Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kominek - brykiet czy drewno?

Featured Replies

Napisano

jeżeli brykiet to ten z sieciówek daje radę czy szukać gdzie indziej ? (nie mam warunków jeszcze do przechowania większej ilości jednego czy drugiego paliwa), a jakoś dwa tygodnie muszę oblecieć bo czas się wyprowadzać, a niestety deweloper się opóźnia z gazem i podłogówka bezużyteczna (piec chwilę działał z butli ale teraz przez wadliwy reduktor i coś jeszcze piec się"wysrał" a nie można tego zgłosić bo taka podobna gwara, że tylko po podpięciu do gazu z sieci) ...

Napisano

Grzeję dom kominkiem i drewno dowożę taczką ;]

Mam na tarasie (zadaszonym) dużą kuwetę, a obok kominka wózek na drewno.

Przy obecnych temp. by rozgrzać w domu od 16 do 23 st.C potrzeba ponad dobę palić i zużyć ze dwie taczki drewna.

Potem wystarczy już popołudniami palić nieduże ilości drewna, by podtrzymać temp.

na dwa tyg. kupiłbym paletę drewna, postawił blisko domu i przykrył folią, by nie zamokło :ok:

Napisano
Godzinę temu, subArek napisał:

jeżeli brykiet to ten z sieciówek daje radę czy szukać gdzie indziej ?

Zalety: fajnie się pali a właściwie żarzy po zamknięciu powietrza dając dużo energii, nie zostaje prawie nic po spaleniu, nie kopci, wygodny w przechowywaniu.

Wady: wychodzi dwa razy drożej, śmieci przy załadunku i usuwaniu popiołu, szybciej się spala.

Napisano

jeżeli brykiet to ten z sieciówek daje radę czy szukać gdzie indziej ?

Większość tych brykietów w sieciówkach jest lepiona z drewna iglastego z różnymi domieszkami. Kiedyś kupiłem jakis w casto, to walił tak, że musiałem trzymać go na zewnątrz. Najgorsze jest to, że każda partia dostawy jest inna. Tydzień temu był spoko z lisciastych ( widać po kolorze od razu), a dzisiaj juz jakis żółty i słabiej grzeje. Wiadomo, że najlepiej drewnem, ale sam też palę brykietem. Trzeba tylko ładować go więcej do pieca i syfi się przy czyszczeniu, bo pył bardzo drobny

Napisano
2 godziny temu, subArek napisał:

jeżeli brykiet to ten z sieciówek daje radę czy szukać gdzie indziej ? (nie mam warunków jeszcze do przechowania większej ilości jednego czy drugiego paliwa), a jakoś dwa tygodnie muszę oblecieć bo czas się wyprowadzać, a niestety deweloper się opóźnia z gazem i podłogówka bezużyteczna (piec chwilę działał z butli ale teraz przez wadliwy reduktor i coś jeszcze piec się"wysrał" a nie można tego zgłosić bo taka podobna gwara, że tylko po podpięciu do gazu z sieci) ...

Z brykietem marketowym bywa baaardzo różnice. Ja odradzam ten najtańszy 6-7zł /paczkę. Cały dom sobie tym usyfiłem, poza tym był trudny w przechowywaniu bo sie sypał. Znalazłem lokalnego dostawce co kupuje od jednego producenta, kupuje u niego już trzeci rok, koszt 7.5zł a mam pewność że jest ok i jest z drzew liściastych.

W przypadku brykietu masz więcej energii z masy i łatwiej się go przechowuje, ale kosztowo wychodzi drożej, więc sam sobie musisz odpowiedzieć, co lepiej.

Ja kupuje 3mp drewna i ok 10 paczek brykietu (do rozpalania) /sezon.

Reduktory czasem padają, ale nie są drogie i łatwo można je wymienić, dziwne te twoje warunki gwaranacji .. ja miałem jeden i drugi rodzaj gazu.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, sherif napisał:

Reduktory czasem padają, ale nie są drogie i łatwo można je wymienić, dziwne te twoje warunki gwaranacji .. ja miałem jeden i drugi rodzaj gazu.

tak przekazywał dzisiaj podwykonawca dewelopera, który zakładał ogrzewanie :)

nie mam nawet jak poczytać warunków żeby zweryfikować bo jeszcze ich fizycznie nie dostałem bo musimy czekać na podłączenie gazu z sieci

Napisano

Jest jeszcze brykiet z węgla brunatnego, bo wy piszecie chyba o tych wałkach z dziurą w środku lub zlepionych trocinach RUF?

Napisano
Jest jeszcze brykiet z węgla brunatnego, bo wy piszecie chyba o tych wałkach z dziurą w środku lub zlepionych trocinach RUF?
Paliłeś tym z brunatnego? Z tego co wiem, to najlepiej wrzucać go, jak juz jest fajnie rozpalone np drewnem.
Napisano
3 godziny temu, riot napisał:
Dnia 13.10.2017 o 08:47, DamianB napisał:

Paliłeś tym z brunatnego? Z tego co wiem, to najlepiej wrzucać go, jak juz jest fajnie rozpalone np drewnem.

Paliłem, moim zdaniem pali się najdłużej z wszystkich, bo jest najbardziej zbity i wydaje się najcięższy. No i rozpala się ciężej niż drewniane.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Gdybym tak zrobił, kominek momentalnie osiągnął by 500C i włączył się alarm.

5-6 kostek powoduje szybki wzrost do ok 400C. Jak dla mnie bezsensu ..

Napisano

Akurat miałem jeszcze dwie paczki kostek. Wypróbowałem efekt bardzo fajny. Zużyłem jedną paczkę czyli 10 kostek. Żar utrzymywał się dość długo.

Napisano
Dnia 11/1/2017 o 12:54, sherif napisał:

Gdybym tak zrobił, kominek momentalnie osiągnął by 500C i włączył się alarm.

5-6 kostek powoduje szybki wzrost do ok 400C. Jak dla mnie bezsensu ..

hmm to dosyć ciekawe,

jaki brykiet stosujesz ??

ja przy 6-8 kostkach mam 60C na plaszczu i 300-350C w palenisku

generalnie spokojnie mógłbym wrzucić i 2 paczki - tak robiłem jak dom był nieocieplony 

i nic sie nie działo, płaszcz miał 60-70C w zależności od otwarcia przepustnicy, woda odbierała temp.

Napisano

Brykiet z trocin mieszanych drzew liściastych, lub brykiet z trocin dębu:

http://www.ekoogrzewanie.com.pl/index.html

brykiet jak się rozpali dość szybko łapie temperature, więć jak wrzucę za dużo to dobija do alarmu, potem odcina powietrze. Przy 2-3szt da się operować w ok 300C i mocno przymkniętym dolocie. Z drewnem znacznie trudniej dobić do 500C, ale też się da, tylko trzeba na full naładować, tj jakiś 6-7 polanek i najlepiej brzozy.

Praca wkładu pow 300C jest mało efektywna bo znacznie więcej ciepła idzie w komin, zwiększając straty. Praca w wysokich temp nie jest najlepszym rozwiązaniem dla wkładu i komina.

U mnie przy normalnym paleniu paczka (10szt) starcza na ponad tydzień, bo używam do rozpalania głównie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.