Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki mini van

Featured Replies

Napisano

Auto dla rodziców +65 Obecnie maja c5 2.0HDI 6AT powirusie na 200@400 i gdyby nie to ze auto jest zwyczajnie za duze to nie myśleliby o kolejnym.

Potrzebne auto rocznik +2012 mniejsza wielkosc max kompakt 4.2-4.4m ale podwyzszone - wygodne wsiadanie/wysiadanie. Nie wolniejsze (moze byc diesel po chipie, moze byc duza wolnossaca beznyna moze byc turbo) i koniecznie automat. Raczej francuskie z racji zawiasu (choc poziom c5 raczej nie bedzie osiagalny) i miękkich foteli

Moje typy:

PUG 3008 2.0 hdi 6AT

Scenic 2.0 dci 6AT

Mazda 5 2.5 5AT

Ford C-max 2.0d 6AT

Orlando 2.0d 6AT

Podoba sie c4 picasso ale tam jakies zrobotyzowane skrzynie tylko....

wysłane z tel.

Napisano

C4 znajdziesz też ze zwykłym automatem, ale nie jest ich dużo :) No i tego szukaj lub Scenica.

Napisano
8 minut temu, s_krzychu napisał:

C4 znajdziesz też ze zwykłym automatem, ale nie jest ich dużo :) No i tego szukaj lub Scenica.

W najnowszej generacji to juz chyba nie bylo tych robotykow z 2.0hdi.

Napisano
57 minut temu, ppmarian napisał:

PUG 3008 2.0 hdi

Miałem krótko 150KM z manualem i gripcontrol - fajnie jeździł, bardzo lekko się prowadził.

Fajne auto, ale ja wymiękłem bo nie ogarnialem tej elektroniki.

Pomimo wysokiego nadwozia wsiadanie do przodu czasem konczylo się walnieciem łbem  o ramę drzwi.

Napisano
  • Autor
C4 znajdziesz też ze zwykłym automatem, ale nie jest ich dużo [emoji4] No i tego szukaj lub Scenica.

Można to w prosty sposób rozpoznać gdzie siedzi klasyczny hydraulik?

wysłane z tel.

Napisano
8 minut temu, ppmarian napisał:

Można to w prosty sposób rozpoznać gdzie siedzi klasyczny hydraulik?

wysłane z tel.

Zwykły automat ma symbole liter P R N D M a skrzynia MCP ma symbole R N A M.

Napisano
  • Autor
Zwykły automat ma symbole liter P R N D M a skrzynia MCP ma symbole R N A M.

Dzieki!

wysłane z tel.

Napisano
  • Autor
Miałem krótko 150KM z manualem i gripcontrol - fajnie jeździł, bardzo lekko się prowadził.
Fajne auto, ale ja wymiękłem bo nie ogarnialem tej elektroniki.
Pomimo wysokiego nadwozia wsiadanie do przodu czasem konczylo się walnieciem łbem  o ramę drzwi.

Nie ogarniałes w sensie psuło sie?

wysłane z tel.

Napisano
one chyba były tylko z dieslami 2.0. [mention=189431]jedrocha[/mention] - Pan do Ciebie [emoji14]
Chyba głównie z 1,6hdi
Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał:

Nie ogarniałes w sensie psuło sie?

wysłane z tel.

W sensie za mało był konfigurowalny z poziomu kierowcy. A psulo się tylko radio.

Napisano

VW Touran. Nudne do porzygania ale dla starszych osób idealne auto. Wsiadanie, wysiadanie lux, bagażnik na odpowiedniej wysokości, widoczność z auta super. 

Edytowane przez chojny

Napisano
  • Autor
VW Touran. Nudne do porzygania ale dla starszych osób idealne auto. Wsiadanie, wysiadanie lux, bagażnik na odpowiedniej wysokości, widoczność z auta super. 

A zawias? Wystarczająco kanapowaty?
Ktore silniki są ok?

wysłane z tel.

Napisano
Teraz, ppmarian napisał:

A zawias? Wystarczająco kanapowaty?
Ktore silniki są ok?

wysłane z tel.

Jeździ się jak Golfem, tylko wyżej wsiada. Jest jeszcze mniejszy Golf Plus. Zawias w Vanach zawsze jest bardziej sprężysty z racji wysokiej budy. 

Silniki jak to w VW. 

Napisano
  • Autor

Jeździ się jak Golfem, tylko wyżej wsiada. Jest jeszcze mniejszy Golf Plus. Zawias w Vanach zawsze jest bardziej sprężysty z racji wysokiej budy. 

Silniki jak to w VW. 

No wlasnie. Nie chce ich wpuszczac na mine bo potem ja bede miec to na glowie. A wiadomo jak jest z tdi i tsi oraz dsg po gwaracji. Prawdopodobienstwo wtopy wysze niz w przypadku hdi i klasycznego hydraulika

wysłane z tel.

Napisano

Nie mam pojęcia jak jest po gwarancji z VW, jeżdżę do 100Tkm i zmiana. Z ostatnimi 4 VW nie miałem problemów. 

Napisano

powiem Ci że jak przesiądą się z francuza i to hydro na cokolwiek innego nie francuskiego nie będa zadowoleni , teściu zamienił Xsare na Vengę niby wyższa lepiej się wsiada niż do xsary ale ciągle marudzi że zawieszenie to nie startuje do citroena , bardziej to skrzypi niż xsara która to miała już 14 lat (od nowego w domu) :)

Napisano
31 minut temu, chojny napisał:

Zawias w Vanach zawsze jest bardziej sprężysty z racji wysokiej budy. 

Nie zawsze, mam 5008 i zawias jest masakrycznie twardy jak na vana. 

Napisano
39 minut temu, Rado_ napisał:

No to o tym pisze, sprężysty to nie kanapa a właśnie twardszy niż miększy.  :oki:

Napisano
41 minut temu, chojny napisał:

No to o tym pisze, sprężysty to nie kanapa a właśnie twardszy niż miększy.  :oki:

Aha, zrozumialem sprzezysty, ze kanapa;)

Napisano
3 godziny temu, Rado_ napisał:

W 3008 mk1 też jest twardy - to w końcu bliźniak.

Napisano
33 minuty temu, el_guapo napisał:

W 3008 mk1 też jest twardy - to w końcu bliźniak.

No tak do slupka B

Napisano
20 godzin temu, s_krzychu napisał:

one chyba były tylko z dieslami 2.0. @jedrocha - Pan do Ciebie :P

....ależeosochozi .....

Napisano
22 godziny temu, ppmarian napisał:

Auto dla rodziców +65 Obecnie maja c5 2.0HDI 6AT powirusie na 200@400 i gdyby nie to ze auto jest zwyczajnie za duze to nie myśleliby o kolejnym.

Potrzebne auto rocznik +2012 mniejsza wielkosc max kompakt 4.2-4.4m ale podwyzszone - wygodne wsiadanie/wysiadanie. Nie wolniejsze (moze byc diesel po chipie, moze byc duza wolnossaca beznyna moze byc turbo) i koniecznie automat. Raczej francuskie z racji zawiasu (choc poziom c5 raczej nie bedzie osiagalny) i miękkich foteli

Moje typy:

PUG 3008 2.0 hdi 6AT

Scenic 2.0 dci 6AT

Mazda 5 2.5 5AT

Ford C-max 2.0d 6AT

Orlando 2.0d 6AT

Podoba sie c4 picasso ale tam jakies zrobotyzowane skrzynie tylko....

wysłane z tel.

A już widzę o co...

Które C5 jest duże ? III ? chyba z wierzchu :) 

Kto Ci takich głupot naopowiadał że tylko zrobotyzowane skrzynie ?

W C4 Picasso są wszystkie rodzaje

Jeszcze pytanie która generacja ? I (2006-2013) czy II (od 2013) ?

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor

A już widzę o co...

Które C5 jest duże ? III ? chyba z wierzchu [emoji4] 
Kto Ci takich głupot naopowiadał że tylko zrobotyzowane skrzynie ?
W C4 Picasso są wszystkie rodzaje
Jeszcze pytanie która generacja ? I (2006-2013) czy II (od 2013) ?

Chodzi oczywiscie o gabaryt zewnetrzny.

Intetesuje c4 picasso po 2013

wysłane z tel.

Napisano
13 godzin temu, ppmarian napisał:

Chodzi oczywiscie o gabaryt zewnetrzny.

Intetesuje c4 picasso po 2013

wysłane z tel.

Z telefonu mi się pisać nie chciało :)

Żeby wiedzieć co Ci doradzić w C4P/GP II :) podaj przynajmniej budżet, czy to ma być przed czy po lift ?

Generalnie na rynku większość (niestety) to ETG6 - czyli następca MCP, a tego nie chcesz

Dużo jest manuali, ale i dużo EAT6  czyli klasycznych automatów.

W POlifcie wprowadzono EAT6 również do silników 1.6 BlueHDI gdzie wcześniej królowała niepodzielnie ETG6.

Zawieszenie jest komfortowe, nawet bardzo jak na ten gabaryt :) nie ma co porównywać do twardych rozwiązań grupy VAG (pisze również o wnętrzu).

Niestety zrezygnowano z miechów z tyłu, co w przypadku Granda jest niestety odczuwalne dosyć mocno, brak stałego prześwitu.

Najprościej jak wrzucisz linka do potencjalnie interesującego Cię auta, bo szkoda teoretyzować na sucho.

EDIT: aaaa i jeszcze jedno jeśli szukasz "przestrzeni" w kabinie to niestety PUGI wymiękają za sprawą ogromnych konsol środkowych miedzy przednimi fotelami, reszta jest na tym samym poziomie, bo to w zasadzie to samo :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano
20 godzin temu, ppmarian napisał:

No wlasnie. Nie chce ich wpuszczac na mine bo potem ja bede miec to na glowie. A wiadomo jak jest z tdi i tsi oraz dsg po gwaracji. Prawdopodobienstwo wtopy wysze niz w przypadku hdi i klasycznego hydraulika

wysłane z tel.

Tourana z 2011 ma szwagier - bardzo fajne auto miejsko - rodzinne. Małe z zewnątrz, duże wewnątrz ze sporym i bardzo ustawnym bagażnikiem. Świetna widoczność i ogarnianie gabarytów. Siedzi się wystarczająco wysoko i jak na stołeczkach. Niestety, odnośnie gustu ojca, zawieszenie sprężyste a fotele mocno twarde.

Napisano
  • Autor

Z telefonu mi się pisać nie chciało [emoji4]
Żeby wiedzieć co Ci doradzić w C4P/GP II [emoji4] podaj przynajmniej budżet, czy to ma być przed czy po lift ?
Generalnie na rynku większość (niestety) to ETG6 - czyli następca MCP, a tego nie chcesz
Dużo jest manuali, ale i dużo EAT6  czyli klasycznych automatów.
W POlifcie wprowadzono EAT6 również do silników 1.6 BlueHDI gdzie wcześniej królowała niepodzielnie ETG6.
Zawieszenie jest komfortowe, nawet bardzo jak na ten gabaryt [emoji4] nie ma co porównywać do twardych rozwiązań grupy VAG (pisze również o wnętrzu).
Niestety zrezygnowano z miechów z tyłu, co w przypadku Granda jest niestety odczuwalne dosyć mocno, brak stałego prześwitu.

Najprościej jak wrzucisz linka do potencjalnie interesującego Cię auta, bo szkoda teoretyzować na sucho.

EDIT: aaaa i jeszcze jedno jeśli szukasz "przestrzeni" w kabinie to niestety PUGI wymiękają za sprawą ogromnych konsol środkowych miedzy przednimi fotelami, reszta jest na tym samym poziomie, bo to w zasadzie to samo [emoji4]

Grad odpada z uwagi na podobne zew. gabarty jak C5 x7
Intetesuje mnie tylko wersja krótka z klasycznym automatem i silnikiem ktory można "podciagnac" do wartosci jakie rodxice maja w C5 czyli chip ze 163 na okolice 200KM

Rocznik i budżet to temat drugorzędny. Auto nie powinno miec wiecej niz 5lat i kosztowac wiecej niz 60kPLN

wysłane z tel.

Napisano
5 godzin temu, ppmarian napisał:

Grad odpada z uwagi na podobne zew. gabarty jak C5 x7
Intetesuje mnie tylko wersja krótka z klasycznym automatem i silnikiem ktory można "podciagnac" do wartosci jakie rodxice maja w C5 czyli chip ze 163 na okolice 200KM

Rocznik i budżet to temat drugorzędny. Auto nie powinno miec wiecej niz 5lat i kosztowac wiecej niz 60kPLN

C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 EAT6 da się na ~180-185KM i tak pod 380-400 Nm

Niestety do Picasso nie montują BlueHDi 180KM jak w ostatnich C5 III

60k to trochę mało na auto z jednego kawałka :) z realnym przebiegiem i dobrym wyposażeniem.

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor
8 minut temu, jedrocha napisał:

C4 Picasso 2.0 BlueHDi 150 EAT6 da się na ~180-185KM i tak pod 380-400 Nm
Niestety do Picasso nie montują BlueHDi 180KM jak w ostatnich C5 III

60k to trochę mało na auto z jednego kawałka [emoji4] z realnym przebiegiem i dobrym wyposażeniem.

A poprzednia buda tez ma te skrzynie?

np ten ma chyba zrobotyzowanego manuala ?

https://www.otomoto.pl/oferta/citroen-c4-picasso-xenon-automat-panorama-alu-papis-lodz-ID6yXDSn.html

a ten klasycznego hydraulika ?

https://www.otomoto.pl/oferta/citroen-c4-picasso-automatxenonnavipol-skoraszklany-dachledpdcespgwar-vgs-ID6zls61.html

wysłane z tel.

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał:

Tak pierwsza to MCP (robot) z silnikiem 150 KM

Druga to AM6 (klasyczny hydrauliczny automat) 163KM

Napisano
  • Autor

Tak pierwsza to MCP (robot) z silnikiem 150 KM
Druga to AM6 (klasyczny hydrauliczny automat) 163KM

Czyli w obrębie jednego modelu w zależności czy dawali hdi 150 byl robot a przy hdi 163 hydralik? Czy byly tez np hdi 150 hydraulik?

wysłane z tel.

Napisano
3 minuty temu, ppmarian napisał:

Czyli w obrębie jednego modelu w zależności czy dawali hdi 150 byl robot a przy hdi 163 hydralik? Czy byly tez np hdi 150 hydraulik?

wysłane z tel.

Był też 150 AM6

w I generacji w 1.6 HDi był tylko robot i manual, a w 2.0 HDi 163 tylko manual i AM6

138 i 150 miały wszystkie możliwe skrzynie BVM, BVMP, BVA

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor

Był też 150 AM6
w I generacji w 1.6 HDi był tylko robot i manual, a w 2.0 HDi 163 tylko manual i AM6

Czyli Trzeba szukać tylko 163. Dzięki

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

Czyli Trzeba szukać tylko 163. Dzięki

w I generacji tak :) 

Napisano
  • Autor

w I generacji tak [emoji4] 

Strasznie zakrecone ale ok. W koncu to francuzy.

A na scenicach znasz ? Jak tam z silnikami 2.0dci 2.0T i automatami hydrauliczny

wysłane z tel.

Napisano

Scenic II 1,6i16V oraz 2,0i16V miały hydrauliczny AL4/DP0 czterobiegowy. 2,0T benzyna nie miał chyba automatu, tylko manual. 2,0dCi miał 6 biegowy automat, ale nie znam symbolu.

Edytowane przez ArekMiz

Napisano
5 minut temu, ArekMiz napisał:

Scenic II 1,6i16V oraz 2,0i16V miały hydrauliczny AL4/DP0 czterobiegowy. 2,0T benzyna nie miał chyba automatu, tylko manual. 2,0dCi miał 6 biegowy automat, ale nie znam symbolu.

Za 60kPLN to mozna kupic pewnie ze 4 takie scenici II ;)

Napisano

Pewnie tak. Z tym, że późniejsze generacje miały już inne silniki. Znaczy "eco"-knoty. Najpierw 2,0 benzynowe francuskie zastąpiono nissanowskim, który nie nadawał się do LPG, apotem wymyślono wynalazki w stylu TCe, czy jak je tam zwą... :)

Napisano
Dnia 12/14/2017 o 07:45, jedrocha napisał:

Czyli C4 GP II nie ma już pneumatyki?

Napisano
7 minut temu, Rado_ napisał:

Nie

ehh, wszystko zepsują :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.