Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3 cylindry kontra 4 - dźwięk.

Featured Replies

Napisano

Być może dla niektórych osób to będzie bluźnierstwo, ale zdecydowanie wolę dźwięk współczesnych 3 cylindrów. 

Miałem okazję jeździć tydzień 1,2 TSI tuż po tym jak jeździłem 1,0 TSI. Różnica niebo a ziemia na korzyść 3 cylindrów. 

Po pierwsze trzeba sobie jasno powiedzieć, że w obu przypadkach silnika nie słychać przy normalnej jeździe. Różnice, charakter słychać przy wkrecaniu na obroty, mocniejszym przyspieszaniu. Bezapelacyjnie wolę dźwięk 3 cylindrów. Jest po prostu miły dla ucha, bardziej warczący, bulgoczący w przeciwieństwie do wizgu 1,2 TSI. 

Jeździłem też 1,0 3 cylindry Hondy. Tu nie jest tak fajnie jak w TSI 3 cylindry, ale też dużo lepiej niż przy 1,2. 

Najmniej mi się podobał 1,5 3 cylindry w BMW, ale to dlatego, że najmniej było słychać charakter tego silnika przy przyspieszeniu. Szkoda, bo ma największy potencjał. 

Napisano
2 godziny temu, KvM napisał:

Być może dla niektórych osób to będzie bluźnierstwo, ale zdecydowanie wolę dźwięk współczesnych 3 cylindrów. 

Miałem okazję jeździć tydzień 1,2 TSI tuż po tym jak jeździłem 1,0 TSI. Różnica niebo a ziemia na korzyść 3 cylindrów. 

Po pierwsze trzeba sobie jasno powiedzieć, że w obu przypadkach silnika nie słychać przy normalnej jeździe. Różnice, charakter słychać przy wkrecaniu na obroty, mocniejszym przyspieszaniu. Bezapelacyjnie wolę dźwięk 3 cylindrów. Jest po prostu miły dla ucha, bardziej warczący, bulgoczący w przeciwieństwie do 

Z 3. cylindrowców, z jakimi miałem do czynienia tylko 1.0 Suzuki nie miało wkurzającego dźwięku. Szczyt irytacji to 1.0t od Forda :no:

Napisano

Proponuję zatem wrócić do Matiza, skoro to tak świetnie brzmi ;]

Napisano
5 minut temu, kubajg napisał:

Lepszy będzie tarpan z silnikiem Perkinsa:ok:

Napisano
  • Autor
7 minut temu, kubajg napisał:

Dlaczego mam wracać do Matiza? Ani nie pisalem, ze Matiz swietnie brzmi, ani nie napisalem, ze silniki NA sa fajne. Wolę 1,5 3 cylindry bmw niz 2,0 R6

Napisano
54 minuty temu, bartekm napisał:

Z 3. cylindrowców, z jakimi miałem do czynienia tylko 1.0 Suzuki nie miało wkurzającego dźwięku. Szczyt irytacji to 1.0t od Forda :no:

To fakt:oki:Właściwie jedyny moment kiedy daje znać o sobie ten silnik to gaszenie go i charakterystyczne pierdnięcie.Gdyby jeszcze mniej palił...

Napisano
Godzinę temu, bartekm napisał:

Nie wiem jak brzmi 1.0 forda, ale imo mało co ma szansę przebić Toyotę. 1.0 montowane w Yarisie/ Aygo/ Citroenie C1 i peugeocie 107 ma 3 cylindry i brzmi strasznie... a na wysokich obrotach jak schodzi to trochę jak dwusuw. W Yarisie jest jeszcze jakiekolwiek mizerne wyciszenie, a w Aygo/C1 wygłuszenia komory jakby nie było i w środku bardzo słychać ten silnik. Ja po 50 km za miastem miałem dość C1 i chciałem wysiadać :chory:

Napisano
Dlaczego mam wracać do Matiza? Ani nie pisalem, ze Matiz swietnie brzmi, ani nie napisalem, ze silniki NA sa fajne. Wolę 1,5 3 cylindry bmw niz 2,0 R6

Rece opadają....

Czyli juz ok ze bmw (celowo z malych liter) robi auta FWD z silnikiem R3 ? [emoji23]

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, ppmarian napisał:

Rece opadają....

Czyli juz ok ze bmw (celowo z malych liter) robi auta FWD z silnikiem R3 ? emoji23.png

wysłane z tel.

ja bmw z fwd nie kupię, bo to nie ma sensu, ale w niczym mi nie przeszkadza, że je sobie produkują. w końcu dzięki temu jest więcej miejsca w środku.

A zwolennikiem małych i mocnych silników bylem zawsze. Jedyny problem z R3 od BMW jest taki, że ani on szczegolnie mały, ani mocny (nie licząc Tego w i8).

Dużo bardziej mi sie podoba R3 w Ibizie (115KM). Ma taki fajny zadziorny charakter, a ten w BMW to po prostu zwyczajny silnik i prawie nie czuć, że to R3.

Napisano
44 minuty temu, Manx napisał:

Nie wiem jak brzmi 1.0 forda, ale imo mało co ma szansę przebić Toyotę. 1.0 montowane w Yarisie/ Aygo/ Citroenie C1 i peugeocie 107 ma 3 cylindry i brzmi strasznie... a na wysokich obrotach jak schodzi to trochę jak dwusuw. W Yarisie jest jeszcze jakiekolwiek mizerne wyciszenie, a w Aygo/C1 wygłuszenia komory jakby nie było i w środku bardzo słychać ten silnik. Ja po 50 km za miastem miałem dość C1 i chciałem wysiadać :chory:

Akurat jedynym 1.0 jakim jechałem od Toyoty to ten 4. cylindrowy z Yarisa I ;)

Ludzie piszą, że ten ecoboost brzmi jak V6 lub ja Subaru. Dla mnie jest natarczywy, plastikowy... no nie podoba mi się ;]

A zapomniałbym, jest jeszcze nadobny 1.4 tdi, też unikat :hehe:

Napisano
ja bmw z fwd nie kupię, bo to nie ma sensu, ale w niczym mi nie przeszkadza, że je sobie produkują. w końcu dzięki temu jest więcej miejsca w środku.
A zwolennikiem małych i mocnych silników bylem zawsze. Jedyny problem z R3 od BMW jest taki, że ani on szczegolnie mały, ani mocny (nie licząc Tego w i8).
Dużo bardziej mi sie podoba R3 w Ibizie (115KM). Ma taki fajny zadziorny charakter, a ten w BMW to po prostu zwyczajny silnik i prawie nie czuć, że to R3.

A pamietasz jak kladles glowe ze bmw nigdy nie upadnie tak nisko zeby produkowac auta FWD R3 [emoji23] [emoji23] [emoji23]

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ppmarian napisał:

A pamietasz jak kladles glowe ze bmw nigdy nie upadnie tak nisko zeby produkowac auta FWD R3 emoji23.pngemoji23.pngemoji23.png

wysłane z tel.

Nieprawda. zalozylem sie wyłącznie o fwd i zaklad wygralem (była określona data). Watek jest do odnalezienia.

Napisano

Wypowiem się tylko odnośnie dźwięku 3cyl:
Tragedia, porażka, masakra, nieporozumienie. Uszy mi więdną jak takie auto obok mnie przejeżdża, to nie ma żadnej kultury pracy, wolę posłuchać odkurzacz lub sokowirówkę.
Są ludzie którzy wpadają w szał słysząc dźwięk styropianu pocieranego o szybę. Dźwięk trzech cylindrów jest sto razy gorszy.
Jeżdżąc pół dnia takim zastępczakiem wpadłem w depresję...

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 minuty temu, electrofinger napisał:

Są ludzie którzy wpadają w szał słysząc dźwięk styropianu pocieranego o szybę. Dźwięk trzech cylindrów jest sto razy gorszy.

Mam[a raczej żona ma] Splasha od 2 lat i za każdym razem cieszę się jak mogę nim gdzieś pojechać.To auto tak lubi obroty,jest tak żywe że aż morda się śmieje jak tym się jedzie.Nie wiem jak silnik brzmi bo go nie slychać w środku po zamknięciu szyb -polecam na przyszlość w zastępczakach:phi:.Fajnie było go porownywać z  1,8 forda ktorego mialem rownolegle w V50-fordowski silnik powyżej 4000 obrotow konał,zaś ten z suzuki dopiero się rozkręca:jem:

Napisano
14 minut temu, electrofinger napisał:

Wypowiem się tylko odnośnie dźwięku 3cyl:
Tragedia, porażka, masakra, nieporozumienie. Uszy mi więdną jak takie auto obok mnie przejeżdża, to nie ma żadnej kultury pracy, wolę posłuchać odkurzacz lub sokowirówkę.

Jesli to bylo 1,4 TDI to wcale sie nie dziwie ;]

Napisano

Jesli to bylo 1,4 TDI to wcale sie nie dziwie ;]
Prawie nowa polówka benzynowa chyba 1.2.
Tdi nie słyszałem.

Napisano
U mnie ktoś miał Lupo 1,4 TDI - z daleka było słychać, gdy odpalił ;]

Ale za to mało paliło a to dla wielu argument decydujący. Ja bym pewnie nie dał rady...

Napisano
29 minut temu, electrofinger napisał:

Ale za to mało paliło a to dla wielu argument decydujący. Ja bym pewnie nie dał rady...

Ja miałem cichsze 4-cylindrowe d4d w Yarisie i też było ciężko. Szczególnie w trasie ;]

Napisano

Mi ten dźwięk nawet pasuje. Lubię go.

Napisano
13 godzin temu, KvM napisał:

Po pierwsze trzeba sobie jasno powiedzieć, że w obu przypadkach silnika nie słychać przy normalnej jeździe. Różnice, charakter słychać przy wkrecaniu na obroty, mocniejszym przyspieszaniu. Bezapelacyjnie wolę dźwięk 3 cylindrów. Jest po prostu miły dla ucha, bardziej warczący, bulgoczący w przeciwieństwie do wizgu 1,2 TSI. 

Jeździłem też 1,0 3 cylindry Hondy. Tu nie jest tak fajnie jak w TSI 3 cylindry, ale też dużo lepiej niż przy 1,2. 

Najmniej mi się podobał 1,5 3 cylindry w BMW, ale to dlatego, że najmniej było słychać charakter tego silnika przy przyspieszeniu. Szkoda, bo ma największy potencjał. 

też mi się podobała jazda Ibizą 1.0 właśnie przez ten silnik. Dźwięk i ogólnie charakter tego silnika (a raczej charakterek ;]) jest taki, że chce się go kręcić na wysokie obroty. Jedzie naprawdę fajnie. I nie ma to nic wspólnego z silnikiem w Matizie.

Napisano
13 godzin temu, KvM napisał:

A jechales moze Citigo 1.0 z tym pierdzacym przy przyspieszaniu silniczkiem? Seicento 0,9 prezentuje juz lepszy poziom. przynajmniej nie ma tego zasranego pierdzenia przy przyspieszaniu ... w ogole jakim przyspieszaniu - raczej rozpedzaniu

Napisano
14 godzin temu, KvM napisał:

No nie wiem. Jezdziłem kilka tys kilometrów służbową Skodą Rapid 1,2 105 KM i jej dzwięk przypominał mi diesla. Porażka odsłuchowa.

Edytowane przez 1Marek1

Napisano

Bo 3 garnki z dobrym wydechem gada jak 6. A R4 to najgorzej brzmiący uklad na świecie.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Bo 3 garnki z dobrym wydechem gada jak 6. A R4 to najgorzej brzmiący uklad na świecie.

A jak brzmi 5 cylindrów ?

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
14 minut temu, Raku napisał:

bardzo fajnie

bul, bul, bul ;]

Napisano
58 minut temu, jimbo22 napisał:

Żarcik z tym porównaniem do 6 garów? 

Jeździłem i 3ma i obecnie mam 6 i nie ma żadnej płaszczyzny na której mógłbym te silniki porównać. Kompletnie...

Napisano
25 minut temu, MaserTi napisał:

Jeździłem i 3ma i obecnie mam 6 i nie ma żadnej płaszczyzny na której mógłbym te silniki porównać. Kompletnie...

Fabia 2005r 1.2htp brzmi jak lexus is200. Jak nie wierzysz to odpal sobie na yt :phi:

Napisano

Najpierw napisze ze nie mam nic przeciwko gejom. Bez "ale". Nie mam.

A potem napiszę ze z pociągiem do silników trzycylindrowy jest jak z pociągiem do facetów. Nie ma nic w tym złego ale jest to mniejszość seksualna a nie mainstream.

Jesteśmy otwartym forum i każdy może reprezentować taką mniejszość seksualną jaką sobie wymyśli więc nie krytykuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
  • Autor

Sugeruje jednak posłuchać dzwięku w TSI czy Hondzie, a nie w jakimś zabytku.

P.S. Jak rozumiem nie masz także nic przeciw małżeństwom i adopcji dzieci przez te osoby?

A co do manistreamu - wnet i tak skończymy w zupie (czyli elektrykach).

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, 1Marek1 napisał:

No nie wiem. Jezdziłem kilka tys kilometrów służbową Skodą Rapid 1,2 105 KM i jej dzwięk przypominał mi diesla. Porażka odsłuchowa.

Ale 1,2 105 to 4 cylindry. Dzięki za potwierdzenie mojej tezy.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, gregoryj napisał:

A jechales moze Citigo 1.0 z tym pierdzacym przy przyspieszaniu silniczkiem? Seicento 0,9 prezentuje juz lepszy poziom. przynajmniej nie ma tego zasranego pierdzenia przy przyspieszaniu ... w ogole jakim przyspieszaniu - raczej rozpedzaniu

nie jeździłem żadnym 3 cylindry bez turbo.

Napisano
Godzinę temu, KvM napisał:

nie jeździłem żadnym 3 cylindry bez turbo.

Dobre kilka lat temu jeździłem od czasu do corsą 1,0 58 KM. Ten silnik tak chętnie wkręcał się na obroty, że szok. Ruszając spod świateł miało się wrażenie, że ta corsa ma 8 a nie 18 sekund do setki. Szkoda, że to było jedynie wrażenie :hehe:

Napisano

Inaczej niż 3 i 4.

Napisano

Nie zarcik. Pamiętaj że 3 i 4 cylindry to nie tylko samochody. Masz jeszcze motocykle. 3 brzmią lepiej niż 4 z zasady.

To ze Ty jechales jednym i drugim - nie zaprzecza temu, ze jest pewien potencjał brzmieniowy wynikający z kolejności zaplonow.

Napisano

Jak testowałem Puga 2008 z silnikiem 1.2 110KM to byłem zaskoczony kiedy się dowiedziałem, że ma trzy cylindry. Bardzo fajny dźwięk, zupełnie się nie spodziewałem, że brakuje jednego garnka - ani po brzmieniu, ani po osiągach.

Napisano

Zawsze twierdziłem, że lepszy jest Ursus C-360-3P od zwykłego C-360. ;)

Napisano
1 godzinę temu, Konrad` napisał:

Dobre kilka lat temu jeździłem od czasu do corsą 1,0 58 KM. Ten silnik tak chętnie wkręcał się na obroty, że szok. Ruszając spod świateł miało się wrażenie, że ta corsa ma 8 a nie 18 sekund do setki. Szkoda, że to było jedynie wrażenie :hehe:

A dlaczego szkoda? Tak długo jak nie mierzysz stoperem albo stajesz na kresce z Formatem, tak osiągi nie są naprawdę istotne.

Jeśli auto daje frajdę i przyjemność, to jest najlepsze na świecie.

Napisano
12 godzin temu, Raku napisał:

Nierówno.

Napisano
12 godzin temu, Raku napisał:

Moim zdaniem bajecznie :) Nawet diesle 5 cylindrów po wkręceniu się powiedzmy na 2tyś obrotów już brzmią elegancko.

Osobiście uważam, że 5 cylindrów brzmi najlepiej. Być może jakieś V12 czy V16 brzmią lepiej, ale nie miałem chyba szansy tego słyszeć na żywo.

A R5 brzmi fajnie nawet na zwykłym wydechu, bez napinki.

Napisano
10 godzin temu, Florydziak napisał:

...
Jesteśmy otwartym forum i każdy może reprezentować taką mniejszość seksualną jaką sobie wymyśli więc nie krytykuje.

...

Kierowca na Twoim filmiku ma zbyt lekką prawą nogę.

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano

Najfajniejszy 3-cyl. dźwięk to chyba Suzuki Cappucino:

Napisano
5 godzin temu, Joki napisał:

Najfajniejszy 3-cyl. dźwięk to chyba Suzuki Cappucino:

Widać Suzuki potrafi, no i dźwięk turbo :)

Edytowane przez bartekm

Napisano
21 godzin temu, gregoryj napisał:

no nie gadaj

Napisano
9 godzin temu, grogi napisał:

A dlaczego szkoda? Tak długo jak nie mierzysz stoperem albo stajesz na kresce z Formatem, tak osiągi nie są naprawdę istotne.

Jeśli auto daje frajdę i przyjemność, to jest najlepsze na świecie.

Niestety po ruszeniu spod świateł corsa wkręcała się na obroty ja stałem prawie w miejscu a samochody z lewej i prawej były o kilka długości z przodu. 

Napisano
20 minut temu, Konrad` napisał:

Niestety po ruszeniu spod świateł corsa wkręcała się na obroty ja stałem prawie w miejscu a samochody z lewej i prawej były o kilka długości z przodu. 

Krótka skrzynia ;] auto kreci jak głupie, a nie jedzie ;]

21 minut temu, Konrad` napisał:

Napisano
57 minut temu, Konrad` napisał:

Trzeba było wrzucić 2. bieg, a nie piłować na jedynce... :phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.