Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rotacja kół .

Featured Replies

Napisano

w USA praktycznie każda fima oponiarska ,a także serwisy "przydilerowskie" ,instrukcje obsługi we wszystkich autach które spotkałem zalecają rotację kółek

x-pattern.jpg

a w Polsce jak zmieniałem letnie na zimowe to pakowali oponki do wora i zaznaczli które koło i kierunek toczenia (niekierunkowe opony) 893goodvibes.gificon_eek.gif

o co biega? naciągają ludków na kasiorę i "psują" im opony ? nie sądzę ....co o tym myślicie?

mają się równo wszystkie zużywać ?

HanYs

Napisano

> co o tym myślicie?

Jedyne moje auto, w ktorego instrukcji obslugi napisano o rotacjo kół, to ..... Mikrus MR-300 z 1958 roku hmm.gif

M.

Napisano

> w USA praktycznie każda fima oponiarska ,a także serwisy

> "przydilerowskie" ,instrukcje obsługi we wszystkich autach które

> spotkałem zalecają rotację kółek

> a w Polsce jak zmieniałem letnie na zimowe to pakowali oponki do wora

> i zaznaczli które koło i kierunek toczenia (niekierunkowe opony)

> o co biega? naciągają ludków na kasiorę i "psują" im opony ? nie

> sądzę ....co o tym myślicie?

> mają się równo wszystkie zużywać ?

> HanYs

taka rotacja to zaden news

polecenie rotacji mialem w instrukcji od trabanta i skody 105 wydanych w latach '80 wink.gif (a moze '70? spineyes.gif )

Napisano

Polskie serwisy maja racje waytogo.gif

Opony można jedynie zamieniać stonami np. lewa przednia<=> lewa tylnia.Jakoś niewyobrażam sobie by opony kierunkowe zamieniać po skosie.Pozatym opona toczać się w 1 kierunku nijako "układa" się w specyficzny dla siebie sposób zlosnik.gif

Napisano

Generalnie opony nie zużywają się równomiernie na przedniej/tylnej osi, chodzi więc o to, aby komplet w miarę równo się zużywał.

Ma to swój sens, a w przypadku opon kierunkowych, o ile nie zmieniasz OPON, a tylko koła, to zamienia się przód z tyłem.

Alternatywna opcja, to nie rotowanie kapci.

Wówczas (zazwyczaj) pierwszy zdechnie przód, wówczas na przód zakładasz tył, a na tył nówki.

W ten sposób kupno kompletu rozkłada się "na raty" i "statystycznie" jeździsz na młodszych kapciach.

Minus jest taki, że w razie jakiegoś "nieszczęścia" (rozwalenie opony do stopnia uniemożliwiającego naprawę), może się okazać, że musisz kupić 2 szt, bo druga na osi też podjechana...

Ale z drugiej strony jak "utłuczesz" oponę ze zdrowszej osi, to kupujesz tylko 1 szt ;-D

Napisano

Ja osobiscie zawsze zakladam lepsze opony na przod (lepsze czyli te, ktore maja wiecej bieznika)

Napisano

> Alternatywna opcja, to nie rotowanie kapci.

> Wówczas (zazwyczaj) pierwszy zdechnie przód, wówczas na przód

> zakładasz tył, a na tył nówki.

Chyba odwrotnie, przy zmianie na tył daję gorsze na przód lepsze, w nastepnym sezonie te z tyłu do kubła bo już zajechały się, przód na tył a na przód nowe.

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam takie zalecenie w instrukcji do Accorda z roku 1995. To nie jest nowosc i to sie praktykuje. Trzeba to tylko robic z glowa... zwracajac uwage na kierunkowsc, zuzycie, rodzaj napedu itp.

Pozdrawiam

drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.