Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Kondensator"

Featured Replies

Napisano

Może ktoś będzie miał pomysł. Padł mi w niszczarce taki "kondensator" oznaczony jako 6,3uF / 440V. Ale nie jest to ewidentnie pojedynczy kondensator, bo ma cztery wyprowadzenia, w żaden sposób nie oznaczone. Współpracuje z dwukierunkowym silnikiem niszczarki, który ma tylko trzy wyprowadzenia CW (obroty prawe), CCW (obroty lewe) i capacitor (kondensator).

Na drugim zdjęciu do prawego górnego styku dochodzi CW, prawego dolnego CCW, lewego dolnego "Capacitor", lewego górnego przewód z płytki z elektroniką sterującą.

"Kondzioł" lekko spuchł (jak widać na pierwszym zdjęciu) w związku z czym niszczarka w przód zaczęła stękać silnikiem jak krokowcem, w tył chodziła normalnie. Po zamianie miejscami przewodów CW i CCW teraz normalnie działa w przód, a w tył "stęka", czyli silnik jest OK.

Część po numerze w sieci nie występuje, serwis producenta niszczarek w Polsce spuścił mnie na drzewo hasłem "części nie ma, brak możliwości naprawy", więc z wrodzonej chęci naprawiania urządzeń zamiast ich wyrzucania, szukam czym to zastąpić. I nie mogę nigdzie w sieci znaleźć, co w tej czarnej kostce siedzi i jak jest podłączone do jej styków. Ma ktoś pomysł? Trzecie zdjęcie to tabliczka znamionowa silnika.

kondenator niszczarki 1.jpg

kondenator niszczarki 2.jpg

kondenator niszczarki silnik.jpg

Napisano

ja bym spróbował w obwód w którym silnik stęka włożyć kondensator 6,3 mikro/440V AC

Edytowane przez zzzz

Napisano

@Kysior jakby to był jeden kondensator to silnik nie zachowywałby się tak jak opisuje Lucyfer.

Napisano

no tak, skupiłem się na opisie części, nie zachowania.

Napisano
11 minut temu, zzzz napisał:

@Kysior jakby to był jeden kondensator to silnik nie zachowywałby się tak jak opisuje Lucyfer.

Opis na samym kondensatorze jak i silniku sugeruje pojedynczy ale co za problem sprawdzić omomierzem wyprowadzenia kondensatora:)

A jak się dysponuje trochę lepszym multimetrem to i pojemność zmierzymy. Będzie wiadomo czy mamy raz 6uf czy 2 razy 6uF

Edytowane przez volf6

Napisano
  • Autor
26 minut temu, zzzz napisał:

ja bym spróbował w obwód w którym silnik stęka włożyć kondensator 6,3 mikro/440V AC

Hmm, silnik jest tu niejako w trzech obwodach.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Kysior napisał:

Może tu się coś doszukasz

http://php2.twinner.com.tw/files/seika_c/SK.pdf

Niestety nie ma tego typu. Fellowes PL i UK mnie spuścił na drzewo standardowym hasłem "urządzenie nie jest już produkowane i nie ma do niego części".

Oczywiście mogę pojechać do sklepu i za kilka stów kupić następne, ale szlag mnie trafia na marnotrawstwo wywalania kilku kilogramów doskonałej stali narzędziowej (wałki tnące) plus miedzi z silnika oraz elektroniki tylko dlatego, że padła część warta kilkanaście złotych.

Napisano

Na zdjęciu na okładce jest podobny, myślałem, że znajdziesz coś, tym bardziej, że jakieś CF-y były :(

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Kysior napisał:

Na zdjęciu na okładce jest podobny, myślałem, że znajdziesz coś, tym bardziej, że jakieś CF-y były :(

Też go zauważyłem, przejrzałem całą witryne online i w wykazie już takich CFów nie ma. Nie ma także nigdzie informacji, ile tam kondziołów siedzi, jakie mają pojemności (poza jednym) i jak są wyprowadzone na piny.

Będę musiał jeszcze raz rozebrać głowicę i dokładniej popatrzeć na przewody, bo jakby mi jednego brakowało do zamknięcia obwodu - z silnika wychodzą trzy i te trzy wprost dochodzą do tego "kondensatora",  do niego dochodzi jeszcze jeden z płytki sterowania - więc nie ma jak zamknąć obwodu. Musiałem chyba gdzieś przeoczyć odgałęzienie jednego z przewodów silnika.

Napisano

Na 99% pojedynczy kondensator rozruchowy do silników (CBB61-2)- sąsiednie wyprowadzenia połączone są parami. Upewnij się omomierzem- nawet jeśli jest padnięty, to zwarte pary ustalisz. W zastępstwie można wstawić dowolny rozruchowy (choćby i cylindryczny CBB60) o tych parametrach. Kwestia tylko odpowiedniego podłączenia przewodów.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Wasylek napisał:

Na 99% pojedynczy kondensator rozruchowy do silników- wyprowadzenia połączone są parami. Upewnij się omomierzem- nawet jeśli jest padnięty, to zwarte pary ustalisz. W zastępstwie można wstawić dowolny rozruchowy (choćby i cylindryczny) o tych parametrach. Kwestia tylko odpowiedniego podłączenia przewodów.

Chciałbym, żeby tak było, ale wyjaśnij w takim razie, dlaczego silnik działa w jednym z dwóch kierunków normalnie, w drugim "stęka" jak silnik krokowy, ale przy zamianie na tym "kondensatorze" miejscami przewodów CW i CCW, te kierunki się też zamieniają miejscami? Jeżeli by tam był jeden padnięty kondensator, to na logikę silnik nie powinien działać w ogóle - w żadnym kierunku. :hmm:

Napisano

Nie będę teoretyzował. Jako praktyk wiem tylko jedno- tego typu kondensatory bywają podwójne, lub potrójne, ale wtedy są bardzo jasno i czytelnie opisane na obudowie. Wtedy zwykle wyprowadzane są z kondensatora kolorowe przewody albo końcówki są ponumerowane.

Byłoby wtedy coś takiego:

CBB61.jpg

Kondensator trzeba po prostu sprawdzić- jeżeli styki okażą się zwarte, to sprawa jasna. A masz pewność, że to jest jedyne/główne uszkodzenie?

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor
11 minut temu, Wasylek napisał:

Nie będę teoretyzował. Jako praktyk wiem tylko jedno- tego typu kondensatory bywają podwójne, lub potrójne, ale wtedy są bardzo jasno i czytelnie opisane na obudowie. Wtedy zwykle wyprowadzane są z kondensatora kolorowe przewody albo końcówki są ponumerowane.

Byłoby wtedy coś takiego:

Ok, no właśnie nie ma żadnych oznaczeń przy końcówkach.

Kondensator trzeba po prostu sprawdzić- jeżeli styki okażą się zwarte, to sprawa jasna.

Ok, w wolnej chwili rozbiorę głowicę znowu i przemierzę.

A masz pewność, że to jest jedyne/główne uszkodzenie?

Tak jak pisałem, silnik działa w obydwu kierunkach. Padnięcie się pojawiło w trakcie mielenia pojedynczej kartki papieru, czyli zerowym obciążeniu (i wałki nie były zapchane ścinkami). Po przełączeniu końcówek silnika CW i CCW miejscami, teraz działa mi w przód, a nie działa w tył. Kondensator ma na zdjęciu wyraźny ślad rozszczelnienia obudowy. Ale cały czas mnie właśnie dziwi, dlaczego silnik w jednym kierunku pracuje, a w drugim nie (i można te kierunki przełączać zmianą podłączeń przewodów do kondensatora) - taki kondensator w końcu jest symetryczny elektrycznie, więc jeżeliby padł, to w żadnym kierunku silnik nie powinien działać. Ale wypróbuję Twoją radę.

Napisano

Ej to wygląda jak dwa kondensatory we wspólnej obudowie. 

Krawiec

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, krawiec napisał:

Ej to wygląda jak dwa kondensatory we wspólnej obudowie. 

Krawiec

Pojawiła się jeszcze możliwość, ponieważ jest to silnik o zmiennym kierunku obrotów z ewidentnie dwoma uzwojeniami, że jest to jeden kondensator z przekaźnikiem ;] Ale przed chwilą w sieci znalazłem taki opis z obrazkiem, który wskazuje na to, że rację ma kolega Wasylek. Niestety przez kilka dni tego nie sprawdzimy, bo (tak!) wrzucili mi wieczorem duże i pilne zlecenie, więc reszta spraw się kolejkuje :)

kondenator niszczarki schemat wewnętrzny.jpg

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, technix napisał:

a tme też  nie ma?

tam jest wszystko 

Choć trudno w to uwierzyć, zero trafień w googlu. Napisałem wczoraj do majfriendów, którzy to wyprodukowali, ale jeszcze milczą. Fellowes Polska i UK spuściły mnie na drzewo standardowym współczesnym hasłem "już nie produkujemy i nie mamy części", potwierdzającym, że są tzw. przepychaczami pudełek, nie mającymi pojęcia, co jest w środku, bo wiedzą tylko to, co im marketing napisał. A mimo że maszyna ma dumny nadruk, że pochodzi z Illinois, to pewnie tam ją tylko pakowali lub składali, bo silnik i kondzioł są z Chin. A jak oni mają znaleźć projektanta układu wśród miliarda Chińczyków? ;]

Napisano

no no,  ale mi chodziło o wyszukiwarkę na stronie tme,  po symbolu tego  ustrojstwa 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, technix napisał:

no no,  ale mi chodziło o wyszukiwarkę na stronie tme,  po symbolu tego  ustrojstwa 

Nie, nie ma. Ale w nocy odpisali Chińczycy z fabryki, w odróżnieniu od producenta niszczarek, który z dwóch krajów jednozdaniowo spuścił mnie na drzewo - bardzo wyczerpująco, konkretnie i życzliwie. Rację miał kolega @Wasylek - to jest pojedynczy kondensator ze zdublowanymi wyprowadzeniami. I napisali, że już ich od kilku lat nie produkują (dlatego na stronie ich nie ma), ale są gotowi w 20 dni dosłać nowszy zamiennik. Zaraz im podziękuję i zapytam o koszt, ale zapewne taniej i szybciej będzie któregoś dnia podjechać na Wolumen i kupić coś na miejscu. Z ciekawostek, fabryka napisała, że kondensator "umarł zgodnie z założeniami", czyli po 10 latach "naturally reached its end of life" :)

Napisano

Zamów sobie doraźnie z Alledrogo (hasło: Kondensator Silnikowy) lub na przykład u Piekarza kondensator w wersji "CBB60"- czyli w obudowie cylindrycznej, również z 4 końcówkami i wtedy rozbierając maszynę łatwo podłączysz na próbę. Jeśli jest w maszynie tyle miejsca żeby go tam zamocować, to będzie po sprawie. To, że wartość wynosi 6uF zamiast 6,3uF nie powinno być problemem- tolerancja tych kondziołów i tak jest ok. 10%. Od "Piekarza" towar masz na drugi dzień- sprawdzone, często tam kupuję.

Pojemność 6,3uF jest trudniej dostępna, ale też dostaniesz, tylko z 2 końcówkami: KLIK

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Wasylek napisał:

Zamów sobie doraźnie z Alledrogo (hasło: Kondensator Silnikowy) lub na przykład u Piekarza kondensator w wersji "CBB60"- czyli w obudowie cylindrycznej, również z 4 końcówkami i wtedy rozbierając maszynę łatwo podłączysz na próbę. Jeśli jest w maszynie tyle miejsca żeby go tam zamocować, to będzie po sprawie. To, że wartość wynosi 6uF zamiast 6,3uF nie powinno być problemem- tolerancja tych kondziołów i tak jest ok. 10%. Od "Piekarza" towar masz na drugi dzień- sprawdzone, często tam kupuję.

Pojemność 6,3uF jest trudniej dostępna, ale też dostaniesz, tylko z 2 końcówkami: KLIK

Dzięki. Liczba końcówek nie jest problemem, mam pudełko "widelców", czyli rozgałęźników 1F->2M. 6uF też nie będzie problemem, bo na samym silniku jest właśnie podane 6.0uF. Miejsca powinno wystarczyć. Temat musi poleżeć, bo mam teraz ciąg pilnej roboty na kilka dni. Pewnie w weekend wpadnę na Wolumen i od ręki kupię coś podobnego.

A doczytałem już na dużym ekranie późnej, że Chińczycy mi są gotowi za darmo(!) przysłać zamiennik części nieprodukowanej od 10 lat, po 20 latach. I tu wychodzi różnica w podejściu firm z US/PL/UK, które mi kazały spadać na drzewo i wyrzucić sprawne urządzenie, którego naprawa jest możliwa w kilka chwil za <10 zł. Oczywiście kupując za kilka stów następne. Fabrykę w Chinach przy darmowej poczcie to kosztuje dosłownie kilka centów i fatygę, ale liczy się podejście do klienta.

Napisano
10 minut temu, Lucyfer napisał:

A doczytałem już na dużym ekranie późnej, że Chińczycy mi są gotowi za darmo(!) przysłać zamiennik części nieprodukowanej od 10 lat, po 20 latach. I tu wychodzi różnica w podejściu firm z US/PL/UK, które mi kazały spadać na drzewo i wyrzucić sprawne urządzenie, którego naprawa jest możliwa w kilka chwil za <10 zł. Oczywiście kupując za kilka stów następne. Fabrykę w Chinach przy darmowej poczcie to kosztuje dosłownie kilka centów i fatygę, ale liczy się podejście do klienta.

Nie można generalizować. U mnie w robocie dopiero co wymieniałem kompletne moduły w urządzeniu wyprodukowanym u nas w 1983r (od 1997 nieprodukowanym)... Porządna firma powinna naprawić wszystko, co wyprodukowała. W najgorszym razie metodą przeróbki z użyciem obecnie dostępnych elementów.

Temat musi poleżeć, bo mam teraz ciąg pilnej roboty na kilka dni. Pewnie w weekend wpadnę na Wolumen i od ręki kupię coś podobnego.

"Piekarz" urzęduje w Warszawie tam w okolicy, przy Wólczyńskiej, niestety nie w soboty. Wolumen to już chyba nie to co dawniej.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Wasylek napisał:

Nie można generalizować. U mnie w robocie dopiero co wymieniałem kompletne moduły w urządzeniu wyprodukowanym u nas w 1983r (od 1997 nieprodukowanym)... Porządna firma powinna naprawić wszystko, co wyprodukowała. W najgorszym razie metodą przeróbki z użyciem obecnie dostępnych elementów.

No właśnie napisałeś - porządna firma. A tam na zapytanie klienta odpowiadał "słuchawek", który wklepał w skrypcie firmowym numer części, nawet nie wiedząc co to jest, a skrypt mu odpowiedział "nie ma takiej części, odpowiedz klientowi, że urządzenie nienaprawialne". Dlaczego skrypt? Bo pomijając język, odpowiedź z PL była identyczna, jak z UK ;]

4 minuty temu, Wasylek napisał:

"Piekarz" urzęduje w Warszawie tam w okolicy, przy Wólczyńskiej, niestety nie w soboty. Wolumen to już chyba nie to co dawniej.

Jeżeli się obrobię wcześniej, to i w tygodniu podjadę - masz jakieś bliższe namiary na Piekarza? A co do Wolumenu, prawda, ale gdy szukam czegoś nietypowego czy niepopularnego, to jadę tam i na ogół dostaję bez problemów i w dobrej cenie.

Napisano

No dawałem przecież linki przy obu kondensatorach... PIEKARZ

Kiedyś mieli budę na Wolumenie, obecnie nie widzę.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor
56 minut temu, Wasylek napisał:

No dawałem przecież linki przy obu kondensatorach... PIEKARZ

Kiedyś mieli budę na Wolumenie, obecnie nie widzę.

Dzięki, zadzwoniłem, bardzo mili, mogę kupić na miejscu, albo żeby ominąć kolejki (bo są, jak wiele lat temu), zamówić online z odbiorem na miejscu bez kolejki :)

Napisano
4 godziny temu, karolchyla napisał:

A konkretniej to http://www.wolumen.com.pl/index.php?sh=0&page=infogielda

W czasach "przedinternetowych" było to najważniejsze miejsce zakupu wszelkich części elektronicznych i elektrycznych, nie tylko dla warszawiaków.

Edytowane przez Wasylek

Napisano

i to dziś ma jeszcze rację bytu??? 

Ktokolwiek tam wogóle chodzi??? 

Naprawdę WOW 

Napisano

No właśnie mam poważne wątpliwości- od wielu lat tam nie byłem. "W tygodniu" to normalne targowisko z marchewką i pietruszką :skromny:

Napisano
No właśnie mam poważne wątpliwości- od wielu lat tam nie byłem. "W tygodniu" to normalne targowisko z marchewką i pietruszką :skromny:

Ja byłem ze dwa lata temu. Giełda po rewitalizacji. Zamiast bud całkiem zgrabne pawilony. Tyle, że w tych pawilonach są trzy firmy na krzyż, a na targowisku w zasadzie pustka. Chyba nawet opłat za wstęp nie było :]

To se ne wrati.

Edit: kupiłem dwa kondensatory rozruchowe :phi:

Wytelefonowane mazaniem.

Napisano
  • Autor
Dnia 10.11.2017 o 15:51, kiziuk napisał:

Ja byłem ze dwa lata temu. Giełda po rewitalizacji. Zamiast bud całkiem zgrabne pawilony. Tyle, że w tych pawilonach są trzy firmy na krzyż, a na targowisku w zasadzie pustka. Chyba nawet opłat za wstęp nie było :]

To se ne wrati.

Opłat za wstęp nie ma, za to w tych trzech firmach na krzyż dostaniesz w jednym miejscu masę rzeczy, za którymi by trzeba było jeździć po całym mieście.

Dnia 10.11.2017 o 15:51, kiziuk napisał:

Edit: kupiłem dwa kondensatory rozruchowe :phi:

Wytelefonowane mazaniem.

A ja wciąż nie miałem czasu, bo co jedną robotę skończę, to następna wpada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.