Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pierwsze problemy ze świecami żarowymi w postaci migającej sprężynki na desce rozdzielczej oraz informacji o konieczności sprawdzenia świec żarowych. Na 80% będzie to wina świecy, zatem czeka mnie wymiana kompletu. Teraz pytanie - mam do wyboru od najdroższych do najtańszych: Beru, Bosch, Denso lub w tej samej cenie oryginalne świeczki fiatowskie. Które wybrać? Denso kusi ceną 34 zł za sztukę. Dużo dobrego przynajmniej jeśli chodzi o Stilo słyszałem jednak o świeczkach Beru - cena właściwie dwukrotnie wyższa. Warto zaufać Denso? Jakieś opinie, przestrogi?

Napisano

A czemu chcesz wymieniać od razu cały komplet świec?

Napisano

Ja też tak słyszałem, ale zawsze wymieniałem tylko uszkodzoną i nie stwierdziłem z tego tytułu żadnych późniejszych problemów.

Napisano

A w jakim czasie od wysypania się pierwszej, poleciały następne?

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pytanie kolejne, czy smarujemy smarem gwint świecy żarowej podczas montażu? W wielu miejscach spotkałem się z informacją, że należy używać smaru miedziowego. Na stronie www poświęconej świecom napisano wyraźnie, że nie należy stosować żadnych smarowideł. Jak to właściwie jest?

Edytowane przez bochumil

Napisano

Możesz niczym nie smarować i wymień tylko tą 1 spaloną na Beru.

Oczywiście kluczem dynamo, wykręcaj delikatnie momentem 20Nm i wkręć nową momentem 15Nm.

Napisano

co prawda do silnika 1.6hdi w Peugeocie 307, kupiłem w serwisie Forda, bo były najtańsze (22zł/szt.) i w kartoniku forda były Beru.

Ponieważ miałem 3 spalone, to wymieniałem wszystkie, za radą znajomego mechanika zalałem "penetratorem" na noc, wykręciłem, nowe bez smaru wkręciłem kluczem dynamometr.

Pamiętaj, że zawsze jest pewne ryzyko, że świeca się ukręci, a wtedy robi się problem

No i najpierw sprawdź świece, bo może to przekaźnik, okablowanie, komp. sterujący

Edytowane przez jqr

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem świece miernikiem na przekaźniku i na świecy. Padnięta świeczka na 4 cyl. - przerwany obwód. Wybrałem świece Bosch. Czy zabierać się do wymiany świec bez klucza dynamometrycznego? Wg informacji podanych przez producenta świece dokręca się momentem 10-15Nm. Nie podano informacji o momencie gnącym. W przypadku Beru jest to ok. 35Nm. Dostęp do świec jak to w JTD 1.9 8V raczej kiepski.

Edytowane przez bochumil

Napisano
7 minut temu, bochumil napisał:

Czy zabierać się do wymiany świec bez klucza dynamometrycznego? 

Jak będą chciały lekko się wykręcić i przewidujesz że do czasu kiedy znów trzeba będzie te świece wymienić auto już sprzedasz, to możesz.

Ja bym się w ogóle nie zabierał bez takiego klucza.

Edytowane przez sebaM25

Napisano
  • Autor

Znalazłem ciekawy poradnik firmowany przez NGK

Wynika z niego, że na kilka dni przed wykręceniem świec należy podlewać je jakimś olejem penetrującym. Świece wykręcamy na rozgrzanym silniku i nie stosujemy żadnych smarów.

Napisano

Ja u siebie w Corsie jak wymieniałem to cały komplet i tydzień przed wymianą codziennie po powrocie z roboty na noc podlewałem je WD-40, poszły bez najmniejszego problemu wszystkie 4 sztuki ;) nie smarowałem niczym nowych świec po prostu wkręciłem je zgodnie ze sztuką :)

Napisano
  • Autor

Zgodnie ze sztuką czyli kluczem dynamometrycznym? :) Muszę taki skądś pożyczyć. WD40 właśnie zaaplikowane. Za tydzień będzie można dłubać. W razie czego, namierzyłem już speca od wykręcania ukręconych świec żarowych ;]

Napisano
36 minut temu, bochumil napisał:

Wynika z niego, że na kilka dni przed wykręceniem świec należy podlewać je jakimś olejem penetrującym. Świece wykręcamy na rozgrzanym silniku i nie stosujemy żadnych smarów.

Ja robię na zimnym i tak polecam. Podobno na gorącym świeca może wyjść razem z gwintem głowicy. Nie wiem.

Załatw sobie ten klucz i bez polewania i kombinowania, momentem 25 -30Nm spróbuj je ruszyć. Jak pójdą, to dalej już wiesz co robić.

Tylko kręć tym momentem do końca aż wyjdzie, żeby się nie okazało że świeca się ruszy, a potem będzie szła coraz ciężej, bo może się w końcu ukręcić.

Jak nie pójdzie, to podlewaj np wd40 po każdym zgaszeniu auta i za kilka dni znowu na zimnym spróbuj je ruszyć.

Jak nie pójdzie, to znowu podlewaj i za kilka dni spróbuj je ruszać na ciepłym.

Zobacz jeszcze jak zalejesz WD, czy po odpaleniu auta lecą pęcherze powietrza spod świecy.

W końcu pójdą i nic nie urwiesz.

Napisano

Problem bywa jak sie dłuższy czas jeździ ze spaloną, bo wtedy na końcówce grzejnej osadza się nagar i to może spowodować blokadę. Sam gwint w przypadku jtd 8V jest dość mocny, bo M10 i ogólnie problemów nie ma ale jak będzie dużo nagaru to może się tak zdarzyć, ze sam żarnik zostanie w głowicy:)

Napisano
  • Autor

Czytałem o dwóch przypadkach urwania żarnika świecy w Stilo 1.9. Spotkało to nawet właściciela popularnego serwisu zajmującego się włoszczyzną na Śląsku. Co do nagaru to faktycznie może to "nieco" utrudnić wykręcenie świec. Jeszcze gorzej jak żarnik się urwie i wpadnie do cylindra... Wtedy już tylko laweta, ewentualnie wizyta domowa speca z walizeczką pełną ciekawych narzędzi. Miesiąc to dużo na powstanie nagaru, czy tragedii nie ma?

Napisano

Miesiąc to raczej problemu żadnego nie powinien stworzyć:oki:

Napisano

I jak świeca lekko ruszy, to potem nie szarpać na siłę tylko pół obrotu do tyłu, pół do przodu, psikanie olejem, i znów do tyłu i do przodu. 
W JTD 8V 3 świece poszły w miarę gładko, z czwartą trzeba było chwilę się pobawić, ale się udało.

Napisano
Dnia 1.10.2017 o 11:27, bochumil napisał:

Słyszałem, że tak powinno wymieniać się świece żarowe, czyli komplet.

A ja dopiero od Ciebie usłyszałem.

BTW - sprawdź najpierw kabelki, sterownik. Mi przez 10 lat dizlowania poszła tylko raz świeca żarowa.

Napisano
  • Autor

Robiłem diagnostykę centralki i świec. Padnięta jest świeca IV cylindra - przerwany obwód, upalona najzwyczajniej.

Napisano
39 minut temu, bochumil napisał:

Robiłem diagnostykę centralki i świec. Padnięta jest świeca IV cylindra - przerwany obwód, upalona najzwyczajniej.

To wymień tylko tą.

Nie widzę powodów, aby wymieniać wszystkie.

Napisano
  • Autor

Świece wymienione. Początkowo kupiłem jedną z myślą o samodzielnej wymianie, skończyło się jednak na dokupieniu 3 pozostałych i wymianie w warsztacie. Przez tydzień przed wymianą świece podlewane były każdego dnia WD-40. Wykręciły się bezproblemowo. Mam tylko pytanie do tych co często z racji zawodu świece wymieniają. Czy oryginalne świece żarowe Bosch powinny mieć symbol wytłoczony mechanicznie po obwodzie świecy czy też laserowo wzdłuż? Zdjęcie poniżej

Bosch.jpg

Edytowane przez bochumil

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.