Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Co może być powodem szarpania silnikiem/zespołem napędowym całym podczas ruszania. Zaobserwowałem to zjawisko w 3 letnim focusie z przebiegiem ~ 60 km oraz 12 letniej Octavii z 192 kkm.

W Focusie aż telepie całą budą w Octavii mniej ale też bardzo odczuwalne. 

Czy to wina poduszek pod silnikiem lub skrzynią biegów, czy sprzęgła czy może wysprzęglika?

Napisano

Najczęściej samo sprzęgło.

Choć przy normalnej eksploatacji to raczej więcej niż 60kkm powinno wytrzymać;]

Napisano
  • Autor

Wątpię aby to było sprzęgło. Rozmawiałem z kumplem i pytałem o te objawy i mówił, że najczęściej występowało to rano jak auto było zimne, jak podjeżdżał pod górkę, jak jechał w korku zimnym autem. Trzęsło całym napędem. Ale jak się auto rozgrzało, to nie było już tego problemu. 

Napisano
23 minuty temu, volkov napisał:

Wątpię aby to było sprzęgło. Rozmawiałem z kumplem i pytałem o te objawy i mówił, że najczęściej występowało to rano jak auto było zimne, jak podjeżdżał pod górkę, jak jechał w korku zimnym autem. Trzęsło całym napędem. Ale jak się auto rozgrzało, to nie było już tego problemu. 

Miałem identycznie. Winne sprzęgło.

Napisano

Może być poduszka pod skrzynią 

Napisano
  • Autor
13 minut temu, rostex napisał:

Miałem identycznie. Winne sprzęgło.

Ale padnięte sprzęgło w aucie, które przejechało ok 60 kkm i to w większości po trasach? Wątpie. I nie jeździ tym autem ktoś kto nie potrafi jeździć. Chyba, że jakaś wada czy coś. 

Ja myślałem, że to może wina wysprzęglika.. ale też podejrzewałem jakąś poduszkę pod skrzynią lub silnikiem.

Napisano

U mnie szarpie na 1 i na wstecznym podczas ruszania, zwłaszcza na zimnym. Są też dodatkowe objawy, okazjonalne trudności z wrzuceniem 1 i 2 oraz ciężko pracujący pedał sprzęgła. Mam już wstępną diagnozę - sprzęgło/dwumas. Póki co, mechaników omijam ;]

Napisano

Mam to samo w audi a4 b6 - przy ruszaniu zimnym telepie całą budą, jak się rozgrzeje to przestaje. Choć ostatnio się uspokoiło.

Stawiam na sprzęgło i dwumas,  jeszcze oryginały a ponad 400tys km zrobione. :skromny:

Napisano

Ja miałem identyczne objawy w benzyniaku bez dwumasy, więc jest to wina tarczy/docisku.

Napisano
Godzinę temu, rostex napisał:

Ja miałem identyczne objawy w benzyniaku bez dwumasy, więc jest to wina tarczy/docisku.

W Merivie?

Napisano
4 godziny temu, wlad napisał:

W Merivie?

Nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.