Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa kran ?

Featured Replies

Napisano

Aktualnie sporo się u mnie dzieje w tematach hydraulicznych. Czasami zona mi narzeka, że woda w wannie jest zbyt mało gorąca i nie morze wygrzać starych kości. Również dzieci czasami narzekały na problemy z ciepłą wodą w wannie. Sam nie mam z tym kłopotu bo nie siedzę w wannie tylko korzystam z prysznica w drugiej łazience :) Ale wracając do wanny to częsciowo obarczałem winą za to problemy z cyrkulacją gorącej wody, które ostatnio się pojawiły jak również nadmierne narzekactwo żony. Przecież wrzątku jej nie puszcze do rur. Poza tym jak ja biorę prysznic to nie ma problemu z gorącą wodą. I wczoraj znowu woła mnie z wanny zeby przyjść i  sprawdzić czemu woda nie jest gorąca. Rzeczywiście z baterii leci woda tylko mocno ciepła. Podszedłem do kranu przy umywalce, odkręcam - gorąca !  Odkręcam kran w drugiej umywalce obok - ciepła ! WTF ?!  3 baterie tej samej firmy i ten sam model, kupione w tym samym czasie i z jednego leci gorąca woda, a z dwóch ciepła ! I doszlismy do finałowego pytania - czy moze być jakaś usterka / zuzycie baterii, że mimo ustawienia skrajnej pozycji wajchy mieszalnika dopuszcza do gorącej troche zimnej ?

Napisano
- czy moze być jakaś usterka / zuzycie baterii, że mimo ustawienia skrajnej pozycji wajchy mieszalnika dopuszcza do gorącej troche zimnej ?

Może bateria ma ogranicznik ciepłej wody? Hansgrohe takie mają, na przykład.

mar00ha

Wysłane z iPhone 7+ za pomocą Tapatalk
Napisano
8 minut temu, mar00ha_ napisał:

Może bateria ma ogranicznik ciepłej wody? Hansgrohe takie mają, na przykład.

mar00ha

Cyt: "3 baterie tej samej firmy i ten sam model, kupione w tym samym czasie i z jednego leci gorąca woda, a z dwóch ciepła ! "

Napisano

A jakie to konkretnie baterie?

Napisano

termostatyczna, czy ta  z jedną wajchą? :)

Napisano
3 godziny temu, Radauskas napisał:

I doszlismy do finałowego pytania - czy moze być jakaś usterka / zuzycie baterii, że mimo ustawienia skrajnej pozycji wajchy mieszalnika dopuszcza do gorącej troche zimnej ?

Odetnij dopływ zimnej wody do baterii i wtedy sprawdź co się dzieje?

Napisano
38 minut temu, Radauskas napisał:

zwykłe z wajchą

a przy otwartej tylko ciepłej wodzie na max we wszystkich jest jednakowe ciśnienie?

Napisano

Cyt: "3 baterie tej samej firmy i ten sam model, kupione w tym samym czasie i z jednego leci gorąca woda, a z dwóch ciepła ! "

Nie stoi to w sprzeczności z tym co napisałem. Przecież ów ogranicznik reguluje się niezależnie w każdym kranie.

mar00ha

Napisano
  • Autor

Ale jakikolwiek ogranicznik reguluje nam przepływ, a nie temperature. tez myslałem, że zawory pod umywalką może mocniej zakręcone w jednej z baterii ale to nie ma znaczenia. Czy wody płynie więcej czy mniej to temperatura powinna być ta sama.

Napisano
9 minut temu, Radauskas napisał:

Ale jakikolwiek ogranicznik reguluje nam przepływ, a nie temperature. tez myslałem, że zawory pod umywalką może mocniej zakręcone w jednej z baterii ale to nie ma znaczenia. Czy wody płynie więcej czy mniej to temperatura powinna być ta sama.

ale jak się otworzy na "połowę" ciepłą i zimną, a ciepłej jest mniej to będzie zimniej. dlatego pytałem wcześniej o ciśnienie

jeśli otwierasz tylko ciepłą i jest zimniejsza niż w innych kranach to może znaczyć tylko, że gdzieś po drodze stygnie

... albo miesza się w baterii z zimną, a to sprawdzisz zakręcając zaworek od zimnej i puszczając ciepłą

Napisano
6 godzin temu, Andi napisał:

Odetnij dopływ zimnej wody do baterii i wtedy sprawdź co się dzieje?

Pokaż mi łazienkę, w której masz zawory do odcinania baterii wannowej :hehe:

Napisano

IMG_20171004_193846.jpg

Napisano
5 godzin temu, Radauskas napisał:

Czy wody płynie więcej czy mniej to temperatura powinna być ta sama.

Powinna, ale u mnie w umywalce w położeniu 50/50 kiedy leci strumyk, to jest cieplejszy, niż przy mocniejszym przepływie (ciepła woda z lokalnego podgrzewacza pojemnościowego pod umywalką).

Weź i zaślep dopływ zimnej wody - zobaczysz, czy będzie różnica. Ew. zdemontowaną baterię poddaj testom: podane ciśnienie w skrajnej pozycji wajchy i zatkanym wylocie nie powinno się przedostać na przeciwny kierunek.

Napisano

Może są lekko przekręcone głowice w baterii, tzn. nie są "na środku" i wtedy nie mieszają odpowiednio wody zimnej i ciepłej. Nie masz tak, że uchwyt mieszalnika w maks. położeniu w jedną stronę jest "bardziej" niż w drugą? Spotkało mnie kiedyś coś takiego jak źle złożyłem głowicę i baterię.

Napisano
14 godzin temu, Tomo napisał:

Pokaż mi łazienkę, w której masz zawory do odcinania baterii wannowej :hehe:

1. Nie chodziło mi o odcięcie wody do baterii przy wannie tylko przy umywalce. Autor wątku pisze, że w jednej z umywalek leci ciepła a nie gorąca woda.

2. Na fotce Tomrada masz wannę z odcięciem baterii.:ok: Liczy się?

Edytowane przez Andi

Napisano
  • Autor

Głowic w środku to raczej się przestawić za bardzo w lewo lub w prawo chyba nie da. One pewnie mają jakieś "ustalacze" pozycji i inaczej zamontować  nie da rady. Wajchy mieszaczy  we wszystkich bateriach odchylają się symetrycznie. Póki co podkręciłem nieco temperaturę na zasobniku bo rzeczywiście była kilka stopni za niska. Teraz jest na tyle gorąca, że nawet jak bateria coś tam w sobie sama miesza ( dodaje zimnej do ciepłej ) to i tak nie ustawi się wajchy w skrajnej pozycji bo woda będzie za gorąca. Do tematu wróce w dalszym terminie. Pilniejsza jest teraz modyfikacja instalacji c.o., do której się od niedawna przymierzam :) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.