Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiękczacz wody

Featured Replies

Napisano

Gdzieś w archiwum zapewne wygrzebałbym nieco informacji, ale pomyślałem, że odświeżę temat z nadzieją, że zaoszczedzicie mi trochę czasu, który musiałbym spędzić na 'doktoryzowaniu się' :)

Chciałbym zakupić 'pudełko', które zmiękczy mi wodę z wodociągu :)

Założenia:
- rodzina 2+2 w domku
- zmiękczacz miałby obsłużyć całą instalację zimnej i ciepłej (zasobnik CWU) wody oprócz jednego kranu dedykowanego do wody pitnej
- w przewidzianym miejscu instalacji jest dostęp do prądu i odpływu

Pytania:
1) można samemu kupić 'pudełko' i poprosić hydraulika o podłączenie, czy konieczna jest współpraca ze specjalistą?

2) taką wodę przed i po bada się laboratoryjnie, czy można jakimiś 'papierkami lakmusowymi' samemu ocenić poprawność instalacji i działania? 

3) są jacyś konkretni producenci, których polecacie lub odradzacie?

4) jakie są koszty eksploatacji takiego urządzenia? Powiedzmy roczne.

5) wszelkie porady an co zwracać uwagę i o czym pamiętać mile widziane :)

Dzięki!!

Napisano
4 minuty temu, luccass napisał:

Gdzieś w archiwum zapewne wygrzebałbym nieco informacji, ale pomyślałem, że odświeżę temat z nadzieją, że zaoszczedzicie mi trochę czasu, który musiałbym spędzić na 'doktoryzowaniu się' :)

Założenia:
- rodzina 2+2 w domku
- zmiękczacz miałby obsłużyć całą instalację zimnej i ciepłej (zasobnik CWU) wody oprócz jednego kranu dedykowanego do wody pitnej

Pytania:
1) można samemu kupić 'pudełko' i poprosić hydraulika o podłączenie, czy konieczna jest współpraca ze specjalistą?

2) taką wodę przed i po bada się laboratoryjnie, czy można jakimiś 'papierkami lakmusowymi' samemu ocenić poprawność instalacji i działania? 

Dzięki!!

mnie to podłączała firma, która robiła mi też inne rzeczy typu montaż kotła i w ogóle całą kotłownię, ale jest to na tyle proste, że raczej można zrobić samemu. Po prostu musisz to wpiąc gdzieś za wejsciem wody do domu i tyle. Z wodą jedyne co badali, to twardość przed i po montażu. Ja mam Aquahome'a od Viessmanna i działa na razie drugi rok. Eksploatacja sprowadza się do dosypywania soli, która bardzo powoli ubywa, więc koszty roczne są znikome. Nie licząc prądu, ale chyba za dużo go nie pobiera.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, maro_t napisał:

mnie to podłączała firma, która robiła mi też inne rzeczy typu montaż kotła i w ogóle całą kotłownię, ale jest to na tyle proste, że raczej można zrobić samemu. Po prostu musisz to wpiąc gdzieś za wejsciem wody do domu i tyle. Z wodą jedyne co badali, to twardość przed i po montażu. Ja mam Aquahome'a od Viessmanna i działa na razie drugi rok. Eksploatacja sprowadza się do dosypywania soli, która bardzo powoli ubywa, więc koszty roczne są znikome. Nie licząc prądu, ale chyba za dużo go nie pobiera.

O dzięki! Z fizycznym montażem, to domyślam się, że nie ma problemu. Bardziej obawiałem się konieczności analizy wody w celu dobrania właściwego urządzenia, itp. Ale z tego co piszesz, działa to prościej niż myślałem :) Tę twardość to na miejscu badali, czy do laba wysłali? Sprawdzasz teraz od czasu do czasu twardość ponownie? 

Zdradzisz koszty takiego pudełka? :)

Napisano
2 minuty temu, luccass napisał:

O dzięki! Z fizycznym montażem, to domyślam się, że nie ma problemu. Bardziej obawiałem się konieczności analizy wody w celu dobrania właściwego urządzenia, itp. Ale z tego co piszesz, działa to prościej niż myślałem :) Tę twardość to na miejscu badali, czy do laba wysłali? Sprawdzasz teraz od czasu do czasu twardość ponownie? 

Zdradzisz koszty takiego pudełka? :)

Twardość bada się na miejscu w domu. Np jest taki płyn, gdzie bierzesz trochę wody i kapiesz kropelki tego płynu do wody. Jak woda zmieni kolor po piątej kropelce to znaczy, że jest 5 stopni twardości i tyle. To nie musi być idealnie wymierzone.

Chyba że Tobie chodzi o poprawę jakości jeszcze innych parametrów wody, to juz nie wiem. Ja motowałem to urządzenie tylko z powodu bardzo twardej wody (twardość powyżej 20 stopni). Sam nie sprawdzam tej twardości, chociaż już kilka razy zbierałem się na zakup testera, ale na razie się nie zebrałem. Ostatnio prosiłem o sprawdzenie przy okazji serwisu kotła.

Kosztu dokładnego nie pamiętam, było to 2 tys. z kawałkiem: 2300 czy 2600, jakoś tak.

Napisano
  • Autor

Chodzi mi tylko o twardość - mam nadzieję, że łazienki nie będą się tak szybko syfić, a może i pralka, i zmywarka dłużej pożyją :)

Dzięki @maro_t :piwko:

Edytowane przez luccass

Napisano
3 minuty temu, luccass napisał:

Chodzi mi tylko o twardość - mam nadzieję, że łazienki nie będą się tak szybko syfić, a może i pralka, i zmywarka dłużej pożyją :)

Dzięki @maro_t :piwko:

zanim zaczniesz kupować i zbierać się za montaż tego samemu, zbierz jakieś oferty, może się okazać, że z montażem nie będzie sporo drożej.

Napisano
2 godziny temu, luccass napisał:

Założenia:
- rodzina 2+2 w domku

Pytania:

Dzięki!!

Zrób badanie wody, wrzuć na forum Muratora w wątku o filtrach, jest tam dwóch speców którzy Ci dobrze doradzą co, jak i za ile :). Z jednym się nawet poznałem, drugi mi dość dużo pomógł i doradził.

Ja z tego co się orientuje to swą dwa rodzaje zmiękczaczy jeden oparty o sól, drugi na bazie filtra. Ten z solą jest o tyle upierdliwy, że zabiera sporo miejsca i trzeb sypać sól do wiadra. Kolumny są lepsze ale nie zawsze się nadadzą. Z dobrym złożem są praktycznie bezproblemowe i bezobsługowe. Wszystko zależy jaką masz wodę.

Dla hydraulika nie radzę tego zlecać chyba że ma na prawdę o tym pojęcie. Dzięki jednemu miałem cały zasyp filtra w drenażu :facepalm:.

Są firmy które się w tym specjalizują, zrobią szybko i tak, że będzie to miało ręce i nogi.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, sherif napisał:

Zrób badanie wody

Domyślam się, że wyniki badań, które podają wodociągi wystarczą? :)

3 minuty temu, sherif napisał:

wrzuć na forum Muratora w wątku o filtrach

To ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradzę-w-sprawie-doboru-urządzeń/page462 ?

Dobrze by go było przeczytać, ale 462 strony to ponad moje siły ;]

6 minut temu, sherif napisał:

Ja z tego co się orientuje to swą dwa rodzaje zmiękczaczy jeden oparty o sól, drugi na bazie filtra

Będę drążył w takim razie :)

Napisano
49 minut temu, luccass napisał:

Domyślam się, że wyniki badań, które podają wodociągi wystarczą? :)

To ten: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradzę-w-sprawie-doboru-urządzeń/page462 ?

Dobrze by go było przeczytać, ale 462 strony to ponad moje siły ;]

Będę drążył w takim razie :)

Ja bym zrobił badanie w miejscu odbioru wody, bo z instalacją pomiędzy wodociągami a domem bywa różnie. Zawsze można się odnieść do wyników podanych przez wodociągi, będzie wiadomo co zmienia się po drodze.

Tak to ten wątek i ta osoba. Czytać nie musisz wystarczy się zapytać i poczekać na opinie ludzi.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja ze dwa lata temu zmontowałem zmiękczacz. W tym samym czasie kupiłem nowy czajnik elektryczny. I skąd w nim kamień ? :)

Napisano
  • Autor
Ja ze dwa lata temu zmontowałem zmiękczacz. W tym samym czasie kupiłem nowy czajnik elektryczny. I skąd w nim kamień ? [emoji4]

A twardość wody na wyjściu zmiękczacza jaką masz? I ciekawe jak by po 2 latach ten czajnik wyglądał gdyby zmiękczacza nie było :)

tapatalked

Napisano

Nie moge teraz znaleźć źródła ale czytałem, że taka miękka woda to wbrew pozorom za zdrowa dla człowieka nie jest.

Napisano
4 godziny temu, luccass napisał:

A twardość wody na wyjściu zmiękczacza jaką masz? I ciekawe jak by po 2 latach ten czajnik wyglądał gdyby zmiękczacza nie było :)

tapatalked

u mnie przy zmiękczaczu czajnik mniej więcej po miesiącu wygląda od środka tak, jak bez zmiękczacza po trzech dniach

Napisano
2 minuty temu, amciek napisał:

Nie moge teraz znaleźć źródła ale czytałem, że taka miękka woda to wbrew pozorom za zdrowa dla człowieka nie jest.

dlatego nie zaleca się ustawiać zmiękczacza tak, żeby na wyjściu woda była całkiem miękka, czy zero stopni twardości. Zależnie od różnych źródeł zostawić twardość 3-5 stopni

Napisano
  • Autor

Ja nie zamierzam jej pić ;) Tylko się nią myć :)

tapatalked

Napisano

Ja nie zamierzam jej pić [emoji6] Tylko się nią myć [emoji4]

tapatalked

Będziesz miał rozejscie do kranu w kuchni przed zmiekczaczem ?
Napisano
  • Autor

Będziesz miał rozejscie do kranu w kuchni przed zmiekczaczem ?

Tak :ok:

tapatalked

Napisano
Dnia 3.06.2017 o 14:32, amciek napisał:

Bo to prawda. Działanie zmiękczacza polega na podmianie jonów wapnia (zasadniczo pożytecznych dla organizmu) na jony sodu (który i tak żremy w nadmiarze z powodu obecności soli we wszystkich produktach spożywczych). Poza tym woda po przejściu przez zmiękczacz smakuje obrzydliwie. A w ogóle, zmiękczacz to super sprawa, ale do mycia, prania i spłukiwania kibla.

Napisano
2 godziny temu, kjk napisał:

Poza tym woda po przejściu przez zmiękczacz smakuje obrzydliwie

serio? Ja nie czuję żadnej różnicy.

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał:

serio? Ja nie czuję żadnej różnicy.

Różnicy między dobrym winem a sikaczem za 3.99zł też niektórzy nie czują. Dla mnie woda po przejściu przez zmiękczacz jest niezdatna do picia. Co innego jeżeli ktoś ma kompletną stację uzdatniania (zmiękczacz, filtry, złoże dolomitowe itd.).

Napisano
3 godziny temu, kjk napisał:

Bo to prawda. Działanie zmiękczacza polega na podmianie jonów wapnia (zasadniczo pożytecznych dla organizmu) na jony sodu (który i tak żremy w nadmiarze z powodu obecności soli we wszystkich produktach spożywczych). Poza tym woda po przejściu przez zmiękczacz smakuje obrzydliwie. A w ogóle, zmiękczacz to super sprawa, ale do mycia, prania i spłukiwania kibla.

Z tego co slyszalem do wody, ktora bedzie pita daje sie obejscie i puszcza bez zmiekczania.

Moze to troche komplikuje instalacje, ale wydaje mi sie najrozsadniejsze.

Napisano
7 minut temu, komandos80 napisał:

Z tego co slyszalem do wody, ktora bedzie pita daje sie obejscie i puszcza bez zmiekczania.

Moze to troche komplikuje instalacje, ale wydaje mi sie najrozsadniejsze.

Przecież jednym z powodów dla którego montowałem zmiękczacz było to, że w końcu nie muszę czyścić czajnika co drugi dzień z kamienia...

Napisano
12 minut temu, kjk napisał:

Różnicy między dobrym winem a sikaczem za 3.99zł też niektórzy nie czują. Dla mnie woda po przejściu przez zmiękczacz jest niezdatna do picia. Co innego jeżeli ktoś ma kompletną stację uzdatniania (zmiękczacz, filtry, złoże dolomitowe itd.).

w sumie to dobrze, że mam taki mało wymagający smak ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.