Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile bierze lakiernik? Orientacyjnie?

Featured Replies

Napisano

Mam problem.

Na aucie żony (głównie na masce) zaczyna obłazić klar. Paskudne plamy.

I głównie na masce, ale nie tylko, bo także (co mniej się w oczy rzuca) nad jednym tylnym słupkiem oraz na jednym błotniku.

Żona wkurzona, że takim oblechem musi jeździć...

Blacha jest zdrowa choć przeszłość pewnie jakaś była, to raczej nie fabryczny klar schodzi tylko ktoś sprartolił - aczkolwiek na 4 lata starczyło :)

Autko mechanicznie OK, klima działa, ale rynkowo nie za wiele warte ale użytkowo niezbędne...

Znowuż zmieniać auta nie chcę, szukać starej używki znów.... nie... nie teraz...

I teraz albo wymienię maskę na używkę (w kolorze podobnym) co powiedzmy jakoś odroczy mi wyrok u żony...

Albo jednak oddam do jakiegoś lakiernika, żeby zmatowił całość i prysnął całość tak, żeby jako tako to wyglądało i wytrzymało ze 2-3 lata.

Nie musi być do stanu "fabryka", tylko z 2 metrów żeby jakoś wyglądał.

Clio 2 ' 2002. Kolor szary (z bliska to chyba nawet metalik)

Ile za taką usługę "odświeżenia powłoki na całym aucie"  weźmie lakiernik, na prowincji, niekoniecznie wybitny?

Maska darmo nie kosztuje... ale tym bardziej roboty lakierniczej też podejrzewam nikt za byle 500zł nie wykona. Ale nie mam orientacji ile to może wynieść. 1000 - 2000- 5000 - 10000 zł?

Edytowane przez wald0

Napisano

Po znajomości płaciłem 350zł a tak to z 500zł minimum 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, docent11 napisał:

Po znajomości płaciłem 350zł a tak to z 500zł minimum 

Skoro to rzędu "pincet+" to powiem Ci ;] niedrogo (ale czy się dobrze zrozumieliśmy - nie o samą maskę chodzi)

Obawiałem się większych pieniądzorów (dobrze czterocyfrowych)

Trza się będzie przejechać po lokalnych specjalistach i amatorach....

Edytowane przez wald0

Napisano
10 minut temu, wald0 napisał:

Skoro to rzędu "pincet+" to powiem Ci ;] niedrogo (ale czy się dobrze zrozumieliśmy - nie o samą maskę chodzi)

Obawiałem się większych pieniądzorów (dobrze czterocyfrowych)

Trza się będzie przejechać po lokalnych specjalistach i amatorach....

Pincet od elementu.

Maska, błotnik i słupek zapłacisz w granicach 1000-2000zł. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Z tego co widzę na allerogo to maski do clio chodzą po 100-300 PLN

Napisano

Zostaje Ci szukanie lakierników przydomowych, którzy nie utrzymują się z tej pracy....

Ja w zeszłym roku malowałem: dwa zderzaki, tylna klapa, oba progi i błotnik prawy w peugeocie 307 kombi. Zapłaciłem 1200 zł u lakiernika na emeryturze, który sobie maluje w garażu. Klapa i jeden próg miały wgniecenia i rdzę, reszta tylko trochę porysowana.

Napisano

Rok temu za lakierowanie 4 błotniki z rdzą i wstawkami 2200.

Napisano
2 godziny temu, wald0 napisał:

Ale nie mam orientacji ile to może wynieść. 1000 - 2000- 5000 - 10000 zł?

Dokładnie tyle. Kolega wyceniał ostatnio lakierowanie kilku elementów i rozbieżności były na poziomie 200%. Przy czym ten najtańszy powiedział, że zrobi jeszcze "coś-tam" przy okazji bo też wymagało ingerencji. Zależy od warsztatu, standardu, liczby pracowników, lokalizacji, obłożenia i humoru osoby wyceniającej. Przy czym cena rzadko kiedy jest wyznacznikiem jakości.

2 godziny temu, wald0 napisał:

Ile za taką usługę "odświeżenia powłoki na całym aucie"  weźmie lakiernik, na prowincji, niekoniecznie wybitny?

Teraz doczytałem to zdanie ;] Lakiernik na prowincji wziął kiedyś od mojego kolegi 300 zł za polakierowanie całego 125p ;] z rozłożeniem i złożeniem na części pierwsze. Było to z 10 lat temu, lakier nadal wygląda świetnie ;] 

Edytowane przez camel00

Napisano
5 godzin temu, wald0 napisał:

Clio 2 ' 2002. Kolor szary (z bliska to chyba nawet metalik)

Najlepiej wrzuć fotki jak to wygląda. :ok: 

Jeśli to maska, słupek i błotnik to zrobisz poniżej 1000. :ok: 

Napisano

Maska + błotnik używany w kolorze auta. Najlepiej z oryginalnym lakierem. Słupek pewnie od 300 zł w górę. Nie opłaca się lakierować maski i błotnika bo taniej kupisz używane elementy.

Napisano
17 minut temu, Smigiel napisał:

Maska + błotnik używany w kolorze auta. Najlepiej z oryginalnym lakierem. Słupek pewnie od 300 zł w górę. Nie opłaca się lakierować maski i błotnika bo taniej kupisz używane elementy.

I będą całe porysowane oraz z delikatnie innym odcieniem... I tak w 90% skończy się na lakierowaniu...

W szukanie pod kolor można się bawić jak element i tak trzeba wymienić. A może akurat się uda. W tym przypadku IMHO szkoda zachodu...

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

I będą całe porysowane oraz z delikatnie innym odcieniem... I tak w 90% skończy się na lakierowaniu...

Kupisz porysowane to będą porysowane. Co za sztuka pokręcić się po szrotach albo w internecie i kupić jeszcze na aucie np.  z rozbitka. W ciągu kilku ostatnich lat kupowałem wiele elementów karoserii i zawsze udało się znaleźć w bardzo dobrym stanie. Lakierowanie to ostateczność. Jak trafisz na paproka to za 2 lata znowu klar zejdzie lub będzie niedotarte, niedoszlifowane etc.

Napisano
7 minut temu, Smigiel napisał:

Kupisz porysowane to będą porysowane. Co za sztuka pokręcić się po szrotach albo w internecie i kupić jeszcze na aucie np.  z rozbitka. W ciągu kilku ostatnich lat kupowałem wiele elementów karoserii i zawsze udało się znaleźć w bardzo dobrym stanie. Lakierowanie to ostateczność. Jak trafisz na paproka to za 2 lata znowu klar zejdzie lub będzie niedotarte, niedoszlifowane etc.

No sztuka - większość nie ma czasu się pierdzielić z takimi bzdurami... 

Napisano
7 minut temu, grogi napisał:

No sztuka - większość nie ma czasu się pierdzielić z takimi bzdurami... 

Żadna sztuka a i tak temat ogarniesz szybciej niż lakierowanie, bo u dobrych i niedrogich lakierników terminy są po 3 miesiące albo dłużej. Poza tym masz kilka dni bez samochodu - w porywach do kilku tygodni. Wymiana maski i błotnika to góra 2 godziny.

Napisano
Dnia 23.04.2018 o 20:08, czachabrava napisał:

Maskę będzie trzeba drzeć do gołej blachy. Same materiały ok 100 pln wyjdzie. Na gotowo jakieś 350pln.

A czemu do gołej blachy? Nie pisał, że na całym aucie lakier ma mieć grubość fabryczną...

Napisano

poszukaj jeszcze obklejenia folią, może da się to punktowa zakryć jakimiś foliami z kwiatkami itd ;)

Napisano
6 godzin temu, volf6 napisał:

A czemu do gołej blachy? Nie pisał, że na całym aucie lakier ma mieć grubość fabryczną...

A co zmatowisz resztę starego lakieru który odpada i na tak niestabilne podłoże położysz nowy lakier, który bedzie się trzymał odpadajacego lakieru? 

Napisano
Godzinę temu, czachabrava napisał:

A co zmatowisz resztę starego lakieru który odpada i na tak niestabilne podłoże położysz nowy lakier, który bedzie się trzymał odpadajacego lakieru? 

Przecież odpada klar a nie baza, podkład i co tam jeszcze jest:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.