Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3 cylindry kontra 4 - dźwięk.

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, Konrad` napisał:

Niestety po ruszeniu spod świateł corsa wkręcała się na obroty ja stałem prawie w miejscu a samochody z lewej i prawej były o kilka długości z przodu. 

To auto ma 17 sekund do setki, wiec jak startowales na kresce, to raczej 99% dzisiaj jezdzacych aut Cie bralo.

Autem, ktore ma 13-14 sekund do setki juz spoko jezdzi na rowno z innymi, przynajmniej po miescie

Napisano
Dnia 8/19/2017 o 08:01, KvM napisał:

Być może dla niektórych osób to będzie bluźnierstwo, ale zdecydowanie wolę dźwięk współczesnych 3 cylindrów. 

Miałem okazję jeździć tydzień 1,2 TSI tuż po tym jak jeździłem 1,0 TSI. Różnica niebo a ziemia na korzyść 3 cylindrów. 

Po pierwsze trzeba sobie jasno powiedzieć, że w obu przypadkach silnika nie słychać przy normalnej jeździe. Różnice, charakter słychać przy wkrecaniu na obroty, mocniejszym przyspieszaniu. Bezapelacyjnie wolę dźwięk 3 cylindrów. Jest po prostu miły dla ucha, bardziej warczący, bulgoczący w przeciwieństwie do wizgu 1,2 TSI. 

Jeździłem też 1,0 3 cylindry Hondy. Tu nie jest tak fajnie jak w TSI 3 cylindry, ale też dużo lepiej niż przy 1,2. 

Najmniej mi się podobał 1,5 3 cylindry w BMW, ale to dlatego, że najmniej było słychać charakter tego silnika przy przyspieszeniu. Szkoda, bo ma największy potencjał. 

Miałem P107 benzyniaka, i tam ten 3 cylidrowiec pracował bardzo fajnie, podobał mi sie jego dźwięk, nie był natrętny.

A już w ogóle zakochałem się w dzwięku Tigera 800 ;]

Ale szczerze, trudno mi ścierpieć 3cylidrowca Diesla w Skodzie Fabii.

Napisano
A jak brzmi 5 cylindrów ?

Wysłane z mojego telefonu

Miałem 2.5 tdi r5. Dźwięk bardzo mi przypadł do gustu. Mogę powiedzieć że brzmiał najlepiej ze wszystkich silników jakie w autach miałem - wszystkie inne to r4.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano

Osobiście mi się bardziej podoba praca silnika w Matizie niż w Yarisie 3 cyl. 

Napisano

Mnie praca silnika 3 cyl nie przeszkadza o ile jest dobrze wyciszony - rzeczywiście jak się go wkręci trochę przypomina R6.

Choć twierdzenie, że brzmi tak samo dobrze jak 6-cyl. jest "delikatnym" nadużyciem

5-cyl. np od volvo brzmi bajecznie, IMO lepiej od mojego R6, lepszy jest już tylko V8 ;]

Generalnie R3 i R4 najlepiej jakby były wygłuszone maksymalnie, ja nie znajduję żadnej przyjemności w słuchaniu jednego ani drugiego.

Napisano
Dnia 23.08.2017 o 16:16, iwik napisał:

Generalnie R3 i R4 najlepiej jakby były wygłuszone maksymalnie, ja nie znajduję żadnej przyjemności w słuchaniu jednego ani drugiego.

sa fajnie brzmiace 4-cylidrowki np. Honda H22Ax zwlaszcza po przelaczeniu faz rozrzadu do odciecia. Niektorzy tez lubia dzwiek boksera.

Generalnie rozbija sie o skonstruowanie dolotu i wydechu tak by fale odpowiednio rezonowaly, niezbyt rownomiernie. Ma to niestety pewien wplyw na osiagi, niekoniecznie zbawienny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.