Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piwnica, za i przeciw

Featured Replies

Napisano
53 minuty temu, Cherokee18 napisał:

Jaka szerokość garażu? Ile bram wjazdowych zamontowałeś?

575 i to jest ok, na tyle że z auto się wygodnie wsiada/wysiada, ale nie ma miejsca żeby coś postawić pod ścianą.

Brama jest jedna typowa 500 x 225

Napisano
6 minut temu, sherif napisał:

615 długości na 500 szerokości. Ze zmieszczeniem nie ma problemu, jest dość wygodnie wsiadać /wysiadać z obu aut. Nawet dwa duże wstawiałem, ale u mnie wjazd jest pod kątem/skosem, więc to jedynie deko utrudnia.

Albo coś pokręciłeś z wymiarami, albo mamy zupełnie inna definicję wygodnego wsiadania/wysiadania. ;]

XC ma z lusterkami 2119 mm, musa pewnie z 1900 (bez lusterek 1698 mm), razem ~4 metry.

Zostaje metr na odsunięcie się od dwóch ścian i "wygodne wsiadanie/wysiadanie"... :panic: ;]

Napisano
Godzinę temu, Cherokee18 napisał:

Wolnostojący? 

Tak, budynek 6x 10 m. Cześć garażowa z dwiema bramami plus trzecie zwykłe drzwi na cześć gospodarczą o szerokości 3 m. I jest na styk.

Napisano
Dnia ‎08‎.‎11‎.‎2017 o 10:09, Cherokee18 napisał:

A może wybudować piwnicę pod połową domu lub tylko pod garażem?

Jakie jest Wasze podejście do tematu?

Ja mam jedno pomieszczenie piwniczne bez konieczności lania płyty bo jest pod schodami. Wykorzystuje jako spiżarnie. Sprawdza się znakomicie, zawsze jest tam chłodniej. Tak więc piwnica zdecydowanie tak, tylko kwestia jak ma być duża.

Napisano

nie wiem skad wy te wyceny bierzecie

mnie piwnica pod garazem kosztowała 3k pln za robociznę i stal na strop

zrobilem ja z 2 powodów - po 1 chciałem bo mam mały garaż

po 2 musiałbym przywieźć piachu do zasypki więc to też koszt

jedyne czego żałuje to jej wysokości 1.4m ale tyle wyszło wykorzystując fundamenty 

izolacje i tak robiłem ciężką i tak

dodatkowo nad piwnicą mam spiżarnie - chłodno cały rok  a że jest pomiędzy garażem a wiatrołapem nie musiałem jej izolować

Edytowane przez _luk_

Napisano
37 minut temu, Pyrekcb napisał:

Albo coś pokręciłeś z wymiarami, albo mamy zupełnie inna definicję wygodnego wsiadania/wysiadania. ;]

XC ma z lusterkami 2119 mm, musa pewnie z 1900 (bez lusterek 1698 mm), razem ~4 metry.

Zostaje metr na odsunięcie się od dwóch ścian i "wygodne wsiadanie/wysiadanie"... :panic: ;]

Tak pokręciłem, musiałeś zacytować przed moją poprawką. Podałem Ci szerkość bramy z rzutu a nie garażu, garaż jest 75cm szerszy. Czyli wg twoich wyliczeń wychodzi 1,75 /3 czyli ok 60cm na stronę. Tak naprawdę przy drzwiach jest więcej bo trzeba odliczyć lusterka, pewnie dojdzie z 30cm na stonę, czyli 90cm i tak na ok tyle mniej wiecej jest. Parkuje się zwykle tak, że po bokach jest więcej miejsca a mniej pośrodku. Ja często po boku otwieram drzwi do ogranicznika.

Napisano
11 minut temu, _luk_ napisał:

jedyne czego żałuje to jej wysokości 1.4m ale tyle wyszło wykorzystując fundamenty 

dodatkowo nad piwnicą mam spiżarnie - chłodno cały rok  a że jest pomiędzy garażem a wiatrołapem nie musiałem jej izolować

Moze się nie znam ale ściany fundamentowe to nie są ściany piwniczne, m.in stąd te koszty.

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, spad napisał:

Są firmy, które produkują gotowe garaże w postaci wylanych betonowych konstrukcji, czyli takie bunkry z otworem na bramę. Może coś takiego można byłoby wkopać pod ziemię, dorobić tylko schody do domu. Koszt takiego bunkru to około 5000 netto.

Dzięki za podpowiedź. Nie myślałem nad takim rozwiązaniem. Przeglądałem oferty i sensownie wyglądają zbiorniki na....szambo ;] tylko rozmiarowo trochę słabo. Na piwniczkę się nada, ale coś więcej w tym zrobić to już kiepsko.

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, punktak napisał:

Ja zrobiłem piwnicę pod połową domu i to był błąd. Jak zobaczyłem ile betonu poszło w ławy schodkowe łączące niski fundament z wysokim, to już lepiej było zrobić z niego strop...

Piwnica w moim przypadku jest niezbęna (kotłownia na ekogroszek, zimowanie krzaków z ogrodu).

Na jakim terenie masz dom? Sucho?

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, sherif napisał:

575 i to jest ok, na tyle że z auto się wygodnie wsiada/wysiada, ale nie ma miejsca żeby coś postawić pod ścianą.

Brama jest jedna typowa 500 x 225

5,75m to chyba trochę ciasno na dwa auta i wygodne wsiadanie :hmm:

Napisano
  • Autor
22 godziny temu, _luk_ napisał:

1,4m to raczej schowek a nie piwnica. Pod całym garażem tak zrobiłeś? Chodzisz tam na czworaka czy jak?

Napisano
42 minuty temu, Cherokee18 napisał:

5,75m to chyba trochę ciasno na dwa auta i wygodne wsiadanie :hmm:

To już sam musisz ocenić, w moim przypadku zostaje przeszło 70cm na otwarcie drzwi z każdej strony dla mnie to wystarczające.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał:

To już sam musisz ocenić, w moim przypadku zostaje przeszło 70cm na otwarcie drzwi z każdej strony dla mnie to wystarczające.

To jeszcze podpytam ;) Auta z podpisu?

Napisano
Teraz, Cherokee18 napisał:

To jeszcze podpytam ;) Auta z podpisu?

Tak, ale to nie wiele zmienia na szerokość. Wstawiałem do garażu nowego Superba i Outbacka, było ok bo -10cm /3 to nie duża różnica. Problem jest jedynie przy dłuzszych autach 3d, gdzie drzwi są bardzo długie.

Napisano
7 godzin temu, Cherokee18 napisał:

Na jakim terenie masz dom? Sucho?

Sucho... tzn. tak myślałem jak kupowałem działkę, bo sąsiad miał studnię na 30 metrów. Co nie zmienia faktu, że parę lat później ,150 metrów dalej znajomy trafił na wodę podczas kopania pod słupki ogrodzeniowe. Na razie jest sucho.

Napisano
Dnia 8.11.2017 o 13:31, AkuQ napisał:

To znasz już odpowiedź.

Ja wycofałem się z piwnicy głównie przez koszty. W tej cenie stawiasz sobie 2 st garaż wolnostojący z dodatkowym pomieszczeniem jeszcze a'la biurowym. Postawiłem bez piwnicy, z garażem, w którym i tak w sumie auta nie parkuję :) za to stoi druga lodówka, motocykl, regały na duperele, itp. Ostatecznie zmieści się i auto, ale jakoś tak ostatnie 2 zimy pokazały, że nie było wielkiej potrzeby.

Lepiej coś postawić w ramach budowy domu niż oddzielnego wolnostojącego chociażby ze względu na podatki od nieruchomości. W niektórych miastach/gminach stawka za metr kwadratowy wolnostojącego budynku gospodarczego jest nawet kilkanaście razy większa niż za dom.

Napisano
Dnia 8.11.2017 o 10:09, Cherokee18 napisał:

Mam dylemat, budować dom z piwnicą czy bez. 

Zalety:

- dodatkowa przestrzeń na różne cuda i realizację zainteresowań (warsztat, bimbrownia, spiżarnia),

- kotłownia,

- "bo tak!" (jestem wychowany w domu z piwnicami i wiem, że prędzej czy później przyda się do czegokolwiek).

Wady:

- wszyscy pytają "Piwnica? Po co Ci graciarnia?" ;]

- zwiększa koszt budowy o około 60k zł,

- ryzyko podchodzenia wód gruntowych.

Najbardziej przerażają mnie koszty budowy i woda gruntowa. Z drugiej stronu, zamierzam budować dom na długie lata więc koszt jakby przestaje odgrywać główną rolę. Podobno można wybudować szczelną konstrukcję więc ryzyko zalania spada do minimum.

A może wybudować piwnicę pod połową domu lub tylko pod garażem?

Jakie jest Wasze podejście do tematu?

Zależy od warunków. Jak teren podmokły do lepiej sobie odpuścić. Jak sucho to tak, a tym bardziej gdy przy wykonywaniu fundamentów trzeba robić wykop z powodu obsuwającego się piachu i poźniej go z powrotem zawalać. Piwnicy nie musisz wykończać, robić tynki czy kłaść płytki na podłodze, będzie taniej. Za to masz wygodniej z instalacjami wodnymi, grzewczymi czy elektrycznymi. Jesli posiadasz własne ujęcie wody i piec to wywalasz całość do piwnicy. W domu będzie ciszej niż gdyby hydrofor stał za ścianą pokoju czy kuchni i hałasował.

Napisano
2 godziny temu, denus napisał:

W domu będzie ciszej niż gdyby hydrofor stał za ścianą pokoju czy kuchni i hałasował.

Mam hydrofor (goły zbiornik) + filtry + kocioł gazowy w kotłowni na parterze zaraz obok salonu. Musi być noc i cisza w domu aby go usłyszeć, podobnie z płukaniem filtrów, kotła zupełnie nie słychać. Wystarczą drzwi zgodne z przepisami p.poź, które już same w sobie są bardziej solidne i tłumią hałas ;).

Napisano
Dnia 11/10/2017 o 10:00, Cherokee18 napisał:

1,4m to raczej schowek a nie piwnica. Pod całym garażem tak zrobiłeś? Chodzisz tam na czworaka czy jak?

nie jest tak źle

mam pod całym garażem i pod "autem" mam pogłębienie do 1,7m więc w moim przypadku wystarczy się schylić

tym "kanałem" moge sobie w miarę wygodnie wszystko poroznosić a później już układać 

dla mnie to typowa rupieciarnia - opony, rower, rzeczy ogrodowe - nie wchodzę tam na dłużej niż 5 min więc ta wysokość aż tak nie przeszkadza

Napisano
Dnia 9.11.2017 o 11:20, _luk_ napisał:

Mnie budowa piwnicy praktycznie kosztowała flaszkę dla pracowników, którzy resztki ziemi wywieźli i zaleli wylewkę między ławami fundamentowymi. Kolega konstruktor architekt policzył, że gdybym zamiast stropu sypał keramzyt i lał płytę, wyszłoby mniej więcej to samo. A kilkanaście lat później trafiłem na jesieni na "nudzącą się" ekipę tynkarską, która mi po kosztach zrobiła w środku tynki, bo na zimnych budowach nie mieli już jak robić. I a około dychy licząc z linoleum przemysłowym na podłogę i pięcioma oprawami oświetleniowymi mam pod 90 metrów piwnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.