Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie podłogowe

Featured Replies

Napisano

Taki mam problem uruchomiłem ogrzewanie, na zewnątrz jest jak jest czyli około minus jeden w nocy w dzień mały plus. Na razie grzeje podłogę w sypialni i w salonie. Temperatura w sypialni ustawiona na 20 stopni. Na piecu ustawione c.o 30 stopni. I mam problem bo temperatura w sypialni niby osiąga to 20 stopni ale wydaje mi się że coś jest nie tak. Jak coś takiego wyregulować? IMAG0212.jpg.1dd811742a8982710f6823e472045cb5.jpg

Napisano
4 minuty temu, robertharnas napisał:

temperatura w sypialni niby osiąga to 20 stopni ale wydaje mi się że coś jest nie tak.

A czym objawia się to "coś nie tak"?

Napisano

No jak to czym. Na piecu jest 30, a w pokoju 20. Gdzie jest 10?
Wybacz ale nie mogłem się powstrzymać.

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się że szybko się wychładza podłoga i sama temperatura podłogi jest niska jak na temperaturę podaną tak jak by się gdzieś ciepła woda mieszała z zimną. Chociaż powietrze jak by ciepłe było. Ciężko mi to wytłumaczyć ale tak po prostu jak by niedogrzewało. 

15428880963171539357199.jpg

Napisano
1 minutę temu, robertharnas napisał:

Wydaje mi się że szybko się wychładza podłoga i sama temperatura podłogi jest niska jak na temperaturę podaną tak jak by się gdzieś ciepła woda mieszała z zimną. Chociaż powietrze jak by ciepłe było. Ciężko mi to wytłumaczyć ale tak po prostu jak by niedogrzewało. 

Z tego co piszesz, to wszystko jest w porządku.

A jak Ci za zimno, to ustaw 21, albo 22.

Napisano
3 minuty temu, amciek napisał:

No jak to czym. Na piecu jest 30, a w pokoju 20. Gdzie jest 10?
Wybacz ale nie mogłem się powstrzymać.

Facet, ja mam na kotle 65, na mieszaczu 30 a w pokoju 23. Ile stopni mi zginęło?

Napisano
1 godzinę temu, robertharnas napisał:

Taki mam problem uruchomiłem ogrzewanie, na zewnątrz jest jak jest czyli około minus jeden w nocy w dzień mały plus. Na razie grzeje podłogę w sypialni i w salonie. Temperatura w sypialni ustawiona na 20 stopni. Na piecu ustawione c.o 30 stopni. I mam problem bo temperatura w sypialni niby osiąga to 20 stopni ale wydaje mi się że coś jest nie tak. Jak coś takiego wyregulować? 

a kiedy włączyłeś podłogówkę?

może problem tkwi w bezwładności wymiennika

Napisano
Godzinę temu, robertharnas napisał:

Podłoga na gruncie? Jeśli tak, to ile masz cm styropianu pod wylewką? 

Napisano
15 minut temu, 4thelement napisał:

a kiedy włączyłeś podłogówkę?

może problem tkwi w bezwładności wymiennika

Nie sądzę. Wydaje mi się, że jest to kwestia dobrze zaizolowanego domu - w takim przypadku podłoga po ustawieniu 20 stopni na termostacie pokojowym ma nie więcej niż 21 stopni i wydaje się zimna i niekomfortowa przy chodzeniu boso.

Są dwa rozwiązania - podnieść temperaturę do 23-24 stopni - wtedy podłoga będzie też cieplejsza i będzie miała podobną temperaturę do powietrza, już komfortową do chodzenia boso.

Dodatkowo można uchylić okna, i wtedy nie jest za gorąco, a podłoga jest ciepła - tylko drogo o wychodzi.

Napisano
2 godziny temu, robertharnas napisał:

Co znaczy szybko ?

Z czego ta wylewka  ?

Ile st ma posadzka ?

Dom wygrzany ?

30C na zasilaniu to trochę mało jak na ok 0C, chyba że grzejesz non stop.

To co piszesz jest trochę nielogiczne, przy podłogówce efekt jest odwrotny, jak dom się nagrzewa (np po dluższej przerwie) to ściany i powietrze są chłodniejsze, bo grzejemy przecież podłogą,  chyba że masz inne źródło ciepła jak np kominek.

Napisano
  • Autor

Właśnie mam kominek z rozprowadzemiem ciepła i do tej pory sobie w nim paliłem. Temperatury dochodziły wtedy do nawet 24 stopni. Może tu jest problem. Nic dałem na sterowniki 22 stopnie zobaczymy za parę godzin. 

Edytowane przez robertharnas

Napisano
2 godziny temu, robertharnas napisał:

Właśnie mam kominek z rozprowadzemiem ciepła i do tej pory sobie w nim paliłem. Temperatury dochodziły wtedy do nawet 24 stopni. Może tu jest problem. Nic dałem na sterowniki 22 stopnie zobaczymy za parę godzin. 

Stąd odczucie ciepłego powietrza. Pamiętaj że dość istotna kwestia to położenie czujnika temp od podłogówki, bo jak będzie Ci go ogrzewał kominek czy nagrzewało słonce to będzie przekłamanie przy CO.

Napisano
6 godzin temu, robertharnas napisał:

I mam problem bo temperatura w sypialni niby osiąga to 20 stopni ale wydaje mi się że coś jest nie tak. Jak coś takiego wyregulować? 

Temperatura 20* to odczucie chłodu w mieszkaniu/domu czy pomieszczeniu, dlatego masz takie wrażenie, ustaw na 22 i problem zniknie. Różnica niby 2* a odczuwalnie "kosmos", przy 20* chodziłem z krótkim rękawem, ale komfortowo mi nie było, przy 22* jest w sam raz, nie odczuwam "chłodu". Temperatury mierzone gdzieś na 1.6m od podłogi.

Napisano

Te stopnie mogą być, to jest temperatura wody na początku pętli. Podłoga odbiera ciepło więc wypływająca będzie miała mniej. Co do temperatury, to ustaw sobie 22*C, powinno być cieplutko.

Napisano
Dnia 22.11.2018 o 15:44, sherif napisał:

30C na zasilaniu to trochę mało jak na ok 0C,

To zależy. ja mam 30 stopni na zasilaniu podłogi i grzanie włącza się raz na dwa dni.

Napisano
41 minut temu, maras77 napisał:

To zależy. ja mam 30 stopni na zasilaniu podłogi i grzanie włącza się raz na dwa dni.

Oczywiście, że zależy. Są dni, że potrafi się i tydzień nie załączyć.

Napisano
Dnia 22.11.2018 o 16:09, robertharnas napisał:

Tak kolego - 20 stopni to troche zimno. Ja mam w domu 23, temperatura wody w obiegu kręci się koło 27 (tzn na kotle tyle pokazuje termometr, ustawioną mam na 36st) ) i jak mam 22 to biegnę kliknąć na cieplej, bo mi zimno ;]

Edytowane przez Vadero

Napisano
Dnia 22.11.2018 o 12:29, robertharnas napisał:

Jak coś takiego wyregulować? 

Zakładam że masz piec kondensacyjny i zdecydowałeś że grzać niską temperaturą (30*C) ale ciągle. Jest to dobra koncepcja ale uważam że powienieś podnieść temp. na kotle do jakichś 36-38*C. Poźniej ewentualnie podnieś temp. w sypialni do jakichś 22*C.

Edytowane przez tezetek

Napisano
  • Autor

Tak zrobiłem mam teraz na piecu 35 stopni i tyle na wejściu. Generalnie mam dość prostą instalacje. 

Napisano
4 godziny temu, robertharnas napisał:

Tak zrobiłem mam teraz na piecu 35 stopni i tyle na wejściu. Generalnie mam dość prostą instalacje. 

Jak masz możliwość to dołóż czujnik zewn, nie będziesz musiał zmieniać temp na piecu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.