Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Końcówki wtryskiwaczy diesla

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie. Przymierzam się do akcji WTRYSKIWACZE. Najtańszą i w miarę skuteczną naprawą jest ponoć wymiana samych końcówek oraz podkładek pod wtryskiwaczem. Na rynku dostępne są oprócz końcówek f-my Bosch końcówki włoskiej f-my Firad. Ktoś coś? 

Napisano

Co do wtryskiwaczy- musisz oddac do warsztatu co specjalizuje sie w naprawach. Dodatkowo na stole sprawdza ci co je boli. Wymiana koncowki rozpylacza to ostatecznosc . 

Nad regeneracja musisz sie zastanowic. Czasem. Koszt zakupu nnowego a regeneracja to roznica 200zl. 

Widzialem kiedys do swojego 1.9 16v 140km wtryskiwacz nowka za 500zl. Kiedy regeneracja w serwisie kosztowalaby 

100-150robota+100czyszczenie+200rozpylacz jezeli uszkodzony=400-450za zregenerowany kiedy nowka 500.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, HARDTECHNO napisał:

Co do wtryskiwaczy- musisz oddac do warsztatu co specjalizuje sie w naprawach. Dodatkowo na stole sprawdza ci co je boli. Wymiana koncowki rozpylacza to ostatecznosc . 

Nad regeneracja musisz sie zastanowic. Czasem. Koszt zakupu nnowego a regeneracja to roznica 200zl. 

Widzialem kiedys do swojego 1.9 16v 140km wtryskiwacz nowka za 500zl. Kiedy regeneracja w serwisie kosztowalaby 

100-150robota+100czyszczenie+200rozpylacz jezeli uszkodzony=400-450za zregenerowany kiedy nowka 500.

Ja słyszałem, że wymiana samej końcówki to często wystarczająca ingerencja we wtryskiwacz, bo to właśnie rozpylacz odpowiada za prawidłowe rozpylanie ropy w cylindrze. Na forum Alfaholików trwała nawet swego czasu dość ostra dyskusja na temat korekt, wtryskiwaczy oraz ich regeneracji. Jeden z serwisantów stwierdził, że w jego serwisie z powodzeniem praktykują wymianę jedynie samych końcówek. Często coś takiego w zupełności wystarczy. 

Pytanie zatem. Co takiego psuje się we wtryskiwaczach elektromagnetycznych BOSCH? Przyciera iglica? Wyklepują podkładki regulacyjne? Wypracowuje sprężyna? Zużywa zaworek powrotny? Przelewy idą u mnie w miarę po równo. Korekta dodatnia nie wskazuje jednoznacznie na winowajcę. Może to być zarówno przytarty wtryskiwacz jak i gorsza kompresja cylindra. Zatem od czego zacząć?

Napisano

nie jestem jednoznacznie wskazać co boli twoje wtryski jeżeli cokolwiek je boli. pamietaj ze całościa ich pracy steruje ECU bez specjalistycznej diagnostyki nie jestes wstanie sam stwierdzic co im dolega. Na profesionalnym stole to sprawdzą. Kiedys czytalem pare lat temu zejeden chłopaczyna pisal o duzym spalaniu swojego stilo jtd.. wymienial po kolei wszystko od turbo po czujniki wtryski rozrzady nawet bodajże czyscil kolektor . po regeneracji wtryski chodzily tak samo jak wczesniej. okazalo sie ze cos bylo nie teges na pinach w kostce co wchodzi do ecu. i chyba wtrysk za malo pradu dostawal na otwarcie czy cos takiego. Wychwycil to juz nie pamietam czy miernikiem czy przez przypadek...

Napisano

Firmy regenerujące zarówno wtryskiwacze, jak i turbosprężarki o maglownicach nie wspominając żyją z ich naprawy, a nie samego sprawdzania, więc co byś tam nie zawiózł to i tak będzie nadawało się do regeneracji.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, HARDTECHNO napisał:

nie jestem jednoznacznie wskazać co boli twoje wtryski jeżeli cokolwiek je boli. pamietaj ze całościa ich pracy steruje ECU bez specjalistycznej diagnostyki nie jestes wstanie sam stwierdzic co im dolega. Na profesionalnym stole to sprawdzą. Kiedys czytalem pare lat temu zejeden chłopaczyna pisal o duzym spalaniu swojego stilo jtd.. wymienial po kolei wszystko od turbo po czujniki wtryski rozrzady nawet bodajże czyscil kolektor . po regeneracji wtryski chodzily tak samo jak wczesniej. okazalo sie ze cos bylo nie teges na pinach w kostce co wchodzi do ecu. i chyba wtrysk za malo pradu dostawal na otwarcie czy cos takiego. Wychwycil to juz nie pamietam czy miernikiem czy przez przypadek...

Auto odpala o strzała. Nie kopci na postoju, nie kopci przy depnięciu. Korekty na rozgrzanym na wolnych obrotach mieszczą się w widełkach +/-1mm3/w. Problem o ile to problem, a nie jakiś bug sterownika pojawia się pod obciążeniem czyli kiedy jadę spokojnie na 4/5 biegu z prędkością obrotową 1800-2200 obr./min. I teraz najważniejsze - do momentu kiedy temperatura na budziku wynosi poniżej 74 stopni korekty są w porządku. Sytuacja zmienia się diametralnie w momencie kiedy temperatura rośnie powyżej 75 stopni. Rośnie wtedy także korekta na IV cylindrze osiągając w stresie wartość +2mm3/w. Wszystko to mam udokumentowane logami. Do dziś nie znalazłem rzetelnych informacji odnośnie prawidłowych korekt dla tych silników oraz informacji czy pomiar korekt podczas jazdy ma jakiś sens. Rozmawiałem z jednym z najlepszych tunerów w Polsce i usłyszałem od niego, że korekty służą wyłącznie do stabilizacji biegu jałowego i jakiekolwiek opieranie się na danych z ECU podczas jazdy nie ma najmniejszego sensu. Tymczasem tunerzy wywodzący się ze środowiska Alfaholików traktują takie logi całkiem poważnie. Sam nie wiem co o tym sądzić. Na próbę można podmienić czwarty wtryskiwacz. Słynną kostkę IV cyl. znaną na forach wypinałem i wpinałem ponownie. Bez zmian. Temat drążę z racji zamiaru zaczipowania Stilona. Jak wiadomo, po takich modyfikacjach i przy problemach z układem CR można narobić sobie problemów...

Napisano

12 minut temu, bochumil napisał:

Auto odpala o strzała. Nie kopci na postoju, nie kopci przy depnięciu. Korekty na rozgrzanym na wolnych obrotach mieszczą się w widełkach +/-1mm3/w

Szukasz dziury w całym i to na siłę:skromny:

Napisano

Korekty wtryskiwaczy bo taką nazwę ogólnie przyjęto to w fachowym języku Regulacja równomierności biegu jałowego, gdzie dawka wtrysku jest zmniejszana dla "szybszego" cylindra, a zwiększana dla "wolniejszego" cylindra. Regulacja równomierności pracy silnika na biegu jałowym występuje do prędkości obrotowej ok. 1400 obr/min.

Powyższy cytat pochodzi z książki Układy wtryskowe Common Rail w praktyce warsztatowej wyd. WKŁ.

Autor w tej książce podaje tolerancję +/- 2,8 mg/skok, natomiast Opel w serwisówce dla silnika 1.9 CDTI podaje -1,50 mm3 - 1,50 mm3/suw jako prawidłowe wartości dla Kontroli balansu cylindrów. Silnik ma być rozgrzany do temperatury pracy i pracować na biegu jałowym.

Edytowane przez rostex

Napisano
Godzinę temu, bochumil napisał:

Rozmawiałem z jednym z najlepszych tunerów w Polsce i usłyszałem od niego, że korekty służą wyłącznie do stabilizacji biegu jałowego i jakiekolwiek opieranie się na danych z ECU podczas jazdy nie ma najmniejszego sensu.

Tak właśnie jest :skromny:.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.