Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie bramy garażowej

Featured Replies

Napisano

Witam, posiadam bramę garażowa uchylną blaszaną (2,1x2) i chciałbym ją ocieplić przed zimą, Co polecacie za materiał do ocieplenia? Styropian jakieś maty?? Używał ktoś tego https://pl.onduline-eshop.com/products/izolacja-termiczna/onduterm-xl-kit-izolacja-bram-garazowych ??

Edytowane przez jarosz19

Napisano

Ja swoją bramę (w zasadzie dwie identyczne) o konstrukcji: rama ze stalowych kształtowników i z zewnątrz deski drewniane ok 2cm grubosci ociepliłem wstawiając styropian 5cm pomiędzy kształtowniki ramy (mają 5cm grubości). Styropian lekki, więc nawet nie musiałem kombinować ze sprężynami.

Napisano
Dnia 1.09.2017 o 00:20, torelek napisał:

Ja swoją bramę (w zasadzie dwie identyczne) o konstrukcji: rama ze stalowych kształtowników i z zewnątrz deski drewniane ok 2cm grubosci ociepliłem wstawiając styropian 5cm pomiędzy kształtowniki ramy (mają 5cm grubości). Styropian lekki, więc nawet nie musiałem kombinować ze sprężynami.

I niczym tego nie zakryłeś od środka?

Napisano
9 minut temu, volf6 napisał:

Miałem tak fabrycznie ocieplony i od środka było obrobiony białym sidingiem.

Napisano
22 minuty temu, volf6 napisał:

Nie zakryłem, bo nie chciałem zwiększać ciężaru bramy. Ma ona sprężyny, które równoważą ciężar przy otwieraniu/zamykaniu i bałem się, że automat może mieć problem. Sam styropian to może parę kilo waży, więc nie problem.

Napisano
6 minut temu, torelek napisał:

Nie zakryłem, bo nie chciałem zwiększać ciężaru bramy. Ma ona sprężyny, które równoważą ciężar przy otwieraniu/zamykaniu i bałem się, że automat może mieć problem. Sam styropian to może parę kilo waży, więc nie problem.

Sprężyny na ogół można można jeszcze mocniej naprężyć, o ile nie skończył się zakres regulacji, bo siadły ze starości. Niedawno ze względu na zwiotczenie starcze paneli bramy segmentowej musiałem je wzmocnić profilami aluminiowymi, też niby raptem kilka kilo, a sprężyny jednak musiałem przeregulować.

Napisano

swoją bramę hőrmanna ocieplilem od środka styropianem podłogowym 5ch, na to przykleilem ekran zagrzejnikowy i łączenia wkleiłem taśma do łączenia izolacji kanałów wentylacji ...i powiem że czuć różnicę zarówno w zimę jak i szczególnie w lato...chociaz sceptycznie byłem nastawiony na tą operację

Napisano
26 minut temu, 4thelement napisał:

swoją bramę hőrmanna ocieplilem od środka styropianem podłogowym 5ch, na to przykleilem ekran zagrzejnikowy i łączenia wkleiłem taśma do łączenia izolacji kanałów wentylacji ...i powiem że czuć różnicę zarówno w zimę jak i szczególnie w lato...chociaz sceptycznie byłem nastawiony na tą operację

Na co kleiłeś styropian do bramy? Też się przymierzam do takiej operacji.

Napisano
8 godzin temu, alster napisał:

Na co kleiłeś styropian do bramy? Też się przymierzam do takiej operacji.

klej w piance - będę miał chwilkę to zrobię fotki jak to finalnie wygląda po kilku latach

Napisano

U rodziców była docieplana, chyba zwykłym styro, na to poszła blacha malowane na biało. Od wew widać tylko nity. Trzyma się tak już 17lat.

Jak chcesz mieć lepiej to daj piankę PIR np Kingspan.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.