Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa ciepła - jest sens?

Featured Replies

Napisano

Dobra, sąsiad mi zaszczepił tema i się zastawiam.... bo tak ...

Miał być kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 140-160 l i podłogówka wszędzie, będzie kominek (bez płaszczów i dgp), będzie rekuperacja i żona coś ostatnio mówiła o klimie na piętrze w pokojach (3 sztuki) co by nie zdechnąć w lecie jak pójdziemy spać.

Ale sąsiad mi zaszczepił temat pompy ciepła, ponoć tańsze to od zestawu gaz + zasobnik + klima (bo również może robić za klimę) No i odpada mi gaz (czekam na warunki od pół roku i się doczekać nie mogę), a zasilanie elektryczne mam na 16 kW. Do ma ok. 140 m2, umieszczony jest na górce, będzie wietrznie, mieszkam w trenach górskich.

No i co, jest sens? Jak tak to jaki to mniej więcej koszt instalacji i eksploatacji. No i jaką powietrze/powietrze czy woda/woda?

Napisano

Ma sens jak nei masz dostępu do gazu. Jak masz gaz to rób gaz.

Napisano
2 godziny temu, Wojtas_BB napisał:

Miał być kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 140-160 l i podłogówka wszędzie, będzie kominek (bez płaszczów i dgp), będzie rekuperacja i żona coś ostatnio mówiła o klimie na piętrze w pokojach (3 sztuki) co by nie zdechnąć w lecie jak pójdziemy spać.

Ale sąsiad mi zaszczepił temat pompy ciepła, ponoć tańsze to od zestawu gaz + zasobnik + klima (bo również może robić za klimę) No i odpada mi gaz (czekam na warunki od pół roku i się doczekać nie mogę), a zasilanie elektryczne mam na 16 kW. Do ma ok. 140 m2, umieszczony jest na górce, będzie wietrznie, mieszkam w trenach górskich.

No i co, jest sens? Jak tak to jaki to mniej więcej koszt instalacji i eksploatacji. No i jaką powietrze/powietrze czy woda/woda?

Rok temu dość mocno interesowałem się tematem i wnioski były jedne, pompa nie jest alternatywą do gazu. Koszt pompy jest ogromny i nie porównywalny do gazu... Tak na marginesie, mam piec dwufunkcyjny z zasobnikiem 40l i takie rozwiązanie nie pozwala na kąpieli np. w wannie i pod prysznicem jednocześnie. 

Edytowane przez sadlos

Napisano
3 godziny temu, Wojtas_BB napisał:

odpowiem tak - pompa ciepła jest alternatywnym źródłem ogrzewania do temperatury 5', poniżej jest koszmarnie droga w utrzymaniu 

po drugie, jest cała masa pseudo montażystów

jeśli masz gaz to idź w gaz plus zajefajna izolacja domu, jeśli nie - pozostaje ogrzewanie na paliwo stałe

dziś nie wiem co musiałoby się stać aby poszedł lub polecił komuś pompę ciepła

odezwij się na pw, umówię ci z kimś kto w praktyce ma do czynienia z "alternatywnym źródłem zasilania na zasanie pompy ciepła"....odechce ci się

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał:

Ma sens jak nei masz dostępu do gazu. Jak masz gaz to rób gaz.

nigdy to zastosowanie nie będzie miało sensu w naszych warunkach atmosferycznych

Napisano
1 godzinę temu, sadlos napisał:

Tak na marginesie, mam piec dwufunkcyjny z zasobnikiem 40l i takie rozwiązanie nie pozwala na kąpieli np. w wannie i pod prysznicem jednocześnie

To normalne ale autor wątku pisze o jednofunkcyjnym z zasobnikiem 150l. a to pozwala na niemal wszystko jednocześnie.

Napisano

Ja mam gaz, tzn. może będzie w przyszłym tygodniu ;)

Brat ma PC, ze względu na to, że gazu w jego lokalizacji nie ma i ma do ogrzania ponad 300 m2. Tutaj pompa może ma jakiś sens, bo miesięczne rachunki za gaz byłyby na pewno spore (gdyby miał gaz). Po rozmowach z kilkoma osobami, które mają, planują lub rozmyślają ciesze się, że poszedłem w gaz. Mój nowy sąsiad ma PC, jest z tych co mają wszystko przeliczone, jemu się to opłaciło ponoć, ale nie wiem czy po niecałych 10 latach nastąpił już zwrot kosztów inwestycji. W przypadku gazu jest tanio, kocioł z zasobnikiem, robotą oraz przyłącze to ok. 10 000 zł. W przypadku pompy liczyłem kiedyś i poniżej 30 k PLN nie było to do zrealizowania.

Jeśli czekasz na warunki pół roku tzn. że coś jest nie tak. Warunki powinieneś otrzymać do14 lub 30 dni od wniosku.

Napisano

Mam sąsiada, który ma firmę instalatorską: kolektory słoneczne, pompy ciepła, etc. I co ciekawe u siebie w domu nie ma żadnego z tych rozwiązań a zwykły piec na gaz. I nawet jak kupował dom kiedy była perspektywa gazu ziemnego za dwa, trzy lata to wolał ogrzewać gazem z butli, który do tanich nie należy.

Napisano
15 godzin temu, Wojtas_BB napisał:

Wszystko zależy. Na pewno nie woda-woda jeśli nie masz jeziora ;)

I nie każda pompa robi za klimę.

Mam pompę powietrze-woda. Grzeje fajnie, w największe mrozy daje radę, aczkolwiek wiadomo - sprawność spada. Tylko ile dni w roku mamy -15 stopni? Większość sezonu grzewczego jest koło 0. Polecam trochę poczytać blog.karbon.com.pl - gość całkiem mądrze pisze.

Zeszłej zimy na prąd wydałem ok. 2400, ostatnio za 2 miesiące bez grzania było 200, więc można przyjąć 1800 za ogrzewanie

Dom ok 150 pow użytkowej, kawałek dachu nie do końca ocieplony (1 warstwa wełny)

Ale gdybym teraz budował, poszedłbym w pompę powietrze-powietrze - kanałówkę. Tańsze w montażu, tańsze w eksploatacji, chłodzi, grzeje.

Kolega obecnie remontuje kilkunastoletni dom - robi reku i kanałówkę.

Przy wodnej ważne jest jej dobre ustawienie. Niektórzy boj się elektrycznej grzałki i na siłę ją wyłączają - efekt jest taki, że w większy mróz nie daje rady, i płaczą że zimno. Odwrotnie też źle - jak się za często włącza. I jeszcze jedno - pompy nie należy przewymiarować. Dobiera się ją pod średnią temperaturę, a nie -20. Jak pytałem o wyceny, to miałem rozrzut ofert od 6,5 do 20kW :totalszok: Obecnie mam model ok. 7,5. Ostatnio u sąsiada pojawiła się - muszę zapytać jaką ma :)

Cenowo -  samo urządzenie jest droższe, ale odpada koszt projektu przyłącza, budowy przyłącza, przeglądów, abonamentów, itp. Do tego czasem trzeba dodatkowych zgód na wejście w drogę, prace itd. No i tak jak piszesz - z gazem czasem trzeba czekać. Koledze obiecywali i co - w zimie grzał gazem z przywożonych butli. 

Napisano
12 godzin temu, 4thelement napisał:

odpowiem tak - pompa ciepła jest alternatywnym źródłem ogrzewania do temperatury 5', poniżej jest koszmarnie droga w utrzymaniu 

Jaka konkretnie? Inwerter czy on/off ?

Zanim się zdecydowałem, widziałem kilka modeli "w akcji" i działało to bardzo dobrze. 

12 godzin temu, 4thelement napisał:

po drugie, jest cała masa pseudo montażystów

jeśli masz gaz to idź w gaz plus zajefajna izolacja domu, jeśli nie - pozostaje ogrzewanie na paliwo stałe

I to niestety jest prawda - jest wielu instalatorów - partaczy. Ich wiedza z lat 70tych, skończyła się na kotłowniach na paliwo stałe i stosują to do pomp ciepła.

Jeśli dom nie ma izolacji, też można pójść w pompę, ale powietrzną plus rekuperacja. Wbrew pozorom sprawdza się to np w przedwojennych domach. No i ma ten plus - że załatwia i temat grzania i chłodzenia - węglem się nie ochłodzi ;)

Napisano
Dnia 4.07.2018 o 19:36, Wojtas_BB napisał:

... Ale sąsiad mi zaszczepił temat pompy ciepła...

No i jaką powietrze/powietrze czy woda/woda?

Poczytaj więcej w temacie pomp, bo aktualnie większość montowanych urządzeń to powietrze/woda (PW).

Majkiel proponuje kanałową powietrze/powietrze (PP), ale jak zawsze, są plusy dodatnie i ujemne.  Przy PP nie robisz instalacji centralnego ogrzewania, do rozprowadzenia ciepła wykorzystujesz  instalację wentylacyjną, która jest już dzisiaj prawie standardem. Gdy sprawa dotyczy dopiero budowanego domu to sumarycznie wychodzi zdecydowanie taniej. Przy pompie PW wypada mieć wodne ogrzewanie podłogowe albo klimakonwektory. Gdy dom już stoi  i takie instalacje już masz w domu, a nie masz mechanicznej wentylacji, to taniej wyjdzie PW.  

W aktualnie zamieszkiwanym domu zamontowałem sobie prostą pompę PW rodem z Państwa Środka. Nie do końca zdała egzamin, bo to  przechodzona używka on-off, a musiała się pocić i ładować ciepło w grzejniki. W najbliższym czasie będę rozpoczynał budowę mniejszego domku i tam rozpatruję ogrzewanie pompą. Być może właśnie kanałowa PP.  Druga ewentualność to propan.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.