Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miejskie elektryki.... Za 50kzl

Featured Replies

Napisano

Ciekawe czy MaMrot zdąży przekuć obrazki z konkursu w coś co jeździ zanim Ci Panowie nie skorzystają z nowych przepisow...

50kzl , 5? lat gwarancji , 2000pelnych cykli

Kto chętny?

https://businessinsider.com.pl/motoryzacja/samochody-elektryczne-marki-roewe-kiedy-w-sprzedazy/bnqx96w

To niby ten droższy

http://www.saicmotor.com/english/latest_news/roewe/48856.shtml

Napisano

Będzie jak zawsze z zapowiedziami tanich aut - dojdą podatki, akcyzy oraz inne koszty i cena się podwoi...

Edytowane przez open

Napisano
  • Autor

Myślisz że aż podwoi?

...

Napisano

Dacia logan na etapie projektu miała być autem za 5000 EUR dla użytkownika końcowego... także ten... uwierzę jak zobaczę w salonie sprzedaży.

Napisano

Nawet, jeśli cena nie podwoi się, jak napisali przedmówcy, to i tak nie będzie większego sukcesu. 

Do elektryków musimy dorosnąć. Wszyscy się obawiają jak z bateriami, rzeczywistym zasięgiem (zwłaszcza po jakimś czasie) itd.

2000 cyklów ładowania, przy ładowaniu 5 razy w tygodniu, to jest 8 lat, więc teoretycznie spoko, pytanie jak w praktyce.

Dla osób jeżdżących po mieście, albo dojeżdżających z przedmieścia do centrum to może być fajna alternatywa, przy założeniu posiadania drugiego "normalnego" samochodu.

Pytanie jeszcze jak z zasięgiem, ale jeśli 50-60 km zrobi bez problemu, to OK

Licząc, że dziennie przejeżdżamy 50km, 5 groszy za kilometr, 250 dni roboczych w roku - mamy 625zł/rok. Przy oszczędnym samochodzie na LPG (8l/100km) wychodzi 2000zł/rok, a benzyniaku spalającym tylko 6l/100km już 3375zł/rok. Rocznie to daje powiedzmy 1500-2500 zł oszczędności. Do tego koszty eksploatacji powinny być niższe (ot choćby wymiana oleju) Jeśli ten samochód za 50000 będzie porównywalny z autami spalinowymi w niewiele niższej cenie, to klientów znajdzie, ale jeśli 50000 okaże się mrzonką, a wielkością i wyposażeniem konkurować będzie z podstawowymi wersjami Citygo, Celerio czy C1 (albo nawet nie), to jedynie zapaleni ekolodzy go zakupią. Kluczowe mogą okazać się inne przywileje - np dużo tańsze czy darmowe parkowanie, zniżki OC itp. Bo jeśli za 50000 tysięcy mam kupić samochód, który po 5-6ciu latach da kilkanaście tysięcy oszczędności, to ja wolę od razu zaoszczędzić te pieniądze kupując coś takiego :)

Napisano
Dnia 25.02.2018 o 15:18, Fili_P napisał:

Myślisz że aż podwoi?

...

Podwoi się cena prądu.

Państwa nie stać na utratę akcyzy z paliw.

Napisano
8 godzin temu, maras77 napisał:

Podwoi się cena prądu.

Państwa nie stać na utratę akcyzy z paliw.

Uwielbiam takie bzdurne gdybanie :ok: Cywilizowany zachód przesiada się na hybrydy i elektryki ale mędrcy w Polsce wieszczą, że prąd zdrożeje :hehe:

Napisano
14 minut temu, Igorek napisał:

Uwielbiam takie bzdurne gdybanie :ok: Cywilizowany zachód przesiada się na hybrydy i elektryki ale mędrcy w Polsce wieszczą, że prąd zdrożeje :hehe:

Ile mają tych hybryd w stosunku do pojazdów na paliwa objęte akcyzą?

Jeśli uważasz, że rząd machnie lekką ręką na 30 miliardów dochodów z akcyzy to mogę tylko zazdrościć Ci optymizmu. Niestety twój optymizm jest na pograniczu głupoty.

A w innych krajach jeszcze więcej.

i02_2008_110_000_010a_001_20144.jpg

2130412-dochody-z-akcyzy-za-2014-r.jpg

Za podatek od efajek już się biorą, jak im tylko wpływy spadły.

Edytowane przez maras77

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał:

Ile mają tych hybryd w stosunku do pojazdów na paliwa objęte akcyzą?

Jeśli uważasz, że rząd machnie lekką ręką na 30 miliardów dochodów z akcyzy to mogę tylko zazdrościć Ci optymizmu.

Wolałbym rozmawiać o faktach, zamiast typowo po polsku narzekać. A faktem jest, że w nowych pojazdach coraz to trudniej z normami czystości, diesle już się powoli stają historią, benzynowce też mają wady i wreszcie je wyraźniej widać. A rząd nie machnie ręką, wystarczy zmienić system finansowania. Wprowadzić podatek drogowy od pojazdów spalinowych i redukować go wraz z malejącą emisją.

A w ogóle znasz przykład kraju, w którym prąd dla elektryków zdrożał? Może warto by iść przez porównanie i na podstawie takiego kraju wnioskować co może być w Polsce, zamiast od razu zakładać czarne scenariusze?

Napisano
20 minut temu, Igorek napisał:

Wolałbym rozmawiać o faktach, zamiast typowo po polsku narzekać. A faktem jest, że w nowych pojazdach coraz to trudniej z normami czystości, diesle już się powoli stają historią, benzynowce też mają wady i wreszcie je wyraźniej widać. A rząd nie machnie ręką, wystarczy zmienić system finansowania. Wprowadzić podatek drogowy od pojazdów spalinowych i redukować go wraz z malejącą emisją.

A w ogóle znasz przykład kraju, w którym prąd dla elektryków zdrożał? Może warto by iść przez porównanie i na podstawie takiego kraju wnioskować co może być w Polsce, zamiast od razu zakładać czarne scenariusze?

Bez sensu. To przepis na dodatkowe zmniejszanie dochodów, a nie kompensatę malejących wpływów z paliw.

Zacznij od pokazania kraju, gdzie ilość elektryków jest znacząca tak, że wpłynęła na obniżenie wpływów akcyzy z paliw. I musi to być kraj z deficytem budżetowym, a nie nadwyżką, bo bogatemu to wszystko jedno.

Edytowane przez maras77

Napisano

Bez sensu. To przepis na dodatkowe zmniejszanie dochodów, a nie kompensatę malejących wpływów z paliw.

Zacznij od pokazania kraju, gdzie ilość elektryków jest znacząca tak, że wpłynęła na obniżenie akcyzy z paliw. I musi to być kraj z deficytem budżetowym, a nie nadwyżką.

Dobrze wiesz, że rynek hybryd i elektryków dopiero się rozwija. Dobrze wiesz, że wszyscy producenci muszą iść w tym kierunku żeby za jakiś czas nie zniknąć z rynku. Rozwój jest widoczny i postępuje zdecydowanie. Ale przecież prościej chlapnąć "na pewno prąd zdrożeje".

Nikt nie wie co będzie za ileś lat ale można śmiało założyć, że jeżdżenie na prądzie zawsze będzie tańsze od jeżdżenia na benzynie czy ON. 

Odnośnie Twojego edytowanego posta, gdzie mój optymizm lokujesz na pograniczu głupoty; chciałbym zauważyć, że raczej jestem realistą. A podobnych jak Ty musiałem wysłuchiwać nawet i ponad dwadzieścia lat temu, jak ja gazowałem kolejne samochody a oni mi truli do ucha, że się nie opłaca, ża to nie możliwe aby rząd nie podniósł ceny lpg, że przecież już za moment na pewno podniosą bo ktoś już słyszał. Wybacz, nie mam siły użerać się z kolejnymi pokoleniami co zamiast korzystać z dobrodziejstw techniki potrafią tylko narzekać jak stara baba.

Napisano
20 minut temu, Igorek napisał:

Dobrze wiesz, że rynek hybryd i elektryków dopiero się rozwija. Dobrze wiesz, że wszyscy producenci muszą iść w tym kierunku żeby za jakiś czas nie zniknąć z rynku. Rozwój jest widoczny i postępuje zdecydowanie. Ale przecież prościej chlapnąć "na pewno prąd zdrożeje".

Nikt nie wie co będzie za ileś lat ale można śmiało założyć, że jeżdżenie na prądzie zawsze będzie tańsze od jeżdżenia na benzynie czy ON. 

Odnośnie Twojego edytowanego posta, gdzie mój optymizm lokujesz na pograniczu głupoty; chciałbym zauważyć, że raczej jestem realistą. A podobnych jak Ty musiałem wysłuchiwać nawet i ponad dwadzieścia lat temu, jak ja gazowałem kolejne samochody a oni mi truli do ucha, że się nie opłaca, ża to nie możliwe aby rząd nie podniósł ceny lpg, że przecież już za moment na pewno podniosą bo ktoś już słyszał. Wybacz, nie mam siły użerać się z kolejnymi pokoleniami co zamiast korzystać z dobrodziejstw techniki potrafią tylko narzekać jak stara baba.

Nie zabraniam Ci mieć marzeń.

Spójrz swoim realizmem na epapierosy - " 17 października Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym, który zakłada wprowadzenie akcyzy na płyn do e-papierosów i tzw. wyroby nowatorskie. Te drugie stanowią substytuty papierosów. "

Możesz też spojrzeć w historię - jak pięknie załatwiono ogrzewanie OO akcyzą, bo kasa zaczęła znikac i trzeba było wyrównać akcyzę ON i OO.

Wpływy z akcyzy z LPG to nadal prawie 10 mld zł.

Ilość aut z LPG to poniżej 15% pojazdów .

A teraz eksperyment - nagle wszystkie pojazdy stają się elektrykami, wpływ z akcyzy na paliwa wynosi 0 zł, VAT też 0 zł.

Powoduje to podwojenie deficytu budżetowego.

I co zrobi rząd?

1. Zlikwiduje wypłaty emerytur.?

2. Zlikwiduje służbę zdrowia.?

3. Podniesie akcyzę na prąd.?

I policz sobie jeszcze, czy jeżdżenie na paliwa nadal było by droższe od jazdy na prąd, gdyby nagle znieść akcyzę na paliwa.

A na koniec jeszcze fakt - silnik pod maską jest najefektywniejszym źródłem energii dla pojazdu.

Lokomotywa spalinowa najefektywniej przekształca energię chemiczną w mechaniczna.

sprawnosc.jpg

Edytowane przez maras77

Napisano
13 minut temu, maras77 napisał:

A teraz eksperyment - nagle wszystkie pojazdy stają się elektrykami

Wydaje mi się że jednak w całym wielkim projekcie migracji do elektryków jednak klu leży w ekologii, możliwości zasilania komunikacji z rozpadu uranu czy źródeł odnawialnych, a nie w źródłach dochodu skarbu państwa. Zresztą skarb państwa se poradzi zawsze, nie zapłacisz tu to zapłacisz gdzie indziej. 

Napisano
12 minut temu, format napisał:

Wydaje mi się że jednak w całym wielkim projekcie migracji do elektryków jednak klu leży w ekologii, możliwości zasilania komunikacji z rozpadu uranu czy źródeł odnawialnych, a nie w źródłach dochodu skarbu państwa. Zresztą skarb państwa se poradzi zawsze, nie zapłacisz tu to zapłacisz gdzie indziej. 

Ale zapomniałeś, że w Polsce jeśli zrezygnujesz z prądu z węgla, to dość szybko wzrośnie w stolicy zanieczyszczenie powietrza produktami spalania wyrobów przemysłu oponiarskiego.

Przyszłość jest jasna - samochody są elektryczne, produkcja prądu jest w domach w ramach mikrokonwergencji (czyli produkujesz prąd przy okazji ogrzewania domu gazem), fotowoltaiki  lub lokalnych elektrowniach na źródła odnawialne. Sieć energetyczna jest inteligentna i samochody stojące w garażu są też buforami. I na tym zarabiają.

Dodatkowo samochody są autonomiczne i jak z nich nie korzystasz, to zarabiają jeżdżąc same w uberze.

A rząd zbiera podatek gdzie indziej.

Niestety droga jest daleka, ale nikt nie zabroni mi marzeń ;)

I nie przeceniaj produkcji prądu z uranu, bo gdyby nagle wszystkie elektrownie węglowe stały się atomowymi, to uranu zabrakło by w mniej niż 5 lat.

Edytowane przez maras77

Napisano
3 minuty temu, maras77 napisał:

Przyszłość jest jasna

Podnieciłeś się za bardzo. Przyszłość nie jest jasna.

Napisano
3 minuty temu, format napisał:

Podnieciłeś się za bardzo. Przyszłość nie jest jasna.

Słusznie rozumujesz. Czyli czeka nas wzrost cen prądu w miarę spadku wpływu z akcyzy za paliwa.

Napisano

Słusznie rozumujesz. Czyli czeka nas wzrost cen prądu w miarę spadku wpływu z akcyzy za paliwa.

Albo cokolwiek innego czego nie przewidzisz. Kasa musi się zgadzać, wszyscy o tym wiedzą, ale źródła strzyżenia owieczek mogą być różne.

Tu chciałbym dodać że jednym z moich ulubionych ruchów poprzedniego rządu jest objęcie pełną stawką VAT szkoleń. Przedsiębiorstwa to wali, natomiast jak masz jakiegoś ambitnego człowieka, który chciałby sam sfinansować swoją edukację, to Państwo przyjdzie i z tego tytułu zabierze mu prawie ćwiartkę, żeby się nie wyróżniał cwaniak! Trudno o lepszą definicję idiotyzmu. 

Napisano
23 minuty temu, maras77 napisał:

Nie zabraniam Ci mieć marzeń.

Spójrz swoim realizmem na epapierosy - " 17 października Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o podatku akcyzowym, który zakłada wprowadzenie akcyzy na płyn do e-papierosów i tzw. wyroby nowatorskie. Te drugie stanowią substytuty papierosów. "

Możesz też spojrzeć w historię - jak pięknie załatwiono ogrzewanie OO akcyzą, bo kasa zaczęła znikac i trzeba było wyrównać akcyzę ON i OO.

Wpływy z akcyzy z LPG to nadal prawie 10 mld zł.

Ilość aut z LPG to poniżej 15% pojazdów .

A teraz eksperyment - nagle wszystkie pojazdy stają się elektrykami, wpływ z akcyzy na paliwa wynosi 0 zł, VAT też 0 zł.

Powoduje to podwojenie deficytu budżetowego.

I co zrobi rząd?

1. Zlikwiduje wypłaty emerytur.?

2. Zlikwiduje służbę zdrowia.?

3. Podniesie akcyzę na prąd.?

I policz sobie jeszcze, czy jeżdżenie na paliwa nadal było by droższe od jazdy na prąd, gdyby nagle znieść akcyzę na paliwa.

A na koniec jeszcze fakt - silnik pod maską jest najefektywniejszym źródłem energii dla pojazdu.

Lokomotywa spalinowa najefektywniej przekształca energię chemiczną w mechaniczna.

sprawnosc.jpg

Za parę miesięcy chcę zamienić małego diesla na elektryka. Po części dla zabawy, po części dla zredukowania hałasu, który mi bardzo przeszkadza, po części dla celów poznawczych. Zamierzam w pełni korzystać z możliwego taniego "tankowania". Ty możesz to nazywać marzeniami, ja w tym widzę realną możliwość korzystania z tego, z czego mi wolno korzystać. I nie interesują mnie argumenty akcyzy od papierosów czy oleju opałowego, sprawności lokomotywy lub pieniędzy na emerytury w kontekście mojego korzystania z prądu. Zdrożeje mi prąd to zdrożeje, rozważę wtedy powrót do spalinowca, choć mam tu swoje podejrzenia. Dla mnie zawsze jest jakieś wyjście, lepsze albo gorsze i moja w tym głowa abym wybrał korzystniej.

A Ty co w ogóle chcesz przekazać, jakie masz prognozy dla elektryków? Napisz jak to widzisz, za parę lat zostaniesz wizjonerem albo będzie się z czego pośmiać.

Napisano
3 minuty temu, Igorek napisał:

Za parę miesięcy chcę zamienić małego diesla na elektryka. Po części dla zabawy, po części dla zredukowania hałasu, który mi bardzo przeszkadza, po części dla celów poznawczych. Zamierzam w pełni korzystać z możliwego taniego "tankowania". Ty możesz to nazywać marzeniami, ja w tym widzę realną możliwość korzystania z tego, z czego mi wolno korzystać. I nie interesują mnie argumenty akcyzy od papierosów czy oleju opałowego, sprawności lokomotywy lub pieniędzy na emerytury w kontekście mojego korzystania z prądu. Zdrożeje mi prąd to zdrożeje, rozważę wtedy powrót do spalinowca, choć mam tu swoje podejrzenia. Dla mnie zawsze jest jakieś wyjście, lepsze albo gorsze i moja w tym głowa abym wybrał korzystniej.

A Ty co w ogóle chcesz przekazać, jakie masz prognozy dla elektryków? Napisz jak to widzisz, za parę lat zostaniesz wizjonerem albo będzie się z czego pośmiać.

Zamieniaj. Ja też mam elektryka, którym jeżdżę do pracy. Tylko mniejszy kaliber.

shopping?q=tbn:ANd9GcTw0-yPyUMpJ64CT0FJD

Tylko zacząłeś bardzo brzydko rozmowę " Uwielbiam takie bzdurne gdybanie ".

Jak już się przedstawiłeś, to wyjaśniłem Ci, że w skali makro rewolucja elektryczna nie będzie prosta i łatwa z przyczyn nietechnicznych.

A w tej chwili jeżdżąc elektrykiem będziesz korzystał na tym, że akcyza na prąd jest niska, a na paliwa płynne - duża. Analogicznie korzystają użytkownicy LPG.

Gdyby nie było kosztów dodatkowych w paliwie, to elektryk w stosunku do hybrydy byłby porównywalny w kosztach eksploatacji.

Napisano
Dnia 2/27/2018 o 22:59, maras77 napisał:

Zamieniaj. Ja też mam elektryka, którym jeżdżę do pracy. Tylko mniejszy kaliber.

shopping?q=tbn:ANd9GcTw0-yPyUMpJ64CT0FJD

Tylko zacząłeś bardzo brzydko rozmowę " Uwielbiam takie bzdurne gdybanie ".

Jak już się przedstawiłeś, to wyjaśniłem Ci, że w skali makro rewolucja elektryczna nie będzie prosta i łatwa z przyczyn nietechnicznych.

A w tej chwili jeżdżąc elektrykiem będziesz korzystał na tym, że akcyza na prąd jest niska, a na paliwa płynne - duża. Analogicznie korzystają użytkownicy LPG.

Gdyby nie było kosztów dodatkowych w paliwie, to elektryk w stosunku do hybrydy byłby porównywalny w kosztach eksploatacji.

Ja nadal nie rozumiem po co narzekać. Jeśli wychodzi taniej i jest możliwość skorzystać to korzystam zamiast marudzić na potencjalną podwyżkę cen prądu. A nawet jak zdrożeje to i tak pewnie będzie taniej. Tak samo jak e-fajki są tańsze, lpg jest tańsze, i jazda na opałowym jest tańsza. I to miałem głównie na myśli pisząc o bzdurnym gdybaniu. Jest okazja to ją łapiemy i tyle :piwko:

P.S. Dopiero skojarzyłem, że to Ty pisałeś kiedyś o tej hulajnodze i miałeś się pochwalić uwagami z eksploatacji. Mi się ona na razie nie sprawdzi ale ciekaw jestem jak to wychodzi jak alternatywny środek transportu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.