Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Q- JD Powers ,Kia bije wszystkich, VW bije Toyota - jakość nowych aut 2017

Featured Replies

Napisano

Nowe JD Powers wyszło jak co roku od 27 lat.

Drugi rok z rzędu KIA zabiła wszystkich. [emoji379][emoji379][emoji379]

d9a6de487cd66c5f97caabf082341a9d.jpg

Metoda: ilosc problemów na 100 aut e ciagu pierwszych 90 dni od wyjazdu z salonu.

Próbka: 80,000 aut wyklepanych między 05-2016 a 05-2017 (MY17)

Średnia: 97 na 100 [emoji16] aut (PP - problems per vehicle) czyli prawie każdy.

1. KIA 72 PP

2. Genesis (by Hyundai) 77

3. Porsche 78

4. Ford: 86

Ram: 86

5.BMW: 88

6.Chevrolet: 88

7.Hyundai: 88

8.Lincoln:92

9.Nissan: 93

Volkswagen: 93

Ciekawy jest VeeDub - mimo tych wszystkich ciec i kosztow wyglada ze dalej plastic jest dobrej jakości.

Najwyżej oceniany model: Tiguan MY2017 i .... Jetta - Made in Mexico [emoji1166]

4c33c85dcd1bb1defef7aae531ab364e.jpg

10. MINI: 94

Buick: 95

Toyota: 95

Średnia : 97

Poniżej średniej.

Lexus: 98

GMC: 99

Chrysler: 102

Mercedes-Benz: 102

Acura: 103

Cadillac: 105

Honda - 105

Dodge: 106

Infiniti: 107

Jeep: 107

Subaru: 113

Audi: 115

Mazda: 125

Land Rover: 131

Mitsubishi: 131

Volvo: 134

Jaguar: 148

Fiat: 163

Najgorsze auta: Fiat i Jag [emoji249] Volvo. Brak zmian od paru lat.

Co ciekawe -BMW wyglada ze jest wygranym w każdym segmencie, pierwsza trójka na segment i BMW ma:

- 2 series,

-i3,

- 4 series,

- X1, X3, X3, X4, X5, X6.

Co ciekawe nie ma 3 series - Rosslyn w SA [emoji1221] I Mexico - Toluca robi swoje... dwie najgorsze fabryki BMW.

6642d04f1da5d5211dafa420ab64f1c1.jpg

Sent from my iCrap using Tapacrap

Napisano

Co te auta się tak psują u was? Co jest kwalifikowane jako problem? Bo ta średnia wygląda strasznie... 

Krawiec

Napisano
7 minut temu, krawiec napisał:

Co te auta się tak psują u was? Co jest kwalifikowane jako problem? Bo ta średnia wygląda strasznie... 

Krawiec

jeżeli to jest liczba jakichkolwiek zgłoszeń gwarancyjnych przez pierwsze 90 dni, to może tak być. OZI kiedyś pisał, że zepsuł mu się zegarek w jakiejś Toyocie ztcp. Ja we Fiacie zgłaszałem  stuki ze słupka, gdzie po prostu trzeba było poprawić mocowanie plastiku i tym podobne problemy to są pewnie. A z Kiją w sumie może być racja, tutaj nie miałem żadnych usterek ;]

Napisano
Godzinę temu, krawiec napisał:

Krawiec

Oni są bardzo wyczuleni... trochę jak w USA. Jadą z każdą bzdetą i to się liczy potem do tego rankingu jako usterka. Np. takie detale jak trzeszcząca uszczelka, którą serwis przesmaruje i problem znika, brzęczący w bagażniku klucz do kół albo koło zapasowe (gdzie pomaga dokręcenie), connectivity problem ze smartfonem (a to jest współcześnie czeste, że ludzie mają problem z podłczeniem telefonu z samochodem i jadą do ASO), smród bo coś się wygrzewa/wypala i komuś się wydaje, że jest jakaś usterka powodująca ten smród. Ja bym się skupił ile usterek dotyczy silnika, skrzyni biegów, zawieszenia, elektroniki w sposób unieruchamiający samochód - to byłoby miarodajne zestawienie :ok:

Ludzie w Australii są przyzwyczajeni do wysokiej jakości usług i jak za coś płacą, to musi być tip-top i sami nie będą nad tym myśleć czemu coś jet nie tak, kombinować, tylko od razu idą do sprzedwcy i to w jego interesie jest sprawić by klient był w 100% zadowolony.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

Oni są bardzo wyczuleni... trochę jak w USA. Jadą z każdą bzdetą i to się liczy potem do tego rankingu jako usterka. Np. takie detale jak trzeszcząca uszczelka, którą serwis przesmaruje i problem znika, brzęczący w bagażniku klucz do kół albo koło zapasowe (gdzie pomaga dokręcenie), connectivity problem ze smartfonem (a to jest współcześnie czeste, że ludzie mają problem z podłczeniem telefonu z samochodem i jadą do ASO), smród bo coś się wygrzewa/wypala i komuś się wydaje, że jest jakaś usterka powodująca ten smród. Ja bym się skupił ile usterek dotyczy silnika, skrzyni biegów, zawieszenia, elektroniki w sposób unieruchamiający samochód - to byłoby miarodajne zestawienie :ok:

Ludzie w Australii są przyzwyczajeni do wysokiej jakości usług i jak za coś płacą, to musi być tip-top i sami nie będą nad tym myśleć czemu coś jet nie tak, kombinować, tylko od razu idą do sprzedwcy i to w jego interesie jest sprawić by klient był w 100% zadowolony.

No i mają rację, w końcu zapłacili za auto, które ma gwarancję. Od myślenia to jestem jak mam używkę, jak kupiłem nowe to po to, żeby nie myśleć a wybrać numer do ASO. Pod maskę zajrzałem trzy razy, raz dzień po zakupie bo kolega chciał zajrzeć, drugi i trzeci raz jak uzupełniałem płyn do spryskiwacza. Koniec kropka, od reszty jest ASO. W sobotę rano zerknę jeszcze na bagnet z poziomem oleju, zaszaleję :)

Napisano
1 minutę temu, spad napisał:

No i mają rację, w końcu zapłacili za auto, które ma gwarancję. Od myślenia to jestem jak mam używkę, jak kupiłem nowe to po to, żeby nie myśleć a wybrać numer do ASO. Pod maskę zajrzałem trzy razy, raz dzień po zakupie bo kolega chciał zajrzeć, drugi i trzeci raz jak uzupełniałem płyn do spryskiwacza. Koniec kropka, od reszty jest ASO. W sobotę rano zerknę jeszcze na bagnet z poziomem oleju, zaszaleję :)

Mięczak :) byłem parę razy świadkiem sytuacji, gdy auto trafiało do ASO na uzupełnienie płynu ;)

Napisano
Teraz, Filipfm napisał:

Mięczak :) byłem parę razy świadkiem sytuacji, gdy auto trafiało do ASO na uzupełnienie płynu ;)

Nie prowadzę życia na krawędzi, nalewam sam :hehe:

Napisano

Jest takie stare porzekadło - "Pańskie oko konia tuczy"... Im lepiej sam dopilnujesz, tym lepiej będziesz miał zrobione. Korona z głowy mi nie spadnie jak sprawdzę poziom oleju czy płynu chłodniczego.

Fakt - gwarancja jest. Ale IMHO lepiej ją mieć niż z niej korzystać...

Edytowane przez grogi

Napisano
Godzinę temu, spad napisał:

Tak jest ... też mam takie podejście. Coś się dzieje to na gwarancji jadę do ASO... niech się martwią. Ale jeśli to jest pierdoła (jak trzeszcząca uszczelka czy brzęczący klucz do kół) i wiem co ją powoduje i mogę sam to usunąć, to to zrobię. Amerykanin czy australijczyk tego nie zrobi - on pojedzie od razu do ASO.  Żarówki nie wymieni, oleju nie sprawdzi, płynu nie doleje. W Europie jest nieco inaczej.

Osobiście się powstrzymuję przed jeżdżeniem do ASO pierdołami, bo po pierwsze mi szkoda czasu, a po drugie mdłości dostaję na myśl o wizycie w polskim ASO z byle pierdołą: 2 tyg oczekiwania. Jak już doczekasz, to rano oddajesz samochód. Kiedy doradca walnie przypuszczenie co to za usterka (oczywiście zaczyna od najpoważniejszej usterki i mówi że pewno pół samochodu trzeba będzie wymienić) to najpierw bledniesz, a potem zaczynasz się zastanawiać czy nie powinneś tego samochodu im oddać, poprosić o zwrot kasy i pójść po bilet na zbiorkom. Potem musisz wziąć taxi lub zbiorkom i jechać do roboty a na koniec dnia pędzić zbiorkomem lub taxi, żeby odebrać samochód i dowiedzieć się że był to jakiś detal, a walka z problemem zajęła im 1 roboczogodzinę. Masz wtedy ochotę oskalpować doradcę serwisowego, raz że Cię nastraszył, a dwa, że nie mogli zrobić tego na poczekaniu.

Napisano
  • Autor

Krawiec

@krawiec

Nie mialem czasu wczoraj żeby dobrze popatrzyć.

Początkowe sprawdzanie Q - jak się to dokładnie nazywa jest z USDM mamy lokalne ale nie jest tak duże.

Masz 8 kategorii:
- zewnątrz - np Mustang - złe spasowane błotniki [emoji51][emoji882],
- siedzenia,
- jazda,
- silnik/transmisja,
- wyposażenie/LCDs/dodatki - czyli np Radar Cruise Control,
- wnętrze,
- HVAC ,
- Audio/Nav/etc.

Ponad 280 pytań. Wypełniałem tylko raz - jeszcze zanim internet - ok 2005, zajęło mi trochę czasu.

Generalnie ma ci dać odpowiedz na pytanie które są bezproblemowe jak wyklepane z fabryki, jak patrzą na detale podczas QC.

Które części klepania auta maja najwiecej/najmniej problemów.

Jak postęp technologi wpływa na QC etc.

Wnioski z 2017:
- masywne problemy z technologia:
>>> największe problemy z ACEN
Audio
Communications
Entertainment
Navigation

Czyli np niedziałające infosystem w Golf po wyjeździe z fabryki.

- wczesne [emoji90][emoji90][emoji90] dla AT - niezależnych technologii - problemy z Radar Cruise Control, HUD displays, BSM, FCW - czyli wszystko to co używamy od jakiegoś czasu a jest podstawa samojezdzacego auta.

a12b0f214a42c021d3a646ea5da93a02.jpg

Wiec oczywiście badanie nie daje ci czy będziesz najlepszym przyjacielem Service manager u dealer-a w ciagu nastpnych paru lat użytkowania, ale daje ci porównywalne pojęcie o początkowym doświadczeniu po kupieniu auta...

Napisano
  • Autor

jeżeli to jest liczba jakichkolwiek zgłoszeń gwarancyjnych przez pierwsze 90 dni, to może tak być. OZI kiedyś pisał, że zepsuł mu się zegarek w jakiejś Toyocie ztcp.

@maro_t dokładnie tak jest, pierwsze 90dni - lecimy ze wszystkim.

Zegarek się liczy [emoji51] JD Powers robiłem jeśli dobrze pamietam w 2005 - HiLux dopiero nowego kupiłem, nie chciało się nic popsuć [emoji33] - Corolla mnie zawiodła rok/2 lata wcześniej- zegarek padł po wyjeździe od dealera [emoji33]🤢

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.