano
  • Autor
Dnia 23.05.2017 o 10:45, format napisał:

To fakt. Ale przy obecnym ruchu to raczej trzeba mieć ze 200 kucy i 4x4 żeby próbować rozsądnie wyprzedzać. A na autostradach to i tak nie ma znaczenia. Czyli w korku stoi się zawsze tak samo :) 

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎05‎-‎23 o 22:43, 62545tomasz napisał:

nie zgodze się

mam 1.4 125 koni turbo w astrze k i lata az milo

Dokladnie, przy masie 1,5 t te 140 KM (B14 NET) ładnie odpycha. IMHO wrażenie jakby tam bylo więcej niz 200 NM.

Przypominam, że 10 lat temu był wątek o sprawnym wyprzedzaniu przy pomocy Cinquecenta.

Napisano
13 minut temu, wawo napisał:

Dokladnie, przy masie 1,5 t te 140 KM (B14 NET) ładnie odpycha. IMHO wrażenie jakby tam bylo więcej niz 200 NM.

Wg mnie to 140KM to absolutnie minimum do tego auta, zeby sprawnie wyprzedzic trzeba i tak zbic do 3-4 biegu.

Jezdzi sie tym calkiem sprawnie, ale niestety masa zabija osiagi tego silnika.

W porownaniu z TSI o podobnej mocy to jednak roznica na korzysc VW jest spora...

Spory plus za stosunkowo nieduze spalanie i cisze przy predkosciach 130-150km/h. Szybciej praktycznie nie jezdze.

Napisano
Dnia 5/23/2017 o 21:48, lukash21 napisał:

W przypadku 1,4t opla, to szału nie ma. A z automatem, to już porażka na całej linii. Co innego 1,6t, bo w astrze daje rade, ale znowu w insigni słaby.

10s do 100 to jest porazka?

Napisano
Dnia 26.05.2017 o 11:36, wawo napisał:

Dokladnie, przy masie 1,5 t te 140 KM (B14 NET) ładnie odpycha.

Astra K ani nie ma takiej masy, ani takiego silnika. 

Napisano
Dnia 26.05.2017 o 14:44, wujekcybul napisał:

10s do 100 to jest porazka?

No jest niestety.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.