Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawracanie.

Featured Replies

Napisano

Pany i Panie, czy wyjechanie w lewo z ulicy jednokierunkowej w poprzeczna do niej, przejechanie ta poprzeczna okolo 15m, i ponowny skret w lewo w ulice jednokierunkowa (jednokierunkowe pod ta sama nazwa), jest manewrem zawracania?

Napisano
30 minut temu, WaWeR napisał:

Pany i Panie, czy wyjechanie w lewo z ulicy jednokierunkowej w poprzeczna do niej, przejechanie ta poprzeczna okolo 15m, i ponowny skret w lewo w ulice jednokierunkowa (jednokierunkowe pod ta sama nazwa), jest manewrem zawracania?

IMO dwa osobne skrzyzowania...  skręcałeś 2x w lewo... na kolejnych skrzyzowaniach...

Napisano
32 minuty temu, WaWeR napisał:

A to jest skrzyżowanie czy może rondo?

Trzeba by spojrzeć jak to wygląda na google maps...

Napisano
  • Autor

A to jest skrzyżowanie czy może rondo?
Trzeba by spojrzeć jak to wygląda na google maps...

Skrzyzowanie.
Wyjazd jak ten czarny, wjazd jat ten biały suv4bd42fdd0f8921e3a1157d37c612107f.jpg
Napisano
3 minuty temu, WaWeR napisał:

Skrzyzowanie.
Wyjazd jak ten czarny, wjazd jat ten biały suv

Wg mnie to jest zawracanie, bo wszystko dzieje się w obrebie jednego skrzyzowania...

Edytowane przez Maciej__

Napisano
9 minut temu, WaWeR napisał:

Skrzyzowanie

A z jakiego powodu to pytanie? ;)

Napisano
  • Autor
A z jakiego powodu to pytanie? [emoji6]

Nie. Nie dostalem mandatu[emoji1]
Napisano
3 minuty temu, WaWeR napisał:

Nie. Nie dostalem mandatuemoji1.png

Pytam dlatego, że nawet jeśli tam jest jakiś dziwny zakaz zawracania, to wyjeżdżasz przez linię przerywaną, ustawiasz się na oznakowanym pasie do skrętu w lewo i jak Bozia przykazała, wykonujesz kolejny manewr.

Dywagacje, czy to jest ta sama droga, czy nie - są lekko śliskie, bo jest szeroki pas zieleni i dla mnie trochę wygląda jak dwa skrzyżowania tym bardziej, że pomiędzy nimi masz kawałek linii ciągłej.

EDIT: Pokaż linka do GMaps.

Edytowane przez kiziuk

Napisano
27 minut temu, WaWeR napisał:

Skrzyzowanie.
Wyjazd jak ten czarny, wjazd jat ten biały suv4bd42fdd0f8921e3a1157d37c612107f.jpg

Naobrazku jednak bardziej wygląda to jak zawracanie... 

Napisano
53 minuty temu, WaWeR napisał:

W całości wygląda jak skrzyżowanie ;)

Czyli formalnie jest zawracanie. Ale znaku nie ma, można chyba, że ciemne S-3 wiszą :phi:

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał:

można chyba, że ciemne S-3 wiszą :phi:

Jak ciemne czy nawet pulsujące żółte to nie obowiązują, ddziałające wyznaczają kierunek który masz obrać za sygnalizatorem. A po pierwszym lewoskręcie już bym się samemu przy działających mocno drapał po łysinie rotfl

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano
  • Autor

Wlasnie o s3 sie rozchodzi

Napisano
35 minut temu, WaWeR napisał:

Wlasnie o s3 sie rozchodzi

To nieco wyjaśnia bo pewnie kiedy przy wyjeździe z tej jezdni jest zielone na S-3 to wjeżdżający na jezdnię w przeciwnym kierunku z prawej strony zdjęcia, mają tam strzałkę warunkową na S-2a albo też zielone na S-3? Trochę im wtedy przeszkadzasz a nawet wymuszasz jeśli mają zielone na S-3. 

Moim zdaniem to jest zawracanie bo jest w obrębie skrzyżowanią tyle, że wysepka między jezdniami ma więcej niż metr.   

Edytowane przez Joki

Napisano
  • Autor
To nieco wyjaśnia bo pewnie kiedy przy wyjeździe z tej jezdni jest zielone na S-3 to wjeżdżający na jezdnię w przeciwnym kierunku z prawej strony zdjęcia, mają tam strzałkę warunkową na S-2a albo też zielone na S-3? Trochę im wtedy przeszkadzasz a nawet wymuszasz jeśli mają zielone na S-3. 
Moim zdaniem to jest zawracanie bo jest w obrębie skrzyżowanią tyle, że wysepka między jezdniami ma więcej niż metr.   
No wlasnie nie. Jak ja mam s3 w lewo, ci z przeciwka maja czerwone. Ci z lewej i prawej tez. Ech te nasze oznakowania...
Napisano
38 minut temu, WaWeR napisał:
Godzinę temu, Joki napisał:

No wlasnie nie. Jak ja mam s3 w lewo, ci z przeciwka maja czerwone. Ci z lewej i prawej tez. Ech te nasze oznakowania...

Obejrzałem to sobie teraz i jest tam S-2a i na pewno w czasie kiedy masz na S-3 zielone wyjeżdżając z pl. Dąbrowskiego w lewo w Grunwaldzką, ci skręcający z Grunwaldzkiej w prawo w pl. Dąbrowskiego mają strzałkę warunkową na S-2a. Sytuacja identyczna jak na każdym, zwyczajnym skrzyżowaniu z wysepką między jezdniami. 

Edytowane przez Joki

Napisano
  • Autor
Obejrzałem to sobie teraz i jest tam S-2a i na pewno w czasie kiedy masz na S-3 zielone wyjeżdżając z Wróblewskiego w lewo w Grunwaldzką, ci skręcający z Grunwaldzkiej w prawo we Wróblewskiego mają strzałkę warunkową na S-2a. Sytuacja identyczna jak na każdym, zwyczajnym skrzyżowaniu z wysepką między jezdniami. 
Mi chodzi o wyjazd z placu dabrowskiego i powrot na niego. Wroblewskiego z s2 wchodzi bezkolizyjnie w grunwaldzka, grunwaldzka w plac z s2 tez bezkolizyjnie.
Napisano
1 minutę temu, WaWeR napisał:
25 minut temu, Joki napisał:
Obejrzałem to sobie teraz i jest tam S-2a i na pewno w czasie kiedy masz na S-3 zielone wyjeżdżając z Wróblewskiego w lewo w Grunwaldzką, ci skręcający z Grunwaldzkiej w prawo we Wróblewskiego mają strzałkę warunkową na S-2a. Sytuacja identyczna jak na każdym, zwyczajnym skrzyżowaniu z wysepką między jezdniami. 

Pokaż więcej  

Mi chodzi o wyjazd z placu dabrowskiego i powrot na niego. Wroblewskiego z s2 wchodzi bezkolizyjnie w grunwaldzka, grunwaldzka w plac z s2 tez

Mi też.

;)

Napisano

Jeśli pomiędzy jezdniami jednokierunkowymi jest sygnalizator, to nie jest to zawracanie. Jak nie ma, to tak...  W tym przypadku to zawracanie. 

Edytowane przez grogi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.