Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automatyczne nawadnianie ogrodu

Featured Replies

Napisano

ktoś zakładał sobie coś takiego ?

co tam jest takie drogie ? policzylem przez strone gardena i wyszlo mi ponad 4k 

mimo ze polowe zraszaczy wywalilem z tego ich kreatora

mam prawie 1000m do podlewania więc stanie z wężem jest hmmm długotrwałe :D

Napisano
2 godziny temu, _luk_ napisał:

Też akurat rozkminiam temat. Przede wszystkim trzeba się zastanowić, czy trzeba podlewać wszystko. Mama podlewa kwiatki, grządkę warzywną i niektóre krzaki i wszystko rośnie. Trawę chyba kilka razy podlewała, jak były kilkudniowe duże upały. Jak kiedyś mieliśmy ogródek działkowy, to nie podlewało się tego codziennie i było OK.

Gardena ma fajne rozwiązania. Muszę jeszcze rozpoznać innych producentów - Raibnbird, Hunter.

Napisano

Tak, ja robiłem 2 lata temu.

4kzł na 1000m2 to coś mało wyszło, choć dużo zależy od kształtu im mniej regularny i bardziej złożony ogród tym będzie więcej gratów i drożej.

Same dysze nie są drogie, ale jak się pomnoży przez ich ilość (u mnie przy ok 500m2 35szt), doda przewody, elektrozawory, itd to robi się sporo.

Roboty z tym też jest masę.

Napisano
6 godzin temu, _luk_ napisał:

Tutaj policz

http://www.irriga.pl

Napisano
7 godzin temu, _luk_ napisał:

poszukaj innych producentów. Ja mam taras na gardenie, ale z tego co rozmawiałem z jedną firmą to profesjonaliści pracują na innych firmach.

Napisano

Robiłem sam na gratach Huntera, robota w miarę prosta, cena też nie zabijała. Zakładałem trawniki łącznie z siatką na krety, także nawadnianie było przy okazji.

Towar brałem tutaj.

Napisano
2 godziny temu, alster napisał:

Robiłem sam na gratach Huntera, robota w miarę prosta, cena też nie zabijała. Zakładałem trawniki łącznie z siatką na krety, także nawadnianie było przy okazji.

Towar brałem tutaj.

Dużo zraszaczy zastosowałeś? Jak się sprzęt spisuje?

Napisano

Sprzęt chodzi bezawaryjnie od 5 lat, praktycznie jest bezobsługowy. Jedynie na zimę zakręcam dopływ wody i instalację przedmuchuję sprężonym powietrzem.

Mam około 30 zraszaczy i 4 linie kroplujące.

Napisano

Podłączam się do dyskusji. Pod thuje, krzewy, rododendrony i choinki dawać linie kroplujące, czy wszystko w zasięgu zraszaczy? Bo wszystko jest wzdłuż płotu i wg mnie linia kroplująca byłaby idealnym rozwiązaniem a zraszacze tyko tam gdzie trawa. 

Napisano
2 godziny temu, spad napisał:

Podłączam się do dyskusji. Pod thuje, krzewy, rododendrony i choinki dawać linie kroplujące, czy wszystko w zasięgu zraszaczy? Bo wszystko jest wzdłuż płotu i wg mnie linia kroplująca byłaby idealnym rozwiązaniem a zraszacze tyko tam gdzie trawa. 

I to jest bardzo słuszna koncepcja.

Tylko iglaki nie za bardzo lubią się z trawa.

Lubią, jak się im przykryje grunt geowłóknina a tę obsypie kora albo kamyczkami.

Jak iglaki skończą 3 lata, to już będą miały taki korzeń, że nawadnianie będzie im zbędne. To samo z dużymi rododendronami.

Dodatkowo rododendrony nie lubią wilgoci na kwiatach. Zobacz jak teraz jest ciepło i sucho.

A moje rododendrony i inna azalie ;), veigele nieprzeciętnie okazałe i obsypane kwiatem.

Krzewy oliwne też pięknie kwitną - dokładnie oliwnik srebrzysty, ale nie każdy lubi ten oszałamiający zapach .

Edytowane przez lessero

Napisano
56 minut temu, lessero napisał:

I to jest bardzo słuszna koncepcja.

Tylko iglaki nie za bardzo lubią się z trawa.

Lubią, jak się im przykryje grunt geowłóknina a tę obsypie kora albo kamyczkami.

Jak iglaki skończą 3 lata, to już będą miały taki korzeń, że nawadnianie będzie im zbędne. To samo z dużymi rododendronami.

Dodatkowo rododendrony nie lubią wilgoci na kwiatach. Zobacz jak teraz jest ciepło i sucho.

A moje rododendrony i inna azalie ;), veigele nieprzeciętnie okazałe i obsypane kwiatem.

Krzewy oliwne też pięknie kwitną - dokładnie oliwnik srebrzysty, ale nie każdy lubi ten oszałamiający zapach .

Ja mam ogród w domu od sześciu lat, ale nadal jestem ogrodowym leszczem. :) Te thuje to już takie 5-letnie, każda w okolicy 2 metry i więcej. Oczywiście od samego początku jest geowłóknina i kora. Tak samo jest pod innymi iglakami, różami, rododendronami, azaliami, bzem, parzenicą, etc. To pod te thuje nie dawać linii kroplującej, tylko pod resztę roślin? Faktycznie, aktualnie różaneczniki kwitną jak wściekłe.

Napisano
3 godziny temu, spad napisał:

Pod krzaki kroplujące, Podziel sekcje na część bardziej na słońcu i bardziej w cieniu w cieniu, potrzebują innej ilości wody.  

Za dużo wody to też jest spory problem, bo zaraz grzyb się rzuca na krzaki i szybko padają, szczególnie tuje.

Edytowane przez MarcG

Napisano
5 godzin temu, spad napisał:

Linie kroplujące, geowłóknina, kora.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam ogród od ok 10 lat. Iglaków sporo, rozrosły się pięknie. W zeszłym roku ogrodnik powiedział, że mam wyłączyć podlewanie wszystkich iglaków, bo im to już nie jest potrzebne a wręcz szkodzi. W tym roku czeka mnie wielki przegląd podlewania, większość tryskaczy pewnie wyleci, zostanie tylko trawa.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odkopię trochę temat, ponieważ zabieram się powoli za pierwsze tuje, jakieś obrzeża itp. i przy okazji wkopałbym pierwsze rurki do przyszłych tryskaczy. Czy jest jakiś standard tych rurek czy niekoniecznie? Innymi słowy, czy jak kupie rurkę dajmy na to k-rain, to podłącze do tego trójnik czy zraszacz Gardeny czy niekoniecznie ?

Napisano

Magistrale są std, tzn są jedynie różne średnice (AFAIR 32 i 25mm), trójniki /wcięcia wstawiałem różnych firm i konstrukcja jest niemal identyczna. Rurki zasilające dysze też std. Różne są natomiast zraszacze. Linie kroplujące te co widziałem były identyczne. Jeżeli nie dajesz odrazu zraszaczy to daj trójniki z doprowadzeniem zasilania i odpowiednio je zabezpiecz - będzie mniej kopania później. Generalnie jak coś musiałem przerobić po roku to trzeba było wywalić kupę zimi i czasami poniszczyć rośliny czy trawę. Warto też przed zasypaniem sprawdzić szczelność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.