Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat zakupowy - brak sił

Featured Replies

Napisano
26 minut temu, spad napisał:

Chłopie obudź się, większość aut w kraju kupowanych jest na kredyt, niezależnie czy fura a 5 tysi, czy za 500 tysi. :hehe:

8]

Mam nadzieję że się mylisz jeśli chodzi o używki. Bo jeśli nowe na przynajmniej 6-8 lat to ma jeszcze sens.

Nie wyobrażam sobie brania kredytu na używane auto.

Wolał bym jeździć komunikacją miejską niż mieć świadomość że kupiłem perłę o niewiadomej historii, wywaliłem 10% na "pakiet startowy" i jeszcze odpaliłem minimum 20% bankowi :facepalm:

Nie dość że nie mieści mi się takie ryzyko w głowie, to generalnie uważam że mnie na taką hojność względem Januszy, Mirków i banków nie stać.

Napisano
10 minut temu, Jaruga napisał:

8]

Mam nadzieję że się mylisz jeśli chodzi o używki. Bo jeśli nowe na przynajmniej 6-8 lat to ma jeszcze sens.

Wolał bym jeździć komunikacją miejską niż mieć świadomość że kupiłem perłę o niewiadomej historii, wywaliłem 10% na "pakiet startowy" i jeszcze odpaliłem minimum 20% bankowi :facepalm:

Nie dość że nie mieści mi się takie ryzyko w głowie, to generalnie mnie na taką hojność względem Januszy, Mirków i banków nie stać.

No to wybudź się ze snu. :)  Przy średniej krajowej tej naciąganej 3000 zł wierzysz, że ludzie odkładają po 40 tysi i wyciągają kasę z konta na zakup auta? 

Napisano

Kiedys czytalem, ze ok 80% aut kupowanych jest na kredyt ;)

8]
Nie dość że nie mieści mi się takie ryzyko w głowie, to generalnie uważam że mnie na taką hojność względem Januszy, Mirków i banków nie stać.

Napisano
12 minut temu, spad napisał:

No to wybudź się ze snu. :)  Przy średniej krajowej tej naciąganej 3000 zł wierzysz, że ludzie odkładają po 40 tysi i wyciągają kasę z konta na zakup auta? 

Włąsnie jestem w takiej sytuacji .Będąc sam, zarabiając około 2900zł miesięcznie. i Chcąc kupic auto za 38K muszę sie nieżle napocic aby odłożyc wszysko od gęby,aby je mieć ..Juznie mówię jaka średnia wychodzi z odkładanej kasy miesiećznie. 

Napisano
Teraz, arek_m napisał:

Włąsnie jestem w takiej sytuacji .Będąc sam, zarabiając około 2900zł miesięcznie. i Chcąc kupic auto za 38K muszę sie nieżle napocic aby odłożyc wszysko od gęby,aby je mieć ..Juz nie mówię jaka średnia wychodzi  odkładanej kasy miesiećznie. 

Napisano
8 minut temu, arek_m napisał:

Włąsnie jestem w takiej sytuacji .Będąc sam, zarabiając około 2900zł miesięcznie. i Chcąc kupic auto za 38K muszę sie nieżle napocic aby odłożyc wszysko od gęby,aby je mieć ..Juznie mówię jaka średnia wychodzi z odkładanej kasy miesiećznie. 

Ale to znaczy że nie stać Cię zwyczajnie na takie auto. I nie ma tu żadnego przytyku tylko czysta matematyka. To ogromne obciążenie na którym będą cierpieć inne potrzeby.

Powinieneś kupić auto za max 15tys. 

Napisano
9 godzin temu, arek_m napisał:

Wez Ty mi wytlumacz po co Ci auta za rownowartosc rocznego dochodu? 8]

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Wez Ty mi wytlumacz po co Ci auta za rownowartosc rocznego dochodu? 8]

A co Ci do tego? Jego kasa, jego auto, jego sprawa. Czemu na AK lubicie zadawać głupie pytania, żeby ktoś uzasadnił swój wybór. Ludzie, nie bądźcie PiSem, że chcecie wszystkim układać życie wg własnego widzimisie.

Maciek, a Ty czemu kupiłeś żonie 500-tkę z silnikiem 68 KM, która spala prawie tyle samo co Twoja Astra o mocy 140KM? Przecież tak można dywagować w nieskończoność skończywszy po co kupić na śniadanie cztery bułki za 5 zł jak można w tej cenie dwa tanie chleby.

Napisano
11 godzin temu, arek_m napisał:

No i prawda jest taka, ze większość z nas ma takie problemy z zakupem auta. Z jednej strony ktoś tłumaczy zasadność kupienia nówki na raty nawet na 6 lat a dziwi się, że ktoś inny kupuje używkę na raty na np. 3 lata. Obłęd jakiś w myśleniu na AK.

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał:

Kiedys czytalem, ze ok 80% aut kupowanych jest na kredyt ;)

Cały świat kupuje na raty i jakość się kręci. Myślicie, że Ci na zachodzie to wyrzucają kasę z portfela na nowe od tak? Oni też potrafią liczyć, jedyna różnica, że nie mają owczego pędu na znaczki i dużo jeździ Sandero, Loganów, etc. Taniej, ale też nie wyskoczą z kasy od tak jak wynajęcie domu w Europie Zachodniej pochłania niejednokrotnie 50% dochodów.

Napisano
3 minuty temu, spad napisał:

A co Ci do tego? Jego kasa, jego auto, jego sprawa. Czemu na AK lubicie zadawać głupie pytania, żeby ktoś uzasadnił swój wybór. Ludzie, nie bądźcie PiSem, że chcecie wszystkim układać życie wg własnego widzimisie.

Zasadniczo to nic, bo nie moj cyrk I nie moje malpy ;]

Po prostu ciekawi mnie, jaka jest motywacja do tak "nielogicznych" w moim mniemaniu wyborow...

No i przeciez jak mu nie broni, jak dla mnie to moze sobie nawet wziac kredyt hipoteczny na Maybacha ;)

Napisano
11 godzin temu, Jaruga napisał:

Bankowi oddajesz 10 %, jak dobrze poszukasz to pakiet startowy masz w cenie. A jak auto Ci jest potrzebne do pracy to co - jeździł byś busem od klienta do klienta? Sąsiadka w kiosku warzywnym kupiła małego dostawczaka na kredyt. Używanego. Myślisz że mogła wozić skrzynki z owocami komunikacją miejską?

Może @noras ma racje? Wyznacznikiem jest 10kzł AKowe a reszta to dziwolągi i nieudacznicy.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Bankowi oddajesz 10 %, jak dobrze poszukasz to pakiet startowy masz w cenie. A jak auto Ci jest potrzebne do pracy to co - jeździł byś busem od klienta do klienta? Sąsiadka w kiosku warzywnym kupiła małego dostawczaka na kredyt. Używanego. Myślisz że mogła wozić skrzynki z owocami komunikacją miejską?

Może @noras ma racje? Wyznacznikiem jest 10kzł AKowe a reszta to dziwolągi i nieudacznicy.

Jest jednak drobna różnica w finansowaniu narzędzia pracy, a swojego widzimisię

Napisano
53 minuty temu, grogi napisał:

Jest jednak drobna różnica w finansowaniu narzędzia pracy, a swojego widzimisię

Mieszkam pod miastem, busa mam raz na godzinę. Jak się spóźnię to mi nie płacą. Więc biorę auto na kredyt. Ale to nie jest moje narzędzie pracy bo zgodnie z sugestią kolegi wyżej mogę jeździć busem. Więc co kupuję - narzędzie pracy czy widzimisię?

Napisano
43 minuty temu, marcindzieg napisał:

Mieszkam pod miastem, busa mam raz na godzinę. Jak się spóźnię to mi nie płacą. Więc biorę auto na kredyt. Ale to nie jest moje narzędzie pracy bo zgodnie z sugestią kolegi wyżej mogę jeździć busem. Więc co kupuję - narzędzie pracy czy widzimisię?

Zawsze można się nie spóźniać... 😜

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Zawsze można się nie spóźniać... 😜

Można też iść na bezrobocie i brać 500+ :)

Jak widzisz to jednak trochę bardziej skomplikowane. Bo o ile można zakładać że stare BMW 7 kupuje się dla własnego widzimisie to jednak o średnio wyposażonej Astrze ciężko to powiedzieć.

Napisano
Mam tylko jedno wytłumaczenie: jesteś prawdziwym miłośnikiem motoryzacji.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano
18 godzin temu, Jaruga napisał:

Ale to znaczy że nie stać Cię zwyczajnie na takie auto. I nie ma tu żadnego przytyku tylko czysta matematyka. To ogromne obciążenie na którym będą cierpieć inne potrzeby.

Powinieneś kupić auto za max 15tys. 

wiem..

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał:

Zasadniczo to nic, bo nie moj cyrk I nie moje malpy ;]

Po prostu ciekawi mnie, jaka jest motywacja do tak "nielogicznych" w moim mniemaniu wyborow...

No i przeciez jak mu nie broni, jak dla mnie to moze sobie nawet wziac kredyt hipoteczny na Maybacha ;)

Motywacja by nie jeżdzic starym autem ,a w miarę świeżym..4- 5 lat..Po prostu mam taka sytuacje ze mogę odłożyć .Nie prze pierniczam kasy na pierdoły..A za jakis czas pewnie nie bedzie mnie strać na takie zabawki,bo luba pewnie bedzie chciała miec dzieciaka a kanoldy pod budowę ,juz stoją..Więc wykorzystuje sytuację..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.