Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford 1.0 Ecoboost jakie wady?

Featured Replies

Napisano
4 minuty temu, Spajdi napisał:

W starszych VAGach dało się wolne obroty vcds'em regulować co 10 rpm i to była bardzo fajna sprawa.

VAG w generacji TSI EA211 poradził sobie w końcu z kulturą pracy z wtryskiem bezpośrednim bo wcześniej było słabo. TCE z renuara też grzecznie pracuje, cichy nawet z otwartą maską, trochę telepie, ale to norma ze względu na zbyt niskiej obroty na jałowym.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Mialem octavie tsi, zmieniona na tourana tsi. kulture pracy maja podobna, z ta roznica, ze faktycznie w focusie przy nizszych obrotach w czasie przyspieszania dzwiek jest dziwny ale idzie sie przyzwyczaic. Te silniki tak teraz chodza.

Napisano
4 godziny temu, krzys139 napisał:

Pewne trwałe i sprawdzone...

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

ale bardzo przedpotopowe. Potrzebuje wysokich obrotów żeby jechać, jest głośny, pali sporo jak na oferowaną moc, do tego na zimno klekocze jak diesel. (Miałem 1.6 Ti-VCT 120 KM)

Napisano
7 godzin temu, Manx napisał:

ale bardzo przedpotopowe. Potrzebuje wysokich obrotów żeby jechać, jest głośny, pali sporo jak na oferowaną moc, do tego na zimno klekocze jak diesel. (Miałem 1.6 Ti-VCT 120 KM)

Ale temat zboczył trochę z kursu. Kolega pytał czy silniki te mają poważne wady. 

Moim zdaniem, jest to silnik godny zainteresowania oraz nie jest bardziej awaryjny niż współczesne jednostki.

Napisano
Dnia 8.10.2018 o 15:07, cesarz napisał:

Mój mechanik stwierdził że granica dla tych silników to 250-300 tysięcy jak jest prawidłowo esploatowany. Całkiem nieżłe wg niego są. Choć ja bym chyba i tak w używaną kosiarkę się nie pchał ;)

Kosiarke powiadasz?

A jesli ktos potrzebuje do miasta auta i ze 2-4 x w roku nieco dalej to nadal pomysl chybiony?
W miescie wazne by auto palilo 5 l takie male i mialo z 80KM chociaz

Napisano
Dnia 8.10.2018 o 14:08, krzys139 napisał:

Wadliwy układ chłodzenia na to była akcja serwisowa. Problem w jakimś wężu, przez który uciekał płyn chłodniczy a wskaźnik nie reagował bo oczywiście zaoszczędzono na czujniku poziomu płynu. A wskaźnik temperatury na desce jest wybitnie orientacyjny.

Wycierające się krzywki to pewnie efekt interwałów wymiany oleju co 30 tys km, a co do rozrządu zmienia się go co 10 lat lub 200tys.km 

Mimo wszystko ja zdecydowałem się odkupić używanego ale 1.6EB, narazie jest ok.

200 tyś lub 10 lat na pasku w kapieli olejowej to juz bym nie ryzykował. Ten sam patent jest w 1.8 tdci po 2008 roku. U mnie pasek po 200 tkm miał juz spore spękania a google wypluwa sporo informacji o padach paska przy tym przebiegu (mondeo, smax czy focus). Ale znam tez jeden który dobił do 300 tkm bo własciciel myślał że ma łancuch :P

Napisano
6 minut temu, tomx1 napisał:

200 tyś lub 10 lat na pasku w kapieli olejowej to juz bym nie ryzykował. Ten sam patent jest w 1.8 tdci po 2008 roku. U mnie pasek po 200 tkm miał juz spore spękania a google wypluwa sporo informacji o padach paska przy tym przebiegu (mondeo, smax czy focus). Ale znam tez jeden który dobił do 300 tkm bo własciciel myślał że ma łancuch :P

Nie wiem jeszcze nie dotykałem, ale czytałem, że są dwa paski. Ludzie wymieniają jeden i zadowoleni jeżdżą dalej i pada drugi niewymieniony. Jak będę się zbliżał do terminu zgłębię temat dokładnie.

Ale podobnie było w 1.8T którego kiedyś posiadałem ludzie wymieniali rozrząd bo na pasku a nikt nie dotykał łańcuszka spinającego wałki, ale jego nie trzeba było wymieniać przy każdej wymianie rozrządu.

Napisano
  • Autor

W ówczesnych silnikach teraz jest sporo na kombinowane, jak nie łańcuchy rozrządów z dodatkowymi paskami to znów paski w kąpieli olejowej i itp. Osobiście wolę raz na 100kkm wymienić kompletny rozrząd na pasku [stara technologia] niż żyć nadzieją że mam łańcuch który ma wytrzymać min. 200kkm. 

Napisano
13 minut temu, steyr napisał:

W ówczesnych silnikach teraz jest sporo na kombinowane, jak nie łańcuchy rozrządów z dodatkowymi paskami to znów paski w kąpieli olejowej i itp. Osobiście wolę raz na 100kkm wymienić kompletny rozrząd na pasku [stara technologia] niż żyć nadzieją że mam łańcuch który ma wytrzymać min. 200kkm. 

Ja wole nawet wymieniac co 60-80 tys prosty rozrzad gdzie robota z czesciami kosztuje 400-500 pln, niz ........... liczyc ze pasek wytrzyma 200 tysi. Wszystko dobrze jak robisz 200 tysi na gwarancji. Pozniej przy malym pechu to silnik ..... baj baj

Napisano
5 minut temu, gregoryj napisał:

Ja wole nawet wymieniac co 60-80 tys prosty rozrzad gdzie robota z czesciami kosztuje 400-500 pln, niz ........... liczyc ze pasek wytrzyma 200 tysi. Wszystko dobrze jak robisz 200 tysi na gwarancji. Pozniej przy malym pechu to silnik ..... baj baj

Zamiast gdybać i pisać pierdoły ktoś poda prawdziwą cenę wymiany rozrządu w ecoboostach. 

Pasek oryginał z napinaczem 240zł, pompa wody oryginał 280zł,

Zestaw Gates z pompą wody 360zł

Zestaw SKF z pompą  374zł lub zestaw Hepu 410zł

Pasek wielorowkowy zestaw czyli napinacz, rolka prowadząca i pasek INA 370zł , SKF 415zł

Ceny jak do starego TDI wymiana niech będzie o 300-400zł droższa. 

Czy ktoś napisze co jeszcze wymienia się przy wymianie rozrządu, zamiast jęczeć, że drogo, źle i ciężko.  Ceny jak do starego TDI wymiana niech będzie o 300-400zł droższa i wymieniać co 160 tys lub 8 lat. Teraz ciężko ludzi zadowolić.

Napisano
9 minut temu, krzys139 napisał:

Zamiast gdybać i pisać pierdoły ktoś poda prawdziwą cenę wymiany rozrządu w ecoboostach. 

Pasek oryginał z napinaczem 240zł, pompa wody oryginał 280zł,

Zestaw Gates z pompą wody 360zł

Zestaw SKF z pompą  374zł lub zestaw Hepu 410zł

Pasek wielorowkowy zestaw czyli napinacz, rolka prowadząca i pasek INA 370zł , SKF 415zł

Ceny jak do starego TDI wymiana niech będzie o 300-400zł droższa.  

Czy ktoś napisze co jeszcze wymienia się przy wymianie rozrządu, zamiast jęczeć, że drogo, źle i ciężko.  Ceny jak do starego TDI wymiana niech będzie o 300-400zł droższa i wymieniać co 160 tys lub 8 lat. Teraz ciężko ludzi zadowolić. 

Te ceny i wzglednie prosta wymiana jest akurat plus w ecoboostach  😉  We wspomnianym tdci dochodzą jeszcze koła pasowe, uszczelki i napinacz hydrauliczny i juz sie z 1000zł robi plus wymiana (wbrew pozorom nie najprostsza czyli z 500zł za robocizne).

Napisano
1 minutę temu, tomx1 napisał:

Te ceny i wzglednie prosta wymiana jest akurat plus w ecoboostach  😉  We wspomnianym tdci dochodzą jeszcze koła pasowe, uszczelki i napinacz hydrauliczny i juz sie z 1000zł robi plus wymiana (wbrew pozorom nie najprostsza czyli z 500zł za robocizne).

Ceny, które podałem zawierają napinacz hydrauliczny czyli 825 zl całkiem niezłe markowo części wraz z napinaczami i rolkami prowadzącymi. do Bory TDI 1.9 asv za rozrzad na markowych częściach płaciłem 700. 

znalazłem jeszcze uszczelniacz pokrywy rozrządu 30 zł. 

Jest jeszcze część jak koło wałka rozrządu za 350 zł, należy je wymieniać ?  W moim mieście ta praca wyceniana jest taniej na 300zł

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, tomx1 napisał:

Przerabiałeś temat rozrządu w takim 1.0 EB? Pytam bo z reguły ogarniam sam mechanike, a tutaj same blokady do tego silnika na allegro to ~700-800zł i pismaki wspominają o trudnej wymianie rozrządu to zapewne bez blokad się nie obejdzie.

Napisano
1 minutę temu, steyr napisał:

Przerabiałeś temat rozrządu w takim 1.0 EB? Pytam bo z reguły ogarniam sam mechanike, a tutaj same blokady do tego silnika na allegro to ~700-800zł i pismaki wspominają o trudnej wymianie rozrządu to zapewne bez blokad się nie obejdzie.

Ale kto kupuje krowę aby napić się szklanki mleka. Skoro mechanik krzyczy za taką usługę 300-350zł to bez sensu jest kupić sobie blokady za 800zł, które użyjesz raz na 6-10 lat.

Jasne, że sam możesz ogarnąć temat jeśli masz skąd pożyczyć blokady lub masz możliwość dorobienia ich po kosztach jak to najczęściej robią mechanicy. 

Robiąc u mechanika na jego częściach mam przynajmniej rok gwarancji.

Napisano
4 godziny temu, fanlan napisał:

Kosiarke powiadasz?

A jesli ktos potrzebuje do miasta auta i ze 2-4 x w roku nieco dalej to nadal pomysl chybiony?
W miescie wazne by auto palilo 5 l takie male i mialo z 80KM chociaz

Oczywiście ze do miasta to może mieć nawet pół litra ;) Alke focus to już nie tylko do miasta podajrzewam

Napisano
19 godzin temu, cesarz napisał:

Oczywiście ze do miasta to może mieć nawet pół litra ;) Alke focus to już nie tylko do miasta podajrzewam

Pomijak ew kulture pracy ale nie dramatyzowalbym.W glowach po prostu 1.0 to zart bo to w autkach typu cuore . No i przed znajomymi jak brzmi 1.0 EB zamiast 2.0  TURBO:)

To moje zdanie. :))

Spora czesc ludzi lubi MIEC, wiekszosc  chcialaby RSa choc nie wykorzysta jego  walorow. RS do miasta to juz w ogole zart,a ludzie maja

Napisano
20 godzin temu, cesarz napisał:

... tylko że ten 1.0EB to jeździ lepiej niż dotychczasowe 1.6. To nie jest słaby silnik i na trasie radzi sobie zdecydowanie lepiej niż poprzednie wolnossące jednostki - więcej momentu przy niższych obrotach. Właśnie na trasie silniki turbo pokazują swoją przewagę. 

Nie patrz na ten silnik przez pryzmat pojemności. W mondeo mam 1.5EB - jeździ lepiej niż wolnossące 2.0 .. w zasadzie można go porównywać z wolnossącym 2.5 ... i kto wie czy lepiej się przy niem nie sprawdza (na pewno jest oszczędniejszy)

Napisano
23 godziny temu, steyr napisał:

Ecoboosta nie, ale do nie jednego rozrządu sie własne blokady dorabiało ;) Kwestia czy ktoś sie lubi w to bawić czy odda do mechanika, który kilka takich silników przerobił i ma odpowiednie blokady ewentualnie zestaw wypożyczyć (~100zł).  Do jednorazowej wymiany wiadomo że sie zakup nie opłaci, nawet licząc ewentualną odsprzedaż.

Napisano
Pomijak ew kulture pracy ale nie dramatyzowalbym.W glowach po prostu 1.0 to zart bo to w autkach typu cuore . No i przed znajomymi jak brzmi 1.0 EB zamiast 2.0  TURBO:)
To moje zdanie. :))
Spora czesc ludzi lubi MIEC, wiekszosc  chcialaby RSa choc nie wykorzysta jego  walorow. RS do miasta to juz w ogole zart,a ludzie maja

W mojej fiescie serka po 8.1 i leci ponad 230 km/h po zdjeciu blokady. Zwykle 1.6 miałem w focusie służbowym i sam samochód fajny ale silnik lepszy od 1.6 Renault ale i tak padaka Vs ecoboost. Osiągi 1.0 w focusie będą ciut gorsze ja bym się wogole nie przejmował trwałością.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.