Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Szyberdach"-czy warto?

Featured Replies

Napisano

Mam na myśli typ uchylno-przesuwny, coś to daje(w sensie ulgi w upale)czy też to zwykła ściema.

Napisano

> Mam na myśli typ uchylno-przesuwny,czy w jakikolwiek sposób może stać

> się namiastką klimatyzaji,czy też to zwykła ściema.

klimatyzacja to klimatyzacja wieje zimnem, a szyber to raczej wentylacja upust ciepla z auta , napewno klima jest wydajniejsza ok.gif

Napisano

a IMHO klimatyzacja jest dobra w miescie, a na trasie tylko szyber im wiekszy tym lepszy...

Napisano

jesli szyber to dobry bo bedziesz mial pozniej przeboje...

pytanie ile taki kosztuje i do jakiego ma byc auta

klimy to nie zastapi bo ona chlodzi, a szyber tylko wentuluje wiec wypuszcza cieplo z auta...

Napisano

> a IMHO klimatyzacja jest dobra w miescie, a na trasie tylko szyber im

> wiekszy tym lepszy...

a co jest niedobrego w klimatyzacji w trasie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jesli szyber to dobry bo bedziesz mial pozniej przeboje...

> pytanie ile taki kosztuje i do jakiego ma byc auta

> klimy to nie zastapi bo ona chlodzi, a szyber tylko wentuluje wiec

> wypuszcza cieplo z auta...

No jasne że wiem iż szyber nie zastąpi klimy,tylko klima to wydatek 4500-6000zł,a dobry szyber (elektryczny) to 2000zł-tylko czy stosowanie szyberdachu(poza szumem w kabinie) niesie za sobą jakiekolwiek pozytywy?.

Napisano

żaden szyber nie zastąpi klimy

jeżeli masz trochę kaski, to polecam szyberdach firmy Webasto

ja w swoim autku mam klimę i szyber palacz.gif

Napisano

Mam szyberdach i klime i w zaden sposob nie moge zrozumiec jak ludzie moga przyrownywac szyber do klimy... Szyber w zadnym wypadku nie zastapi nawet w 5% klimy... ustawisz zeby Ci wialo na pysk to zle bo zimno... otworzysz na maksa - zle - bo slonce grzeje w dyńkę... W zadnym wypadku bym nie zakladal szybera, szczegolnie za kwote ok 2000zl

Moim zdaniem szyber to takie dodatkowe okno i nic poza tym... No jedynie sprawdza sie przy przewietrzaniu wnetrza w czasie jazdy w deszczu... HOWGH smile.gif

Napisano

> No jasne że wiem iż szyber nie zastąpi klimy,tylko klima to wydatek

> 4500-6000zł,a dobry szyber (elektryczny) to 2000zł-tylko czy

> stosowanie szyberdachu(poza szumem w kabinie) niesie za sobą

> jakiekolwiek pozytywy?.

no jasne sprężarka w autku nie pracuje smile.gif

możesz zawsze zostawić uchylony szyber jeśli np zostawisz go gdzieś na parkingu w nasłonecznionym miejscu i wtedy ciepło nie gromadzi się i samochód nie jest wtedy piekarnikiem

wieczorem kiedy słonko jest już nisko to otwieram zawsze na full i delektuję się ciepłym świeżym powietrzem i przyjemnym szumem. W pełnym słońcu nie polecam ani otwierać na full ani jechać z odsłoniętą podsufitką bo praży słońce w łeb niemiłosiernie, mimo że szyba jest atermiczna to mimo to jednak grzeje.

Napisano
  • Autor

> Mam szyberdach i klime i w zaden sposob nie moge zrozumiec jak ludzie

Jaaaaa!!!! w żaden sposób nie ma zamiaru porównywać szyberdachu do klimy(nie jestem idiotą !!! angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif) pytam tylko czy jego montaż (obojętnie czy za 600 c 2000zł) ma jakiekolwiek LOGICZNE!!! uzasadnienie.

Napisano

> Jaaaaa!!!! w żaden sposób nie ma zamiaru porównywać szyberdachu do

> klimy(nie jestem idiotą !!! ) pytam tylko czy jego montaż

> (obojętnie czy za 600 c 2000zł) ma jakiekolwiek LOGICZNE!!!

> uzasadnienie.

Zalozenie klimy to zabawa rzedu 5-6 tys zl. Szyber w zaleznosci od miejsca montazu i producenta 1500-4000 zl. O jego zaletach juz bylo wspomniane. Ja napisze tylko tyle - jesli juz sie zdecydujesz nie oszczedzaj na montazu i czesciach. Jesli cokolwiek bedzie zle spasowane, uszczelka zle dobrana do srodka bedzie sie lala woda. A zaspawac dziure w dachu to juz powazny problem.

Tylko i wylacznie IMHO - nie warto. Lepiej sprzedac auto i kupic nastepne z klima.

Napisano

> uzasadnienie.

Bez nerw... Nie pisalem o Tobie tylko ogólnie, czesto sie spotykam z opinia ze ktos mowi ze nie ma klimy ale ma za to szyberdach... A to bez sensu... Moim zdaniem szyberdachu nie warto montowac za dodatkowa kase i tyle... Po prostu malo sie przydaje.. HOWGH

Napisano

> No jasne że wiem iż szyber nie zastąpi klimy,tylko klima to wydatek

> 4500-6000zł,

jakie auto?

Napisano

szyberdach..hhmm.. nie zaliczylabym tego jako "klima" , bardziej jako sposob na odprezenie czy lansik zeby.GIF ja bym chciala miec w sejku zeby.GIF i boje sie ze przyjdzie mi jakis głupi pomysl do głowy zeby.GIFbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> jakie auto?

Jeśli ma to dla ciebie takie znaczenie to wyjawię tą "wielka tajemnicę" Lanos(co zresztą zawsze widnieje w podpisie).

Napisano

> Mam na myśli typ uchylno-przesuwny, coś to daje(w sensie ulgi w

> upale)czy też to zwykła ściema.

Miałem brykę bez szybera i klimy, potem dołożyłem szyber, a teraz mam klimę w innej bryce. I powiem, że szyber ma zalety: jeśli cały czas jest lekko uchylony, tak na 1 cm, to bryka zawsze jest wywietrzona, nigdy nie wsiadaszdo rozgrzanego pieca, poprawia się wentylacja wnętrza wczasie jazdy, nie parują szyby (deszcz przez lekko uchylony szyber nie napada), w czasie jazdy nie trzeba otwierać okien, i masz przewiew przy błogiej ciszy, bo wentylacja działa lepiej, niż na maksymalnym biegu wentylatora, mimo, że jest wyłączony tenże. No iten widok nad głową. Dodam tylko, ze miałem najtańszy uchylny Webasto.

Wady - po montażu (NEXIA) bryka straciłą część sztywności i zaczęło wszystko skrzypieć, szczególnie przy wjazdach na krawężnik. W zimę strasznie wieje po tylnich siedzeniach, bo zasysa powietrze przez wywietrzniki w tylnych drzwiach.

Klima to klima, ale jak kogoś nie stać na klimę, to szyber jest jakąś namiastką. Wiem co mówię, bo jeździłem 4 lata z szyberem i twraz czasami mi go brakuje.

Tyle, że Lanos nie jest bryką, w któej szyber wwygląda i się dobrze montuje - zakrzywiony dach i wzmocnienia poprzeczne w dachu.

Wady klimy - niestety jak bryka stoi na słońcu, to kilka minut mija nim się schłodzi wszystko. Plastiki i siedzenia parzą, a powietrze zimne - trochę to niemiłe.

Klima ma też taką dziną cechę, że jeśli ją włączę na deszczu, to już nie mogę potem wyłączyć, bo od razu mleko na szybach. I te wilgotne powietrze, jak klimę się wyłączy....

Podsumowując:

Najlepiej mieć fabryczny szyber + klimę rotfl.gif

Napisano

hmmm... za dobry szyberdach dasz sporo kasiory, założysz tani, to będziesz płakał... dach będzie rdzewiał, a woda będzie się lała do środeczka, że aż miło

Napisano

Konkludując jak ma w zwyczaju mówić nasz minister Zero, zmień samochód na taki, który ma jedno z tych rozwiązań, a najlepiej oba. Sporo nasprowadzało się ostatnio z Niemiec fajnych, zadbanych i bezwypadkowych autek i są tanie. Sprzedasz Lanosa, dołożysz to co miałbyś dać na szyberdach ręcznej roboty i kupisz gotowca smile.gif

Napisano

> Sprzedasz Lanosa,

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

no.... sprzeda sprzeda... kto kupi lanosa jak za tą samą kase można mieć a4 z 96/97 roku, co lanka z 2000 ? zlosnik.gif

Napisano

> no.... sprzeda sprzeda... kto kupi lanosa jak za tą samą kase można

> mieć a4 z 96/97 roku, co lanka z 2000 ?

Satan

znajdą się fra...chętni grinser006.gif

Napisano

> tylko czy stosowanie szyberdachu(poza szumem w kabinie) niesie za sobą

> jakiekolwiek pozytywy?.

Z tym się nie zgodzę bo w moim przypadku dzięki uchylonemu szyberkowi mogę zamknąć szyby boczne (na trasie) i jest wtedy na pewno ciszej w aucie niż przy otwartych bocznych... Co do jazdy - wiadomo - trzecie ujście/dojście powietrza zawsze trochę poprawi sytuację grzejącego się wnętrza auta...

Osobiście jeżdżę czarną astrą bez klimy - jak każde ciemne auto w wielkie upały grzeje się nieprzeciętnie a po zamknięciu np na parkingu już po kilku-kilkunastu minutach mamy saunę... Szyberek dobra rzecz... zawsze to szybciej ciepłe powietrze opuści auto...

Oczywiście jak kupować to tylko uchylno-przesuwny... Natomiast nie obstawałbym tak przy szyberku elektrycznym - jeśli różnica w cenie jest znaczna (a liczymy każdy grosz) to manualny też jest ok. Mam właśnie takowy i chociaż fajnie byłoby kiedyś założyć silniczek i przełączniki to szczerze mówiąc wcale mi to nie przeszkadza...

PS. Rozważ też przeczesanie ofert/szrotów w poszukiwaniu używanego szyberdachu... Aby tylko dobre gumy znaleźć (pasujące do szyberka) i można montować... ok.gif

Napisano

> no.... sprzeda sprzeda... kto kupi lanosa jak za tą samą kase można

> mieć a4 z 96/97 roku, co lanka z 2000 ?

Oj Satan Satan, ja wolałem Laniego z 2001 niż a1000000000 z 97.

I wole nie myśleć, czy dobrze zrobiłem rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

Szyberdach - nie warto

klima - nie warto

Jedno co warto - nawalić się Warką.

Napisano

> Szyberdach - nie warto

> klima - nie warto

> Jedno co warto - nawalić się Warką.

głębokie jak studnia w Ring O tongue.gif

Napisano

> PS. Rozważ też przeczesanie ofert/szrotów w poszukiwaniu używanego

> szyberdachu... Aby tylko dobre gumy znaleźć (pasujące do

> szyberka) i można montować...

W astrze masz płaski dach, jak ja iałem w Nexii - można było montować, ale w Lanim, cienko to widzę - szyba musiałaby trzymać linię dachu, inaczej kretyńsko to będzie wyglądać.

Napisano

jeśli nie jest na prawdę ciepło to ma sens, przy zamkniętych szybach w drzwiach i "otwartym dachu" jest przewiewik ok.gif

ale powyżej 30*C i ostrym słoneczku zapomnij... tylko klima, otwarta "roleta" w szyberku i słoneczko Cię zakatuje sick.gif

HanYs

Napisano

Odpowiem tak...jest wiele zalet i mało wad jesli jest (jak koledzy wspomnieli szczelny i działa sprawnie)Co do klimy to napewno jest rewelacyjna w każdy upał a to w dachu to dodatkowe okno które bardzo sprawnie odprowadza zarówno wilgoc(zimą w nagrzanym aucie mokre dywaniki z obuwia bardzo szybko schną a wilgoc wywiewana jest górą-rewelacja) jak i ciepło ja mam czarne autko wiec wszyscy co taki kolorek mają wiedza jak szybko sie nagrzewa.

Na trasie nie szumi (ma specjalny spojler)wiec i deszcz też nie pada do srodka(a jesli już to specjalny układ rynienek kieruje wodę do progów i na ulicę)

Muszę przyznac ze jesli chcesz cos sobie takiego załozyc to warto wydac do 1500,- wiecej chyba nie ma sensu

Przedstawiam kilka fotek z mojego autka wink.gif276880159-060407_145439.jpg276880159-060407_145523.jpg276880159-060503_155116.jpg

a element wyjęty wygląda tak

276880159-szyberdach-widok.jpg

276880159-szyberdach.jpg

kiedys zaoferowany na allegro za 1kzł

post-37614-14352470523198_thumb.jpg

Napisano

> uzasadnienie.

Jest widno w aucie, jak rano jade do pracy otwieram dach, jak jade wieczorem otwieram dach, jak parkuje w czasie dnia zostawiam dach uchylony, wsiadasz do auta bez zatęchu i żaru.

Jak bede kupował nastepne auto też założe szyberdach. oczywiście szyberdach im większy tym lepszy.

Napisano

> szyberdach..hhmm.. nie zaliczylabym tego jako "klima" , bardziej

> jako sposob na odprezenie czy lansik ja bym chciala miec w

> sejku i boje sie ze przyjdzie mi jakis głupi pomysl do głowy

No właśnie a ile taki do Seja będzie kosztował? I czy to nie naruszy i tak słabej konstrukcji zderzeniowej Seja?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.