Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KZAK - Bosch czy Gorenje

Featured Replies

Napisano

Obecnie mam jedenastoletnią BEKO, i gdyby nie fakt że ma malutki bęben nie kupowałbym nowej. Ma u mnie dożywocie :)

Rozważam zakup pralki Bosch albo Gorenje. Chyba że jakiś producent daje obecnie 5 lat gwarancji?

Wstępnie wybrałem modele (ceny orientacyjne):

Bosch WLT24440PL / WLT24460PL - 1600zł - silnik bezszczotkowy

Bosch WLK2427EPL  - 1350zł

Bosch WLK2427SPL  - 1400zł  - silnik bezszczotkowy

Gorenje W6723/SPL  - 1200zł 

Gorenje W6723/IQ  - 1300zł  - silnik bezszczotkowy

Gorenje W6503/S PL - 1000zł

Wiecie może, jak wygląda kwestia wymiany łożysk w pralkach Gorenje? W pierwszej pralce z listy, na pewno jest taka możliwość, w pozostałych Boschach chyba też.

Czy warto dopłacać do silnika bezszczotkowego? W obecnej pralce, szczotki wymieniałem po 10-ciu latach, koszt śmieszny, trudność żadna. Hałas - pranie nie raz puszczam późnym wieczorem i jakoś specjalnie to nie przeszkadza, a zakładam że każda nowa pralka będzie cichsza niż stare proste Beko ;)

W sumie najtańsza W6503/S wygląda całkiem przyzwoicie, jeśli da się w niej wymienić łożysko, to nie ma co przepłacać za pozostałe ;)

Napisano

Może nie odniosę się do tych konkretnych modeli a do pralki posiadanej Gorenje.

Pracuje już 10 lat bezawaryjnie.

Postawiona jest w gazowej kotłowni ale pomieszczenie o podwyższonej wilgotności po za sezonem grzewczym i nie widać tego po niej. Ponoć blachy ocynkowane. Poprzedniczka Whirpool poległa a korozja zaczęła się w okolicy szuflady na proszek.

Model wtedy był klasy średniej wyższej i ma fajne funkcje, które uwielbiam przy obecnych mega oszczędnych pralkach piorących na sucho i kiepsko płuczących. W tej sam wybierasz jak ekologiczna ma być pralka.

Dodatkowy wybór ilości wody do prania.

Dodatkowy wybór ilości wody do płukania + ilość płukań + płukanie po czujniku.

Namaczanie prania - robi pauzę po zamoczeniu i rozpuszczeniu proszku ile sobie ustawisz.

Natrysk wody na górę podczas prania tak że widać, że szmaty są ładnie nasączane.

Duże drzwiczki i jest cicha.

Są też długie programy. W innym domu jest chyba Ariston i tam program najdłuższy to z 40min prania na sucho i godzina płukania i wirowania = słabo doprane brudy dzieci

Nie wiem jak mają się sprawy z łożyskami w obecnych produktach ale dla mnie jest to najlepsza pralka jaką użytkowałem.

Napisano
4 godziny temu, Majkiel napisał:

W sumie najtańsza W6503/S wygląda całkiem przyzwoicie, jeśli da się w niej wymienić łożysko, to nie ma co przepłacać za pozostałe ;)

Tylko te łożyska to nie padają jak muchy, za wyjątkiem jakiś wadliwych czy tandetnych serii (pralek). Przeważnie nim padną łożyska zepsuje się coś innego...

A wymienić to wymienisz w każdej,  z tym, ze w niektórych razem z tzw zespołem piorącym;]

Najlepiej zdjąć blat z góry i będzie widać czy zbiornik zgrzany czy skręcany. Choć i na te zgrzewane są metody-rozcinasz a potem skręcasz na ''swoich'' śrubkach.

Co do silnika-taki bezszczotkowy jest na pewno cichszy, bo nie ma tego świstu przy wirowaniu. W samym silniku też nie ma się co zepsuć, problem jest w sterowaniu-jest trudne do naprawy a nowe moduły drogie i pewnie nie zawsze dostępne, tylko czy to się musi zepsuć...

Napisano
  • Autor
36 minut temu, volf6 napisał:

Tylko te łożyska to nie padają jak muchy, za wyjątkiem jakiś wadliwych czy tandetnych serii (pralek). Przeważnie nim padną łożyska zepsuje się coś innego...

A wymienić to wymienisz w każdej,  z tym, ze w niektórych razem z tzw zespołem piorącym;]

Najlepiej zdjąć blat z góry i będzie widać czy zbiornik zgrzany czy skręcany. Choć i na te zgrzewane są metody-rozcinasz a potem skręcasz na ''swoich'' śrubkach.

Co do silnika-taki bezszczotkowy jest na pewno cichszy, bo nie ma tego świstu przy wirowaniu. W samym silniku też nie ma się co zepsuć, problem jest w sterowaniu-jest trudne do naprawy a nowe moduły drogie i pewnie nie zawsze dostępne, tylko czy to się musi zepsuć...

Może łożyska nie padają jak muchy, ale swego czasu rodzice mieli wypasionego Aristona, w którym własnie łożysko poszło po 3-4 latach i naprawa polegała na wymianie "modułu piorącego". W moim Beko dwa razy wymieniałem właśnie łożysko - raz po prawie 5-ciu latach na gwarancji, a drugi raz po prawie 10-ciu ;) Także jest to po pierwsze część dość często padająca, a po drugie często niewymienialna, w przeciwieństwie do innych elementów. To tak jakby w samochodzie pompę wody czy termostat zalać w bloku silnika ;)

Napisano

Na elektrodzie była dyskusja w temacie z taką konkluzją- Bosch, najlepiej składany w Łodzi bo modele z tej fabryki mają rozkręcaną wannę i możliwość wymiany łożyska bębna. Osobiście mam takiego Boscha, w tym roku skończy 19 lat, pracuje na fabrycznych szczotkach silnika i łożyskach bębna :skromny:

Napisano
Godzinę temu, Majkiel napisał:

Może łożyska nie padają jak muchy, ale swego czasu rodzice mieli wypasionego Aristona, w którym własnie łożysko poszło po 3-4 latach i naprawa polegała na wymianie "modułu piorącego". W moim Beko dwa razy wymieniałem właśnie łożysko - raz po prawie 5-ciu latach na gwarancji, a drugi raz po prawie 10-ciu ;) Także jest to po pierwsze część dość często padająca, a po drugie często niewymienialna, w przeciwieństwie do innych elementów. To tak jakby w samochodzie pompę wody czy termostat zalać w bloku silnika ;)

To przecinasz zbiornik w miejscu zgrzewu i wymieniasz co trzeba a potem skręcasz, jak pisałem wcześniej, popatrz na elektrodzie jak to się robi.

To, ze jakis Bosch czy inny miał zbiornik rozbieralny kiedyś tam to wcale nie oznacza, że współczesne modele maja tak samo. Bez zajrzenia pod blat ciężko wyrokować choć mądrzy ludzie na  elektrodzie piszą:

Na dzień dzisiejszy, oferta wymiennych łożysk stanowi firma Samsung, LG i Amica. Te firmy na dzień dzisiejszy mają we wszystkich swoich produktach łożyska wymienne, bez potrzeby wymiany kompletnego zespołu piorącego. Inne firmy (pozostałe na rynku wiodące) poszły w stronę drugą, czyli wymianę kompletnego zespołu piorącego. 

Napisano
  • Autor
Dnia 9.03.2018 o 18:21, volf6 napisał:

To przecinasz zbiornik w miejscu zgrzewu i wymieniasz co trzeba a potem skręcasz, jak pisałem wcześniej, popatrz na elektrodzie jak to się robi.

To, ze jakis Bosch czy inny miał zbiornik rozbieralny kiedyś tam to wcale nie oznacza, że współczesne modele maja tak samo. Bez zajrzenia pod blat ciężko wyrokować choć mądrzy ludzie na  elektrodzie piszą:

Na dzień dzisiejszy, oferta wymiennych łożysk stanowi firma Samsung, LG i Amica. Te firmy na dzień dzisiejszy mają we wszystkich swoich produktach łożyska wymienne, bez potrzeby wymiany kompletnego zespołu piorącego. Inne firmy (pozostałe na rynku wiodące) poszły w stronę drugą, czyli wymianę kompletnego zespołu piorącego. 

Samsung - kupię co najwyżej monitor, bo z innymi rzeczy albo ja albo ktoś z rodziny/znajomych miał problemy, a po ostatnich przygodach kolegi z lodówką mam awersję do tej firmy.

LG - wiele osób poleca ich pralki, ale z kolei na elektrodzie już mniej pochlebnie o nich piszą. Co z tego, że mają 10 lat gwarancji na silnik, jak szwankuje tam elektronika, a jak poleci taki falownik to koszt niemały.

Amica - cena, parametry, wprost napisane, że łożyska są wymienialne, dają możliwość przedłużenia gwarancji, ale opinie o ich serwisie są tragiczne.

Kilka osób zwracało mi uwagę na Bosche serii WAE - produkcja w Polsce, bęben rozbieralny, ale z kolei lecą w tym "krzyżaki".

Z drugiej strony, po wpisaniu w googla czy olxa hasła łożysko czy krzyżak - nie brakuje firm, które za 200-300 zł naprawiają moduł piorący, nawet poprzez cięcie  i spawanie/klejenie zbiornika więc może szukanie na siłę pralki z rozbieranym bębnem jest grą nie wartą świeczki. 

Napisano
  • Autor

Dnia 9.03.2018 o 17:49, vaz2110 napisał:

Na elektrodzie była dyskusja w temacie z taką konkluzją- Bosch, najlepiej składany w Łodzi bo modele z tej fabryki mają rozkręcaną wannę i możliwość wymiany łożyska bębna. Osobiście mam takiego Boscha, w tym roku skończy 19 lat, pracuje na fabrycznych szczotkach silnika i łożyskach bębna :skromny:

Cóż, 19 lat temu było jeszcze więcej inżynierów niż księgowych ;) 

Oglądałem łódzkie Bosche i nie zachwycały jakością. Niestety w Polsce produkują chyba tylko pralki z linii Serie|2 , czyli najprostsze i to widać. I nie chodzi mi o prostszy panel z guzikami czy mniej programów.

Z łożyskami nie ma problemu, są firmy które wymieniają "niewymienialne" łożyska, więc można interesować się też innymi Boschami.

W ogóle to jestem w szoku, widząc niektóre pralki, które mają bęben tej wielkości co moja 3,5 kg, a na obudowie jest napisane 6,7,8 kilo.

W myśl zasady - "weź tą, z najdłuższą gwarancją", do gry dołącza Candy. 1000-1100 zł za 5 lat gwarancji. -pytanie jak z serwisem i dostępnością części.

Amica też oferuje 5 lat gwarancji, ale za dopłatą 150 zł. Taki model DAW7123DCIBT Steam Touch wygląda całkiem interesująco, choć z 5-cio letnią gwarancją już jest droższy od Candy.

Napisano
Dnia 12/03/2018 o 12:22, Majkiel napisał:

Amica - cena, parametry, wprost napisane, że łożyska są wymienialne, dają możliwość przedłużenia gwarancji, ale opinie o ich serwisie są tragiczne.

Co z tego, że wymienne jak i tanie,  jak sama wymiana jest kosztowna i częsta. U mnie padły po 2latach jeszcze na gwarancji, serwis wymienił bez problemu (i powiedział że TTTM i padają jak muchy), po roku znów padły wymieniłem jakoś sam, choć zajęło mi to mnóstwo czasu. Po kolejnym 1,5r znów padły ale trzeba było już z bębnem wymieniać, co było nieopłacalne. Od tego czasu (4 lata) mam Siemensa /Boscha i działa bezproblemowo mimo, że rodzina się jeszcze powiększyła.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, sherif napisał:

Co z tego, że wymienne jak i tanie,  jak sama wymiana jest kosztowna i częsta. U mnie padły po 2latach jeszcze na gwarancji, serwis wymienił bez problemu (i powiedział że TTTM i padają jak muchy), po roku znów padły wymieniłem jakoś sam, choć zajęło mi to mnóstwo czasu. Po kolejnym 1,5r znów padły ale trzeba było już z bębnem wymieniać, co było nieopłacalne. Od tego czasu (4 lata) mam Siemensa /Boscha i działa bezproblemowo mimo, że rodzina się jeszcze powiększyła.

No i właśnie dlatego nie mam przekonania do sprzętu Amica. Zwłaszcza że do przedłużonej gwarancji trzeba dopłacać i wówczas cenowo wychodzi jak Bosch.

Z Boschem bywają problemy, ale odsetek osób niezadowolonych jest znacznie mniejszy. 

Kusi mnie jeszcze ta Candy, bo za tysiaka można mieć 5 lat względnego spokoju. A jak wiesz, kasa przy wykańczaniu domu leci i tych kilka zaoszczędzonych stów na pewno się przyda.

Napisano
15 minut temu, Majkiel napisał:

No i właśnie dlatego nie mam przekonania do sprzętu Amica. Zwłaszcza że do przedłużonej gwarancji trzeba dopłacać i wówczas cenowo wychodzi jak Bosch.

Z Boschem bywają problemy, ale odsetek osób niezadowolonych jest znacznie mniejszy. 

Kusi mnie jeszcze ta Candy, bo za tysiaka można mieć 5 lat względnego spokoju. A jak wiesz, kasa przy wykańczaniu domu leci i tych kilka zaoszczędzonych stów na pewno się przyda.

Z Amicami tak bywa, zależnie od obciążenia. Rodzice kupowali później Amicę i też już padły ale raz, tyle ,ze przy znacznie mniejszym obciążeniu.

Z tymi $$ to jest tak, że jak teraz zaoszczędzisz to wydasz więcej później ;) a wykończenie domu to temat na kilka lat :)

Candy nie znam, ale Boscha to ci co mają to polecali ;)

Napisano

Ja polecam LG - mam takową :) była droga ale działa już siódmy rok :) , następna też bedzie z LG

Napisano
20 godzin temu, Majkiel napisał:

Kusi mnie jeszcze ta Candy, bo za tysiaka można mieć 5 lat względnego spokoju.

Mam drugą, dziala 3 rok, poprzednia miała 10 lat bez awarii, ale zgniła. Obydwie strasznie głośne. Mieszkam na 5 piętrze, a  wirowanie słychać na drugim :ogien:

Napisano
Obecnie mam jedenastoletnią BEKO, i gdyby nie fakt że ma malutki bęben nie kupowałbym nowej. Ma u mnie dożywocie [emoji4]
Rozważam zakup pralki Bosch albo Gorenje. Chyba że jakiś producent daje obecnie 5 lat gwarancji?

Wstępnie wybrałem modele (ceny orientacyjne):
Bosch WLT24440PL / WLT24460PL - 1600zł - silnik bezszczotkowy
Bosch WLK2427EPL  - 1350zł
Bosch WLK2427SPL  - 1400zł  - silnik bezszczotkowy
Gorenje W6723/SPL  - 1200zł 
Gorenje W6723/IQ  - 1300zł  - silnik bezszczotkowy
Gorenje W6503/S PL - 1000zł
Wiecie może, jak wygląda kwestia wymiany łożysk w pralkach Gorenje? W pierwszej pralce z listy, na pewno jest taka możliwość, w pozostałych Boschach chyba też.
Czy warto dopłacać do silnika bezszczotkowego? W obecnej pralce, szczotki wymieniałem po 10-ciu latach, koszt śmieszny, trudność żadna. Hałas - pranie nie raz puszczam późnym wieczorem i jakoś specjalnie to nie przeszkadza, a zakładam że każda nowa pralka będzie cichsza niż stare proste Beko [emoji6]

W sumie najtańsza W6503/S wygląda całkiem przyzwoicie, jeśli da się w niej wymienić łożysko, to nie ma co przepłacać za pozostałe [emoji6]
Kupiłem W7723I. Zapłaciłem 1499zeta. Będę testował ale nie wiem czy chcesz poczekać kilka lat na wyniki :cfaniak:

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, blue_ napisał:

Mam drugą, dziala 3 rok, poprzednia miała 10 lat bez awarii, ale zgniła. Obydwie strasznie głośne. Mieszkam na 5 piętrze, a  wirowanie słychać na drugim :ogien:

Nie mam tyle pięter, więc nie będzie problemu :P

Napisano

Na temat gorenje sie nie wypowiem bo nie mam.  Kupilem 4 lata temu boscha i nie do konca jestem zadowolony. Po miesiacu czasu oberwalem drzwiczki z pralki nieumyslnie, wchodzac po ciemku do lazienki i uderzajac kolanem. Drzwiczki dzialaja ale wisza jak szmata. Poprostu zrobili plastikowy zawias w drzwiach. A model pralki jeden z najwyzszych. 

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, SebeKK napisał:

Na temat gorenje sie nie wypowiem bo nie mam.  Kupilem 4 lata temu boscha i nie do konca jestem zadowolony. Po miesiacu czasu oberwalem drzwiczki z pralki nieumyslnie, wchodzac po ciemku do lazienki i uderzajac kolanem. Drzwiczki dzialaja ale wisza jak szmata. Poprostu zrobili plastikowy zawias w drzwiach. A model pralki jeden z najwyzszych. 

O widzisz, cenna uwaga - zwrócić uwagę z czego zawias ;)

Chociaż patrząc na przekrój taniej "metalowej" siekiery którą niedawno "pękłem", mam wątpliwości co gorsze - plastik czy kruchy gównolit wyglądający jak metal.

• 1 miesiąc później...
Napisano

kupiłeś coś ?

dzis padła nam pralka i musze kupić coś na szybko.

poprzedniej nie ma sensu reanimować lożyska już wyją

a bez pralki długo nie pociągniemy ;)

dla mnie najwazniejsze byloby 5 lat gwarancji ale widze ze ciezko z tym

candy nie chce 

zostaje na placu boju bosch hotpoint i lg

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, _luk_ napisał:

kupiłeś coś ?

...

dla mnie najwazniejsze byloby 5 lat gwarancji ale widze ze ciezko z tym

candy nie chce 

zostaje na placu boju bosch hotpoint i lg

Kupiłem .... Candy ;)

Gdybym nie brał Candy, brałbym Boscha, Hotpoint'a mieli rodzice, drogi model - popsuł się miesiąc po gwarancji. Zmywarkę też mieli - porażka.

Co w starej padło? Może jakaś pierdoła i za niewielką kwotę da się choć trochę przedłużyć jej żywot. Choćby dla spokojnego wyboru następczyni :)

Napisano

Albo szczotki albo kontrola zamknięcia drzwi, ona co któreś pranie potrafi trochę wylać, wyje, wiruje tak że chodzi po pralni. Nie juz nie będę dziada reanimowal. Ma 15 lat, wystarczy 😀

Napisano

no to napiszę moje doswiadczenia:
- pierwsza amica poddala sie po 13 latach w tym 5 latach używania przez lokatorów
- druga amica padł obciaznik betonowy - rozpadł się- wymiana na przedłużonej gwarancji/ ubezpieczeniu po 4 latach
- trzecia amica chodzi 3.5 roku bez problemu
( miałem dotąd dwie jednocześnie)
Co do gorenje...
- pierwsza pralka zepsuła sie pól roku po gwarancjj...jak miała 5 lat padł silnik koszt tylko 450pln - nie naprawialem
- okap gorenje poszedł z dymem 2 miesiące po końcu gwarancjj- więcej tego dziadostwa w moim domu nie będzie.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, BOGUS napisał:

- pierwsza amica poddala sie po 13 latach w tym 5 latach używania przez lokatorów
- druga amica padł obciaznik betonowy - rozpadł się- wymiana na przedłużonej gwarancji/ ubezpieczeniu po 4 latach

Generalnie Amica nie jest jakaś zła. Wiele osób ma AGD tej firmy i jakoś to działa. A jeśli nawet coś się popsuje, to części dostępne i stosunkowo niedrogie. Może nie wszystkie, może są jakieś słabsze modele, ale nie ma tragedii. Po głębszej analizie temat, gdyby nie 5 lat bezpłatnej gwarancji w Candy, brałbym Amicę, ewentualnie Boscha - bo to też większość co ma to chwali.

Napisano
11 godzin temu, BOGUS napisał:

Co do gorenje...
- pierwsza pralka zepsuła sie pól roku po gwarancjj...jak miała 5 lat padł silnik koszt tylko 450pln - nie naprawialem
- okap gorenje poszedł z dymem 2 miesiące po końcu gwarancjj- więcej tego dziadostwa w moim domu nie będzie.

patrz, u mnie gorenje pralka i lodówka chodzi już 9 rok...i nic a nic....żebym nie zapeszył

Napisano
patrz, u mnie gorenje pralka i lodówka chodzi już 9 rok...i nic a nic....żebym nie zapeszył
to siedz cicho...moze się nie dowie

Napisano
Co do gorenje...

No to z tym Gorenje mnie nie pocieszyłeś. Ciekawe kiedy ja się zacznę żalić...

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.