Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima

Featured Replies

Napisano

Jak to powinno byc z klima manualna,czy po jej wlaczeniu,wentylator powinien od razu sie krecic?

Napisano

Wentylator na chłodnicy tak

Wentylator nawiewu tak nawet w pozycji 0

Napisano

> Jak to powinno byc z klima manualna,czy po jej wlaczeniu,wentylator

> powinien od razu sie krecic?

U mnie wentyl na chłodnicy włancza się po mniej więcej 20 sek.

Napisano

umnie wentylator i nawiew właczaja sie odrazu

jak załacze klime

Napisano

> Wentylator na chłodnicy tak

Mój nie kręci się mad.gif Sprawdziłem po trasie z pracy (ok.40min.)

Od czego zacząć sprawdzenie? Czy można go jakoś na "krótko" spiąć ??

Napisano

> Mój nie kręci się Sprawdziłem po trasie z pracy (ok.40min.)

> Od czego zacząć sprawdzenie? Czy można go jakoś na "krótko" spiąć ??

W mojej A II wentylator na chlodnicy klimy włącza się podobnie do wentylatora chlodnicy - w zależności od temperatury chlodziwa w chłodnicy.Steruje tym moduł chłodzenia silnika umieszczony w lewym nadkolu tuz przy zderzaku.

Napisano

> W mojej A II wentylator na chlodnicy klimy włącza się podobnie do

> wentylatora chlodnicy - w zależności od temperatury chlodziwa w

> chłodnicy.Steruje tym moduł chłodzenia silnika umieszczony w

> lewym nadkolu tuz przy zderzaku.

U mnie jest podobnie

Napisano

> U mnie jest podobnie

Dzięki za informacje.

Poczekam, może ktoś z F-ki się wypowie. W sobotę znajdę trochę czasu to coś pomajstruje.

Napisano

> Dzięki za informacje.

> Poczekam, może ktoś z F-ki się wypowie. W sobotę znajdę trochę czasu

> to coś pomajstruje.

witam.

u mnie wentylator na chłodnicy i nawiew w kabinie załączają się zaraz po włączeniu klimy.

Myśle, że wentylator mozna sprawdzić podłączając go na krótko.

pozdro

Napisano

>czesc

u mnie po wlaczeniu klimy odrazu choza dwa wiatraki a le na malych obrotach, jezeli zagotuje sie czynnik w klimie to wchodza na wyzsze obroty i smialo moge konkurowac z odrzutowcem pod wzgledem halasu. silnik przy wl;aczonej klimie prawie nigdy sie nie nagrzewa wczesniej czujnik klimy go wlacza

sprawdz swoj na krotko czy masz sprawny silnik jezeli ci nie zadzila to moze bezpiecznik albo cos z instalacja .

Napisano

> u mnie po wlaczeniu klimy odrazu choza dwa wiatraki a le na malych

> obrotach, jezeli zagotuje sie czynnik w klimie to wchodza na

> wyzsze obroty i smialo moge konkurowac z odrzutowcem pod

> wzgledem halasu. silnik przy wl;aczonej klimie prawie nigdy sie

> nie nagrzewa wczesniej czujnik klimy go wlacza

> sprawdz swoj na krotko czy masz sprawny silnik jezeli ci nie zadzila

> to moze bezpiecznik albo cos z instalacja .

Skoro mówicie, że wasze dwa wiatraki ruszają od razu to muszę się temu przyjrzeć. Ja nie przypominam sobie, żebym widział, że wentylator z klimy kiedykolwiek chodzi. W każdym razie jużwiem, co będę robił w sobotę. grinser006.gif

Napisano

Nie wiem jak jest w astrach , ale w omedze wentylator ten sam co od chłodzenia chłodnicy ,sie włacza po uruchomieniu klimy , ale jest jeszcze drugi wentylator przed chłodnicą klimy i tan stoi , włacza sie dopiero gdy cisnienie w układzie wzrosnie (czynnik osiagnie wysoką temperaturę ) i zchładza go do momentu aż cisnienie spadnie , jak długo klima chodzi sie tak dzieje

Napisano

> Skoro mówicie, że wasze dwa wiatraki ruszają od razu to muszę się

> temu przyjrzeć. Ja nie przypominam sobie, żebym widział, że

> wentylator z klimy kiedykolwiek chodzi. W każdym razie jużwiem,

> co będę robił w sobotę.

No tak, w F kumpla zaraz po włączeniu uruchamia się również wentylator(y) i pracuje(ją) cały czas, aż do wyłączenia klimatyzacji. W G to zmodernizowali, bo w tym modelu wentylator włącza się jedynie wtedy, gdy temperatura czynnika chłodzącego przekroczy określoną (dość wysoką) temperaturę. Praktycznie w trakcie normalnej (szybkiej) jazdy wentylator może się w ogóle nie włączać, za to na postoju może pracować nonstop.

A sprawdzenie, czy wentylatory się włączą jest dość proste - wystarczy odłączyć złącze od czujnika montowanego przy osuszaczu - przynajmniej u mnie w G odłączenie kabla powoduje uruchomienie wentylatorów na pełnym biegu. Czy tak samo jest w F, tego to ja już nie wiem...

Napisano

> No tak, w F kumpla zaraz po włączeniu uruchamia się również

> wentylator(y) i pracuje(ją) cały czas, aż do wyłączenia

> klimatyzacji. W G to zmodernizowali, bo w tym modelu wentylator

> włącza się jedynie wtedy, gdy temperatura czynnika chłodzącego

> przekroczy określoną (dość wysoką) temperaturę. Praktycznie w

u mnie w Efce jest tak, po włączeniu klimy od razu startuje wentylator chłodnicy ale jakby na I biegu i pewnie pracuje cały czas. Po wyłączeniu klimy oczywiscie wentylator nie pracuje chyba, że temp silnika jest powyzej 97st.C to wtedy pracuje na I biegu a jak nie wyrabia to w okolicy 101-102st.C włącza się szybszy II bieg, ale taką sytuację udało siętylko uzyskać w warunkach testowych kiedyśu elektryka jak dłubał mi właśnie w wentylatorze bo miałem drobne problemy.

Co do wentylatora nawiewu to przy pokrętle ustawionym na 0 (zero) włączeniu przycisku klimy nie powoduje jej włączenia, ale przekrecenie pokretła na 1 załącza klime.

Napisano

a mi sie udalo wlaczyc wentylatory oba w lipcu ubieglego roku w najcieplejszy dzien lata bylo ponad 35 w cieniu a jak wloczylem sie po katowicach . wlaczaly sie niemal ciagle i nie bylo to spowodowane temp silnika lecz klimatyzacja. jezeli chodzi o nawiew wewnetrzny to nawet jezeli jest na 0 to wlaczenie klimy odpala wiatrak ale jak by na nizszych obrotach niz na 1. ale na 100% wlacza sie nawiew pomimo ze jest na 0

Napisano

> jezeli chodzi o

> nawiew wewnetrzny to nawet jezeli jest na 0 to wlaczenie klimy

> odpala wiatrak ale jak by na nizszych obrotach niz na 1. ale na

> 100% wlacza sie nawiew pomimo ze jest na 0

Zgadza się - wynika to z zasady działania schładzacza: w przypadku gdyby nie było obiegu powietrza parownik mógłby ulec zaszronieniu co mogłoby spowodować nawet jego uszkodzenie. Dlatego też przy włączeniu klimatyzacji wymuszany jest minimalny obieg powietrza.

Napisano

> Zgadza się - wynika to z zasady działania schładzacza: w przypadku

> gdyby nie było obiegu powietrza parownik mógłby ulec

> zaszronieniu co mogłoby spowodować nawet jego uszkodzenie.

> Dlatego też przy włączeniu klimatyzacji wymuszany jest minimalny

> obieg powietrza.

Ale nie napisałem, że sprężarka u mnie chodzi na 0 a nawiew nie. Po prostu przy wcisnietym przycisku klimatyzacji przekrecenie nawiewu na 0 powoduje wylaczenie sprezarki, wiem bo sprawdzalem. Tak to u mnie dziala. Widocznie nawet w eFkach sa rozne opcje klimy.

Napisano

> W mojej A II wentylator na chlodnicy klimy włącza się podobnie do

> wentylatora chlodnicy - w zależności od temperatury chlodziwa w

> chłodnicy.Steruje tym moduł chłodzenia silnika umieszczony w

> lewym nadkolu tuz przy zderzaku.

Przy włączonej klimie??

Napisano

> Przy włączonej klimie??

Oczywiście.Bez włączenia klimy tem wentylator wogóle nie chodzi

Napisano

Powinien się załączyć jak najbardziej...Ale z małym opóźnieniem (kilka sek.).

Napisano

> Ale nie napisałem, że sprężarka u mnie chodzi na 0 a nawiew nie. Po

> prostu przy wcisnietym przycisku klimatyzacji przekrecenie

> nawiewu na 0 powoduje wylaczenie sprezarki, wiem bo sprawdzalem.

> Tak to u mnie dziala. Widocznie nawet w eFkach sa rozne opcje

> klimy.

U mnie też tak jest, że nawet jak mam nawiew wyłączony, a klimę włączę to z kratek leci zimne powietrze i klima działa.

Napisano

> U mnie też tak jest, że nawet jak mam nawiew wyłączony, a klimę

> włączę to z kratek leci zimne powietrze i klima działa.

ale u mnie ewłaśnie jest odwrotnie hehe.gif

jeszcze raz od początku:

- włączam przycisk klimy (śnieżynkę) to sprężarka się włącza po warunkiem ze nawiew jest na 1,2,3 lub 4

- przy włączonej klimie robięnawiew na 0 i spręzarka sięwyłącza pomimo że przycisk śnieżynka pozostaje wciśnięty

Taki typ zabezpieczenia akurat u mnie jest co by sprężarka nie chodziła bez nawiewu. Widocznie są 2 rodzaje w astrze.

Napisano

> Powinien się załączyć jak najbardziej...Ale z małym opóźnieniem

> (kilka sek.).

ok.gif potwierdzam jeszcze raz.

Kiedyś miałem problem z wentylatorem i klima przy okazji też jakoś dziwnie się włączała. Byłem u elektryka i ten oblukał wszystko i stwierdził, ze u mnie prawidłowo powinno być tak:

- włączam klime i wentylator startuje na I biegu od razu i pracuje cały czas jak włączona jest klima

- gdy klima jest wyłączona a temp. przekroczy 97st.C wentylator rusza na I biegu (jak przy klimie), a gdy to nie pomaga to przy 101-102 st.C włącza się II-gi szybszy bieg.

- gdy klima chodzi i temp przekroczy 97 to nic sie nie dzieje, dopiero dojscie do 101-102 spowodowało by włączenie II-biegu.

Taka jest sytuacja prawidłowa u mnie, stwierdzona przez elektryka i potwierdzona przez klimiarza.

Jak kiedyś miałem spieprzony styk I biegu we wtyczce wentylatora to po wlączaniu klimy wentylator nie włączał się od razu a dopiero po rozgrzaniu do jakiejś tam temp od razu na II bieg.

Do tego muszę dodać , że u mnie nie ma żadnego drugiego wentylatora klimy/skraplacza. Kolejno od zderzaka jest najpierw chłodnica klimy/skraplacz, później chłodnica wody i na niej wentylator. Nie wiem jakiego mam producenta klimy, jedyne co znalazłem to to, że producentem sprężarki jest firma Harrison i teraz to ponoć jest w grupie Delphi.

Napisano

Omega B rok 98 pokretło nawiewu w kabinie na 0 , klima sie nie załacza , musi byc na 1 conajmniej , i tak jest w wielu samochodach

tak tez było w mecedesie , jak i BMW

Napisano

U mnie wentylator włącza się od razu po włączeniu klimy. Dodam też, że w Punciaku jest identycznie.

Napisano
  • Autor

> U mnie wentylator włącza się od razu po włączeniu klimy. Dodam też,

> że w Punciaku jest identycznie.

Nawet nie wiedzialem jaka to procedura z klima.Jak wlacze,to razem startuje wentylator silnika,a za ok.15sek,wentylator od chlodnicy klimy.Ale zaraz ktorys sie wylacza,musze sprawdzic,chyba od klimy.A klima chlodzi na najwolniejszych obrotach,tak mam ustawione fabrycznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.