Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana współwłaściciela pojazdu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panowie podpowiedzcie na podstawie swoich doświadczeń jak załatwić sprawę zmiany współwłaściciela pojazdu.Potrzebuję z auta wykreślić jednego syna i w jego miejsce wpisać drugiego.

Czy wystarczy umowa darowizny pomiędzy synami ?

Czy najpierw obecny zrzeka się na moją rzecz i następnie ja obdarowuję drugiego chłopaka ? czyli dwie umowy darowizny.

Podsumowując - jedna czy dwie umowy darowizny. W sieci nie znalazłem jednoznacznego przykładu takiego manewru.

Pozdrawiam.

Napisano

Jedna wystarczy między synami.

Napisano
  • Autor
Teraz, Citric napisał:

Jedna wystarczy między synami.

Ok, dzięki za podpowiedź.

Napisano
16 minut temu, mikomir napisał:

Witam,

Panowie podpowiedzcie na podstawie swoich doświadczeń jak załatwić sprawę zmiany współwłaściciela pojazdu.Potrzebuję z auta wykreślić jednego syna i w jego miejsce wpisać drugiego.

Czy wystarczy umowa darowizny pomiędzy synami ?

Czy najpierw obecny zrzeka się na moją rzecz i następnie ja obdarowuję drugiego chłopaka ? czyli dwie umowy darowizny.

Podsumowując - jedna czy dwie umowy darowizny. W sieci nie znalazłem jednoznacznego przykładu takiego manewru.

Pozdrawiam.

1 między synami.

Niech określa wielkosc i wartość darowizny tylko.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, ZUBERTO napisał:

1 między synami.

Niech określa wielkosc i wartość darowizny tylko.

Również dziękuję za podpowiedź :ok:

Napisano

Pamiętaj tylko o zarejestrowaniu umowy darowizny w US, jeżeli jej wartość przekracza bodaj ~9,5k. Podatku nie będzie, bo rodzeństwo jest w grupie zerowej, a sen będzie spokojniejszy :)

Napisano
Dnia 10.07.2017 o 18:23, katoda_ltd napisał:

Pamiętaj tylko o zarejestrowaniu umowy darowizny w US, jeżeli jej wartość przekracza bodaj ~9,5k. Podatku nie będzie, bo rodzeństwo jest w grupie zerowej, a sen będzie spokojniejszy :)

Teraz w tej grupie jest na pewno minimum milion, tak było że 3-4 lata temu, a mieli znieść całkiem ograniczenie

Napisano

Nie ma żadnego "maximum", darowizny w grupie zerowej są po prostu zwolnione z podatku. Ustawa o podatku od spadków i darowizn, punkt 4.1 ppkt 1: "Zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę" + warunki zwolnienia - rejestracja darowizny w US, w przypadku darowizny finansowej - wykonanie jej przelewem bankowym.

Napisano

W I grupie podatkowej jeśli darowizna w okresie 5 lat nie przekracza kwoty 9637 zł to jest zwolnienie z obowiązku zgłoszenia (art. 4a ust. 4 pkt. 1). Jeśli powyżej to pomimo zwolnienia z podatku należy zgłosić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.