Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawianie zbieznosci - problemy, pytania

Featured Replies

Napisano

No wiec chcialem opowiedziec swoja historie ustawiania zbieznosci.

Kiedys byla przekrecana kierownica, nie byla idealnie przykrecona w tym samym miejscu co przed wymiana... I teraz jest taki problem. Wszystkie zbieznosci robi sie w oparciu o kierownice i to czy jest prosto. U mnie tez tak zrobili. Samocho z prawej strony ma bardziej wykrecony drazek kierowniczy niz z lewej. Na komputerze podczas ustawiania wszyszlo wszystki slicznie 0,00 wiec powinno byc prosto.

A tu kupa. Samochod sciaga na prawo, po puszczeniu kierownicy, a jak jade prosto musze miec jak delikatnie skrecona w lewo.

I teraz pytanie: czy mozna znalezc jakos punkt zerowy w przekladni i do niego zrobic zbieznosc a nie do kierownicy? Poradzcie cos, bo wydaje mi sie, ze koncowki drazka powinny byc tak samo wkrecone (na ta sama glebokosc) i tego to jest wina...

Czekam na jakies porady i info na temat zbieznosci ok.gif

Pozdro

BTW samochod to punto 1

Napisano

Coś chyba nie tak jest z twoim autem.

Miałem tak samo, jak go kupiłem to miał kiere skręconą w prawo jakieś 10st. Po wymianie amortyzatorów na przodzie spytali się tylko czy nie przeszkadza mi tak krzywo kierownica, co ja na to aby ją wyprostowali. Zbierzność ustawili do kierownicy tak jak u Ciebie i jest wszystko ok. Nawet jak rozpędzę autko i hamuję z puszczoną kierownicą idzie prosto.

Napisano
  • Autor

no po prostu kiedys przy zdejmowaniu deski rozdzielczej odrecili kierownice i przykreceli ja byle jak... w miare zeby prosto bylo, pozniej ja sobie jak przekrecilem jeszcze inaczej i do tego ostatnio mialem ustawiana zbieznosc. Po tej zbieznosci samochod zaczelo sciagac na prawo, a kierownica jest krzywo...

Napisano

To ja się dołączam do pytań, ponieważ...

Miałem wymieniane amortyzatory, sprężyny z tyłu (auto teraz stoi wyżej) i końcówki drążków kierowniczych.

Po tej operacji kierownica stoi krzywo i samochód ściąga w prawo. Ten co wymieniał stwierdził że robił na oko, i powinienem się wybrać na dokładną regulację. Dodam że wcześniej kierownica stała prościutko, a samochodu nie ściągało w ogóle (nie mogłem się nadziwić że taki rocznik i ma wszystko dobrze ustawione). No to się wybrałem.

Mechanik po wstępnym przyjrzeniu się stwierdził że zbieżność jest do bani. Latał wokół auta z godzinę czasu (okazało się że nie da się dokręcić bardziej drążka regulacyjnego, więc musiał zdejmować wszystko). Po złożeniu wyregulował i stwierdził że teraz to jest super ustawione. No to super.

Wyjechałem na drogę i kierownica jak była przekoszona tak jest nadal, ściąga też tak samo. Ki czort?

Napisano

Mam dokladnie taki sam objaw jak u ciebie.

Ustawilem zbieznosc i mimo to mi sciaga delikatnie w prawo.

Jak to napisales to sobie przypomnialem ze poprzedni wlasciciel mowil ze wymienial te przelaczniki przy kierownicy do wycieraczek i kierunkowskazow. Z czego wnioskuje ze kierownica musiala byc odkrecana. Pewnie to samo.

Tez chetnie bym sie dowiedzial jak to naprawic.

Napisano

> Mam dokladnie taki sam objaw jak u ciebie.

> Ustawilem zbieznosc i mimo to mi sciaga delikatnie w prawo.

> Jak to napisales to sobie przypomnialem ze poprzedni wlasciciel mowil

> ze wymienial te przelaczniki przy kierownicy do wycieraczek i

> kierunkowskazow. Z czego wnioskuje ze kierownica musiala byc

> odkrecana. Pewnie to samo.

> Tez chetnie bym sie dowiedzial jak to naprawic.

Dac do dobrego ustawiacz zbieznosci - on sobie powinien z tym wszystkim poradzic.

Napisano

> No wiec chcialem opowiedziec swoja historie ustawiania zbieznosci.

> Kiedys byla przekrecana kierownica, nie byla idealnie przykrecona w

> tym samym miejscu co przed wymiana... I teraz jest taki problem.

> Wszystkie zbieznosci robi sie w oparciu o kierownice i to czy

> jest prosto. U mnie tez tak zrobili. Samocho z prawej strony ma

> bardziej wykrecony drazek kierowniczy niz z lewej. Na komputerze

> podczas ustawiania wszyszlo wszystki slicznie 0,00 wiec powinno

> byc prosto.

> A tu kupa. Samochod sciaga na prawo, po puszczeniu kierownicy, a jak

> jade prosto musze miec jak delikatnie skrecona w lewo.

> I teraz pytanie: czy mozna znalezc jakos punkt zerowy w przekladni i

> do niego zrobic zbieznosc a nie do kierownicy? Poradzcie cos, bo

> wydaje mi sie, ze koncowki drazka powinny byc tak samo wkrecone

> (na ta sama glebokosc) i tego to jest wina...

> Czekam na jakies porady i info na temat zbieznosci

> Pozdro

> BTW samochod to punto 1

W wiekszośći aut są punkty na kierownicy i samej kolumnie ( kropka lub nacięcie) ale mimo to jeśli zbierzność ,pochylenia są ok to nawet jak bys miał kiere odwróconą to nie powinien ściagac . Sprawdż moż eściąganie jest spowodowane przez oponki waytogo.gif zamień stronami lub jeśli sa kierunkowe to tył na przód waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W wiekszośći aut są punkty na kierownicy i samej kolumnie ( kropka

> lub nacięcie) ale mimo to jeśli zbierzność ,pochylenia są ok to

> nawet jak bys miał kiere odwróconą to nie powinien ściagac .

> Sprawdż moż eściąganie jest spowodowane przez oponki zamień

> stronami lub jeśli sa kierunkowe to tył na przód

oponki napewno nie, bo nowe byly... a to sciaganie pojawilo sie po zrobieniu zbieznosci...

Napisano

> Dac do dobrego ustawiacz zbieznosci - on sobie powinien z tym

> wszystkim poradzic.

dokładnie...

sam byłem świadkiem jak gość od zbieności rozbierał kierę i ustawiał tak jak powinna być bo goście co robili blacharkę skopali sprawę...

Napisano

> Sprawdż moż eściąganie jest spowodowane przez oponki zamień

> stronami lub jeśli sa kierunkowe to tył na przód

U mnie tak było na zimowych w tym sezonie - przy oponach przełożonych przód / tył ściągało w lewo, a przy założonych tak jak w poprzednim sezonie idealnie. Opony wyważone, zbieżność ustawiona.

Napisano

> oponki napewno nie, bo nowe byly... a to sciaganie pojawilo sie po

> zrobieniu zbieznosci...

A to nic nie znaczy - oponki moga byc nowe i moze przez nie znosic i trzeba przejechac do 5 tys km zanim sie "uloza" do samochodu. Ja tak mialem w Uno, a teraz w Alfie przerabiam podciete przez zle ustawiona zbieznosc - przeloze je na odwrot (a niestety sa kierunkowe) jest cacy, zaloze jak maja byc i lekko sciaga. Wkurza mnie to strasznie, ale przez to niepotrzebnie nie mialem auta 4 dni, mechanik dostal bialej goraczki i okazalo sie, ze to wlasnie opony. Ale przynajmniej mam 100% pewnosc, ze auto jest proste jak dzwon, a zbieznosc ustawiona jest lepiej niz fabrycznie zlosnik.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.