Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Check wehicle protection i Hill Holder not available

Featured Replies

Napisano

Przedwczoraj tuż przed końcem krótkiej przejażdżki pojawił się błąd Hill holder not available, a chwilę później jak chciałem wracać nie odpaliłem auta, ponieważ pojawił się błąd "check vehicle protection". Po odpięciu klemy minus i wpięciu ponownie, błąd check vehicle protection zniknął i samochód odpalił normalnie, natomiast błąd hill holder ciągle pokazuje, ikonka A w kółeczku się świeci i nie gaśnie ani na chwilę. Wczoraj znów po krótkiej przejażdżce pojawił się check vehicle protection, znów pomogło odpięcie zasilania minus na chwilę. Aku jest nowy i naładowany. Na drugim kluczyku to samo. Niestety nie mogę podpiąć auta pod kompa, bo z niewiadomych mi przyczyn mój kabel Viaken KKL+Multiecuscan nie działa, muszę znaleźć starego ELM-a, ale nim o ile dobrze pamiętam, nie podłącze się do centralki ABS, która zapewne odpowiada za błąd hill holder. ABS natomiast działa normalnie. 

Chciałbym zapytać czy jeden i drugi błąd mogą być ze sobą jakoś powiązane, skoro wystąpiły prawie jednocześnie? A może miał ktoś już podobne doświadczenia i podzieli się przemyśleniami? 

Napisano

Spróbuj depnac po hamulcach aż zadziała ABS. U mnie bill holderem świecił puki tego nie zrobiłem po wymianie klocków. ABS zgasł po przejechaniu paru metrów a holder po hamowaniu.

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak będziesz miał problem z uruchomieniem  "check vehicle protection" zdejmij wtyczki z pompy wspomagania powinno pomóc

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, Artur_W_wa napisał:
Jak będziesz miał problem z uruchomieniem  "check vehicle protection" zdejmij wtyczki z pompy wspomagania powinno pomóc

Wczoraj uruchomiłem kabel kkl i skasowałem błąd hill holder. Na razie nie wrócił. Co do wtyczek na pompie, proszę podaj orientacyjną lokalizację, bo ja wiem tyko gdzie jest zbiornik od wspomagania.
Edit: Ok już wszystko jasne ;] 

Edytowane przez gilbert3

Napisano
5 godzin temu, gilbert3 napisał:

Wczoraj uruchomiłem kabel kkl i skasowałem błąd hill holder. Na razie nie wrócił. Co do wtyczek na pompie, proszę podaj orientacyjną lokalizację, bo ja wiem tyko gdzie jest zbiornik od wspomagania.
Edit: Ok już wszystko jasne ;] 

Wtyczki są po lewej stronie zbiornika, 4 lub 5 :oki:

Edytowane przez Artur_W_wa
rozszerzenie wiadomości

Napisano
  • Autor

To raczej wina czujnika sprzęgła, opisał @Maniek tutaj (z nogą na hamulcu auto odpala). 

Jeszcze nie wiem na 100%, bo dostęp do tego czujnika mnie dzisiaj pokonał, ale jutro spróbuję ponownie. 

Napisano
  • Autor

Tak, to wina czujnika sprzęgła. Zdemontowanie go to była nierówna walka, ale zakończona sukcesem. Bolec był wciśnięty wystając jedynie 1-2 mm. Po zamontowaniu naprawionego czujnika błędy zniknęły. 

Wielkie dzięki kolego @Maniek za naprowadzenie na błąd! 

Napisano

co do czujnika sprezęgła - u mnie była błachostka .

Przy wyjmowaniu dywanika jakimś cudem odgiąłem czujnik - który jest jak " wahadło " przyłożone do sprzęgła od strony wewnętrznej. Pomiędzy pedałem a ścianką grodziową.

Jest on jakby wpięty w pedał- wajchę.

Wystarczyło go umieścić z powrotem " w pedale".

I  błąd  czujnika  hill holder  zniknął.

U mnie był jeszcze błąd tempomatu.

Napisano
Dnia 24.05.2017 o 18:27, gilbert3 napisał:

Tak, to wina czujnika sprzęgła. ...

Bolec był wciśnięty wystając jedynie 1-2 mm. Po zamontowaniu naprawionego czujnika błędy zniknęły.

Często błąd blokującego się czujnika sprzęgła daje się zauważyć też po tym , że nie działa lub wyłącza się podczas jazdy tempomat - nie miałeś z tym problemów ?

Napisano
  • Autor

Często błąd blokującego się czujnika sprzęgła daje się zauważyć też po tym , że nie działa lub wyłącza się podczas jazdy tempomat - nie miałeś z tym problemów ?

Jakbym miał tempomat to pewnie bym się zorientował :)

Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.