Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Klima] Przypadłość

Featured Replies

Napisano
W upały nie chciała wystartować od razu - trzeba było przejechać 4-5km, żeby w końcu leciało zimne.
Tak jakby nie reagowała na guzik ze śnieżynką, spalanie chwilowe 0,7-0,8 nawet po włączeniu guzika.
Po owych 4-5km wszystko w jak najlepszym porządku, chłodzi, reaguje na guzik, spalanie chwilowe 1.0-1.2 i już do końca dnia OK.
Następnego dnia ten sam problem.

Pojechałem na nabicie, brakowało 200g czynnika jakaś 1/3, po dobiciu wszystkie parametry książkowe, HP przy 35*C na zewnątrz to jakieś 14barów, tem. z kratek 5,5*C. OP-Com nie wywala błędów. Olej czysty jak łza (opiłki).

Co jest, że klima (czasem) nie startuje od razu?
Napisano

Jeśli parametry trzyma to raczej coś ze sterowaniem. Jakby termistor w parowniku musiał się nagrzać itp.

:hmm:

Napisano

Może panel sterowania klimą? Nie wiem czy dobrze kojarzę ale wnioskuję, że Opel :) kiedyś było info o zimnych lutach chyba właśnie w panelu sterowania klimą jeśli się nie mylę

Napisano

mam podobnie w yarisie II - jak stoi na max słońcu w duży upał to czasem musi ze 2km przejechac zanim klima zaskoczy.

Napisano
10 godzin temu, Vadero napisał:

mam podobnie w yarisie II - jak stoi na max słońcu w duży upał to czasem musi ze 2km przejechac zanim klima zaskoczy.

Ej... wszystko jest nagrzane... kanały, deska, parownik... to musi trochę ciepła oddać zanim ty poczujesz że zimne leci...

Krawiec

Napisano
56 minut temu, krawiec napisał:

Ej... wszystko jest nagrzane... kanały, deska, parownik... to musi trochę ciepła oddać zanim ty poczujesz że zimne leci...

Krawiec

ja mowie o zaskoczeniu klimy, nie o uczuciu chlodu :)

Napisano

Skoro masz op-coma to posprawdzaj czy moduł klimy widzi włączenie przycisku, czy sterownik silnika widzi żądanie włączenia klimy, sprawdź czy jeśli teoretycznie jest żądanie włączenia klimy w ECU to czy do sprzęgła dochodzi napięcie itd.

Napisano
12 godzin temu, psyhol napisał:

Może panel sterowania klimą? Nie wiem czy dobrze kojarzę ale wnioskuję, że Opel :) kiedyś było info o zimnych lutach chyba właśnie w panelu sterowania klimą jeśli się nie mylę

Tak było w VC w automatycznej klimie, w manualnej tego problemu zdaje się nie było - a guzik ze śnieżynką to raczej manual - aczkolwiek sprawdzić nie zaszkodzi, w VC naprawa tego to jakieś 30 minut z grzaniem lutownicy i montażem/demontażem.

Napisano
1 minutę temu, AstraC napisał:

Tak było w VC w automatycznej klimie, w manualnej tego problemu zdaje się nie było - a guzik ze śnieżynką to raczej manual - aczkolwiek sprawdzić nie zaszkodzi, w VC naprawa tego to jakieś 30 minut z grzaniem lutownicy i montażem/demontażem.

Manual nie manual i tak sterownik klimy jest. Włączenie "snieżynki" powinno wygenerować określone działania innych podzespołów. Nie wiem jak w Oplu ale w VAG była pozycja która wprost podawała przyczynę dla której sprężarka się nie uruchamia.

Krawiec

Napisano
Teraz, krawiec napisał:

Manual nie manual i tak sterownik klimy jest. Włączenie "snieżynki" powinno wygenerować określone działania innych podzespołów. Nie wiem jak w Oplu ale w VAG była pozycja która wprost podawała przyczynę dla której sprężarka się nie uruchamia.

Krawiec

Widziałem tylko starego OP-COM'a kiedyś i tam były zebrane w jednym miejscu parametry odpowiedzialne za start sprężarki (preostaty, guziki etc.) i łatwo było stwierdzić o co kaman.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, rostex napisał:

Skoro masz op-coma to posprawdzaj czy moduł klimy widzi włączenie przycisku, czy sterownik silnika widzi żądanie włączenia klimy, sprawdź czy jeśli teoretycznie jest żądanie włączenia klimy w ECU to czy do sprzęgła dochodzi napięcie itd.

To insignia z pełnym automatem i bez sprzęgła sprężarki. 

Jestem aktualnie w HUN i mam op-coma, ale zabrałem lapka z win10, który nie bangla z op-com (moron :facepalm: ) - mam nadzieje tylko ze gorzej nie będzie i po tych 5km w końcu poleci zimne.

EDIT 

Nawet jak nie wyłączę klimy z guzika i następnego dnia odpalam silnik z klimą juz w pozycji ON, to też nie chłodzi przez pierwsze 5km. 

Edytowane przez el_guapo

Napisano
5 godzin temu, el_guapo napisał:

ale zabrałem lapka z win10, który nie bangla z op-com (moron :facepalm: ) -

dziwne, na W10 działa normalnie.

wyłączyłeś opcje cyfrowego podpisu sterowników?

Edytowane przez 51cent

Napisano
  • Autor
40 minut temu, 51cent napisał:

dziwne, na W10 działa normalnie.

wyłączyłeś opcje cyfrowego podpisu sterowników?

Czego ja NIE robiłem?!

Na XP działał,  przesiadłem się na Win10 i żaden sterownik nie podchodzi.

Napisano
14 minut temu, el_guapo napisał:

Czego ja NIE robiłem?!

Na XP działał,  przesiadłem się na Win10 i żaden sterownik nie podchodzi.

priv

Edytowane przez 51cent

Napisano

Uszkodzony jest zawór wydajnosci w sprezarce, opcomem tego nie zdiagnozujesz, wprawny serwisant powinien to zauwazyc na manometrach HP LP, moge to naprawic, naprawiam klimy, a nie jak wiekszosc nabijam hehe

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Pucek napisał:

Uszkodzony jest zawór wydajnosci w sprezarce, opcomem tego nie zdiagnozujesz, wprawny serwisant powinien to zauwazyc na manometrach HP LP, moge to naprawic, naprawiam klimy, a nie jak wiekszosc nabijam hehe

Jak wrócę to się odezwę.

Do serwisu na nabicie pojechałem jak działała wiec nic nie wychwycili.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.