Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi Porta same się zamykają. Można to wyregulować ?

Featured Replies

Napisano

Drzwi wewnętrzne firmy Porta.

Jedne się same zamykały od początku, niedawno zauważyłem że kolejne mają to samo.

Drzwi są raczej dobrze wypionowane. Czy można te "samo-domykanie" wyregulować na zawiasach ? Jak ?

Napisano

Zdejmujemy skrzydlo i sprawdzamy w pierwszej kolejności piony na ościeżnicy, nawet jeśli będzie coś nie tak to regulujesz skrzydło wkrecajac lub wykrecajac zawiasy w skrzydle

Napisano
27 minut temu, slawekw napisał:

Drzwi wewnętrzne firmy Porta.

Jedne się same zamykały od początku, niedawno zauważyłem że kolejne mają to samo.

Drzwi są raczej dobrze wypionowane. Czy można te "samo-domykanie" wyregulować na zawiasach ? Jak ?

Tak, jak jest pion to nie ma problemu. U mnie serwis dwa razy poprawiał samo otwieranie lub samo zamykanie. W moich można wysuw zawiasów reguluje się śrubką w ościeżnicy (jest tam zaślepka). Robi się tak, że poluzowuje śrubkę i wpycha lub wyciąga zawias. Oddzielnie górny, dolny czy środkowy. Potem się dokręca śrubkę. Popatrz czy w ok zawiasów masz zaślepki. Można też regulować wkręceniem lub wykręceniem, ale trzeba uważać, bo wtedy drzwi przesuwają się względem otworu. Jeżeli jest dobrze, to lepiej nie ruszać tego.

Napisano
4 godziny temu, sherif napisał:

Tak, jak jest pion to nie ma problemu. U mnie serwis dwa razy poprawiał samo otwieranie lub samo zamykanie. W moich można wysuw zawiasów reguluje się śrubką w ościeżnicy (jest tam zaślepka). Robi się tak, że poluzowuje śrubkę i wpycha lub wyciąga zawias. Oddzielnie górny, dolny czy środkowy. Potem się dokręca śrubkę. Popatrz czy w ok zawiasów masz zaślepki. Można też regulować wkręceniem lub wykręceniem, ale trzeba uważać, bo wtedy drzwi przesuwają się względem otworu. Jeżeli jest dobrze, to lepiej nie ruszać tego.

Może być też tak jak i ty piszesz. W okolicach środka ościeżnicy będzie maskownica która musisz zdjąć i masz dostęp do mocowania zawiasów w ościeżnicy ale oprócz tego masz też na pewno zawiasy wkręcone w skrzydło drzwiowe i tu też możesz regulowac

Napisano
5 minut temu, 4thelement napisał:

Może być też tak jak i ty piszesz. W okolicach środka ościeżnicy będzie maskownica która musisz zdjąć i masz dostęp do mocowania zawiasów w ościeżnicy ale oprócz tego masz też na pewno zawiasy wkręcone w skrzydło drzwiowe i tu też możesz regulowac

Tyle, że jak wkręcasz te w skrzydło to pozycji zamkniętej to zmieniasz położenie skrzydła względem otworu / ościeżnicy. To może powodować że będą obcierać lub haczyć.

Napisano
46 minut temu, sherif napisał:

Tyle, że jak wkręcasz te w skrzydło to pozycji zamkniętej to zmieniasz położenie skrzydła względem otworu / ościeżnicy. To może powodować że będą obcierać lub haczyć.

Jak za dużo wykręcisz to będzie haczyc

Napisano
11 godzin temu, sherif napisał:

każda regulacja na zawiasach zmienia pozycję skrzydła. Jedyna różnica to skok tej zmiany, w ościeżnicy masz płynny ruch, a na skrzydle skok o pełny obrót.

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, sherif napisał:

Popatrz czy w ok zawiasów masz zaślepki.

Mam.

Rozumiem, że pod zaślepką jest śruba (imbus) którą wystarczy poluzować i można płynnie wsuwać/wysuwać zawias z ościeżnicy ?

Dzięki - dokładnie tego szukałem.

17 godzin temu, sherif napisał:

Można też regulować wkręceniem lub wykręceniem, ale trzeba uważać, bo wtedy drzwi przesuwają się względem otworu

Tego już próbowałem, ale niewiele daje (poza tym, że drzwi zaczynają ocierać o ościeżnicę).

Napisano
1 godzinę temu, slawekw napisał:

Mam.

Rozumiem, że pod zaślepką jest śruba (imbus) którą wystarczy poluzować i można płynnie wsuwać/wysuwać zawias z ościeżnicy ?

Dzięki - dokładnie tego szukałem.

Tego już próbowałem, ale niewiele daje (poza tym, że drzwi zaczynają ocierać o ościeżnicę).

Tak, luzujesz delikatnie, żeby Ci skrzydło z zawiasem nie wypadło :phi: i regulujesz wpychając lub wyciągając zawias. Potem kontrujesz i wkładasz zaślepkę :phi:.

Czasem trzeba się trochę pobawić, bo nie raz lekko wsuniesz i Ci się z samo zamykania samo otwieranie zrobi.

Napisano
3 godziny temu, Ozarek napisał:

każda regulacja na zawiasach zmienia pozycję skrzydła. Jedyna różnica to skok tej zmiany, w ościeżnicy masz płynny ruch, a na skrzydle skok o pełny obrót.

NIe o to chodzi. Poprzez wpychanie lub wypychanie zawiasu w ościeżnicy płat drzwi zbliża się do ościeżnicy lub oddala, ale nie przesuwa. Przy kręceniu przesuwa się względem otworu.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

NIe o to chodzi. Poprzez wpychanie lub wypychanie zawiasu w ościeżnicy płat drzwi zbliża się do ościeżnicy lub oddala, ale nie przesuwa. Przy kręceniu przesuwa się względem otworu.

Dokładnie. Ale przy specyficznym ustawieniu drzwi (otwarte pod kątem 90%) regulacja w obu przypadkach jest w tej samej płaszczyźnie :) Ale tylko wtedy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.