Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadanie zapłonu - powody

Featured Replies

Napisano

W oplu 1.8 z18xe am problem z wypadaniem zapłonu.

Silnik pracuje nierówno, po chwili wywala check.

Po odłączeniu 4-go wtryskiwacza nic się nie zmienia = cały czas chodzi na 3 cylindry :ok:

Cewka daje prąd na tą świecę, bo po wyjęciu wszystkich i dotknięciu masy normalnie jest iskra na wszystkich. :hmm: 

Istnieje możliwość że wymienię cewkę, i dalej nie będzie palił bo okaże się że np nie ma kompresji? :hmm: 

Napisano

Skoro jest iskra, to może nie ma paliwa? Podłącz skaner i się dowiesz, jaki jest błąd. Może być wtryskiwacz, zawór, dziura w tłoku, UPG... :phi:

Napisano
  • Autor
10 minut temu, romano11 napisał:

Skoro jest iskra, to może nie ma paliwa? Podłącz skaner i się dowiesz, jaki jest błąd. Może być wtryskiwacz, zawór, dziura w tłoku, UPG... :phi:

Wypadanie zapłonu na 4 cylindrze - stały błąd ;] 

15 minut temu, rwIcIk napisał:

Może zawór się podwiesza?

Sprawdzałeś luz?

Jeszcze nic ;] 

Napisano

Zmierz kompresję, miałem do czynienia z taką Corsą C GSI Z18XE, wypadanie zapłonu na czwartym cylindrze. Pomiar kompresji wykazał na 4 cylindrze słownie 1Bar, po ściągnieciu głowicy okazało się że był ukruszony 1 zawór;) 

Napisano

Zamień świece między cylundrami, miałem świece co dawały iskrę, Ale pod kompresja nie działały już jak należy.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, AstraC napisał:

Zamień świece między cylundrami, miałem świece co dawały iskrę, Ale pod kompresja nie działały już jak należy.

Nowe :ok: 

Napisano
6 godzin temu, swienty napisał:

Nowe :ok: 

Skoro świece nowe i stały błąd 0304, to w takim razie... cewka? Jest tam zespolona?

Świece zmieniłeś z powodu tego błędu? Na starych też tak było?

Napisano
10 godzin temu, swienty napisał:

W oplu 1.8 z18xe am problem z wypadaniem zapłonu.

Silnik pracuje nierówno, po chwili wywala check.

Po odłączeniu 4-go wtryskiwacza nic się nie zmienia = cały czas chodzi na 3 cylindry :ok:

Cewka daje prąd na tą świecę, bo po wyjęciu wszystkich i dotknięciu masy normalnie jest iskra na wszystkich. :hmm: 

Istnieje możliwość że wymienię cewkę, i dalej nie będzie palił bo okaże się że np nie ma kompresji? :hmm: 

Sprawdzanie iskry na wyjętych świecach to najprostsza i zarazem najbardziej myląca metoda na postawienie diagnozy. Ciśnienie w komorze spalania, podczas pojawiania się iskry, jest około 10 razy wyższe niż atmosferyczne i jest sporym problemem aby iskra przeskoczyła. Po wyjęciu świec i sprawdzeniu ich już bez pracy ciśnieniowej iskra pojawia się zdecydowanie łatwiej. Aby jako- tako miarodajnie ocenić występowanie iskry należałoby podczas próby na wyjętych świecach zwiększyć przerwę około dziesięciokrotnie.

Istnieje możliwość, o której wspomniałeś w ostatnim zdaniu. Po prostu porównaj między cylindrami siłę jaką trzeba przyłożyć aby zatkać otwór po świecy podczas kręcenia wałem silnika. Nie polecam robić tego palcem ;]

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, romano11 napisał:

Skoro świece nowe i stały błąd 0304, to w takim razie... cewka? Jest tam zespolona?

Świece zmieniłeś z powodu tego błędu? Na starych też tak było?

Tak, zespolona. Dziś już nie kupię, ale w poniedziałek założę nową i się okaże. :ok: 

4 godziny temu, Igorek napisał:

Po prostu porównaj między cylindrami siłę jaką trzeba przyłożyć aby zatkać otwór po świecy podczas kręcenia wałem silnika. Nie polecam robić tego palcem ;]

Przypomniało mi się że mój mechanik ostatnio sprawdzał tak Forda i strzelało jak z armaty. ;] ;] 

Napisano
Godzinę temu, swienty napisał:

Tak, zespolona. Dziś już nie kupię, ale w poniedziałek założę nową i się okaże. :ok: 

Może wcześniej jednak kompresje pomierz, chyba, że cewkę można oddać w razie czego...

Napisano
  • Autor
Dnia 16.09.2017 o 12:48, volf6 napisał:

Może wcześniej jednak kompresje pomierz, chyba, że cewkę można oddać w razie czego...

3 cylindry ciśnienie ok, na czwartym zero :hmm: W czwartek/piątek znajomy ma zdejmować głowicę. :ok: 

Mechanik który sprawdzał ciśnienie użył kamerki, tłok nie ma dziury, mówił coś że zawór może być upalony czy coś. :nie_wiem: 

Napisano

No to Ci pisałem że miałem taki sam problem w z18xe, może po prostu przypadek:oki:

Napisano
  • Autor
Teraz, steyr napisał:

No to Ci pisałem że miałem taki sam problem w z18xe, może po prostu przypadek:oki:

Wiem jedno, Opel z benzyniakiem 1.6 - 1.8 i przebiegiem ok 200kkm to złom. :ok: 

Kojarzysz może jaki był koszt naprawy i co trzeba było wymienić?

Napisano

Co do kosztow to rozbieznosc moze byc duza, wszystko zalezne co bedziesz robil. Ale trzeba sie liczyc z kosztami 2-3kPLN, w tym bylby remont glowicy, co najmniej wymiana pierwcieni, rozrzad z pompa wody, uszczelki, plyny i robocizna. 

Napisano
13 godzin temu, swienty napisał:

Wiem jedno, Opel z benzyniakiem 1.6 - 1.8 i przebiegiem ok 200kkm to złom. :ok: 

pewnie kupiłeś łupa z przebiegiem x2 to co na liczniku i marudzisz

Napisano

Z tym co ja robiłem, klient postanowił wymienić silnik z anglika. Samo auto miało przejechane 260kkm, na lpg nie wiadomo ile bo auto kupił na ebay-u za 600euro z nadzieją że problem jest błachy tzn zapłon i itp. Przy odpalaniu silnik-a było wiadomo że kompresja jest słabiutka. I tak w tym wypadku:

- silnik 1100zł bez osprzętu

- do tego rozrząd, oleje i itp wyszło w sumie ~1800zł.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, 51cent napisał:

pewnie kupiłeś łupa z przebiegiem x2 to co na liczniku i marudzisz

Tak oczywiście. ;];];] 

Napisano
  • Autor
Dnia 19.09.2017 o 12:30, steyr napisał:

Z tym co ja robiłem, klient postanowił wymienić silnik z anglika. Samo auto miało przejechane 260kkm, na lpg nie wiadomo ile bo auto kupił na ebay-u za 600euro z nadzieją że problem jest błachy tzn zapłon i itp. Przy odpalaniu silnik-a było wiadomo że kompresja jest słabiutka. I tak w tym wypadku:

- silnik 1100zł bez osprzętu

- do tego rozrząd, oleje i itp wyszło w sumie ~1800zł.

U mnie jeden zawór powiedział :papa: ale głowica jest ok, więc nie ma tragedii. :) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.