Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewód ochronny PE

Featured Replies

Napisano

Czy doprowadzenie przewodu PE do włącznika oświetlenia ( wraz z L i N) to przerost formy nad treścią elektryka czy są włączniki do których podłącza się go ?

Napisano

jesteś pewny, że ta żyła to przewód PE?

Napisano

jeżeli ten przewód jest doprowadzony do wyłącznika tzn, że możesz mieć 2 obwody świetlne czy jak to się tam fachowo nazywa.

Kupisz sobie lampę powiedzmy która będzie mieć 3 żarówki. Na jednym obwodzie po zaświeceniu będzie świecić jedna żarówka, a na drugim dwie. Każdy obwód będzie działał oddzielnie więc sam będziesz mógł decydować ile żarówek ma się palić

Napisano
3 godziny temu, przemty napisał:

Czy doprowadzenie przewodu PE do włącznika oświetlenia ( wraz z L i N) to przerost formy nad treścią elektryka czy są włączniki do których podłącza się go ?

Ja mam wyłącznik sensorowy na pilota, który ma zacisk do PE.

Natomiast, jak ktoś wyżej słusznie zauważył, żyła żółtozielona może być też w wyłączniku użyta jako drugi obwód. W zasadzie tego koloru nie powinno się używać w taki sposób albo powinno się założyć odpowiedniego koloru koszulkę na końcu kabla, ale elektrycy są różni ;]

Napisano

Pewnie wszędzie kładli 3 żyły jak leci, bez zastanawiania się zbytnio. Nie zaszkodzi ;)

Napisano

Dzisiaj nie robi się już puszek łączeniowych. Jedziesz z zasilaniem do wyłącznika, potem dalej do oprawy. 

Napisano
Dnia 21.09.2018 o 22:41, mayster_tcz napisał:

Dzisiaj nie robi się już puszek łączeniowych. Jedziesz z zasilaniem do wyłącznika, potem dalej do oprawy. 

wszystko zależy od tego co za majster to robi i jak bardzo zleceniodawca się zna i jakie ma życzenie

Napisano
13 godzin temu, Morgan napisał:

wszystko zależy od tego co za majster to robi i jak bardzo zleceniodawca się zna i jakie ma życzenie

Ano. U mnie elektryk dal puszki. Sa zatynkowane. W kwietniu tego roku robione bylo. 

Napisano
4 minuty temu, exor napisał:

Ano. U mnie elektryk dal puszki. Sa zatynkowane. W kwietniu tego roku robione bylo. 

Też dawałem puszki i zostały przykryte tynkiem - wszystkie na przedpokojach :ok:

Bez puszek jakoś ciężko mi sobie wyobrazić zrobienie instalacji ... 

Napisano
59 minut temu, rwIcIk napisał:

Też dawałem puszki i zostały przykryte tynkiem - wszystkie na przedpokojach :ok:

Bez puszek jakoś ciężko mi sobie wyobrazić zrobienie instalacji ... 

To po co puszki jak są zakryte tynkiem i nie ma dostępu do nich? Teraz wykonuje się instalacje bez puszek, wszystkie połączenia są w gniazdkach i włącznikach z łatwym dostępem do nich 

Napisano
51 minut temu, michbaran napisał:

To po co puszki jak są zakryte tynkiem i nie ma dostępu do nich? Teraz wykonuje się instalacje bez puszek, wszystkie połączenia są w gniazdkach i włącznikach z łatwym dostępem do nich 

Zakryte, ale wszystkie na przedpokojach.

W pokojach gniazdka idą w szeregu po 2. Łączenia w gniazdkach.

Napisano
5 godzin temu, exor napisał:

I wyjaśnij mi sens dawania puszek, skoro i tak zniknęły pod tynkiem? Trzeba było robić łączenia w gniazdkach itd.

Napisano
14 minut temu, Morgan napisał:

Trzeba było robić łączenia w gniazdkach itd.

Połącz sobie 4 x 2.5mm^2 w gniazdku ;]

Ale to zależy od wymagań. Idąc nową modą, to punkt oświetleniowy można sobie tak w puszce za wyłącznikiem połączyć.

Ale ciągnięcia 5-ciu gniazdek szeregowo bez puszek u siebie bym już nie praktykował. Każde gniazdko osobno do rozdzielni. Z wyłącznikami pewnie zrobiłbym tak samo przewidując centralne sterowanie całym bałaganem.

Napisano

Po pierwsze, to nigdy nie robiłbym u siebie łączenia w gniazdku, tylko stosowałbym starą sprawdzoną metodę opartą na puszkach łączeniowych. 

Po drugie, jakbym robił inteligentny dom albo jak to się tam zwie to wszystkie gniazdka, wyłączniki itd. bezpośrednio byłyby łapane z centralnej szafy umieszczonej gdzieś gdzie by nie przeszkadzała.

Napisano
4 godziny temu, Morgan napisał:

Po pierwsze, to nigdy nie robiłbym u siebie łączenia w gniazdku, tylko stosowałbym starą sprawdzoną metodę opartą na puszkach łączeniowych. 

wyjaśnisz dlaczego?

u mnie elektrycy stosowali łączenie w puszkach instalacyjnych

dostęp łatwy i nie mam paskudnych przykrywek na puszkach łączeniowych

Napisano
czyli łączyli w gniazdkach?
A co to za problem? Tylko ważne żeby nie stosować tych najpłytszych puszek.

tapatalked

Napisano
9 godzin temu, Morgan napisał:

czyli łączyli w gniazdkach?

w gniazdkach i w włacznilach 

Napisano
14 godzin temu, Morgan napisał:

I wyjaśnij mi sens dawania puszek, skoro i tak zniknęły pod tynkiem? Trzeba było robić łączenia w gniazdkach itd.

Ale to nie do mnie pytanko jest.

Tak zrobił elektryk. Dał mi wybór, ale przekonywał do puszkowych. Pewnie dlatego, żeby mu mniej kabla poszło(?). Z materiałem za punkt wziął 60zł.

Dla mnie to było obojętne.

A ja zapytam - co jest złego w tych tradycyjnych obwodach, z puszkami pod sufitem?

Napisano

A ja zapytam - co jest złego w tych tradycyjnych obwodach, z puszkami pod sufitem?

Ukryty punkt łączeniowy. Jak się zacznie coś dziać z instalacją, albo będziesz chciał coś zmienić, to musisz zepsuć kawałek ściany.

tapatalked

Napisano
13 godzin temu, exor napisał:

Ale to nie do mnie pytanko jest.

Tak zrobił elektryk. Dał mi wybór, ale przekonywał do puszkowych. Pewnie dlatego, żeby mu mniej kabla poszło(?). Z materiałem za punkt wziął 60zł.

Dla mnie to było obojętne.

Teoretycznie nic, ale masz dodatkowe punkty łączeniowe, praktycznie bez dostępu (no, mozesz sobie odkuć). Takie rozwiązanie było dobre 20 lat temu. Teraz masz inteligentne wyłączniki, wifi, srifi i inne takie cuda, które potrzebują zasilania. W nowej instalacji masz je w puszce łącznika od razu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.