Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do drewna/schodów?

Featured Replies

Napisano

Siema,

jakie są dobre i sprawdzone oleje do drewna dębowego na schodach? Osmo? Flugger? A może 3-4x tańszy z IKEA/marketu zrobi taką samą robotę?

Fachmani przy montażu zostawili mi trochę oleju no-name w słoiczku, podobno coś na bazie wosku pszczelego - na parapety wystarcza, ale boję się, że mi braknie na 2-3 stopnie i będzie wtopa z mieszaniem, dlatego chce kupić nowy. ;] 

Bezbarwny.

Napisano
Siema,

jakie są dobre i sprawdzone oleje do drewna dębowego na schodach? Osmo? Flugger? A może 3-4x tańszy z IKEA/marketu zrobi taką samą robotę?

Fachmani przy montażu zostawili mi trochę oleju no-name w słoiczku, podobno coś na bazie wosku pszczelego - na parapety wystarcza, ale boję się, że mi braknie na 2-3 stopnie i będzie wtopa z mieszaniem, dlatego chce kupić nowy. ;] 

Bezbarwny.
U mnie na chodach dębowych sprawdza się woca. Właśnie kupiłem litr maintenance żeby odswiezyc po 2 latach oryginalna warstwę...

tapatalked

Napisano

U rodziców na schodach jest Osmo mat od pół roku. Może mało są obciążone ale jeszcze nie widać zużycia.

IKEA na podstawie porównania blatu w kuchni u kolegi i mojego kilkukrotnie dłuższego doświadczenia z Osmo, dałbym sobie spokój. Ja swój odświeżam gdzieś średnio co 10 miesięcy i brak przebarwień. U niego po kilku miesiącach ciemne plamy. Może problem w tym, że miał słabo nasączony wstępnie ale znając go to zrobił wszystko zgodnie z instrukcją a nawet więcej.

Uważam, że lepiej szukać po markach wyspecjalizowanych w olejach by być zadowolonym.

Napisano
  • Autor
46 minut temu, Harp napisał:

IKEA na podstawie porównania blatu w kuchni u kolegi i mojego kilkukrotnie dłuższego doświadczenia z Osmo, dałbym sobie spokój.

Dzięki za odpowiedź.

ps. IKEA ma 2 rodzaje olejów w sprzedaży: jeden do blatów (kontakt z żywnością), drugi po prostu do drewna. Twój kolega pewnie kupił pierwszy, ja wspominałem o tym drugim.

Napisano

Tym drugim na wiosnę  robiłem konsole córce. Tak wyglądała przed i po lakierowaniu, drewno dębowe klejone. 

IMG_1466 (1).JPG

IMG_1479 (1).JPG

Napisano
20 minut temu, DamianB napisał:

Dzięki za odpowiedź.

ps. IKEA ma 2 rodzaje olejów w sprzedaży: jeden do blatów (kontakt z żywnością), drugi po prostu do drewna. Twój kolega pewnie kupił pierwszy, ja wspominałem o tym drugim.

Z całą pewnością i porównanie tyczyło się Ikea do blatów i Osmo do blatów. Na podłogi mam doświadczenie jedynie z Osmo original i ten jak na razie wydaje się być również dobrym produktem.

Napisano
  • Autor

Ja już mam olejowanie schody przed montażem, i chodzi mi też o wytrzymałość - do schodów na pewno przyda się coś twardszego niż olej do mebli

Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano

Ja używam Osmo, jest ok. Co roku odświeżam podłogę.

Na schody się nie odważyłem i mam lakierowane (sam producent mi odradzał) ;).

Napisano

Ja już mam olejowanie schody przed montażem, i chodzi mi też o wytrzymałość - do schodów na pewno przyda się coś twardszego niż olej do mebli

To dlaczego nie chcesz użyć produktu tego samego producenta do kolejnych warstw / odświeżenia?

tapatalked

Napisano
  • Autor

Pisałem w pierwszym poście, no-name, nie wiadomo co to

To dlaczego nie chcesz użyć produktu tego samego producenta do kolejnych warstw / odświeżenia?

tapatalked

Napisano
Pisałem w pierwszym poście, no-name, nie wiadomo co to

Spoko. Nie skojarzyłem, że to co zostało to pozostałości po olejowaniu schodów.

tapatalked

Napisano

Wytrzymałość oleje wszystkie mają taką samą - wnikają w drewno, więc czego się spodziewasz?

Ja mam bonę i bardzo sobie chwalę. Kolor, łatwość konserwacji i ochrona przed wilgocią powyżej średniej na rynku.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.