Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta, a śmierć właściciela.

Featured Replies

Napisano

Cześć. Miałem auto zarejestrowane na swoją markę chrzestną. Ostatnio wyszło parę nieprzyjemnych spraw związanych z jej zdrowiem. Z tego powodu sporządziliśmy umowę kupna sprzedaży samochodu na mnie. Niestety okazało się, że parę dni temu zmarła, a ja nie przerejestrowałem samochodu na siebie.

Czy mogę udać się bez przeszkód do WK celem przejestrowania pojazdu?

Od razu mówię, że nie podrabiałem żadnego podpisu, a w dniu podpisania umowy zrobiłem zdjęcie dowodu matki chrzestnej.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Mobil1

Napisano

nie ma przeszkód, ale "śmierdzi" na kilometr

Napisano
  • Autor

Pytanie czy ktoś to będzie sprawdzał? 

Jeśli mam mieć potem problemy to wolę poczekać do spraw spadkowych itp.

Napisano

Raczej nie. 
Pytałem w urzędzie o rejestrację auta, którego jednym z właścicieli był ukrainiec który został deportowany z polski (pisałem o tym na AK),  i pytałem jak to jest, że on defacto nie ma wstępu na teren RP, a umowę podpisał na terenie polski (w planach było podpisanie przez niego umowy na UA, i przesłanie pocztą , gdzie dopisałoby się resztę) powiedzieli mi że "my tego nie sprawdzamy". Muszą się zgadzać tylko podpisy i daty na umowach. 

Napisano
Cześć. Miałem auto zarejestrowane na swoją markę chrzestną. Ostatnio wyszło parę nieprzyjemnych spraw związanych z jej zdrowiem. Z tego powodu sporządziliśmy umowę kupna sprzedaży samochodu na mnie. Niestety okazało się, że parę dni temu zmarła, a ja nie przerejestrowałem samochodu na siebie.
Czy mogę udać się bez przeszkód do WK celem przejestrowania pojazdu?
Od razu mówię, że nie podrabiałem żadnego podpisu, a w dniu podpisania umowy zrobiłem zdjęcie dowodu matki chrzestnej.
Pozdrawiam.
Setki jak nie tysiące osób robią lewe umowy z datą sprzed śmierci a Ty się zamartwiasz jak wszystko jest zgodnie z prawem? Nikt na to nie patrzy.
Napisano

Nie ma obaw. To nie Maybach z umową na bezdomnego  :phi:

US nie czepia się w przypadku umów K-S z normalną, a w przypadku rodziny obniżoną wartością (bez przesady np auto warte 30.000 a na umowie 5 tys. to mogą się przyczepić i drążyć temat "bo to jak darowizna", bez przeszkód opłaciłem podatek, gdzie zamiast 30 tys dałem 20).

Podpisu nie sprawdzą, bo zza światów nie wezwą na świadka. 

No chyba, ze chcesz stracić kilka miesięcy przy dobrych wiatrach na sprawę spadkową i papierologię.

Nie bawić się również w darowizny.

Temat przerabiałem osobiście po śmierci wujka. Nie zostawił testamentu, rodzina nie była zainteresowana autem, bo mieli nowsze ;]

Edytowane przez Twister74

Napisano
2 godziny temu, Twister74 napisał:

Nie ma obaw. To nie Maybach z umową na bezdomnego  :phi:

US nie czepia się w przypadku umów K-S z normalną, a w przypadku rodziny obniżoną wartością (bez przesady np auto warte 30.000 a na umowie 5 tys. to mogą się przyczepić i drążyć temat "bo to jak darowizna", bez przeszkód opłaciłem podatek, gdzie zamiast 30 tys dałem 20).

No chyba, ze chcesz stracić kilka miesięcy przy dobrych wiatrach na sprawę spadkową i papierologię.

Nie bawić się również w darowizny.

Temat przerabiałem osobiście po śmierci wujka. Nie zostawił testamentu, rodzina nie była zainteresowana autem, bo mieli nowsze ;]

dobrze rozumiem? piszesz o sfałszowaniu podpisu, o sfałszowaniu umowy k-s....jesteś świadom konsekwencji prawnych w przypadku kiedy ktoś z rodziny np doniesie?

myślę że forum  a tym bardziej motokącik nie jest dobrym miejscem na takie rady

Napisano
Godzinę temu, 4thelement napisał:

dobrze rozumiem? piszesz o sfałszowaniu podpisu, o sfałszowaniu umowy k-s....jesteś świadom konsekwencji prawnych w przypadku kiedy ktoś z rodziny np doniesie?

myślę że forum  a tym bardziej motokącik nie jest dobrym miejscem na takie rady

Jeśli spadkodawca był bezdzietny, żony już nie miał, a pozostała część rodziny notarialnie usatysfakcjonowana... ;] 

Zresztą, sprawa na tego typu uwagi jest już przedawniona.

Napisano
15 godzin temu, Mobil1 napisał:

Pytanie czy ktoś to będzie sprawdzał? 

Jeśli mam mieć potem problemy to wolę poczekać do spraw spadkowych itp.

Jeśli sprzedaż nastąpiła przed śmiercią, to sprawa spadkowa nie ma tu nic do rzeczy.

Zdarzyłą mi się kiedyś taka akcja, że kupiłem samochód od dziadka. Trochę pojeździłem na jego papierach, a jak rejestrowałem to gościa nie było już na świecie. Nikt nic nie sprawdzał, bo podpis własnoręczny sprzedającego miałem, data sporządzenia umowy była przed śmiercią sprzedającego.

Napisano

Masz czyste papiery wiec do WK i przerejestrować pojazd i tyle. 

Napisano
19 godzin temu, Twister74 napisał:

Akurat podpis sprawdzić to żaden problem dla urzędników DO ewentualnie w bazie sprawdzą bo mają wnioski dowodów osobistych 

Napisano
4 godziny temu, dyniek000 napisał:

Akurat podpis sprawdzić to żaden problem dla urzędników DO ewentualnie w bazie sprawdzą bo mają wnioski dowodów osobistych 

problem jak problem, ale trudno udowodnić że "babci" podpis się nie zmienił.

dla przykładu, mój dziadek w wieku 87lat po udarze miał podpis jak w westernie, czyli "X"

Napisano
58 minut temu, jqr napisał:

problem jak problem, ale trudno udowodnić że "babci" podpis się nie zmienił.

dla przykładu, mój dziadek w wieku 87lat po udarze miał podpis jak w westernie, czyli "X"

Zgadza się tylko to ty musisz udowadniać a nie urzędnik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.