Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Dolne mocowanie sprężyny belki tylnej kombi.

Featured Replies

Napisano

Witajcie, potrzebuję numer części - tego dynksa który trzyma sprężynę, jest to element wymienny bo u mnie mocno skorodował i się rozpadł, mocniej młotkiem go stuknąłem i wyskoczył z gniazda. Teraz zastosowałem tymczasowy patent, ale chcę zrobić to tak jak było w oryginale.

gniazdo.jpg

Edytowane przez benypb

Napisano
  • Autor
Dnia 19.05.2017 o 23:24, Orochimaru napisał:

GM 90538493

Opel 423965

Dziękuję :piwko:

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie mam pytanie dotyczące hałasowania nowych sprężyn....

- wymieniłem przód sprężyny + górne poduszki + łożysko - wszystko KYB

- wymieniłem tył sprężyny na KYB wzmocnione  + ogranicznik dolny sprężyny + odboje górne i dolną gumę

Mam taki problem, że podczas przejeżdżania przez dziury, nierówności, progi z tyłu sprężyny wydają trzaski, takie coś w rodzaju rozprężania sprężyny po ściśnięciu, zastanawiam się czy coś z tymi sprężynami jest nie tak, czy powinny się ułożyć i wypracować ?! Bo nie wiem czy mam je ściągać i reklamować.

Proszę o jakieś sugestie.

Napisano

Nic tam nie powinno hałasować, chyba że sprężyna o coś zawadza (może koniec drutu zawadza o zwój).
Możesz - testowo - obrócić je o 180°.

Napisano

Ja kiedyś jak zakładałem KYB w astrze F na tył to też wydawały dziwne dźwięki jeszcze na kanale siadając do tylu samochodu, przekręciłem sprężyny 180 stopni i cicho :)

Napisano
  • Autor

Rozumiem, że mam sprężynę obrócić na aucie o 180 stopni wokół własnej osi bez zdejmowania i zamiany góry z dołem ?! ;)

Edytowane przez benypb

Napisano
3 godziny temu, benypb napisał:

Rozumiem, że mam sprężynę obrócić na aucie o 180 stopni wokół własnej osi bez zdejmowania i zamiany góry z dołem ?! ;)

No jakoś tak chyba... :phi:

W pewnym bolidzie wymieniłem sprężynki z przodu, a że nowe (Monroe) jak się okazało - były ciut dłuższe w sensie - więcej o jakieś ćwierć zwoju, to dopiero przy trzeciej zmianie położenia łożyska względem sprężyny, ta przestała ocierać o nadkole... :(

Ale doszedłem z tym do takiej wprawy, że wyjęcie macphersona, zmiana ustawienia łożyska i ponowny montaż zajmują mi nie więcej, niż 30 minut :hehe:

Napisano
Dnia 4.06.2017 o 20:20, romano11 napisał:

No jakoś tak chyba... :phi:

W pewnym bolidzie wymieniłem sprężynki z przodu, a że nowe (Monroe) jak się okazało - były ciut dłuższe w sensie - więcej o jakieś ćwierć zwoju, to dopiero przy trzeciej zmianie położenia łożyska względem sprężyny, ta przestała ocierać o nadkole... :(

Ale doszedłem z tym do takiej wprawy, że wyjęcie macphersona, zmiana ustawienia łożyska i ponowny montaż zajmują mi nie więcej, niż 30 minut :hehe:

Podobnie nabrałem wprawy przy demontażu. 

Myślałem, że nie ma różnicy góra/dół w sprężynach z przodu. Założyłem odwrotnie :ogien:

Napisano
  • Autor
Dnia 4.06.2017 o 11:42, Orochimaru napisał:

Nic tam nie powinno hałasować, chyba że sprężyna o coś zawadza (może koniec drutu zawadza o zwój).
Możesz - testowo - obrócić je o 180°.

Sprężyny obrócone o 180 stopni i cisza, dziękuję bardzo :oki:

• 2 lata później...
Napisano

Witam.i jak zamawiales ten element? Bo u mnie jest to samo i sie zastanawiam co zrobić.Bez problemu z wymiana? To się wsuwa w otwór czy jak? Pozdrawiam

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, zomo1230 napisał:

Witam.i jak zamawiales ten element? Bo u mnie jest to samo i sie zastanawiam co zrobić.Bez problemu z wymiana? To się wsuwa w otwór czy jak? Pozdrawiam

Cześć

Zamówiłem w serwisie Opla i zamontowałem i jest ok, nie było to drogie z tego co pamiętam.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.