Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR9200 do oleju przekładniowego

Featured Replies

Napisano

Stosował ktoś ten dodatek w skrzyni manualnej?

W czerwcu będę regenerował swoją skrzynię biegów. Usterka w moim modelu jest bardzo popularna. Wadliwe łożyska zostaną wymienione na oem, ile ich będzie to się okaże po rozebraniu skrzyni. Czy powodem licznych awarii były łożyska to sam nie wiem, najprawdopodobniej, ale jeszcze pod znakiem zapytania stoi oryginalny olej MTF, parametry tego oleju są niejasne (mało jest w sieci rzetelnych informacji) - tu zastanawiam się czy kupić Ravenol MTF-2 75W80, spełnia aprobaty Hondy. Druga możliwość to zalanie oem MTF i dolewka około 20ml AR9200.

O samym Ravenolu jest mało informacji jeśli chodzi o tego producenta aut, ale z tego co szukałem to w sumie jako jedyny ma jasno napisane, że spełnia Honda 08261-99964, Genuine MTF Fluid 08798-9031, MTF-7289 :hmm: 

Napisano

co do oleju dam  CI znać za kilka dni. Juz leży i czekam na wymianę;) Chociaż ja osobiście nie narzekam na pracę skrzyni, nie hałasuje, lekko biegi wchodzą. Czy będzie jeszcze lepiej, zobaczymy:oki: 

Napisano

Pomyśl o Fuchs Sintofluid 75W80. Wiem, nie ma dopuszczenia Hondy, ale ma dopuszczenia innych producentów krosując je z Ravenolem MTF2. Ravenol to przede wszystkim producent olejów przekładniowych i to tych z górnej półki, ale ta firma, jak i Fuchs, zalewa wiele fabrycznych skrzyń biegów. Miałem zalany w BMW Ravenol MTF2, jeździłem na tym rok, wlałem Sintofluid kilka m-cy temu. Jest lepiej, biegi lżej wchodzą na zimno. Fuchs najlepiej się sprawdza w wadliwych skrzyniach GM M32, więc...

Napisano
  • Autor

Tylko Fuchs to jest GL5, kiedyś jak pamiętam to był GL4/GL5, teraz jak ma klasę tylko GL5 to trochę boję się o synchronizatory. Fabrycznie powinien być klasy GL4 :hmm: 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, r1sender napisał:

co do oleju dam  CI znać za kilka dni. Juz leży i czekam na wymianę;) Chociaż ja osobiście nie narzekam na pracę skrzyni, nie hałasuje, lekko biegi wchodzą. Czy będzie jeszcze lepiej, zobaczymy:oki: 

Ale co będziesz wlewał? Tego Ravenola czy oem? W VIgenie to skrzynia miała więcej łożysk o ile dobrze pamiętam, poza szumem to tam nic się nie działo. U mnie na 1 biegu terkotała w tamtym roku, w tym roku zaraza już przeszła na następny bieg ;] 

Krótką półoś jeszcze będę chciał wymienić, lubiły pękać pod tłumikiem drgań :ok: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Wymieniałem niedawno olej w skrzyni biegów w Celice. Przed wymianą skrzynia haczyła przy redukcji do III biegu, co wskazywało na mocno już zmęczony synchronizator tego przełożenia. Zalałem nowym olejem (ATF) oraz dodałem AR9100 w odpowiedniej proporcji (100ml na litr oleju). Już nie haczy. :)

Napisano
Dnia 27.05.2017 o 20:25, analyzer64 napisał:

Ale co będziesz wlewał? Tego Ravenola ? W VIgenie to skrzynia miała więcej łożysk o ile dobrze pamiętam, poza szumem to tam nic się nie działo. U mnie na 1 biegu terkotała w tamtym roku, w tym roku zaraza już przeszła na następny bieg ;] 

Krótką półoś jeszcze będę chciał wymienić, lubiły pękać pod tłumikiem drgań :ok: 

w instrukcji piszą, że olej zmieniać co 60 tyś. jak był wymieniany jak rozrząd ( ponad 180 tyś km. przejechał:hehe:) to...

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, r1sender napisał:

w instrukcji piszą, że olej zmieniać co 60 tyś. jak był wymieniany jak rozrząd ( ponad 180 tyś km. przejechał:hehe:) to...

To daj znać jakie wrażenia, bo w przyszłym tygodniu coś muszę już kupić :ok: 

Napisano
2 minuty temu, analyzer64 napisał:

To daj znać jakie wrażenia, bo w przyszłym tygodniu coś muszę już kupić :ok: 

dam  znac po weekendzie, w piątek mam miejsce na kanale zaklepane:oki:

Napisano
  • Autor
Dnia 2.06.2017 o 22:13, r1sender napisał:

jestem po wymianie, pierwsze odczucia- biegi jakby bardziej miękko wchodziły:oki:

Zamówiłem tego Ravenola ;]  Cenowo wychodzi podobnie do OEM (58zł oem vs 51zł).

Co do tytułowego AR9200 - wycofują go, ma powstać nowy dodatek, ale mam mix AR9100/9200 (120ml), jednak nie będę tego teraz zalewał, bo olej inny, tu jeszcze dodatki, to w razie czego nie będę wiedział co zawiniło, albo co poprawiło sytuację.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
  • Autor

Olej doszedł :ok: 

6b9ee44174104b6a826bd9e4a719e6ee.png

Polecam sklep galonoleje.pl oliwa zamówiona wczoraj i dziś odebrana w paczkomacie :ok: 

Napisano

Masz 4 oddziały hurtowni Gordon w Warszawie. W trzech ten olej stoi na półce. 

Napisano
  • Autor

Nigdy nie brałem w Gordon'ie, ale stratny raczej nie jestem, przesyłka to raptem 2L paliwa, którego spaliłbym więcej na dojazd :ok: Ten katalog ich chętnie pobiorę, trzeba mieć jakieś konto specjalne czy detalista też może to przeglądać?

Napisano

Musisz mieć nr klienta, nie wiem, czy dla detalistów osiągalne.

Napisano
  • Autor

Olej zmieniony dwie godziny temu, dam znać po okolo 300km jak się sprawuje, albo wcześniej jak coś będzie nie tak. Jedno wiem, że śmierdzi dość mocno, bardziej niż oem. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.